HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A törvényesség és a frakciók közé szorulva

2016.04.06. 13:34 varnai

A Fideszes és MSZP-s képviselők közös távolmaradásukkal szabotálták el az április 5-i rendkívüli Képviselő-testületi ülés megtartását. Az egy éves karácsonyi működés alatt immár második alkalommal marad el Zuglóban testületi ülés a két "nagy" párt nagykoalíciós fellépése nyomán.

testuleti2_2016_04_05-702x336.jpg

Határozatképtelenség. Ugye milyen jó lenne, ha a testületi ülések online sugárzása és rögzítése már működne?

A Fidesztől és az MSZP-től csak a két frakcióvezető jött el, az MSZP-sek cinikus módon a Bosnyák téri cukrászdában fagyiztak az ülés alatt. Mivel előre nem jelentették be a távolmaradásukat, tehát a tiszteletdíj megvonható  - lenne. Az MSZP képviselői az évi egy közmeghallgatásról is testületileg maradtak távol.

A Civilzugló Egyesület, a Jobbik és az LMP képviselője megjelent. A képviselőknek kötelessége az üléseken megjelenni, a Magyarországon egyedülállóan magas tiszteletdíjak után meg különösen ciki a havi 1-2 üléses munka kerülése.

Az ülés egyetlen napirendet tartalmazott volna: a Csantavér utcai öt lakásos ház megvásárlását ismét eldöntő határozatunk visszavonását.

A kézhez kapott előterjesztés azonban meghökkentően hiányos volt.  Tökéletesen sikerült elhallgatni a kiinduló lépést. A ház megvásárlásáról a polgármester javaslatára, a testület már 2015 január 22-én egyszer döntést hozott. Az akkori határozat most furamód nincs mellékelve.  Ezt akkor csak ketten, a Civilzugló és az LMP képviselői nem támogattuk. Én két okból nem támogattam a vásárlást: egyrészt még kérdésre sem tudták megindokolni, hogy milyen céllal veszünk meg egy öt lakásos társasházat, másrészt a megvásárlásra kiadni szándékozott 57 millióból akár 30-50 üresen álló bérlakásunkat is felújíthatnánk.

A határozat, mint az a zuglói gyakorlatban oly gyakori, nem lett végrehajtva. Az állam nem találta az eladót, a hivatal, a polgármester, a megbízott ügyvéd meg (legalábbis ilyen levelet nem láttunk)  nem tett semmit egy évig hogy végrehajtsa a döntést. 

57 millió  helyett 72,2 millió?

A március 24-i ülésen újra a testület elé került a ház ügye, ekkor a polgármester már a vásárlástól való elállásra tett javaslatot. A két nagy párt ekkor, bár a ház ára mostanra 72.200.000 forintra emelkedett, a ház megvásárlását szavazta meg, többé kevésbé joggal felemlegetve a végre nem hajtott testületi döntést. A ház megvásárlását tehát az MSZP és a Fidesz képviselői vitték át.

csantaver_10.jpg

Minek kell nekünk ez a ház? Az épület a Táncművészeti főiskola vendégházakét szolgált, de nem volt rá szükségük.

Jegyzői törvényességi észrevétel ellenére

A frakciók annak ellenére a megvételt erőltették, hogy a jegyző törvényességi észrevételt tett. Hivatkozott a Vagyonrendeletünkre, miszerint a döntés ELŐTT rendelkezésre kell állnia egy 6 hónapnál nem régebbi értékbecslésnek, illetve a költségvetésben egy e célra biztosított keretben a forrásnak rendelkezésre kell állnia.

Az ingatlanforgalmi értékbecslés pedig sem tavaly januárban, sem márc 24-i ülésen nem volt, azt csak a mostani ülés előtt, március 29-én  kaptuk meg. Ebben a Csantavér utcai ház értékét 66.600.000- Forintra becsülték. Tehát az épületet bemondásra vettük volna meg 6.100.000 forinttal drágábban, mint amennyit ér. Bravó.

A jegyző meglehetősen kemény hangú levélben ismerteti a jogszabályokat, rója meg a polgármestert a Vételi nyilatkozat aláírása miatt, jogszabály ellenesnek nevezi az aláírást, és felszólítja, hogy a jognyilatkozatát vonja vissza.

csantaver_jegzoi_eszrevetel_blog.jpg

csantaver_jegyzoi2_blog.jpg

 

A döntésképtelenség, a törvényesség és a frakciók közé szorulva

Csakhogy a polgármester a két nagy frakció távolmaradása miatt a döntést nem tudja visszavonni. A frakciók polgármester leckéztetése nem új keletű jelenség,  a június 25-i testületi ülés azért maradt el, mert a két nagy frakció a napirendet szavazta le. (külön bizarr volt, hogy kínos esetet eltakarandó a közmédia a Zuglói Média technikai hibaként tudósított a döntésről. )

A frakciók fegyelmezési szándékát részben megértem, mert Karácsony - amit szintén megértek - igyekszik függetleníteni magát a civakodó testülettől, és az öncélú frakcióktól. Sajnos működésnek egyre inkább alapeleme kezd lenni , hogy különösen a kellemetlen, neki nem tetsző testületi döntéseket nem veszi komolyan, negligálja, elfelejti végrehajtani, végrehajtatni. (pl. a megemelt étkezési díjakról tájékoztatás, a szanálásra kijelölt ingatlanok tulajdonosai szeptemberi döntés óta  nem kaptak értesítést, a testületi ülések online sugárzása, az egy éve húzódó átvilágítás, stb.)  Miközben az önkormányzat, Zugló egyre több pontján egyre halmozódnak a megoldatlan ügyek, a szemét, ő csak az országos népszerűségre, az aktuális médiaszereplésekre, pl. az előválasztásra figyel, a lájkvadászat az egyetlen, ami számít. A döntések halogatása, a testületi döntések negligálása, az operativitás hiánya, menedzsment aprómunka elmaradása az LMP kommunikációjáért felelős frakció és választmányi tagjaként is hasonló LMP-s működési problémákat, és végső soron csalódást és leváltást hozott.

De tényleg, szüksége van a zuglói önkormányzatnak erre a házra?

Bár a Csantavér utcai ház megvásárlása a fenti szerencsétlenkedés okán immár harmadszor kerül a képviselő-testület elé, az még egyszer sem írta le senki, miért is akarja ezt az épületet megvenni. Üzleti célból? Megvesszük és sok haszonnal tovább adjuk? Feladatunk az ingatlan kereskedelem? Önkormányzati bérlakás lesz belőle? Arra van 2600 lakásunk, melyből 260 üresen áll. A Csantavér 10. megvásárlására elkölteni szándékozott 72 millióból 50-70 üres lakás is felújítható, majd bérbe adható lehetne. A Hivatal egy része, a KLIK kerül oda? Az öt lakás erre nem alkalmas. Nem beszélve arról, hogy a kerületnek nincs fölösleges 72, 66, de még csak 57 milliója se. Ha lenne is az is sokkal hasznosabban, fontosabb célokra kéne költeni.

Mostanra, három testületi ülés és rengeteg fölösleges hivatali munka után sikerült a polgármesternek eljutni oda, amit  2015 január 22-i testületi ülésen mondtam: nincs szükségünk erre az ingatlanra.

 

komment

Címkék: ingatlan vásárlás Karácsony Gergely MSZP frakció Csantvér utca Fidesz frakció

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr28572578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása