HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Parkolási közbeszerzés, online sugárzás, lisztérzékenység és betelepülési kvóta...

2016.01.28. 11:43 varnai

Izgalmakkal teli maratoni testületi ülés volt a január 21-i. Én, ellentétben a hivatalos médiánk igencsak szelektív, mindenszépmindenjó beszámolójával, a vitákat kiváltó, fontosabb előterjesztésekről is írok. 

Elsőként is megemlékeztünk Burger Gyuriról, aki a héten hunyt el. E kapcsán hozta szóba a polgármester Sápi Attila MSZP-s képviselőt, aki még mindig el van veszve és a rendőrség egyelőre eredménytelenül körözi. Hiányzása még kiegyensúlyozottabbá teszi a képviselő-testületben az egyensúlyt.

Több sürgősségi előterjesztés is érkezett. Ezek között volt az ominózus parkolóautomata beszerzés és üzemeltetés gyorsított közbeszerzési eljárás részvételi szakaszának lezárása. A sürgősségi napirendre vétel oka az volt, hogy kedden a Tulajdonosi Bizottság, a jegyzői törvényességi felhívásra fittyet hányva, döntést hozott a közbeszerzés tovább viteléről. A zuglói Fidesz az országos trendet követve előterjesztette a Nyilatkozattétel a kötelező betelepítési kvóta ellen című politikai pamfletjét állásfoglalást. Ezt nem túl elegáns módon a baloldal nem is akarta napirendre venni, de azért a szavazatommal a napirendre került. 

Sorra módosítjuk, felfrissítjük a környezetvédelmi tárgyú rendeleteinket, a fapótlásit,és a többit. Egyhangúan ment át.

Másodikként a helyiségeink bérletének szabályait módosítottuk, itt a Fidesz minden indoklás nélkül tartózkodott.

Harmadikként a köztisztviselők jogállásáról szóló rendeletet módosítottuk, lényegében az osztályvezetői, helyettesi, csoportvezetői elnevezések rendezése,  most az MSZP-n volt a tartózkodás sora.

Korrigáltunk az új szociális támogatási rendeleten. Két hete a Szociális monitoring kerekasztalon áttekintettük az elmúlt évi tapasztalatokat és annak megfelelően most megemeltük a kereteket, a közgyógyellátásból kiesőket is próbáljuk bevenni a rendszerbe, igyekszünk általában rugalmasabbá tenni a szabályozást, több méltányossági mérlegelési  lehetőséget hagyva.

Igencsak fontos volt a vagyonrendelet Rozgonyi Zoltán által beadott módosítása. A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság hatáskörét önálló vagyoneladás, vétel, stb. kapcsán 150 millióról 50 millióra redukáltuk volna. A szocik persze tiltakoztak, hisz a TKB a saját különbejáratú kiskirályságuk  (6 szocialista, 2 fideszes, 1 jobbikos taggal) , míg a Képviselő-testületben más szervezetek támogatását is meg kell szerezniük egy-egy döntés átviteléhez. Én már a kezdetektől sokalltam a TKB jogosítványait, ezért támogattam az indítványt, mint ahogy az LMP-s Barta is. Furamód az előterjesztés a Jobbikos Czeglédin bukott el, aki a szocialista frakcióval szavazott, ezért az előterjesztés 9 - 9-el nem ment át.

Politikai állásfoglalássá lett téve a főváros és a kerületek közti forrásmegosztás véleményezése. A Parlament a friss, Tarlós tudta nélkül hozott új törvénnyel idén 230 milliót vesz el a Zuglótól, 2017-ben meg még kétszer ennyit. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tavalyhoz képest még így is 400 millióval többet kapunk, mert nőttek a fővárosban az iparűzési adóbevételek. A fidesz NEM szavazata ellenére megszavaztuk, nem mintha ez bármit is számítana bárhol. Max. véletlenül kap a kerület egy újabb rendkívüli törvényességi ellenőrzést. 

A főépítész beszámolt az elmúlt négy év jogi szabályozási munkáiról. Én igazából építkezési számokat, trendeket akartam volna hallani.

Pár tételt elfelejtettek (!) beárazni, ezért immár 80 millióba  kerül a Rákosfalva park térrekonstrukciója...  a Fidesz tartózkodott. A 2018-as választás napja előtt biztos kész lesz, nem kell félni.

Hosszas vita után nem fogadtuk el a beszámolót 2015 évi lefolytatott és folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokról.  A már így is jelentősen megtöpörödött és meghökkentő átváltozásokon átmenő Közbeszerzési tervünk 2015-re  17 közbeszerzést irányzott elő, ebből 7 eredménytelenül zárult, és több el sem indult forráshiány vagy műszaki előkészítés hiánya miatt. Egy  blogposztban nemsokára bővebben írok a közbeszerzéseinkről. 

Az Átláthatósági biztos beszámolóját a biztos úr távollétében vitattuk meg, vagy annyira átlátható volt, hogy észre sem vettük.  Az amúgy korrekt honlap elemzés során csak azt nem vette észre, hogy kilenc hónap alatt pont a saját szerződései nem lettek rá feltöltve. Ezután hosszabb idő azzal ment el, hogy sikertelenül próbáltuk a polgármester úrtól kibarkóbázni mennyit keres a biztos úr.  A biztos személyéről , havi 700 ezer forintnyi szerződéseiről ITT olvashatnak. 

Szociális szépségszalon nyílik az Erzsébet Királyné úton. (már nem tudtam mi hiányzik Zuglóban)  Ennél fontosabb, hogy öt plusz státuszt adunk a Zuglói Család és Gyermekjóléti Központnak. Mivel Magyarország egyre jobban teljesít, ezért egyre több munkája van a családsegítőnek, egyre többen szorulnak rájuk... Megjegyzendő még így is kilenc fővel kevesebb emberrel dolgoznak, mint az a törvény előírja.

Hat millió forinttal támogatjuk a Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítványt, mely drogprevencióval foglalkozik.

 Hosszas vita a 2016-os rendezvénynaptárról. A Fideszesek Sport Kft-jüknek míg a szocik Cserepesház Kft-ért küzdve úgy marakodtak egy-egy rendezvényért, mint két gazda a pitbulljaiknak egy-egy jobb húsos cubákért. Módosítók módosítót értek, végül elnapoltuk. Tessék szépen zárt ajtók mögött osztozkodni.

Három évvel az első testületi határozat után talán megvalósul a testületi ülések videós rögzítése, online sugárzása, és archiválása. A vitában kiderült, a Fideszesek és a szocialisták nem tudták, vagy nem akarták érteni, mire is jó ez a más önkormányzatokban, például a Fővárosi önkormányzatban már évek óta sikeresen működő dolog. A Pénzügyi Bizottságban egyikük sem támogatta az előterjesztést.  A szocik végül miután rájöttek, hogy irtó kínosan venné ki magát, ha leszavaznák, választ kaptak kérdéseikre, nyögve nyelve  megszavazták. A Fidesz tartózkodott.  Azért arra kíváncsi leszek fizikai valójában mikor szerelik fel és mikor indul el a közvetítés. Mert ezután az állampolgár utólag is bármelyik őt érdeklő napirendre rákereshet, nyomon követheti a vitákat, megnézheti, hogy az ő képviselője miként muzsikál a képviselő-testületben. A vitában jogosan merült fel, hogy miért csak egy árajánlat van. A válasz az volt, hogy mert a Mikrovote szavazógépeinkkel együtt működő kamerarendszer értelemszerűen a  legolcsóbb, minden másnál egy komplett új rendszert kell kiépíteni. A kamerák mindig a bekapcsolt mikofonú képviselőt mutatják, a rendszer napirendi pontokra, előterjesztésekre, és képviselőkre keresve is működik. A négy kamerás rendszer ára 5,8 millió forint, a tárhelyet havi 80 ezer forintért biztosítják. Viszonyításképp: éppen ennyit fizetünk az idén senki által nem látogatott erdélyi házunk havi gondnokságáért.

22. Bebizonyosodott, tényleg nem kell nekünk még egy rendőrségi konténer. Miután az előző is hónapszám  üresen szomorkodott, én nemigen vártam más eredményt.

24. Voilá, már itt is az új helyiségbérleti rendeletük kiskapujának, az eseti kedvezményes bérbeadásnak az első fecskéje, egy SzDSz-Szoldaritás közeli család Kft-jének személyében.  Nem ment át, de megpróbálták. Most látni milyen jó, hogy ez a hatáskör testületnél maradt, és ez az előterjesztés egyben ékes bizonyítéka, hogy miért kell minden tulajdonosi jogosítványt amilyen gyorsan csak lehet visszahozni a képviselő-testülethez. 

Hosszú sorban következtek a nyolc bizottság, és a tanácsnokok éves beszámolói. A Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság beszámolóját a Fidesz nem támogatta, míg cserébe a szocik NEM-mel szavaztak az én és Kovács Balázs tanácsnoki beszámolójára. 

Már este 6 óra is elmúlt mire a 40-es napirend fölött járva a sürgősséggel felvett előterjesztések sorra kerültek. Jó egy órás kemény vitát generált a parkolóórák telepítése és üzemeltetése közbeszerzés. A sürgősségi napirendre vétel oka az volt, hogy kedden a Tulajdonosi Bizottság a jegyzői törvényességi felhívásra fittyet hányva döntést hozott az ajánlat kérésről. Végül Karácsony Gergely polgármester előterjesztése Karácsony Gergely polgármester tartózkodásával : )  Barta (LMP), én (Civilzugló Egyesület),  és a Fideszesek NEM szavazataival, Szabó Rebeka (PM), és Czeglédi János (Jobbik) tartózkodásával nem ment át. Tehát az előterjesztést csak a hét szocialista képviselő támogatta.    A milliárdos főösszegű közbeszerzés furcsaságairól egy későbbi blogban hosszabban írok. 

Hat és fél milliót szavaztunk meg a Menhely Alapítványnak, hogy a kerületi hajléktalan ellátásban segítsen. A kerület méretéhez képest meglehetősen kevés alvóhellyel rendelkezik,  aznap is ott vacogott paplanok alatt egy szerencsétlen a Thököly sarkán, ötven méterre a hivataltól.

 Hosszas, nem a zuglói testületi ülésre való vitát hozott a Nyilatkozattétel a kötelező betelepítési kvóta ellen című Fidesz frakció által jegyzett előterjesztés. Én a magam részéről  nem tartom elfogadhatónak, hogy minden menekültsátuszért folyamodót "illegális migránsnak" bélyegeznek. Aki látott már a szíriai öt éve húzódó polgárháborúból képeket, rommá lőtt városokat, látta a kősivatagokban álló százezres sátortáborokat, az megérti, miért vágnak neki a tengernek életüket kockáztatva a családok, miért gyalogolnak hóban-fagyban pár éves kisgyerekekkel a karjukon ezer kilométereket. És nem a szögesdróthoz nyúl, hanem segít, ahogy tud.  Aki kicsit bölcsebb, és nem csak a zsigeri érzelmeire hallgat,  félelmekre és idegenkedésre játszik, az meg tudja érteni, hogy a menekültek maguk is áldozatok. Netán meglátja a történelmi párhuzamot: 1956-ban  közel 300 ezer magyar menekült vágott neki a zöldhatárnak (illegális migránsként és jó részük gazdasági menekült volt), és senki nem akarta szögesdróttal megállítani őket, hanem Kanadától Ausztriáig mindenütt befogadták őket. A nyilatkozat amúgy sajnos nem kéri, hogy a nemzetek közössége, és leginkább a nagyhatalmak végre próbáljanak politikai megoldást találni a nem kis részben általuk létrehozott polgárháborúkra, káoszra és az abból kinövő Iszlám Államra, ami Afganisztántól Líbiáig létrejött.    Az előterjesztés nem ment át. A szavazáskor a Jobbikos képviselő kikapcsolta a gombját. Tudtommal a Jobbik kiállt  betelepítési kvóta ellen, akkor miért nem támogatta, nem értem, mint ahogy azt sem értettem miért nem támogatta a Vagyonrendelet módosítást... 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr468323754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása