HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

2015-ös költségvetés. Újítsuk fel a gyermekorvosi rendelőt a Csertő parkban!

2015.03.01. 18:52 varnai

Csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület Zugló 2015-ös költségvetését, mely nem játék, hiszen kis híján 24 milliárd forint elosztásáról döntünk. 

Költségvetési koncepció idén  nincs, - pedig most látni mily jó is volna. A költségvetésről, a fő arányokról, a nagy tételekről  nem volt a képviselőkkel egyeztetés, de úgy tűnik még a saját frakciójukkal sem, hisz a szocialista képviselők eddig mindkét bizottságban leszavazták a költségvetést.

A számokból, és az eddigi cselekvésből az a koncepció látszik kibontakozni, hogy a jövő nem számít,  Zugló  hosszútávú működéséhez fejlődéséhez elengedhetetlen  intézményi épületfelújításokra, állagmegóvásra jóformán nincs keret, e helyett a médiában jól tálalható módon, jó királyként a lakosság közé szórják a pénzt. Azaz leginkább országos népszerűséget vásárolnak Zugló pénzéből, Zugló működésének, sőt hosszútávú fejlődésének  a rovására.

A február 26-i testületin leszavazott közbeszerzési csovek_0341.jpg tervből kikerült  az összes iskola, óvoda felújítás. Február 12-én levélben kértem a polgármestert, kapjon a Képviselő-testület tájékoztatást a nyolcvan intézmény műszaki állapotáról, de ez a febr. 26-i ülésen nem történt meg, pedig a Városgazdálkodási Zrt rendelkezett a kért anyaggal. A képviselők tehát a több esetben kritikus helyzetet nem ismerve szavaznak majd a költségvetésről. Jellemzően csak a Zuglói Egészségügyi Szolgálat 108 milliót kért az akut épületkárok elhárítására, de csak 35 milliót kapott.

Repedező, a kötés ellenére begyógyulni nem akaró fűtéscsövek az Őrs vezér téri rendelő pincéjében. A lakosságnak nem lehet, de sajnos még a képviselőknek sincs átfogó képe a kerületi intézmények műszaki állapotáról.

Erősen meghúzták az intézmények dologi kiadásait is, e mellett 5%-os tartalékképzésre kötelezték őket. A Zugló Szülők Közössége jól összefoglalta miért inkorrekt az eljárás.  Mi több, a dolgozóktól elvették az iskolakezdési támogatást, és még - bár már csak három nap van a költségvetési vitáig - le sem ültek a szakszervezetekkel, a majd kétezer kerületi közalkalmazottat képviselő Kerületi Érdekegyeztető Tanáccsal tárgyalni. 


Ehhez képest majd 700 millió lett betervezve a médiában látványosan eladható szociális, jóléti kiadásokra, a garantált létminimumra, (kb. 300 fő fog kapni ) és az eddig is kampányízű pénzosztásra az  Erzsébet utalványra, mely most az MSZP javaslatára  újból visszakerült a Szociális rendeletbe, igaz ezentúl  a polgármester módosításával egy kicsit józanabb, már csak 135 ezer forintos plafonnal. 205 milliót terveztek be a  Kommunális adó visszaadására, csakhogy ez  a számítások szerint 450 milliót igényelne, tehát a 2012-ben befizetők fele csak 2016-ban kaphatja meg. 300 milliót terveztek be a Társasház pályázaton második körös nyertesek 700 milliós igérvényére.

Nagy fekete zsák a dologi kiadások 1,9 milliárdos sora. Ebben bármi lehet, nincs semmi bontás. Miközben az óvodák 5000 forintos tételeit egyenként részletezik....

A kampányban nagy garral ígért szociális bérlakásépítésre egy forint sincs nevesítve a büdzsében, sőt a meglévő, romokban álló önkormányzati házak rendbe tételére - teljes épületfelújításra - sincs egy forint se betervezve.

2014-ben még 196 fős hivatal 2015-ben 14 fővel bővülne, miközben épp visszaadjuk a bérlemény-ellenőrzési feladatokat a Városgazdálkodási Zrt-nek. Jelentős erősítést adnak a pénzügynek, az adóbehajtáshoz...  kell a bevétel.

A büdzsé bevételi oldalának a legabszurdabb része a 2,4 milliárdra tervezett felhalmozási bevétel, azaz az ingatlaneladás. Hogy is teljesülhetne ez, hiszen a 2014-re betervezett közel 4 milliárdnyi eladásból is csak 355 millió, kevesebb mint 10% teljesült. Elég emlékezni, 2013-ban Zugló legértékesebb utolsó telkeit  már Papcsákék is dobra verték, szerencsére nem sok sikerrel.  A kerület ingatlan vagyonát igen könnyű kézzel adná el minden Zuglót messziről szerető ember, nem gondolkodnak ők hosszútávban, 10-20 éves fejlesztési tervekben, perspektívában. A bérbeadott bolthelyiségek  folyamatos eladása is - a telkekhez hasonlóan -  a jövő felélése, hiszen egyszeri bevételért áldoznakk fel egy folyamatos bevételi forrást.

Szóval Karácsony, vagy a jegyző most azt tette,  amit az elmúlt négy évben Papcsák,  - amit Karácsony pár hete még rosszallott és fogadkozott, hogy nála nem így lesz -  egy jó nagy fiktív számmal egyensúlyozta ki a költségvetést. Én a mai Pénzügyi Bizottsági ülésen kérni fogom, hogy az eladásra szánt ingatlanok listájával és hozzávetőleges értékükkel támasszák alá a 2,4 milliárdos ingatlan értékesítési tervezetet.

Tegnap megkaptuk a két nagy párt módosító javaslatait is, (az LMP és a Jobbik nem adott be ) leginkább egymás orra alá bors töréssel, egymás cégeinek ellehetetlenítésével vannak elfoglalva. A Fidesz lendületből a Városgazdálkodási Zrt  megszüntetésére tesz javaslatot, 790 milliós működési büdzséjük teljes elvonásával. (a cég szükségességéről lehet vitatkozni, de a megszüntetés módja nem a költségvetésük elvonása) Kovács Balázs meghökkentő módon alpolgármesterként jegyzi a javaslatát. Az MSZP frakciója cserébe a Fidesznek a novemberi elvtelen alku során hitbizományba adott Sport és Rendezvényszervező Kft 80 milliós büdzséjét vágná a felére. Még akár e is jogos lehet, de mivel a Városgazdálkodási Zrt-be eldugott cégek (Sport Kft, Médiaszolgáltató Kft, társasház kezelés) költségvetéseit nem látjuk, megítélni sem tudjuk, hogy mennyi pénz is kellhet ténylegesen a működésükhöz.

Én, a Civilzugló Egyesület nevében három módosító javaslatot adtam be.

1. Koncentráljuk a pénzt és évente legalább egy intézményünket újítsuk meg!

Ezen elvet figyelembe véve  Dr. Varga Péterrel, az Egészségügyi Bizottság elnökével közösen jegyezzük a módosítónk, hogy a Csertő parki gyermekorvosi rendelőt tegyük a mellette lévő nagyobb alapterületű, évek óta üresen álló épületbe, és azt teljesen újítsuk fel. A tervek, a megvalósíthatósági hatástanulmány 2014-ben elkészültek. Az épület annyira zsúfolt és annyira rossz állapotú, hogy a lakosok már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a balkáni állapotok miatt.

kulso.jpg

1. Költségvetési módosító javaslat a 2015. Március 5-i képviselő-testületi ülésre

 

A ZISZ Csertő park 3/b. felújítására, 5 gyermek háziorvosi rendelő és a védőnők elhelyezésének kialakítására.

Zuglói Egészségügyi Szolgálat Felhalmozási kiadás 0 Ft-ról                                          180 millió forint

 

Ellensúlyozó kiadáscsökkentési fedezetek:

Általános tartalék csökkentése 100 000 eFt-ról 75 000 eFt-ra                                          25 000 e Ft

Örs Vezér téri és városligeti fizetős övezet 205 000eFt-ról 190 000 eFt                            15 000 eFt

Polgármesteri keret       50 000 e Ft-ról 25 000 e Ft-ra                                                     25 000 eFt

Zuglói Filharmónia Non-profit Kft támogatása 166 300 e Ft-ról 126 300 e Ft                     40 000 eFt

Zuglói Cserepes Non-profit Kft támogatása 170 000 e Ft-ról 140 000 e Ft                         30 000 eFt

Rendőrség támogatása                                30 000 e Ft-ról 25 000 e Ft                             5 000 eFt

Dologi kiadások                4 301 313 e Ft –ról 4 271 313 e Ft                                            30 000 eFt

(ezen belül a Médiaszolgáltató Kft  160 milliós büdzséjének csökkentése)

Zuglói Önkormányzati Rendészet 264 433 eFt –ról 254 433 eFt                                     10 000 eFt

                                                                                               Mindösszesen:                 180 000 eFt

rendelo.jpg

A rendelők iszonyú szűkösek, az ablakok húznak, a burkolatok, az energetikai rendszer az eredeti, pazarló 70'-es évekbeli.

rendelo2.jpg

 Így kell-e kinéznie egy jómódú fővárosi kerület gyermekorvosi rendelőjének, (a kerületi gyermekek negyede ide jár) miközben  9 milliós terepjárót tudtunk venni és fenntartani a polgármesteri kabinet számára?

2. Törődjünk a saját dolgozóinkkal!

Sajnos költségvetési módosítóként be kellett adni a minimálbéren foglalkoztatott óvodai, iskolai dolgozók bérkiegészítését, hiszen láthatólag hiába kötelezte el magát a testület a decemberi testületi ülésen, ezt a mindösszesen 54 milliós kiadást a polgármester nem tervezte bele a költségvetésbe. Ez azért is fura, mert miközben a szociálisan érzékenyként  kiáll a garantált létminimumért, Erzsébet utalványt adunk egy akár 135 ezres nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasnak, a havi nettó 80 ezer forintokat hazavivő dolgozóinknak, a családfenntartó korúaknak nem akar kicsivel több bért adni.

Költségvetési módosító javaslat a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ Minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatott dolgozóinak, összesen 268 közalkalmazottnak a bérkiegészítésére.

 

Zuglói Intézménygazdálkodási központ személyi juttatások és járulékaik + 53 770 530 Ft

Fedezet:

Polgármesteri Hivatal Kiadások (I.) Személyi juttatások 998 248 e Ft helyett 964 477 470 Ft

Zuglói Filharmónia Non-profit Kft.                                       166 300 e Ft helyett   146 300 e Ft

------------------------------------------------

Indoklás: A képviselő-testület december 17-én határozatot hozott:

1025/2014. (XII.17.) határozat

az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbérben és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetményének emeléséről

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy felkéri Karácsony Gergely polgármester urat, hogy a 2015. évi költségvetés tervezésekor vegye figyelembe az előterjesztésben szereplő igényeket, és amennyiben az Önkormányzat gazdálkodása megengedi, akkor a 2015. évi költségvetésben emelésre kerüljön az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbér és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetménye.

 

Határidő: a költségvetésbe való betervezésre: 2015. február 15.; az illetményemelésre: 2015. március 1.

Felelős:   Karácsony Gergely polgármester

Nehéz lesz megindokolni, hogy miközben a tiszteletdíjaikat a képviselők jelentősen, közel a duplájára emelték, a hivatal létszámát is jelentősen növeljük, az önkormányzat gazdálkodása annyira suficites, hogy kommunális adót fizetünk vissza és garantált létminimumot osztunk, eközben a kerületben minimálbéren foglalkoztatottaknak, a saját dolgozóinknak a fenti határozatban is beígért, a testületben mindenki által szükségesnek ítélt minimális bérkiegészítésére ne lenne forrás.

3. Törődjünk a városképpel!

Végül, biztos, ami biztos alapon beadtam módosítóként a városvédelmi,  épített örökségvédelemre szánt összegeket. A polgármesterrel, Rozgonyi alpolgármesterrel és Kovács Balázs városképvédelmi tanácsnokkal egyeztetett  amúgy Zugló költségvetése szempontjából minimális összegeket  nevesítsük is a 2015-ös  dologi kiadások között, mielőtt valahogy elfelejtődne.

3. Módosító javaslat a 2015-ös költségvetéshez

Kiadás növelés:

Épített örökség és városképvédelmi feladatok 12 000 e Ft

Kiadás csökkentő fedezet:

Dologi kiadások 4 301 313 e Ft helyett 4 291 313 e Ft

Indoklás:

A zuglói épített örökség és városkép védelemre, a lakosok helyi ismereteinek, lokálpatriotizmusuk növelésére nevesítsünk forrást.

Az összeg tartalmazza:

- a ZUGLÓ Lexikon újra kiadását és újra szerkesztését, (1,5 m Ft)

 

- Zugló részletekben című album előkészítését, szerkesztését ( 1,5 m Ft),

 

- a városképileg és történelmileg jelentős épületek kitáblázásának folytatását, (2 m Ft),

 

 - a Helyi védettség rendelet mellé egy állagmegóvási és felújítási pályázat alap létrehozását 7 m Ft értékben.

Remélem a testület támogatni fogja őket.

UPDATE:

APénzügyi és Oktatási Bizottsgok támogattk a módosítóinkat. Meghökkentő módon, miután egyesével végigrágták a módosítókat az egész költségvetést a baloldal sem a jobboldal sem fogadta el. Hirig van.

 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés kommunális adó zuglói intézmények Csertő parki gyermekorvosi rendelő garantált létminimum Zuglói sport és rendezvényszervező Kft Karácsony Gergely polgármester Zuglói egészségügyi Szolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr127230451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása