HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Csomagolnak

2014.10.15. 11:30 varnai

Az első szó a köszöneté, köszönöm mindenkinek aki ránk szavazott, és köszönöm a jelölteknek, a kampánycsapatnak a két hónapnyi kemény munkát. Ígérem, érdemesek leszünk a bizalomra. Az eredmény értékelése és a jövő boncolgatása pár nap múlva, addig is egy kis helyzetjelentés.

Tegnap egy hatalmas alvás és egy rekreációs dunakanyari bringázás után begurultam a hivatalba, melyben síri csend honolt, csak az elsőn, a kabinetszinten volt némi hurcolkodás, miközben halk szipogás hallatszott ki a szobákból. Papcsák, Rozgonyi és az egész kabinet némán csomagolt.csomagol.jpg Már majdnem meg is sajnáltam őket, mindaddig, míg Papcsák hosszasan fejtegetni nem kezdte, hogy a zuglóiak csak irigyek voltak, és ő és az által vezetett stáb, fidesz csapat semmiféle hibát nem követett el. Semmifélét. Az önigazolást lassan maga is elhiszi, kérdés a zuglói és az országos fidesz elnökség beveszi-e. A sors fintora, hogy Papcsák a két vereség ellenére maradt parlamenti képviselő, Rozgonyit az "utolsó csatlóst" meg - aki bő évtizede húzza az igát Zuglóban -  kudarcba taszította.

Nyilván Karácsony is csomagol már, hiszen megígérte, ha nyer egyből Zuglóba költözik. Hozzávetőleg  300 üres önkormányzati lakásunk van...a közcélú kiutalás lehetséges. Ilyen módon első kézből szerezhet tapasztalatot az önkormányzati bérházakról és a lakásgazdálkodásról.

 Ha költözni még nem is költözik, de minél hamarabb benézhetne, mert a hivatalban ládaszám kerülnek kidobásra, az udvari iratmegsemmisítőbe az iratok.  Ki tudja mennyi frissen kötött szerződés, ki nem fizetett számla, kötelezettségvállalás lapul a mappákban, mi fog előkerülni, hetek, hónapok múlva?

 

Jellemzően nyáron kötöttek több mint egy évre rettegok.jpgszerződést a Cserepesház fideszkatona igazgató hölgyével (ex kabinet alkalmazott, fideszes önkormányzati képviselővé választották a XVI. kerületben) de lehetnek ennél sokkal durvább munka- és egyéb szerződések is.

A köztisztviselők biztos, ami biztos, fedezékbe húzódtak, a Papcsák által hozottak, (lecserélte az osztályvezetők 95%-át)  a jegyző, a kabinet, az önkormányzati cégvezetők, stb. joggal rettegnek.

A gazdasági osztályvezető hozta a formáját, elsőként hagyta el a süllyedő hajót,  így nem lesz könnyű az átadás-átvétel. Nem is értem miért menekül, ha igaz a frissen világba rikkantott sajtóközlemény, miszerint két milliárdos többlettel adják át az önkormányzatot.    (egy hónapja még 1 milliárd volt a többlet, fene tudja hogy mitől duplázódott meg hirtelen) 

A többletet kétlem, hiszen a lakossági visszajelzések alapján akár összességében százmillióval is tartozhatnak a társasházaknak, tucatjával állnak, érkeznek  a fizetési felszólítások a lakásgazdálkodáshoz. E mellett több százmilliónyi megkötött szerződés lehet a különböző őszi közterületi, intézményi felújítások okán, ezek számlái hamarosan beérkeznek.A Mesevonat bölcsőde hónapok óta álló építkezése, (egy nyírségi vállalkozás kapta meg a melót...) új közbeszerzése egy gyors vizsgálatot igényel.

Az önkormányzat az elmúlt években rendszeresen küzdött likviditási problémákkal, ilyenkor akár fél milliárdnyi lekötött kötvényes pénzt is feltörtek, illetve 5-800 milliónyi bankhitelt is igénybe vettek a bérfizetésekhez.  De mivel már a kötvényt is az utolsó forintig elköltötték, a kassza üres, ezért már nincs semmiféle saját tartalék.

Félő nem csontvázak, hanem időzített aknák fognak kidőlni a szekrényekből a következő hónapokban.

BobbyTrap-2.jpg

Ebben a szekrényben tartják a szerződéseket : )

A hatástalanítást meg fogja nehezíteni, hogy a szekrény nyitogatók csupa újonc lesznek, sem Karácsonynak sem a közvetlen stábjának (kik is?) sem a baloldalon képviselőként bejutottaknak (az egy Lévain kívül) nincs önkormányzati, közigazgatási tapasztalata és a frissen sorozottakkal végzett aknamentesítés végeredménye ritkán vidám látvány.

A rengeteg a beválthatatlan ígérettel is tenni hazpalyazat_net.jpgkell majd valamit. A baloldal legfőbb választási ígérete, saját maguknak telepített akna, a kommunális adó visszaadása volt. Én erősen kétlem, hogy a 410 millió forint kivétele a jövő évi költségvetésből lehetséges lenne. A kampány végén Rozgonyi a levelét megírta:  A baloldalra licitálva ő is beígérte a kommunális adó visszaadását (a kampányfogás levél kiküldése kb. egy milliós önkormányzati költség volt) Bizonyára sokan verik az asztalt, kérik a  kp-t az adóosztálytól. A levél a Hogyan romboljuk az adómorált, és tegyük nevetségessé a közigazgatást? TÁMOP projekt remek darabja.   Talán mikor mikor megírta már tudta, hogy az utódaira zúdít egy csomó kellemetlenséget?

Hasonlóan  félrevezető húzás volt a felújításra pályázó  társasházak lakóinak lépcsőházi tacepaókon értesítése az EREDMÉNYES pályázásról. A húzás nem jött be, Itt a tisztességes informálás az első, őszintén el kell mondani, hogy ez csak eredményes beadást jelentette, tájékoztatni kell a lakosokat, ki nyert és ki nem.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr136794433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sala 2014.10.15. 18:31:33

Rozgonyi levele csak a választás után érkezett meg. Nem túl ügyes időzítés.

Wurstli 2014.10.16. 07:22:04

Azt azért nem hinném, hogy a hivatali vezetők rettegnének, nekik csak térkép e táj, meg lesz a helyük máshol narancsországban.

KP-papa 2014.10.17. 23:54:15

Megkaptam Rozgonyi levelét időben. El is mentem szavazni. Ellene. Aláírásgyűjtést kellene indítani, hogy a levél költségét tegye vissza a kerület kasszájába. Ő az aláíró, aki a jelölt. Ha kerületi levél lett volna, nem ő írja alá. Ha aláírta - fizesse ki a levelét!

KP-papa 2014.10.17. 23:58:28

Bárki indult volna Papcsák /Rozgonyi/ ellenében, nyert volna. Karácsony nem Zuglóban nyert, hanem, amikor megkaparintotta a tuti protesstáló kerület jelöltségét egyeztetéskor. Ha nem ő a jelölt, akkor más nyer. (Annak ellenére nyert, hogy már a harmadik idegen ejtőernyős zsinórban. Egyikkel sem jártunk jól és mind meg is bukott az első adandó alkalommal.) Sikere a Civil Zuglónak van egyedül.

Krutzifix 2014.10.23. 11:09:06

Én is attól tartok, hogy nagyon új az a csapat, amelyik szembe találkozik a szekrényekkel, hiszen az említett régi ember sem a hivatalban dolgozott elsősorban, hogy tudja, belül mi hogyan működik. Akik ebben segíteni tudnának, azok pedig ki lettek seperve - részben a megújulás nemes szándékával, részben pedig a hűséges pártkatonák pozícióhoz jutását segítendő. Persze még nem késő tőlük segítséget kérni, bízzunk benne, ingyen is megadják! Nekem Rozgonyi írhat akármennyi levelet, tudja, hogy nem hat meg, de azt támogatnám, hogy tegye vissza a kampányköltséget, amit az önkormányzat kasszájából a fidesz kivett. Nem lesz könnyű helyzetben Karácsony, hiszen semmiféle többsége nincs, és a politikai nyilatkozatokat ismerve szinte lehetetlen azt megteremteni! (És ehhez hozzájárul az is, hogy neki "térkép e táj", szüksége lesz olyan segítségre, támaszra, aki valóban ismeri a kerületet, az önkormányzati munkát, és megfelelően progresszív gondolkodású is!) Megoldás lehetne, ha félre teszi mindenki a másik iránt érzett "vonzalmát", és a saját érdekeit háttérbe tolva, Zugló érdekét tekintve elsődlegesnek, megpróbál valamiféle együttműködésre törekedni, erre ösztönözve képviselőtársait is! És akkor még mindig ott van, hogy szinte minden csoport mást és mást tekint Zugló érdekének... nehéz 5 év vár a lakosságra!
süti beállítások módosítása