HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Aláírás gyűjtés a Hermina úti szakrendelőért

2012.03.25. 17:02 varnai

A képviselő-testület Fidesz-KDNP-s többsége a Márc. 1-i ülésén úgy döntött, hogy a kerület járóbeteg szakrendelés egy épületbe integrálásával, a mellékletekben leírtak szerint - elviekben egyetért. A mellékletekben pedig már a helyiség kiosztások is szerepelnek, azaz az eufemisztikus bejelentés prózaian azt jelenti, hogy a Hermina úti szakrendelőt bezárják. Rozgonyi alpolgármester feladata, hogy a részleteket március 31-ig kidolgozza.

A Zöld Zugló magazin elég jól körüljárja a problémát. A háttértanulmány láthatóan tendenciózus,  már konkrét rendelő elrendezéseket, felújítási költségeket említ, de furamód az egész kerületi betegellátás kapcsán fel sem merül a szintén kerületben lévő Uzsoki utcai kórház... mintha nem lenne itt, mintha nem látna el sok ezer kerületi járóbeteget... és nem lenne érdemes kalkulálni vele.

A háttértanulmány néhány számát mégis érdemes felidézni. A tanulmány felsorolja az "előnyöket":

-a járóbeteg szakellátásban 12% létszámcsökkentés, 25 fő egészségügyi és 10 fő egyéb,- s ennek 65+18 milliós évi bérköltség csökkentő hatása.

- Energia, fenntartási, karbantartási költségek csökkenése, melyek mindösszesen hozzávetőleg évi 150 millió forint megtakarítást eredményeznek.

Csak viszonyításképp ez Zugló 25-30 milliárdos költségvetésének 0,5 %-a, másképp számolva nem egészen a  kétharmada a zuglói médiára szolgáltatónak szánt 2012-ben betervezett 225 millió forintnak.

A tanulmány őszintén szól a hátrányokról is:

- Az Örs vezér téri épület elavult. Jelentős a felújítási költség.

- a A megnövekvő betegforgalom hatására a várakozók, folyosók zsúfoltsága az elviselhetetlenségig fokozódna, bővítésre nincs lehetőség.

- Az épület a kerület déli határán helyezkedik el, megközelítése a Herminamezőről, Istvánmezőről nehézkes.

- Az egész Örs vezér téri épületet át kell építeni.

- A Hermina útról 8 háziorvosi rendelőt is ki kell költöztetni, ezeknek az elhelyezését is meg kell építeni a Torontál utcában, az Erzsébet 47-ben.

Hogy a szakellátásnak helyet teremtsenek az Örs vwzér téri rendelőből is ki kell rakni a háziorvosokat. A Csertő utca 3/b. be, illetve a Kerepesi út 78/d-,be és esetleg a Pillangó parkba kerülnének, az elhelyezésüket ki kell alakítani.

- a fogorvosi rendelők (9 db,) egy újabb helyre kerülnének, de itt nem említenek szóba jöhető épületet és a ZESZ nem is rendelkezik ilyennel. Szóbeszéd a Fogarasi út 19-ről szól. A tervezett kialakítási összeg 68 millió.

- a vérvétel semmiképp nem fér be az Örsre, - aki a kerületben lakik tudja, hogy reggel mindkét helyen már most is elviselhetetlenül nagy tömeg van - ez a Torontál utcai, jelenleg a főváros tulajdonolta és a Kéményseprők által használt épületbe kerülne. Az épület megszerzésének költségéről nincs említés.

Mindezen átrendezések minimum 500 millióba kerülnének.

A tanulmány megállapítja, hogy az összevonás csak ideiglenesen, 4-8 évre biztosít megoldást. A tanulmány leírja, hogy amennyiben az Örs vezér téri rendelőt 8 évnél tovább kívánjuk használni, annak elkerülhetetlenül szükséges a teljes gépészeti és elektromos felújítása, tetőszigetelés, légkondicionálás, stb. is, melynek becsült költsége 1.2-1.4 milliárd forint.

A tanulmányban hosszan elemzik, hogy egy új, a Bosnyák téren megépített korszerű rendelő mennyivel jobb lenne, (kb. 2.5-3 milliárd) mind a két elavult épületet el lehetne adni .  és ez esetben egy korszerű épületben az önkormányzat nullára is kihozhatná az üzemeltetést.

Mindezek után érthetetlen a döntés.

A gazdaságilag rossz, illetve a lakosságnak komoly kellemetlenségeket, sőt szenvedést  okozó döntés és a környékbeli lakosok felháborodását látva aláírás gyűjtésbe kezdtem, hogy a határozatot visszavonják.

 

 

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr604338727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsafej 2012.03.27. 00:07:52

Gyorsan mennek itt a dolgok, ebben az ügyben legalábbis - sajnos - igen. Az ember csak kapkodja a fejét.
A video-n (11:15-nél) nem valami pontosan van ábrázolva a térképen a Hermina rendelő helye (valahonnan a Városligetből indul a piros pontocska). A Hermina rendelő éppenhogy a kerület belső felének a közepén helyezkedik el, forgalmas, jól megközelíthető helyen.
Hol és mikor lehet aláírni?

varnai 2012.03.27. 08:29:35

A Thököly út Gizella utca sarkán lévő fodrászatban. Valóban, egy pontos térkép jobb lett volna. A közlekedés kapcsán viszont simán lehetett volna találni olyan részt a kerületben, ahonnan még több idő eljutni az Örsig. Például a Csáktornya park. Onnan trolival a kassai térig, majd várakozás a 32-es buszra. Szerintem ha peches az illető a két járatra már a várakozás önmagában fél óra.

OkoskaTo:rp 2012.03.27. 16:51:49

@varnai: Alsórákosban lakok, mégis inkább az Örsre járok. Dolgozó emberként nagyon nem mindegy, hogy harminc, vagy csak tíz nyugdíjast kell kivárnom. Ennek ellenére ellenzem a Hermina bezárását - épp azért, mert akkor az ottani közönség is az Örsre fog zúdulni, ami pedig most sem pang az ürességtől. Persze a legjobb egy, a kerület viszonylag közepén, jól megközelíthető helyen (mint pl. a Bosnyák) levő rendelő lenne, ha a Zuglói Sportcentrum eladásakor az új városközpont tényleges megvalósítása nagyobb prioritást kapott volna az akkori polgármester tanuszodai ügyeskedésénél.

withoutus 2012.03.28. 11:00:01

@OkoskaTo:rp: abszolút egyetértek. Fő gond a közlekedési problémák mellett, hogy a jelenleg még a Herminára járó közönség is az Örsön levő rendelők zsúfoltságát fogja elviselhetetlen tömegnyomorrá fokozni.

És igen, elképesztő, hogy milyen kiadások fedezetét teremtik meg ezek itt, miközben alapvető feladatok nincsenek elfogadhatóan kezelve.

A lényeg nem az, hogy most ki hova jár "kényelmileg", hanem az, hogy még kevésbé jutunk hozzá bármilyen ellátáshoz is, ha egy most is zsúfolt épületre zúdul a Herminára járó tömeg is.

OkoskaTo:rp 2012.03.29. 23:00:18

@withoutus: Majd a várakozás órái alatt tömhetjük a fejünket az akciós svéd húsgombóccal...

Vaksutyorgó 2012.04.08. 14:28:11

A látássérültek szempontjából sem igazán elfogadható a rendelő bezárása.
Ráadásul senki sem vette fel velünk a kapcsolatot, hogy mire is készül a Polgármester és csatlósai. Szétszórják az orvosokat a kerületben? Hova is? Fehérbottal a kezembe hogy is fogomén ezt megtalálni?!
Spórolni akar az Önkormányzat? Mi lenne ha a zsebükkel kezdenék? Mi lenne ha a „tanácsadók” több milliós szerződése helyett csak pár kedves szóért adnának ilyen idióta tanácsokat?
Furcsa módon az olinpikonokra tudnak előkeríteni 17 milliót? Már ne is haragudjanak de ez nem a Magyar állam dolga lenne? Az olinpián nem Zugló színeiben fognak feltűnni hanem a magyar színekben! Már ha kijutnak! Hol van itt az egyenlő esélyű hozzáférés???! A mozgásukban korlátozott embereknek a támogató szolgálatok sem fognak tudni segíteni, mivel az állam tőlük is elvonta a támogatást, ezért be kellett zárniuk!
Ez az eszement ötlet egyszerűen elfogadhatatlan!!

Czikora Róbert LÁJM
süti beállítások módosítása