HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Utcák és terek átnevezése

2011.04.13. 11:35 varnai

A keddi rendkívüli testületin került elénk a Főváros, azaz a fővárosi Jobbik javaslata, nevezzük Wass Albert térnek a Nagy Lajos Fogarasi sarkát.

Mondjuk szerintem nem túl rangos elismerés, ha valakinek azt a cúgos sarkot, egy jellegtelen kereszteződést szánják. Erre rájöhettek a kerületi képviselők is , hisz pár perc szünetet kérve egyből ki is böktek egy másik helyet, a Pákozdi teret.

Én elmondtam, én a közterületek rendbe tételét fontosabbnak tartiom az átnevezésüknél, de ha már igy a fővárosi tér és utca elnevezések hullámán sodródunk, nem lehetne-e estleg bevonni a környéken élőket? Ugyan kérdeznék már meg a lakókat, mit, kit szeretnének.

Javasoltam találjunk ki pár nevet, pl. Bibónak, sőt Tamási Áronnak sincs emléke a fővárosban, de én speciel Rejtő Jenőnek is örülnék, talán ő a legkevésbé politikailag megosztó.  Tegyük ezt a listát ott közszemlére, és aki akar még hozzáírhat. Megtehetjük ezt a honlapon, és egyéb fórumokon is, lehet a végén egy lakossági fórumot is tartani. Végül is ők laknak ott.

A válasz az volt, hogy ez fölsleges, a győztes pártokat kétharmaddal váálasztották, ezért a lakosok nyilván elfogadják és támogatják azt az értékszemléletet, amit e pártok képviselnek.

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr642822644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belga6 2011.04.13. 14:43:19

Hát tényleg kurva fontos átnevezni a teret, meg rovásírásos táblákat kihelyezni, ahelyett hogy fontosabb dolgokkal foglalkoznának a tisztelt képviselők. Pl:
Lenne igény egy tanuszodára a ledózerolt helyett.
Nagybecskerek téri játszóteret okosan teleültették szúrós, mérgező termésű bokrokkal, emiatt a tér a felére csökkent. Ennek rendbetétele
Térfigyelő kamerák kihelyezése
Az illegális szemétlerakat megszüntetése az Egressy és a Francia út sarkán
Papcsák, már csak 3 éved van.

zuglauer 2011.04.13. 15:41:53

Igazi demokrata hozzáállás. :)
Lassan a FIDESZ-ből csak az SZ marad a végén...

OkoskaTo:rp 2011.04.13. 16:30:57

Az is jó kérdés, hogy a guberáláskor szétborogatott szelektív hulladékgyűjtőkre miért azok körbekerítését tartja megoldásnak a képviselőtestület. Rogánfalván pl. a külföldi példákat átvéve földbe süllyesztett gyűjtők vannak az Erzsébet téren, amikből nem olyan könnyű kiszedni a bedobott dolgokat, üvegcserepet szétszórni meg pláne nem lehet.

Ha már egyszer valamiért nem a lakóházaknál akarjuk inkább megoldani a szelektív gyűjtés nagy részét.

Pákozdi tér: Egy középszerű író valóban többet ér, mint egy olyan csetepaté emléke, ahol a két oldalon összesen száz alatt volt a sérültek száma, tehát olyan hatalmas győzelemről nem beszélhetünk.

@belga6: Vagy az illegális szemétlerakat megszüntetése a Pétervárad utcai épületben. :o)

honeste vivere (törölt) 2011.04.13. 16:52:57

@belga6:
?Ajd elmentek és takarítjátok az utcákat a tereket, ahogy egy igazi zöld páértinak tenni kell. Rajta, seprű, lapát és lehet takarítani.

varnai 2011.04.13. 22:52:03

Nem a csatáról, hanem Pákozdi Antal 56-ban lelőtt Danuvia munkásról lett elnevezve a tér.

Kedves Honest, szerinted más pártoknak nem kéne takaritaniuk?

honeste vivere (törölt) 2011.04.14. 07:43:19

@varnai:
De. Mindenkinek kéne takarítani. A zöldpártnak különösen, hisz vállaltan természetvédő. Itt az alkalom, ki lehet menni és takarítani. Az utcák, terek átnevezése miatt lehet véleményeük, de hogy már az LMP határozza meg a dolgokat. Ahhoz választást kellene nyernie, arra meg igen kevés az esély. De hogy minden héten a Klubrádióba telefonálgasson be az már kezd unalmas lenni. Rá is haraptak a szocik, hisz Önt akarták inditani az időközi választásokon. Látja, ezt lett a sok Bolgárhoz történő betelefonálásainak a végeredménye. Lassan Ön lesz az LMP ökle, ami azért eléggé érdekes, hisz azért nincs annyi támogató sem a pártja, ami elég lenne egy győzelemhez. Ideje lenne egy kicsiz visszafognia magát, taláún ezzel többen megkedvelnék. De nehéz lesz eddigi tevékenysége miatt Önt elfogadni a jövőt illetően.

pillangóutca 2011.04.14. 10:38:50

Wass Albert egy szerencsétlenül alakuló kultusz, egy giccsszerző idollá válik, már Debrecenben is óriási vita volt a szobráról, egyelőre az irodalomtörténészek is tanácstalanok vele kapcsolatban, nem nagyon írnak róla, a diákok a pad alatt olvassák, még annakidején a szamizdat szerzőket, elég furcsa ügy.
Sztem más írókat kellene elővenni, akikről jobban látszik, milyen szerepet játszottak. Vagy akkor lesz Vámos Miklós tér is? Paul Coelhó? Esetleg miért ne lenne Szabó Magda tér, vagy Polcz Alaine, most ők jutottak eszembe, vagy Mészöly Miklós.

És valóban, nincs jobb dolga a testületnek: nagyon érik a bölcsőde és óvoda-ügy, többszörös a túljelentkezés, a Hungária krt és a Thököly sarka egy rémálom, az Erzsébet királyné úti aluljáró út a pokolba... stb.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.04.16. 08:27:51

Jól értem, h a Pákozdi teret akarják átnevezni Wass Albert térre? Mert akkor 1 szép hangos kampányt kell indítani azzal, h a Fidesz így sz@rik 56 emlékére. "Jó esetben" még az is kiderül, h Papcsák is azt hitte, h a 48-as csatáról van elnevezve a tér.
OFF
Viszont jó hír, h a friss Zuglói Lapokban címlapra kerültél :)
Igaz fénykép most is Papcsákról van, h milyen jól helyretett téged :)

tizma 2011.04.17. 08:10:41

Voltam a legutóbbi testületi ülésen, a végén még gratuláltam is a polgármesternek, hogy milyen jól vezette le az ülést. Nagyon jól teret engedett a kibontakozó érdemi vitáknak, mederben tartotta a dolgokat és több hozzászólót helyretett amikor "elszaladt velük a ló", többek között Kovács alpolgármestert és a jobbikos Markó képviselő urat, - nemcsak a "trópusi halas hasonlatot":-) használó Várnait.
Igaz erre az MSZP-s Pelyva képviselő is kérte, megjegyezve, hogy az említett urak által használt tónus eddig nem volt divat Zuglóban).

Kíváncsi vagyok, hogy ebben a ciklusban megérem avagy nem, hogy a Zuglói Lapok újságírói képesek-e
objektívan tudósítani egy képviselőtestületi ülésről, vagy csak az általuk vélt kenyéradó gazdáik kegyeit keresik?

ideoda 2011.04.27. 21:09:09

Nem tudjátok mi lett ezzel az átnevezéssel? Elfogadta a főváros? (ugye nem?)
Mikortól nevezik át?
Egy ott lakó

varnai 2011.05.01. 22:38:04

@ideoda: megszavazták, persze.
süti beállítások módosítása