HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Tisza István állandó felügyelete helyett

2012.07.15. 23:28 varnai

Sok lakossági megkeresést kaptam az elmúlt időszakban. Azon okvetetlenkednek a lakosok, hogy  a kerületi polgárőrök miért őrzik folyamatosan a kis terecskét és benne Tisza István szobrát sőt azt merészelik megkérdezni:   mibe kerül ez a kerületnek. tiszaszobor.jpg

Utánakérdeztem. A Magyarország első világháborús hadüzenetét aláíró Tisza István őrzését a polgármester rendelte el, mely április 22-től mostanáig tartott. A tér építésekor a kamera rendszer kiépítése, mint ahogy a locsoló rendszer kiépítése is elmaradt. Kapkodni kellett, jött az évforduló, ráadásul trükkösen az egész térfelújítást a közbeszerzési értékhatár alatt akarták tartani, mert az is elhúzta volna a procedúrát.

Az őrzés melóját a Kerületőrök kapták, bár ez plusz pénzbe nem került,  nem különösebben örültek, mert  addig ugye ezek a kerületőrök és az autójuk máshol igencsak hiányoztak és ők ennek tudatában is voltak.

Hogy csak egyet említsek: az Erzsébet Királyné úti aluljárót. A környéken lakók közérzetét és biztonságát  több éve igencsak veszélyeztető Erzsébet Királyné úti aluljáróban és a  70 troli megállójában kialakult és állandósuló elviselhetetlen állapotokat. A  kosz  és zsibvásár visszaszorításában igencsak sokat segítene egy oda kihelyezett posztos kerületőr..

Ha az őrzés költségét mégis forintosítani akarjuk  számolhatunk a  kerületőrök rezsi óradíjával, ( fizetés+járulékkal, minden egyébbel) kb. 1000 Ft / óra, ezt meg kell szorozni napi 24-el  és 80 nappal. Ez 1.920.000 Ft plusz az autó üzemórája és a légkondi miatt menő motor benzinje..

A Zuglóban landolt szobor keletkezésének - mint egy kerületi lakos kiderítette - a tervezett Trianon emlékműhöz hasonló a keletkezés története.

Az ún. Tisza István Szoborbizottság 2010. októberében írt ki pályázatot a
szobor megvalósítására, előzőleg még az 5. kerületi Jászai Mari térre
szánták azt. A helyszín a kerület rendezési tervei miatt átkerült Zuglóba,
így a mi önkormányzatunk ekkor került képbe. A pályázatra öt szobrászt
hívtak meg. Az eredményhirdetésre 2011. januárban került sor. Legjobbnak
Győrfi Sándor pályázatát ítélte a - Zsigmond Attila vezette - szakmai
zsűri és a Szoborbizottség jelenlévő tagjai: Balog Zoltán, Csomós Miklós,rabbit_poster-p2288897353596248518phc_500.jpg

Az utrechi nyúl a város középkori tereinek egyikén. A hollandok már nem erőltetik a politikus portrékat. Vagy csak ilyen általános politikus szobrokat használnak?

Pálinkás József, Papcsák Ferenc és az elnök Tőkéczki László. Harmath István
tervét nem ítélték meg, mert nem a pályázatban előírtak szerint küldte be
tervét. Meglepő módon a 2012-es parkrendezési tervben alkotóként már
Harmath István szerepel. A Szoborbizottság, illetve a megrendelő zuglói
önkormányzat döntéséről a Budapest Galéria (szakmai zsűri!) archívumában
nincs fellelhető dokumentum, ugyanis a Galériát a további döntésekből
kizárták.
A dokumentumok között szerepel egy kertrendezési terv igen részletesen
dokumentálva, de a költségek rovatot egyetlen helyen se töltötték ki. Ahogy
az sem tudható, mennyi a szobor-kivitelezés költsége illetve a szobrászt
megillető honorárium. A Galéria az elkészült művet sem értékelte, mert erre
felkérést nem kapott.
A pályázat vitáját olvasva érdekes, hogy a döntnökök pozitívnak ítélték
azokat a terveket, melyek valamilyen módon utaltak a nyolc évtizede
felállított, Zala György alkotta, a háború után ledöntött emlékműre. A
megvalósult szobor is nagy mértékben hasonlít a főalak megformálására. Csak
mellékes kérdés, vajon érdeke-e a kortárs művészetnek, hogy a 19. század
avítt levegőjét hozzák vissza a 21. század városába?
A szobor őrzéséről egyetlen dokumentum se emlékezik meg, tehát csak a polgármester szóbeli indoklására hagyatkozhatunk (" a mostani események").

Itt gondolom a Horthy szoborra és az azt leöntőre gondolnak. Én a magam részéről  a megelőzés híve vagyok, azt gondolom, a legszerencsésebb lenne, ha nem megosztó politikusoknak egyáltalán állítanánk (nem XXI. századi ) emlékműveket. Annyi értékes művész, tudós, sportoló élt ebben a kerületben próbálkozhatunk velük is.

Én még ennél is jobban örülnék az átlagembereknek, a névtelen ezreknek állított szobroknak. Zuglóban helye lenne egy  a valaha itt élő bolgárkertészeknek emléket állító szobornak.spaceout.gif

Példaként a New York Garment districtjében felállított, az ottani varrodákban  görnyedőknek emléket állító szobrot tudom mutatni.004_1.JPG

Mögötte meg egy 4 méteres gomb van....

Mondjuk én leginkább a köztérnek színeket adó,  az ott járókat jókedvre derítő alkotások a híve vagyok. Annyira szürke ez a város és benne ez a kerület.

Erről jut eszembe: Ahogy a régi Tisza szobort is remakeelték, itt van ez a new yorki alkotás, simán át lehetne venni, a polgármesteri hivatal előtti térre elhelyezni. Két kisebb ékezet, egy vödör narancssárga festék, és a Tisza szoborhoz hasonlóan  máris illusztrálja a korszellemet.cfiles23132_1.jpg

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr934658717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2012.07.16. 08:37:46

Politikusszobor gáz. A második legrosszabb meg a katona(kivéve ha áldozat).
A művészetnek rengeteg témája lehet, ha már ember, akkor valóban szerencsésebb a művészek, tudósok, munkások közül választani. De én szeretem a nonfiguratív dolgokat is, oszlopokat, szökőkutakat, sziklakerteket. De az se baj ha csak fák, bokrok, padok vannak.

Amit viszont nem szeretek azok a túl színes, túl egyszerű formák. Azt hagyjuk meg a reklámoknak, van belőle túl sok is. Az a jó, ahol megpihen, elidőzik a figyelem, nem az ami agresszíven magára vonja, de nincs mögötte tartalom.

A város nem szürke, nagyon is színes. Ahol van természet, ott a legszebb, de a házaknak is van színük, az autók, emberek, reklámok túl színesek is, egyedül az utak, járdák szürkék. Inkább a formákkal, az összhatással és a harmóniával vannak gondok, de nem a színek hiánya miatt nem mosolyognak az emberek...
(az alsó képen se mosolyog senki, hiába "baromi vicces" az óriási LOVE)

Maruzsa 2012.07.16. 10:34:37

Kedves Várnai Úr,

érdeklődéssel olvastam újabb bejegyzését. Tájékoztatom, hogy a Tisza-szobor történetéhez nem kell óriási nyomozást végeztetnie senkivel: olvassa el a www.tiszaistvan.hu/index.php/szoborallitas oldalon, mert az természetesen nem titkos.

Annyi hozzáfűzni valóm lenne még, hogy az első körben Győrfi Sándor egyébként kiváló szoborpályázatával csak annyi baj volt, hogy az a kiírással ellentétben nem teljes alakos szobor - hanem mellszobor - volt, és a helyszíni próba után azt a szoborbizottság ezért elvetette. Harmath István akkori pályázatának pedig egy baja volt:30 cm helyett 50 cm-es méretben készítette el a pályaművét, ez persze banális hiba... ki is zárták. A második - ekkor már nem is meghívásos, hanem nyílt - pályázatra érkező pályaművek közül viszont Harmath István nyert, és állításával ellentétben a Budapest Galéria a már 1:1 méretben álló szobrot 2011. augusztusában véleményezte, és azt felállításra alkalmasnak találta. Nem tudom, miért nincs fent a bírálat az archívumukban, de ezt kérdezze meg tőlük. Ez a szakvélemény egyébként az Önkormányzatnál is fellelhető, a bizottsági szavazáskor - ahol jelen voltam - része volt a képviselőknek kiosztott anyagnak. Ha szépen megkér, át is küldöm Önnek.

Azt is tudhatja jól, hogy a szobrot a kerület ajándékba kapta, nem is értem, miért hiányolja a szobor-kivitelezésről és a szobrász honoráriumáról szóló információkat, mert ezeket a számlákat az egyesületünk állta.

Örülnék, ha ennek fényében némiképpen korrigálná a leírtakat, mert jelenlegi állapotukban nem felelnek meg a tényeknek, melyekre blogja szerint Ön - nagyon helyesen - olyan sokat ad. HA hiteles tájékoztatásra törekszik, és kérdése lenne, nyugodtan fordulhat hozzám az egyesületünk e-mailcímén: tisza_istvan@tvn.hu

Üdvözlettel:
Maruzsa Zoltán
a Tisza István Baráti Társaság elnöke

a_tom 2012.07.16. 18:06:26

@Maruzsa:
"Azt is tudhatja jól, hogy a szobrot a kerület ajándékba kapta, nem is értem, miért hiányolja a szobor-kivitelezésről és a szobrász honoráriumáról szóló információkat, mert ezeket a számlákat az egyesületünk állta. "

Ha nem is érti, akkor megpróbálom elmagyarázni.
Az 5 fő adományozó közül 3 önkormányzati, állami szervezet. Mint magyar állampolgárt, zuglói lakost engem is joggal érdekel hogy miért és mennyit költöttek a pénzünkből erre. Főleg most hogy megy a sírás-rívás hogy nincs pénz, vonják ki az egészségügyből, oktatásból, vetik ki az új adókat.
Attól hogy az adóforintokat nem közvetlenül a szoborállítóknak utalták, hanem közbeiktattak egy civil szervezetet, a pénz eredete és felhasználása nem változott.
Ha még mindíg nem érti, akkor megpróbálom más oldalról megközelíteni; arra vagyunk kíváncsiak hogy az állam(önkormányzat), miért és mennyi pénzt "ajándékozott" a társaságnak.

Egyébként ha én az ELTE-n tanítanék, kínosan ügyelnék rá hogy ne állítsam be ennyire hülyének magam. Az hogy esetleg tényleg nem értette, vagy egy ennyire primitív álnaívságról azt hinni hogy tényleg bejön, eléggé gáz :(

Maruzsa 2012.07.17. 00:46:57

@a_tom:
Kedves A_Tom!
A válasz nem volt túl civilizált, mert nem gondolom, hogy a levelem primitív álnaívság lett volna, de ezt ítélje meg minden olvasó maga.

Azt is sajnálom, hogy a válaszomból csak ezt az egy pontot emelte ki és nem változtatott semmit a - jóhiszeműen feltételezem, információhiányból származó - tévedésein, a kommunikációnak így igazán kevés értelme van, pedig mindig szoktam bízni abban, hogy mégis...

A szobor elkészíttetése 12 millió forintunkba került, ezt - ha valaki megkérdezte - sosem titkoltuk; ez az összeg meglátásom szerint eléggé takarékos, nem is tudok olcsóbbat az elmúlt évekből. A szobornak igen sok támogatója volt, a honlapunkon sokkal hosszabb lista szerepel az Ön által kiemelt ötnél, és azt hiszem, még ennyit sem szokás kitenni, legalábbis én sehol nem láttam még. Az összeg jelentős része ráadásul az egyesület saját vagyonából származott, merthogy az is lehetséges, nem kell mindig a skandallumot keresni. A kerület pedig "anyagilag" is kifejezetten jól járt vele, nem hiszem, hogy egy hasonló méretű zsűrizett köztéri alkotást - bármely település - sokkal olcsóbban megúszott volna.
Én igenis örülök, hogy a korábbi elhanyagolt terület helyett most egy rendezett kis tér van ott (persze még fejleszthető); nem döntöttük le senki szobrát és nem vettük el senki más nevét sem, ezt is lehet(ne) értékelni.

Üdvözlettel,
Maruzsa Zoltán

Fabius 2012.07.17. 04:53:21

@Maruzsa:

Csak én érzek ellentmondást a

"a szobrot a kerület ajándékba kapta"

és a

"nem hiszem, hogy egy hasonló méretű zsűrizett köztéri alkotást - bármely település - sokkal olcsóbban megúszott volna."

között?

Tegyük ezt tisztába: fizettünk érte, vagy nem fizettünk?

Maruzsa 2012.07.17. 08:38:51

Kedves Fabius,

köszönöm az indulatmentes, konkrét kérdést. Részletesen válaszolok, tegyük tisztába.

A kerület tavaly nyáron 1 millió forinttal támogatta a szobor felállítását, akkor még nem is tudva, hogy az a kerületben lesz felállítva, hiszen akkor még a Jászai Mari tér volt a kijelölt helyszín (lásd a szobortörténetet a honlapunkon). Testületi szavazás volt róla, előterjesztéssel, indoklással, szerződéssel, semmi skandallum. Erről tavaly még ezen a blogon is lehetett olvasni, Várnai úr is beszámolt róla, tehát nem hiszem, hogy nagyon aktuális és leleplező információt árulnék el.

Ezt követően és ezen túl a kerület egyetlen forintot nem fizetett az egyesületnek semmiféle jogcímen. A 12 millió forint értékű szobrot ingyenesen kapta meg.

A köztéri szobor felállítása kapcsán a tér területrendezésére költött a kerület. Egy újabb kérdést megelőzendő: erről nekem sincs több információm, nem tudom az árat és a részleteket. Szerintem a tér szép lett, éppen ideje volt ott egy felújításnak, függetlenül a szoborállítástól. Hozzáteszem: örülök annak, hogy a szoborral ezt is elmozdíthattuk a helyi lakosok érdekében (is). Én ott voltam az avatáskor egész nap, többen jöttek oda a szomszéd házakból és köszönték, pedig elsősorban nem is a mi érdemünk.

Üdvözlettel:
M.Z.

varnai 2012.07.17. 09:52:55

Tisztelt Maruzsa úr, az önök szándéka egyenes, szobrot akartak állítani valakinek, akit erre méltónak tartanak és ezért mindent megtettek.
Engem az kissé zavar, ahogy Tisza első világháborús szerepét elmaszatolja a talapzaton álló szöveg, általában nem örülök, ha olyanoknak állítunk szobrokat, akik háborúkba visznek országokat. Ily módon attól tartok Tisza felelős a vesztes háborúért, és annak következtében bekövetkező Trianonért, legalább annyira mint Károlyi Mihály.
Mint zuglói örülök, hogy rendbe tették azt a teret, de nem értem miért kellett erre 10 vagy akár két évet várni vagy miért kell ehhez bármilyen szobor, hisz a tér felújítása tucatnyi millióból kijött.
Mint a vizuális világban valamelyest otthonosan mozgó ember az alkotást - elvonatkoztatva a témától - egy korrekt XIX. századi műnek tartom.

fish14 2012.07.17. 13:35:08

Ez mind rendben van, a tér jó lett, a szobor is OK, de miért kell őriztetni? A polgárőrök tényleg inkább járőrözzenek. Lefülelhetnék pl. a játszótereket rongálókat....

Fabius 2012.07.18. 00:03:39

@Maruzsa:

Köszönöm, korrekt válasz volt!

OkoskaTo:rp 2012.07.18. 19:46:36

@fish14: +1

De az Erzsébet királyné aluljáró is örökzöld, különösen a hétvégeken, a bolhapiac alatt.

Mint ahogy bármennyit is költött a kerület a hulladékszigetek körbekerítésére, a fosztogatók ugyanúgy disznóólat csinálnak a környékükből.

a_tom 2012.07.19. 11:49:10

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve, de talán lehetne még ennél is jobb.
- Amikor a kerület és az ország vezetése újabb adókat vet ki nehéz anyagi helyzetre hivatkozva, amikor a LÉTFONTOSSÁGÚ dolgokra egyre kevesebb jut, akkor az emberek szemét jobban csípik az ilyen "kevésbe hasznos beruházások".
- Továbbra is pofátlan dolognak érzem a szobrot ingyenesnek, ajándéknak feltüntetni, amikor az önkormányzat, és két minisztérium is legalább 1-1millióval támogatta az építését. Bár talán helyesebb lenne azt írni hogy részben az adófizetők támogatták önkéntelenül.
- Ha mindenképpen ebben a gazdasági helyzetben kellett szobrot állítani, akkor lehetett volna választani olyat, akinek munkássága egyértelműen pozitív, nézőponttól függetlenül.
- Ha mégis Tiszára esik a választás a jelen felfokozott politikai helyzetben, akkor legalább őriztessék azok a saját pénzükön akik kitalálták. Bár szerintem az idióta, mindent leöntő MSZP-s képviselőn kívűl nincs veszély.
- Talán vannak a kerületben olyan személyek vagy egyéb értékek amiket vagy nagyobb veszély fenyeget, vagy értékesebbek, vagy sérülékenyebbek mint egy bronzszobor, talán azokat kéne őrizni elsősorban.

martinasz 2012.07.20. 19:47:51

Tisztelt képviselő úr! A Rendőrség a mai napon "megállni tilos" Táblákat helyezett ki a Bosnyák utca mindkét oldalára a szobrot figyelő kamerátol a Róna utcáig! ....Felvilágosítást senki nem tudott adni hogy holnap mi lesz itt....mindenesetre az itt lakóknak kezd ám tele lenni a töke az egészel!....még a is lehet,hogy az éjszaka valahogy eltünnek a táblák! Esetleg ön tud valamit?

varnai 2012.07.23. 18:49:44

Maga a kedves vezető járt ott, mint kiderült a híradókból. A patikák megmentése volt éppen soron.

ugorgyunk 2012.08.07. 11:17:50

@Maruzsa: Lehet, hogy az Önkormányzatnál létezik ilyen jegyzőkönyv, de a Budapest Galéria szakértőit "elfelejtették" meghívni a második fordulóba. A szobor értéke tehát egyértelműen az önök dicstelen ízlését dicséri. Ódivatú, semmitmondó póz, darabos, igénytelen megmintázás, gyenge kivitelezés. Lelkük rajta - de ne az én pénzemből!

2012.09.19. 13:30:55

Bocsánat, hogy kicsit OFF, de szerintem inkább olyan alap dolgok után kellene szobrot állítani, minthogy a járdák megtisztítása. Mivel nem nagyon volt mostanában csapadék, ezt a természet nem végezte el és rengeteg zuglói utcában gusztustalan a látvány és s szag is...
süti beállítások módosítása