HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Sima pláza és nem városközpont lesz az

2014.10.22. 22:37 varnai

A választás előtt pár nappal úgynevezett Egyetértési Megállapodást írt alá a lelépő polgármester az ECHO Investmenttel, a MUNDO beruházás építőjével. Hogy mennyire tisztességes dolog távozás előtt pár nappal bármit aláírni, most ne vitassuk. Nézzük inkább mit írt alá, és egy kis történelmi visszatekintéssel azt, hogy hogy lett a sokat várt városközpontból mára egy sima pláza.  A megállapodásból nyilvánvaló, ki mit fog, illetve ki mit NEM fog  megépíteni. Városközpontot speciel senki.

Tavasszal Ferdinandy alpolgármestert és engem meghívott az ECHO Investment, és prezentálták a fővárosi engedélyeztetési eljárásra kerülő terveket. Hogy ezt miért nem az összes képviselőknek, vagy miért nem a testületi ülésen tették, nem tudom. (Amúgy tényleg jól  tudták, hogy max. minket érdekel az egész bagázsból a kerületközpont )

Elsőként is le kell szögeznem, a cég honlapján bemutatott látványtervek nem egyeznek azzal, amit nekünk akkor mutattak.

Pár szóban arról, hogy mit mutattak:  A piac és a patak közti területet négy részre osztották. A piaccal érintkező negyedre közpark illetve a tervezett új önkormányzati épület vagy rendőrség vagy rendelő kerülne.

A "ne legyen egy cipősdoboz" igényt úgy reagálták le, hogy három  pizzásdobozt, kb. egyforma, egymástól pár méterre álló lapos épületet terveztek, melyeket zárt hidak kötnek össze.. A  cég nem építene többszintes mélygarázst, csak egy a kispesti Europarkhoz hasonló félalagsori parkolót, ezzel nagyon jelentős pénzt takarít meg. A gépjárművek jó része a harmadik épületbe kerülne.

A 104 ezer négyzetméteres épületekbe terveznek a felső szintre egy mozit és egy fitnesz centert is, de semmiféle közösségi funkció, színház-, előadó-, kiállítóterem, konferenciaterem, közösségi sport, netán okmányiroda, stb. nem került betervezésre.

A Bosnyák térre, a REMIZ helyére tervezett, sokszor ígért rendezvényterem, un. pesti Millenáris is fikció, kamu. A BKK-nak, a BKV-nak semmiféle tervében nem szerepel a remizből kivonulás, tekintettel arra, hogy senki nem tud nekik új villamosremizt adni.

Az ECHO által építeni kívánt épületek lapos, zárt dobozok, teraszok, a tető hasznosítása, nyitott homlokzatok, a zöld területtel interaktivitás nem volt a terveken látható, bár ezeket kérésemre menten megígérték. : )

Hogy hogy jutottunk idáig, ehhez muszáj egy kis történelmi, politikai visszatekintésbe belemenni.:

A kerületi Sport és Szabadidőközpont és tanuszoda kb. 6 hektáros telkét Rátonyi Gábor Fidesz-KDNP-s polgármester kéz a kézben az MSZP-SzDSz-es koalíció képviselő-testületi többséggel adta el 2006 közepén.

A cég már a kezdetekkor sutba dobta a telek megvásárlásával elfogadott úgynevezett, az Építészfórumon máig látható RAS terveket,  mely több elszórtan elhelyezett épületből, irodaházból és köztük sétányokból állt volna,  és egy jóval nagyobb, kb. 200.000 négyzetméteres óriási  "cipősdoboz"plázát tervezett. 

RAS-terv.jpg

A 2006-os RAS tervek. Új piac, több épület, hátrébb irodaépületek, köztük az önkormányzaté, még hátrébb a patak mögött az új sport és szabadidőközpont. Se Weinek sem Papcsák idején nem épült meg, mára az utolsó erre félretett kötvényes forintot is szétszórták. Jellemzően az akkor még üres Paskál telkek (jobbra fent) fele részt beépültek...

A ciklus váltás után Weinek, miután lassan átlátta, hogy frakciója leginkább a beruházóknak segít, és hogy a lakosság nyilvánvalóan ellenzi egy ekkora épület építését 2009-ben plázastopot rendelt el.  (jellemzően hasonlóan még épp időben változtatta meg a véleményét a kisföldalattihoz tervezett pláza ügyében is.)

Az ECHO ezután bosszúból elbontatta a tanuszodát, melynek hiányából fura mód épp Rátonyi Gábor ex polgármester és ismerősei profitáltak. Jellemzően miközben Ferdinandy fidesz-KDNP-s képviselő az uszoda elbontása ellen tüntetett, Rátonyi még mindig a plázaépítés mellett érvelt a Zuglói Lapok hasábjain.

Papcsák idején 2012 nyarán a szerződés szerint alkalom lett volna a telek visszavásárlására, de ezzel nem éltünk, természetesen forrás se lett volna rá.

Az új testületben is vita alakult ki mekkora épület való a Bosnyák térre, végül a Fidesz frakció szétszavazott és a Kovács Balázs által javasolt méretnél jóval kisebb, Ferdinandy által javasolt szintterületi mutatóval került elfogadásra a szabályozási terv módosítás. Jelentősen csökkentettük az épület magasságát is. Szóba került bizonyos terület visszaadása, vagy a településrendezési tervben közcélú épület építése is, de végül ezek valamiért kikerültek a szabályozásból.

A cégnek, tekintettel a gazdasági válságra és arra, hogy a metró Bosnyák térig vezetése sem volt már tervben nem volt sürgős az építkezés. Most, 8 évvel a telekvásárlás után kezdték el újra az engedélyeztetést, de városközpont építésről már szó sincs.

Az ECHO, mint ez az Egyetértési megállapodásból is látható  nem épít semmiféle közcélú épületet. Megjegyzendő, az önkormányzatnak semmi pénze nincs semmiféle új épület, sem új önkormányzat, sem rendelő, vagy bármi megépítésére. Értelemszerűen a  választási kampány során Rozgonyi által  minden médiában beígért városközpont: önkormányzati épület, rendelő, stb. is mind csak üres, mindenféle konkrétum nélküli ígérgetések. Ezekre pénzünk már nincs, az ECHO meg bolond lenne őket megépíteni ingyen. Az meg végképp abszurd lenne, ha az önkormányzat,  - ahogy az valaha tervben volt - a céggel megépíttessen egy bérirodaházat és ezt aztán  - a Posta irodaház mintájára - folyamatosan visszabérelje, miközben jelenleg saját tulajdonú épülete van.

Íme az Egyetértési Megállapodás  (hogy dátum nélkül érvényes-e egyáltalán, nem tudni) :

mundo_megallapodas-1.jpg

mundo_megallapodas-2.jpg

mundo_megallapodas-3.jpg

 

5 komment

Címkék: pláza tanuszoda Bosnyák tér Rátonyi Gábor ECHO INVESTMENT MUNDO Weinek Killik Jenő Szabadidő központ

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr236810903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.10.29. 13:01:01

Üdv! Bár valszeg nem volt több mint választás előtti mézesmadzag, de a zuglói lapok videójában egy egészen más - számomra elfogadhatónak tűnő - látványtervet mutogattak. Persze amíg nincs kiviteli terv, addig ez sem több mint illusztráció, de jó lenne tudni, mire is számítsanak valójában a polgárok!
www.youtube.com/watch?v=aOT6T2RLx38

varnai 2014.10.30. 09:20:03

A lényeget akkor mondja kia főépítész, amikor azt mondja, lehet hogy a szolgáltatórész késöbb épül. Mint a fenti Megállapodásból is látszik, a beruházó nem építi meg. Az önkormányzatnak nincs erre pénze. Tehát nem lesz, hacsak nem mennek bele valami PPP-be, vagy más hoszűtávú kötelezettség vállalásba. A Fidesz elszórta a pénzt, ami erre volt.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2014.10.31. 22:08:32

@varnai: Tehát a "lehet hogy a szolgáltatórész késöbb épül" kitétel politikai virágynyelven annyit tesz, hogy SOHA? Simán elhiszem. Csinált ugyanis már ilyet minden eddigi formáció a maga épp aktuális projektjeinél. De akkor azt mondod, hogy a beinzertált látványterv is csak egy skicc?

Viszont mi a rövidtávú cselekvési program a remíz és a Bosnyák utca közti ótvarral? Nem lehetne legalább kötelezni a BKV-t kis rózsaszín kutricájának a lebontására? És a krimó tulaját (az önkormányzatot), hogy amíg ki nem adja ezt az ótvart addig se hagyja azt szétrohadni? És így tovább a sor önkormányzati tulajdonú ingatlanjainak ürssen pangó helyiségeivel?
Mert annak azért lég gáz üzenete van, hogy a nagy térkovezéssel átellenben ugyanazon tulajdonos (önkormányzat) milyen magasról is szarik a legelemibb higiéniai és arculati színvonalra.

qszenon (törölt) 2014.11.02. 10:06:31

Azt igérték, hogy lesz okmányiroda, rendőrség, orvosi rendelő, kulturális központ, sportlehetőség és mélygarázs.

ha ebből nem lesz semmi azért kit lehet számonkérni ?

varnai 2014.11.03. 15:23:53

Lesz a házban fitnesz és lesz garázs. Hogy ebből mennyi lesz a plázában való vásárláshoz kötve, mennyi lesz P+R vagy esetleg ingyenes lesz mint az Aréna nem tudni. Településrendezési szerződés még nincs.

A többi üres ígéret. Hogy ez így alakult ezért kb. mindkét oldal egyaránt felelős.
süti beállítások módosítása