HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Bosnyák téri ugar - visszavásároljuk?

2016.12.05. 23:13 varnai

Immár tíz éve, hogy a zuglói önkormányzat eladta a Bosnyák téri sportpályákat és a tanuszoda telkeit. A vevő, az ECHO Investment azóta sem épített semmit. A cég most továbbadná a telket és vele a projektet,  - melyre érvényes építési engedélye is van az év közepéig - a  Bayer-CFE Zrt.-nek. A kerületnek a szerződés szerint elővásárlási joga van a területre, az erről való lemondást terjesztette elő a polgármester a november 24-i ülésen. Nem gondolta, hogy ekkora vihart kavar. A testület kis híján a visszavásárlás mellett döntött, végül - javaslatomra - a döntést elnapoltuk.

A kerület hosszútávú fejlődését, jövőjét tán legjobban befolyásoló döntés igencsak  előkészítetlenül került a Képviselő-testület elé. A frakciók, képviselők nem lettek összehívva egy előzetes megbeszélésre, tájékoztatásra az új befektetővel való tárgyalások állásáról, a lehetséges opciókról. Pedig lett volna erre idő, hisz az  ECHO már október 28-án hivatalosan tájékoztatta az önkormányzatot az elővásárlási opcióról.  Mint a helyszínen kiosztott polgármesteri levélből kiderült az új beruházó jelentősen megváltoztatná a projektet, felmerült az eddig csak kereskedelmi célú telekre lakások építése is.

A kerületnek nem csak az elővásárláshoz van joga, hanem HOZZÁJÁRULÁSI JOGA van a telek tovább értékesítését illetően...hiszen az új befektetőre nem automatikusan vonatkoznak mindazok a feltételek, amikről az ECHO-val már megállapodtunk.

Az elővásárlás a 2006-os eladási árral történhetne, amely 3,2 milliárd forint + ÁFA. Feltehetőleg nem rossz biznisz 2006-os áron telket vásárolni, most, amikor láthatóan felpezsdült a lakás és ingatlan piac. A kerület értékbecslőkkel megvizsgáltatta a telkek értékét, melyek kis mértékben emelkedtek azóta. Persze a telek értéke leginkább attól függ, hogy mi, azaz az általunk megváltoztatható ZKSZT mit és mekkorát enged a telekre ráépíteni.

Kérdés, mit kezdenénk a telekkel késöbb?

De mit is építhetne az ECHO, mennyire lenne ez VÁROSKÖZPONT, és mennyire csak egy sima pláza?

mundo_net.jpg

Látványterv a Csömöri út felől nézve. A kép  nagy része fikció. A bal sarkában álló sportcélú épület fantáziarajz, senki, se Zugló, se az MTK nem fog új sportközpontot építeni. Mint ahogy az új piac épület is.

A MUNDO, a hangzatos "világ" tervben mára se park se közösségi funkció nem maradt, csak egy nagy lapos épület, mely a telek nagy részét kitölti.Nem városközpont ez, hanem egy igénytelen, "occsó"városszéli bevásárlóközpont.

A pláza" épület felénk eső harmada teljes egészében parkolóház. Persze nem P+R.  Az épületek alá viszont nem terveztek több szintes mélygarázst, mert azt költséges megépíteni. A Bosnyák tér, a kerület egy központi részét, luxus,  abszurd parkolóházként használni...ily módon urbanisztikailag elpazarolni 

A telek legtávolabbi részén látható épületek is fikciók, népámító választási politikusi ígérgetések:

IMG_7624.jpg

A 2014-es választáskor mid Rozgonyi mind Karácsony megígérte a "városközpont" megépítését.

A fővárosnak ezzel szemben semmiféle terve nincs a piac épület felújítására. Másodszor, mert a beruházó nem vállalta,  és mi településrendezési szerződésben nem köteleztük, hogy bármiféle  közösségi célú épületet építsen, (rendelőt, önkormányzatot, stb.)  még a parképítés sincs benne a szerződésben. A beruházók titkon azt remélik, hogy azt a területet majd jó pénzért meg, azaz vissza vesszük tőlük. Harmadrészt a kerületnek sincs semmiféle terve, pénze, hogy oda mit és miből építene.

Véleményem szerint az itt látható épület a legigénytelenebb pláza típus, (afféle Pólus center) mélygarázs nélküli lapos, olcsó ipari csarnok, mely semmilyen építészeti értékkel nem bír és nem való egy kerület fő terére. Nem mellesleg a beruházó az épületben semmiféle közösség funkció elhelyezését nem biztosítja.

Mennyire van szüksége Zuglónak egy ilyen épületre a kerület fő terén? Szerintem semennyire.

Íme, a 2006-os, a telek eladásakor elfogadott RAS tervek.

ras-terv.jpg

 Új piac, több különálló építészetileg érdekesebb épület,, köztük zöld terület, sétáló passzázsok,  hátrébb irodaépületek, köztük az önkormányzaté, még hátrébb a patak mögött az új sport és szabadidőközpont. Se Weinek sem Papcsák idején nem épült meg, és úgy tűnik Karácsony idején sem fog.

Az új beruházó, valamelyest visszatérve a 2006-os tervekhez, már lakások építését is tervezi, de a  meglévő megállapodás, a hatályos ZKSZT szerint erre nincs lehetősége. Szerintem a Képviselő-testületnek le kéne ülnie és tisztáznia, milyen funkciókat, milyen és mekkora épületeket tart a Bosnyák térre illőnek.

Szerdán a képviselők - a testületi ülésen elmondott kérésemnek megfelelően - tájékoztatást kapnak az új beruházótól, és ezután magunk is elmondhatjuk, mit gondolunk a Bosnyák tér sorsáról. Csütörtökön pedig rendkívüli Testületi-ülés lesz, ahol dönthetünk, visszavásároljuk vagy sem, továbbá milyen feltételekkel engedjük a telek továbbadását.

A zuglóiak meg majd utólag értesülhetnek... például a dec. 15-i közmeghallgatáson arról, hogy a bölcs Képviselő-testület hogy döntött. Szerintem pont az ilyen jelentős, a kerület hosszútávú fejlődését alapjaiban meghatározó ügyek esetében kellene fórum, kerületi közvélemény kutatás, kerületi konzultáció.

 

komment

Címkék: városközpont Zugló Bosnyák tér ECHO INVESTMENT MUNDO Bosnyák piac

süti beállítások módosítása