HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nagy Testvéren nem ment át

2014.05.21. 13:41 varnai

Sikeres és igen jó hangulatú volt a szombati demonstráció, a közmédia ennek ellenére egy sort sem közölt róla. Egy 20 másodperces hír nem jelent meg semelyik hiradóban.

Ezért a következő levelet írtuk az MTVA-nak.

A környezetvédelem a Tiltott kategóriába került a közmédiában?

 

Meghökkenve láttuk, hogy a meghívó és a sikeres rendezvény ellenére a közmédia egyik csatornája sem tudósított demonstrációnkról.

 

Tehát egy demonstráció mely a Városligetről, egy budapesti, országos jelentőségű fejlesztésről, annak problémáiról szól, melyen 700 fő aktívan részt vesz, melyet országosan rangos civil szervezetek, a Budapesti Városvédők Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet jegyez, melynek fő szónoka Ráday Mihály, Kossuth díjas városvédő, nem kerül be a köztévék, az MTVA Híradóiba, a közrádió híreibe.

 

Ráday Mihály a Kádár korszakban az akkori köztévében önálló műsorban hívhatta fel a figyelmet elpusztítani szánt értékeinkre, rámutatva a hatalom tévedéseire, hibáira. Úgy tűnik a műemlék-, a városvédelem, ami annak idején az aczéli három T-ben még a Támogatott, Tűrt kategóriába került, mára, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében átkerült a Tiltott kategóriába. A Városliget kivágásra szánt fáiról beszélni, a Múzeum negyedet kritikával illetni civileknek nem lehet, erről tudósítani nem szabad.

 

700 ember látványos demonstrációját, sok ezer ember véleményét semmibe venni, elhallgatni nem szabad. Több ezer tiltakozó aláírásról, rangos szakmai szervezetek ellenvéleményéről nem tájékoztatni a közvéleményt, elhallgatni az egyre növekvő tiltakozást a közszolgálatiság, objektív tájékoztatás elvének semmibevétele. Újra kérjük, tájékoztassák a lakosságot a rendezvényről.

 

Civilzugló Egyesület

Aki nem tudott eljönni a rendezvényre az egyedül is örökbe fogadhat a ligetben egy fát, elég egy közös fotót elkészítenie.

A képet az info@civilzuglo.hu oldalra tudja elküldeni, illetve a Civilzugló Egyesület Facebook oldalára töltse fel és mi közzétesszük.

Íme a NOL TV videója,

Pár kép a demonstrációról, szíves felhasználásra a közmédiának:

raday_mecs_net.jpg

Mécs Imre fotózza Ráday Mihályt (az MTI felvétele)

tomeg_n[1].jpg

Tóth Csaba Zugló új parlamenti képviselője, Horváth Csaba az MSZP fővárosi frakció-vezetője, és Szabó Rebeka a PM volt képviselője a hallgatóság soraiban. Azt furcsállottam, hogy a Magyarország egyetlen zöld zöld pártjának annyira sem fontos a Városliget, hogy az öt parlamenti képviselőjükből egy, vagy Liget ügyében sajttájékoztatót tartott zuglói elnök eljöjjön. Meszerics EP listavezető  amúgy egy sarokra lakik a ligettől. Ő sem méltóztatott, a Liget messze lesz Brüsszeltől.

raday[1].jpg

tulekedes_kreppert_.jpg

Tülekedés a krepp papírokért.

hippilany.jpg

bringak[1].jpg

mtikep_net.jpg

(az MTI felvétele)

gyerkoc.jpg

Nullától kilencvenkilenc éves korig lelkesen és öntudatosan vettek részt a demonstráción.

oloelos[1].jpg

oregur[1].jpg

gyerkocok_4247[1].jpg

bringaspar.jpg

drevenka[1].jpg

szeles_4319[1].jpg

A végeredmény igen dekoratív lett, afféle közösségi művészet. A futókör környékén az összes fa kiszínesedett,örökbefogadót talált, de láttunk örökbe fogadott fát még a Dózsa György úthoz igen közel is. Talán még a döntéshozók is észreveszik őket.

komment

Címkék: közmédia MTVA Városliget Baán László Városliget Zrt FFogadj örökbe egy fát Civilzugló Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr36190038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdanee 2014.05.21. 21:24:02

Nem a környezetvédelem a gond. Nagyjából mindenki pont szarik rá a döntéshozók közül. Ha fák ültetéséért több pénzt lehetne kapni (lenyúlni), akkor sűrű, több szintes dzsungelt álmodnának a Liget utolsó négyzetméterére is.

bigmax 2014.05.21. 22:37:12

A fáknak veszniük kell ,mert vaskarika lesz belőlük.....vagy kapufa a stadionokban,esetleg faláb a magyar focistáknak.

nu pagagyí 2014.05.22. 05:31:57

A hatalom belterjes lett, képviselői és kliensei egymás seggét nyalják. Kulturált módon nem lehet már velük kommunikálni és felesleges is. Csak az erőből értenek.

Netuddki. 2014.05.22. 09:01:37

A "köz" média nem személytelen, azt is emberek csinálják, így mindennek van felelőse. Azt mondják azért van így ahogy, mert a közmédia nem harap abba a kézbe amelyik eteti. De mégis ki eteti az ott dolgozókat? A fidesz? Óriási tévedés! Az adófizetők. Nekem mint adófizetőnek rohadtul nem tetszik ami a közmédiában folyik. Ha rajtam múlna az obersovszkik, halászzsuzsák már nem dolgoznának ott...

Karipapa01 2014.05.22. 09:21:08

Egyszerű oka van, hogy miért nem került bele legalább a közhíradóba:
1. A Fidesz-kormány és tagjai dicsőítésére lefoglalt idő 20 perc. Ez az esemény nem dicsőítette a kormányt, ide nem fér bele.
2. Az ellenzék és tagjainak szidalmazására lefoglalt idő 10 perc. Ezzel az eseménnyel kapcsolatban minden akarat ellenére sem lehet szidalmazni az ellenzéket, tehát ide sem fért bele.
Mivel a Híradó összidő 30 perc, tehát ez az esemény nem fér bele.
Ha valakiben mégis felmerülne, hogy a Híradó két fontos részéből pár másodpercet lecsippentve egy szösszenet erejéig mégis csak lehetett volna tudósítani az eseményről azok nincsenek tisztába azzal, hogy a szerkesztők nem fogják pocsékolni a drága adásidőt egy ilyen marhaságra. Különben is mire egyeztettek volna az MTVA vezetőivel, hogy szabad-e leadni az eseményt, addigra már aktualitását vesztette.

sas70 2014.05.22. 10:41:42

A városligetben túl sok a fa. Csináljunk belőle betondzsungelt, örűűűjjön a nép osztjónapot!

has 2014.05.22. 11:34:21

Valamelyik múzeum homlokzatára lehet tervezni egy szép erkélyt, ahonnan a köznép felvonulását lehet nézni és leereszkedően integetni.
Mintha már láttam volna ilyet

s 2014.05.22. 11:57:02

@Karipapa01: Nem teljesen jó ez a szabály. Vannak alóla kivételek.

Ha például matolcsyt pofán lövöm a felcsúti stadionban egy sörétes puskával, az egyfelől nem dicsőíti a kormányt, másrészt az ellenzék szidalmazására sem lesz alkalmas, mert ettől az eseménytől az ellenzék teljesen nyilvánvalóan el fog határolódni (ahogyan korábban már én is elhatárolódtam tőlük). Mindezek ellenére nagyobb összegben is le merném fogadni, hogy a történtekről szóló tudósítás szerepelni fog az esti Híradóban. Tessék kipróbálni nyugodtan.

Karipapa01 2014.05.22. 12:03:03

@s: Igazad van! Vannak kivételek, de ezek erősítik a szabályt. Főként a példa. Ha kutatóintézetben dolgoznánk egy kísérletet azért megérne :)

s 2014.05.22. 12:24:36

@Karipapa01: "Ha kutatóintézetben dolgoznánk egy kísérletet azért megérne"

Egy kísérletet mindenképpen megérne - a munkahelyünktől függetlenül is. A közszolgálatiságot tesztelni kell, bármi áron.

2014.05.22. 12:29:37

@fifibá55: Igen, tulajdonképpen az egész hatalom-váltógazdálkodás az. "Egy brancs maguk, ne is tagadja!" Lám-lám, már a kultúránba is beépült.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.05.22. 12:43:04

már nem úgy megy, hgy odaszóltok....
tessék emészetni.

Karipapa01 2014.05.22. 13:22:07

@s: Szerintem rá lehetne bízni a Lázárra, úgyis éppen vadászni készül. 3000 fácánra. Közbe belefér egy balfácán, nem befolyásolja lényegesen a hibaszázalékot, viszont növeli a vadászteljesítmény értékét. :)

majomábécé 2014.05.22. 18:13:31

a képek viszont az MTI-től is vannak, tehát volt róla tudósítás...
süti beállítások módosítása