HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Bosnyák téri ugar - visszavásároljuk?

2016.12.05. 23:13 varnai

Immár tíz éve, hogy a zuglói önkormányzat eladta a Bosnyák téri sportpályákat és a tanuszoda telkeit. A vevő, az ECHO Investment azóta sem épített semmit. A cég most továbbadná a telket és vele a projektet,  - melyre érvényes építési engedélye is van az év közepéig - a  Bayer-CFE Zrt.-nek. A kerületnek a szerződés szerint elővásárlási joga van a területre, az erről való lemondást terjesztette elő a polgármester a november 24-i ülésen. Nem gondolta, hogy ekkora vihart kavar. A testület kis híján a visszavásárlás mellett döntött, végül - javaslatomra - a döntést elnapoltuk.

A kerület hosszútávú fejlődését, jövőjét tán legjobban befolyásoló döntés igencsak  előkészítetlenül került a Képviselő-testület elé. A frakciók, képviselők nem lettek összehívva egy előzetes megbeszélésre, tájékoztatásra az új befektetővel való tárgyalások állásáról, a lehetséges opciókról. Pedig lett volna erre idő, hisz az  ECHO már október 28-án hivatalosan tájékoztatta az önkormányzatot az elővásárlási opcióról.  Mint a helyszínen kiosztott polgármesteri levélből kiderült az új beruházó jelentősen megváltoztatná a projektet, felmerült az eddig csak kereskedelmi célú telekre lakások építése is.

A kerületnek nem csak az elővásárláshoz van joga, hanem HOZZÁJÁRULÁSI JOGA van a telek tovább értékesítését illetően...hiszen az új befektetőre nem automatikusan vonatkoznak mindazok a feltételek, amikről az ECHO-val már megállapodtunk.

Az elővásárlás a 2006-os eladási árral történhetne, amely 3,2 milliárd forint + ÁFA. Feltehetőleg nem rossz biznisz 2006-os áron telket vásárolni, most, amikor láthatóan felpezsdült a lakás és ingatlan piac. A kerület értékbecslőkkel megvizsgáltatta a telkek értékét, melyek kis mértékben emelkedtek azóta. Persze a telek értéke leginkább attól függ, hogy mi, azaz az általunk megváltoztatható ZKSZT mit és mekkorát enged a telekre ráépíteni.

Kérdés, mit kezdenénk a telekkel késöbb?

De mit is építhetne az ECHO, mennyire lenne ez VÁROSKÖZPONT, és mennyire csak egy sima pláza?

mundo_net.jpg

Látványterv a Csömöri út felől nézve. A kép  nagy része fikció. A bal sarkában álló sportcélú épület fantáziarajz, senki, se Zugló, se az MTK nem fog új sportközpontot építeni. Mint ahogy az új piac épület is.

A MUNDO, a hangzatos "világ" tervben mára se park se közösségi funkció nem maradt, csak egy nagy lapos épület, mely a telek nagy részét kitölti.Nem városközpont ez, hanem egy igénytelen, "occsó"városszéli bevásárlóközpont.

A pláza" épület felénk eső harmada teljes egészében parkolóház. Persze nem P+R.  Az épületek alá viszont nem terveztek több szintes mélygarázst, mert azt költséges megépíteni. A Bosnyák tér, a kerület egy központi részét, luxus,  abszurd parkolóházként használni...ily módon urbanisztikailag elpazarolni 

A telek legtávolabbi részén látható épületek is fikciók, népámító választási politikusi ígérgetések:

IMG_7624.jpg

A 2014-es választáskor mid Rozgonyi mind Karácsony megígérte a "városközpont" megépítését.

A fővárosnak ezzel szemben semmiféle terve nincs a piac épület felújítására. Másodszor, mert a beruházó nem vállalta,  és mi településrendezési szerződésben nem köteleztük, hogy bármiféle  közösségi célú épületet építsen, (rendelőt, önkormányzatot, stb.)  még a parképítés sincs benne a szerződésben. A beruházók titkon azt remélik, hogy azt a területet majd jó pénzért meg, azaz vissza vesszük tőlük. Harmadrészt a kerületnek sincs semmiféle terve, pénze, hogy oda mit és miből építene.

Véleményem szerint az itt látható épület a legigénytelenebb pláza típus, (afféle Pólus center) mélygarázs nélküli lapos, olcsó ipari csarnok, mely semmilyen építészeti értékkel nem bír és nem való egy kerület fő terére. Nem mellesleg a beruházó az épületben semmiféle közösség funkció elhelyezését nem biztosítja.

Mennyire van szüksége Zuglónak egy ilyen épületre a kerület fő terén? Szerintem semennyire.

Íme, a 2006-os, a telek eladásakor elfogadott RAS tervek.

ras-terv.jpg

 Új piac, több különálló építészetileg érdekesebb épület,, köztük zöld terület, sétáló passzázsok,  hátrébb irodaépületek, köztük az önkormányzaté, még hátrébb a patak mögött az új sport és szabadidőközpont. Se Weinek sem Papcsák idején nem épült meg, és úgy tűnik Karácsony idején sem fog.

Az új beruházó, valamelyest visszatérve a 2006-os tervekhez, már lakások építését is tervezi, de a  meglévő megállapodás, a hatályos ZKSZT szerint erre nincs lehetősége. Szerintem a Képviselő-testületnek le kéne ülnie és tisztáznia, milyen funkciókat, milyen és mekkora épületeket tart a Bosnyák térre illőnek.

Szerdán a képviselők - a testületi ülésen elmondott kérésemnek megfelelően - tájékoztatást kapnak az új beruházótól, és ezután magunk is elmondhatjuk, mit gondolunk a Bosnyák tér sorsáról. Csütörtökön pedig rendkívüli Testületi-ülés lesz, ahol dönthetünk, visszavásároljuk vagy sem, továbbá milyen feltételekkel engedjük a telek továbbadását.

A zuglóiak meg majd utólag értesülhetnek... például a dec. 15-i közmeghallgatáson arról, hogy a bölcs Képviselő-testület hogy döntött. Szerintem pont az ilyen jelentős, a kerület hosszútávú fejlődését alapjaiban meghatározó ügyek esetében kellene fórum, kerületi közvélemény kutatás, kerületi konzultáció.

 

18 komment

Címkék: városközpont Zugló Bosnyák tér ECHO INVESTMENT MUNDO Bosnyák piac

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8812010710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michel Djerzinski 2016.12.06. 17:55:28

Itt élek a kerületben. Nagyon nagy bizalmat, szimpátiát szavaztam anno Karácsony Gergelynek. Volt rá okom: az előző ciklusokban egyik zuglói vezetés botrányosabb volt, mint a másik (akár ha a tényleges, kézzel fogható, érzékelhető eredményeket nézem, akár ha a megválasztásuk legitimitásán túlmenően a tevékenységük - idővel egyre labilisabb - morális megalapozottságát firtatom). Mégis azt kell mondanom, hogy miközben belátom, hogy Karácsony keze többszörösen meg van kötve, Zugló állapota egyre kiábrándítóbb. Semmi sem változott, sőt, egyre borzasztóbb.

Fiala Jánossal hetente beszél a polgármester úr. Színes víziók, szép álmok köde borítja ezeket a beszélgetéseket évekre visszamenőleg. És mi a valóság? Az úthálózat minősége borzasztó, az utcák koszosak, temérdek a szemét itt-ott, a Rákos-patak mellett zérus fejlesztés történt (szó volt kávézókról, meg más egyebekről), és hát a Bosnyák tér és környéke gyalázatos, Budapest egyik kiemelkedő szégyenfoltja. Le Karácsonnyal! Emberileg szimpatikus, szakmailag tökéletesen alkalmatlan.

Bicepsz Elek77 2016.12.06. 20:03:23

Jo lenne beken hagyni Zuglot!!!! Ott az Ors vezer tere az ilyen tervekhez, az megfelel a celra!!! A piac maradjon meg ebben a formaban, nem kell ide is hulye plaza, esetleg a polgarmesterit bekoltoztethetik a "pokoli toronyba" oszt viszont latasra!!!

Bicepsz Elek77 2016.12.06. 20:06:21

Zugloban mar Zsuzsika ota csak ilyen polgarmesterek vannak(a kepe mindnek kinn volt a cimlapon miden peldanynal). Egyik xy-okra kolti a penzt, a masik wkra es z-kre!!!

zmak 2016.12.06. 20:15:20

Sokra hivatott kerület, sokak szemében még mindig a legfelkapottabb pesti városrész.
A tényeket nézve ugyanakkor a főváros szégyene Zugló. Elég vègigmenni a Vezér úton, vagy a Nagy Lajos kiràly útján: betonmonstrumok váltakoznak Kádár-kockákkal, cigány romantika a Rákosi-lakóteleppel. Köztük szemét, sár, mindent belakó autók, bódék.
A Bosnyák tér sem különb. Nagy reményekkel néztünk a tervezett fejlesztések elébe, de nem kaptunk semmit. Sem metró, sem gyorsvillamos, sem új városközpont, sem Mundi Center - nem lett itt semmi. A legnagyobb innováció a korábbi nagybani piac helyére tervezett karácsonyi vásári kipakolás. Na hiszen....

zmak 2016.12.06. 20:23:09

Még valami: ha már hozzányúlnak a Bosnyák térhet, kezdjék másutt: a Geodézia irodaházat bontsák le, vagy két emeleti g vissza, a villamos remiz helyére meg valami jobbaz álmodhatnának. Pld oda ezt a bevásárlóközpontot, a sportpálya helyére meg sportpályák, rekreációs lètesítményeket, parkot, igazi játszóteret. Ezt nem lehet?

Praktikum 2016.12.06. 20:29:23

Itt lakok az említett terület mellett. Röhej...Semmit sem tudunk. Semmit sem közölnek velünk. Csak ezt a "lepra telepet" védik (a péntek-szombati rendezvényt hívom így a Bosnyák utca teljes hosszában amit a Szatmáry Angéla szervez). El vagyok keseredve. Nem ezt vettük 2007-ben hanem egy lakó övezeti lakást. De lassan apránként kapunk egy kiterjesztett piacot. Ez a szombati szeméthegy Szatmáry Angélán kívül kinek jó? Kisemmizett alkoholisták árusítják a szemetet. Hajnal 3kor verekednek a helyért. Délután 4kor amit nem adtak el azt átdobálják erre a telekre amiről a cikk szól fentebb. Mélységesen csalódtam a polgármesterben. Nevetséges ez az egész. Olyan szép hely volt ez 10éve.

OkoskaTo:rp 2016.12.06. 21:06:14

@Praktikum: +1. Az meg az FKF-et minősíti, hogy a 2-3 szédelgő utcaseprőjük kb. egy nap alatt takarítja össze a disznóólat. A Rákos-patakig szétfújt mocsokról nem is beszélve, hiszen az már az FCSM területe.

Az viszont a fővárosi PiCsa sara, hogy az "őstermelőket" nem kötbérezi, hogy rendet és tisztaságot hagyjanak maguk után.

Praktikum 2016.12.06. 21:06:35

Majd elfelejtettem! Tegnap kivágtak egy 3 méteres darabot a kerítésből (a fejlesztendő terület kerítése)a Bosnyák köznél. Jött egy retkes transit utánna egy szép új merci. A merciből kinyújtottak egy pár ezer forintot...a kerítés meg eltünt egy óra múlva a transitban. Csak találgatok...Szatmáry Angéla azt is kiadta fenyőfásoknak ? Román cigányoknak(román rendszámú autóból kiszálló roma nemzetiségű emberekre gondolok akiket hó közepén már láttam) ? Hol van itt a kerület lakosainak haszna? Minket hogy kényszeríthet az otthonunkba való bejutás korlátozására?( Kiírta minden 2. oszlopra) elviteti az autóinkat ha megállunk a saját házunk elött. A fegyverért(légpuska) árusításért nem szólnak, szaros kézzel lehet árusítani(a dolgukat a bekerített részen végzik és utána mennek vissza árusítani), rohadt zöldséget tárolnak teherautóba egész héten péntek-szombat eladják(velünk szembe parkol kettő). Semmi nem számít...bármit lehet itt.

Praktikum 2016.12.06. 21:15:14

@Praktikum: Ja ! A Bosnyák közt 3éve nem takarítják. Az egész piac itt parkol...ölik egymást az emberek a parkoló helyért. Nem egyszer verekedtek. Le kellene zárni ahogy régen volt....Szabályozatlanságból ered minden gondunk...oly egyszerű lenne és mégis oly nehéz. Még egy :) Ha nem tudom rábeszélni a tahót hogy vigye a kapunkból a kocsiját akkor senki nem megy sehova mert zuglóban nincs gépjármű elszállítás szombaton....gratulálok polgármester úr....

odson forja 2016.12.06. 21:32:53

Ha a plaza túlzás is volt, a Bosnyák tér városrészközponti funkcióját biztosítaná egy normális, estig nyitvatartó nagyközért (Spar, Aldi, Lidl, kisTesco - oly mindegy) és mellette némi közösségi tér, netán Önk. ügyfélszolgálati iroda, vagy valami ilyesmi. Sokan térünk haza erre késődélután, munka után itt leszállva, vagy utoljára itt átszállva. Az esti bevásárlás közeli helyszíne - bármilyen banális - bizony hozzá tartozik az otthonosság érzetéhez.

Praktikum 2016.12.06. 21:47:09

@OkoskaTo:rp: Nem az FKF takarít hanem egy "magán brigád" pár hónapja . Az Fkf régen még az üres telket is kitakarította néha.

Praktikum 2016.12.06. 21:54:14

@odson forja: Nekem tetszik az ötlete. Mellette 3 emeletes társasházakkal egy önkormányzati épülettel és játszóterekkel, kis parkokkal. A házak földszintjén boltokkal, irodákkal. Mint újpesten csak nem kell akkora városháza.

odson forja 2016.12.06. 22:16:31

@Praktikum: igen, pontosan. én ezt már nem látom át, hogy mi volna jobb hosszú távon, visszavásárolni terv és befektetők nélkül, vagy lakóparképítő új befektető (aki Várnai szerint titkon a visszavásárlásban reménykedik), de talán jobb volna mégis valami változás. Ha lakóházak épülnének, nekik és az erre közlekedőknek tán csak megérné építeni a templom és piaccsarnok után egy kisebb szupermarketet is, vele pár kisebb üzlethelységet, kaphatna ott fiókot az önkormányzat, lenne valami kulturált placc padokkal és máris komplexebb, kiterjedtebb térré változna a Bosnyák tér a végnélküli buszmegállók mentén. Metró nélkül ez reális volna és tán mindenkinek megérné.

zenitó 2016.12.06. 22:16:45

Most őszintén kedves zuglóiak,mire számítottatok Karácsony megválasztáskor? Szimpatikus és törekvő elismerem,de "természetesen" Budán él,egyszerűen csak ugródeszkának használta ezt a polgármesterséget. Az most megint más kérdés,hogy még ez a kabát is lötyög rajta.

Michel Djerzinski 2016.12.07. 08:41:05

@zenitó: tudtommal Zuglóban él. A tanárnő felesége itt élt korábban, és K.G. is ide költözött pár éve. Ettől függetlenül egy finomlelkű, de fantaszta polgármesterrel van dolgunk, akinek sajnos nincsenek meg a tökei ahhoz, hogy érzékelhető változás történhessen. (Félreértés ne essék: én ugyanilyen lennék egy hasonló pozícióban, de nekem - mindenkinek a legnagyobb üdvére - nincsenek is politikai-közéleti ambícióim.)

OkoskaTo:rp 2016.12.08. 14:10:41

@Michel Djerzinski: Tök mindegy, hogy Karácsony mit akar, ha egyszer a tényleges döntések a Fidesz-MSZP (Rozgonyi-Tóth) nagykoalíció kezében vannak.

Michel Djerzinski 2016.12.09. 07:28:28

@OkoskaTo:rp: Oké, de ha ez így van, és a legjobb esetben is csak lobbiereje lehet egy polgármesternek, akkor voltaképp mit tesz egy polgármester? Díszmajom csak? A kérdés költői.. :(

OkoskaTo:rp 2016.12.09. 12:02:11

@Michel Djerzinski: Pl. megígérheti, hogy a saját polgármesteri keretéből megcsináltatja a járdát/kerékpárutat az amúgy kerületi BVSC előtti amúgy kerületi közterületen.
Aztán lesz belőle egy sárga csíkos járda, mert kerékpárútnak nem felel meg (és a gyalogosok is szeretnének valahol járni).

Ja, és utána a szintén kerületi BVSC beépít rá keresztben útakadályokat, hogy a sporttelepről kihajtó autóknak ne kelljen a Kresz szerint megadniuk az elsőbbséget az itt közlekedőknek.
süti beállítások módosítása