HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Hazafias Népfront jelöltje

2011.03.22. 10:55 varnai

Megjelent a friss Zuglói Lapok.

A címlapon egyből ott látható a Fidesz-KDNP jelöltjének a fotója és bemutatása. A cikk a 7. oldalon folytatódik, közel fél oldalon mutatja be az ifjú Tildyt, és annak programját. Figyelem, az anyag nem fizetett hirdetés, az újság egyik újságírója jegyzi.

A többi jelöltről a közpénzen fentartott, 70.000 példányban minden zuglói postaládába eljutó, az elfogulatlan tájékoztatásra szolgáló újságban nem esik szó.

Papcsák Ferenc polgármester és Rozgonyi alpolgármester úr közös fotón szerepel a jelölttel - mint a hivatal vezetőinek függetlennek kéne maradniuk.

Nem tudom a Zuglói Lapok olvasói közül hánynak tűnik majd fel, hogy csak egy jelölt van? A többi jelölt - ha van -  az eddigi gyakorlattal szemben nincs bemutatva, programjukról nincs szó, és arról sem, hogy a többi 5-6 jelölt bemutatkozójára majd a következő lapszámban kerül esetleg sor. Az eddigi gyakorlatban a jelöltek egyforma felületetn egyforma fotóval 1000-1000 karakterben mutatkozhattak be.

A többi jelölt esélyei jelentősen csökkentek, - és ez mint az alább látható törvénytelen.

A Zuglói  Lapok új, névtelenségbe burkolózó szerkesztőbizottsága szerint tehát egy jelölt van, abból kell választani. Láttunk már ilyet. A Hazafias Népfront jelöltjei egyedüli indulóként általában 99%-ban lettek megválasztva.

A legijesztőbb, hogy tegnap megkérdeztem Tildy Balázs jelöltet, és Borbély Ádám fideszes képviselőt, ők rendben találják-e ami történt. Szerintük minden rendben van. Elég ijesztő perspektívák a 2014-es választásokat illetően.

 

 

Alant látható mely törvény elve és paragrafusa lett megszegve.

 

1999. évi LXIX. törvény a szabálysértésekről

1999. évi LXIX. törvény

a szabálysértésekről

 

Az egyesülési, a gyülekezési szabadság, valamint a választási gyűlésen való részvétel jogának megsértése

 

152/A. § (1) Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában, valamint a választási gyűlésen való részvételében jogtalanul akadályoz, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

 

1997. évi C. törvény a választási eljárásról

 

1997. évi C. törvény

a választási eljárásról

A törvény alkalmazási köre

 

2. § E törvényt kell alkalmazni:

a) az országgyűlési képviselők választására,

b) az Európai Parlament tagjainak választására,

c) a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására,

d) a kisebbségi önkormányzatok tagjainak megválasztására,

e) az országos népszavazásra,

f) a helyi népszavazásra,

g) az országos népi kezdeményezésre,

h) a helyi népi kezdeményezésre, továbbá

i) azokra a választási eljárásokra, amelyekre e törvény alkalmazását törvény elrendeli [az a)-i) pontban foglaltak együtt: választás].

A választási eljárás alapelvei

 

3. § A választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek érvényre kell juttatniuk az alábbi alapelveket:

a) a választás tisztaságának megóvása, a választási csalás megakadályozása,

b) önkéntes részvétel a jelölésben, a választási kampányban, a szavazásban,

c) esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között,

d) jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás,

e) jogorvoslat lehetősége és pártatlan elbírálása,

f) a választás eredményének gyors és hiteles megállapítása.

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr692761625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tizma 2011.03.22. 11:46:03

A múlt heti képviselőtestületi ülés után felhívtam polgármesterünk titkárságát, egyeztetendő, hogy az LMP jelöltje, Kaibinger Gábor mikor mutakozhat be kerületünk első emberének. Vissza hívást ígértek, amit azóta is várok....

Holnap lapzártára elküldjük a Zuglói Lapoknak a jelöltünk bemutatkozó anyagát, az esélyegyenlőség jegyében azonos terjedelemben az említett cikkel...

tizma 2011.03.22. 15:03:22

Valamint kifogást nyújtottunk be a nap folyamán a Helyi Választási Bizottsághoz, a Zuglói Lapok ellen az 1997. évi. C. tv. 3§ c. és d. pontjának megsértése miatt....

najmanna 2011.03.23. 10:19:54

szélmalomharc, de ne adjátok fel. köszönöm.

tizma 2011.03.25. 08:28:46

Első körben vélelmezett formai ok miatt elutasítottak, holnapig fellebezhetünk....

Helyi Választási Bizottság

17/2011. (III. 24.) sz. határozata

A Helyi Választási Bizottság 2011. március 22-én B. J. kifogása tárgyában a bizottság meghozta az alábbi

határozatot

B. J. kifogása tárgyában a HVB úgy dönt, hogy a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

A határozat ellen a meghozataltól számított 2 napon belül a Fővárosi Választási Bizottsághoz címzett, de a Budapest főváros XIV. kerület Választási Bizottsághoz benyújtott (1145 Budapest, Pétervárad u. 2.) fellebbezéssel lehet élni.

A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2011. március 26. 16.00 óráig megérkezzen.

Indoklás

I.

B. J. 2011. március 22-én kifogást terjesztett elő az 1997. évi C. törvény (továbbiakban: Ve.) 3.§ c) és d) pontjának megsértése miatt a Zuglói Lapok ellen. Kifogásában előadta, hogy ugyanezen napon (2011. március 22.) a Zuglói Lapokat találta a postaládájában. „Azt elolvasva megállapítottuk, hogy a közpénzből előállított és terjesztett sajtótermék a 2011. április 10-re kiírt időközi önkormányzati választáson induló Tildy Balázsról, a FIDESZ-KDNP jelöltjéről 300 (címlap) +3000 (7. oldal) karakter terjedelmű, két fotóval illusztrált kampányanyagnak tekinthető cikket jelentetett meg. Ugyanakkor a már ismert, többi jelöltről egyetlen hasonló jellegű írást nem közöl a lap. Ezzel a sajtótermék megsértette a fent hivatkozott, a Választási eljárásról szóló törvényt.”
Kérte a Választási Bizottságot, hogy állapítsa meg a hivatkozott alapelvek megsértését, és utasítsa a Zuglói Lapokat a jogszabálysértés megszüntetésére, illetve kötelezze azt a többi jelöltről ugyanolyan méretű közlemény soron kívüli megjelentetésére.
B. J. kifogását a Helyi Választási Bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mivel az Ve. 77.§ (1) bekezdése szerint: „…..A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen.”
B. J. a benyújtott kifogással együtt mellékelte a Zuglói Lapok 2011. március 17-én megjelent lapszámát, amelyet ő elmondása szerint március 22-én talált postaládájában. A jogszabály a kifogás benyújtásának határidejét a jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napban határozza meg, és nem a tudomásra jutástól. Jelen esetben a jogszabálysértés elkövetését a Zuglói Lapok március 17-i megjelenése okozta, ezért a kifogást 2011. március 19-én 24 óráig kellett volna benyújtani.
A Ve. 77.§ (5) bekezdés szerint „ Ha a kifogás elkésett….a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.”

II.

A HVB a határozatában a választási eljárásról szóló 1997. év C. tv. (továbbiakban: Ve) 77.§ (1) bekezdésben foglaltak alapján, valamint a Ve. 77.§ (5) bekezdésben foglaltak alapján járt el. 105/A §. (2) d.) pontja állapította meg a bizottság hatáskörét. A fellebbezési jogot a Ve. 79.§ és a 80.§ paragrafusa biztosítja.

Budapest, 2011. március 24.

tizma 2011.03.26. 13:18:53

Ma fellebbeztünk is a Fővárosi Választási Bizottsághoz az alábbiak szerint:

Fővárosi Választási Bizottság

Helyi Választási Bizottság
1145 Budapest, Pétervárad utca 2.
részére
Melléklet: kifogás Helyi Választási Bizottsághoz
Helyi Választási Bizottság 17/2011.(III.24) határozata

Tisztelt Fővárosi Választási Bizottság!

Alulírott, Barta János (Budapest 1141 Csernyus u.
Mail: barta.janos.lmp14@gmail.com) mint az LMP kerületi koordinátora, a Lehet Más a Politika (Budapest 1065 Bajcsy Zs. út 37.) képviseletében

kifogást

nyújtottam be az 1997. évi C. törvény 3§ c) és d) pontjának megsértése miatt, a Zuglói Lapok ellen, 2011. március 22-én a Budapest 14. kerületi Helyi Választási Bizottsághoz (mellékelve).

A Helyi Választási Bizottság 17/2011. (III.24.) sz. határozatában (mellékelve) kifogásomat érdemi vizsgálat nélkül elutasította, a Ve. tv. 77.§ (1.) bek. hivatkozva.

Ezúton nyújtok be a Helyi Választási Bizottság határozatával szemben

fellebbezést

az alábbiak szerint, fenntartva, hogy a Zuglói Lapok cselekménye véleményünk szerint megsértette a 1997. évi C. törvény 3§ c) és d) pontját, valamint ez nem 2011. március 17-én valósult meg, hanem később, ezért kifogásunk nem utasítható vissza a Ve. 77. § (5) bek. alapján, hivatkozva az 1997. évi. C. tv. 79.§ 2. (bek). b) pontjára.

A Helyi Választási Bizottság elutasító határozata azon a vélelmen alapul, hogy a Zuglói Lapok általunk kifogásolt cselekménye, 2011. március 17-én valósult meg, a lap megjelenési napjával.

Álláspontunk szerint a kifogásunkban kifejtett feltételezett jogszabálysértés úgy valósul meg, hogy a Zuglói Lapok nem csak kinyomtatásra kerül és „megjelenik”, hanem el is jut az olvasókhoz - választó polgárokhoz, akik a kifogásolt cikk elolvasása után tudnak arról és a cikk tárgyáról véleményt kialakítani.

Köztudomású, hogy a Zuglói Lapok ingyenes 2 heti kiadvány, melynek terjesztése napokig tart, a jelzett esetben 2011. március 17-től hozzávetőlegesen március 23-ig. Az általunk végzett felmérés szerint az adott időközi választás helyszínére (Budapest 14. kerület 1. sz. Öevk.) még a tegnapi nap folyamán sem érkezett meg mindenhová.

Véleményünk szerint 2011. március 21-re vehető biztosra, hogy „átlagosan” eljutott a választó polgárokhoz a kifogásolt cikket tartalmazó újság.

Kérjük a Tisztelt Fővárosi Választási Bizottságot, hogy a fellebbezésünknek adjon helyt, a Helyi Választási Bizottsághoz benyújtott kifogásunk alapján állapítsa meg a hivatkozott alapelvek megsértését és utasítsa a Zuglói Lapokat (Budapest 1145, Pétervárad u. 7/b) a jogszabálysértés megszüntetésére illetve kötelezze azt a többi jelöltről ugyanolyan méretű közlemény soron kívüli megjelentetésére.

Budapest 2011. március 26.

Barta János

tizma 2011.03.31. 17:35:56

A Fővárosi Választási Bizottság már érdemben vizsgálta a fellebezésünket, de végül elutasította, alább a határozata:

www.budapest.hu/engine.aspx?page=fvb2011#A7

Ma kértünk felülvizsgálatot a Fővárosi Bíróságtól....

OkoskaTo:rp 2011.04.01. 10:01:15

Hmm. Vajon véletlen lenne, hogy a www.zuglo.hu -ra még két hét alatt sem sikerült felrakni az ominózus március 17-i lapszámot?

Elvileg már a mostani számnak is tegnap (március 31.) kellett volna megjelennie. Kíváncsi leszek, 1-1 oldalon ott lesz-e benne az öt másik jelölt bemutatkozója. :-)

tizma 2011.04.01. 17:11:17

A Fővárosi Bíróság helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottság határozatát, nem sikerült bizonyítanunk az esélyegyenlőség megsértését.
A határozat:
www.dev.birosag.webgrafika.hu/sites/default/files/sajto/valasztasok/onkorm_kissebb/110401_5_Kpk_45360_2011_1.pdf

Ezzel véget ért az első menet.
Ma viszont a Zuglói Lapok újabb számának megjelenése kapcsán újabb kifogást nyújtottunk be a Helyi Választási Bizottsághoz, - kezdődik a második menet....

tizma 2011.04.02. 14:42:02

2011. április 02-án a XIV. kerületi választási bizottság részben helytadott benyújtott kifogásunknak: a Zuglói Lapok említett cikkeivel megvalósította az esélyegyenlőségre vonatkozó választási alapelv megsértését, valamint az ezt megállapító határozatot a következő számban közölni kell:

http://www.facebook.com/pages/LMP-Zugl%C3%B3/143571195666893#!/photo.php?fbid=193237264047434&set=a.193237234047437.35041.100000834848691&theater

tizma 2011.04.02. 14:44:08

Ez volt a benyújtott kifogás:

Helyi Választási Bizottság
1145 Budapest, Pétervárad utca 2.
részére

Tisztelt Választási Bizottság!

Alulírott, Barta János (Budapest 1141 Csernyus u., Tel.: +36302634961,
Mail: barta.janos.lmp14@gmail.com) mint az LMP 14. kerületi koordinátora, a Lehet Más a Politika (Budapest 1065 Bajcsy Zs. út 37.) képviseletében

kifogást

nyújtok be az 1997. évi C. törvény 3§ c) pontjának megsértése miatt, a Zuglói Lapok ellen, hivatkozva az 1997. évi C törvény 44/A § (1) bekezdés a) pontjára.

A jelzett sajtóterméket a mai napon szereztem be Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának (1145 Pétervárad u. 2. sz.) földszinti előterében kihelyezett ingyenesen elvehető példányokból. Az újság terjesztési módjának ismeretében a Zuglói Lapok napokon belül az 1. sz. Öevk.-ban és a XIV. kerület egészében hozzáférhető lesz.
(A Zuglói Lapok „megjelenését” különös figyelemmel kísértük, mivel szerettük volna becsatolni a Fővárosi Bírósághoz 2011. március 31-én 15 órakor benyújtott felülvizsgálati kérelmünk mellékleteként, sajnos technikai lehetőségeink miatt nem tudtuk mellékelni).

A Zuglói Lapok 2011. március 31-én jegyzett számát elolvasva megállapítottuk, hogy a közpénzből előállított és terjesztett sajtótermék a 2011. április 10-re kiírt időközi önkormányzati választáson induló hat jelöltet a 6. és 7. oldalon, jelöltenként hozzávetőlegesen egyformán, 2.800 karakter terjedelemben és jelöltenként egy fotóval illusztrálva ismerteti.

A Zuglói Lapok 2011. március 19-én jegyzett számában már megjelent Tildy Balázsról, a FIDESZ-KDNP jelöltjéről 300 (címlap) + 3000 (7. oldal) karakter terjedelmű, két fotóval illusztrált, kampányanyagnak tekinthető cikk. Ugyanakkor, a már ismert, többi jelöltről egyetlen hasonló jellegű írást nem közöl a lap, valamint utalást sem tett rá, hogy fog. Ezzel a sajtótermék véleményünk szerint már akkor megsértette a fent hivatkozott, a Választási eljárásról szóló törvény 3§ c) pontját, így 2011. március 22-én kifogást jelentettünk be a Helyi Választási Bizottsághoz, elutasítása után fellebbeztünk a Fővárosi Választási Bizottsághoz, annak elutasítása után felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be a Fővárosi Bírósághoz, melynek elbírálása jelenleg is zajlik.

Budapest XIV. kerület választókerületében az 1. sz. Öevk.-ban 2011. április 10 napjára kitűzött önkormányzati képviselő-választás hat képviselőjelöltjének névsora 2011. március 11-én vált teljesen ismerté (mellékelt Zugló Önkormányzatának honlapja - Időközi önkormányzati választás közleményei lista).
A képviselőjelöltek ismerté válásától a szavazás napjáig 2011. március 17-én és március 31-én jelenik meg az újság, és az azt követő napokban jut el a választópolgárokhoz, olvasókhoz (Zuglói Lapok 14. oldal ).

Szerintünk egy önkormányzati közéleti újságtól, szerkesztő bizottságától és munkatársaitól elvárható, hogy tájékozódik a közismert és mindenki számára hozzáférhető választási információkról (ezt a Helyi Választási Irodánál vagy az önkormányzat honlapján megteheti) és ezeket ismerteti a jelöltek esélyegyenlőségét tiszteletben tartva, ahogy az elmúlt években ez meg is történt. Amennyiben a Zuglói Lapok a képviselőjelöltek egyenlő esélyű bemutatására törekedett volna, akkor egy számban mind a hat jelölt bemutatásra kerül azonos terjedelemben, vagy egy számban három (jelezve hogy a következő számban sor kerül továbbiakra) és az azt követő számban újabb három képviselőjelölt kerül bemutatásra, ahogy az előző választások alkalmával ez meg is történt. Amennyiben két vagy több számban kíván foglalkozni a képviselőjelöltek bemutatásával akkor a fentiekhez hasonlóan tehetik meg, álláspontunk szerint úgy, hogy összességében is azonos terjedelemben és módon tesznek közzé a jelöltekről anyagokat.

Ez a jelzett újság számokban nem így történt. Tildy Balázs a Fidesz-KDNP jelöltje az Zuglói Lapok két számában is bemutatásra került, a másik öt jelölt csak az egyik számban. Tildy Balázs képviselőjelölt a 2011. március 19-én jegyzett szám címlapján is szerepelt, amíg a másik öt jelölt sem a március 19-én sem a március 31-én megjelent szám címlapján sem szerepelt.
Álláspontunk szerint megállapítható, hogy Tildy Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje a tárgyalt választási időszakban összességében kétszer akkora terjedelemben lett bemutatva, valamint előnyösebb tördelésben jelent meg a róla szóló első cikk. Ezzel a Zuglói Lapok véleményünk szerint megsértette 1997. évi C. törvény 3§ c) pontját.

Itt kívánom megjegyezni, hogy Zuglóban köztudomású tény, hogy az előző választásokon több évre visszamenőleg a Zuglói Újság a választások előtt jóval egyeztetett a jelölőszervezetekkel vagy a jelöltekkel a jelöltek bemutatásáról, jelen esetben a 2011. március 19-én jegyzett számnál nem történt meg, a 2011. március 31-én jegyzett számnál tudomásunk szerint a Helyi Választási Iroda kifejezett kérése és az általa adott tájékoztatás miatt történt meg, nem a Zuglói Lapok kezdeményezésére.

Kérjük a T. Választási Bizottságot, hogy állapítsa meg a hivatkozott választási alapelv megsértését. Kérjük továbbá, hogy utasítsa a Zuglói Lapokat (Budapest 1145, Pétervárad u. 7/b) a jogszabálysértés megszüntetésére, illetve kötelezze akár rendkívüli kiadás kibocsájtatásával a választás napja előtt (2011. április 10.), hogy Tildy Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltjének kivételével a többi öt képviselőjelöltről (Kaibinger Gábor LMP; Czeglédi János Jobbik; Benedetti Kiss Renáta ZÉK Egyesület; Dr. Hajdú József Munkáspárt; Demeter Márta MSZP) szóló, ugyanolyan méretű bemutatkozás-közlemény megjelenhessen mint amilyen Tildy Balázsról a 2011. március 19-én jegyzett Zuglói Lapok számban megjelent (címlapon fotó + 300 karakter, belső oldalon 3000 karakter + fotó).
Kérjük a Helyi Választási Bizottságot, hogy kötelezze a Zuglói Lapokat a Helyi Választási Bizottság határozatának, a határozat megszületését követő lapszámban való megjelentetésére a Ve. 44/A § (2) bek. b) pontja szerint.

Budapest 2011. április 01.-én

Barta János

Melléklet: 1 - 1 példány Zuglói Lapok 2011. március 19-én és március 31-én jegyzett száma
Időközi önkormányzati választások, Közlemények lista
süti beállítások módosítása