HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mások hibáztatása helyett együttműködést javaslunk

2022.09.19. 16:25 varnai

  

Az időközi választáson, ahogy jósoltuk, kikapott az ellenzék. Nem véletlenül javasoltuk egy hete írt nyílt levelünkben a visszalépést, a civil jelölt közös jelöltként való támogatását.

Egyből meg is indult az ellenzéki felelőskeresés, a gyászmunka, a kivetítés - a felelősség másra hárítása, ránk, civilekre tolása. Mondhatni a szokásos, hiszen 2018-ban az LMP-t, idén a kutyapártot hibáztatta saját bukásáért őfelsége ellenzéke. 

Hát jó, nézzük sorjában, ki a felelős a zuglói körzet elveszítéséért. 

Az előzmények - miért van  egyáltalán választás?

1. Az egyéni körzetet, a mandátumot az alpolgármesterséggel együtt Szabó Rebeka hagyta itt, a jobban fizető, rangosabb, két évvel tovább biztos állás jelentő parlamenti székért. A Párbeszéd bárkit betehetett volna a listájáról, nem volt szükségszerű a zuglói mandátum megkockáztatása. Dorosz, Cake és még bizonyára sok tehetséges politikusuk van akik örömmel ültek volna vissza a patkóba a havi 2 millióért. Tehát az egész időközi választás, az egyéni körzet megüresedése, a fidesznek tálcán kinálása Szabó Rebeka döntése, karrierje, pozícióéhsége miatt történt.

2. Az ellenzéki jelölt kiválasztása. A Párbeszéd közölte, hogy ez a körzet az övék, nekik "jár" és egy a körzetben teljesen ismeretlen ember lesz a jelöltjük - Szabó Rebeka barátnője. Az ellenzéki pártok már akkor jelezték, hogy nem biztos, hogy az immár 1% alá süllyedő népszerüségű Párbeszéd a legalkalmasabb a jelöltállításra, de végül elfogadták az erőszakos nyomulást. Rebeka még azt is megpróbálta, hogy a barátnőt maga helyett alpolgármesterré neveztesse ki, de ebbe a DK nem ment bele.

3. Hadházy Ákos részvételével tárgyalásokat folytattunk, hogy legyen közös, netán Ákos példáját követve független, a pártok által támogatott civil jelölt, de erről hallani sem akartak. Azt hajtogatták, hogy 50% fölötti eredménnyel fognak győzni,  a Civilzugló Egyesület ne is induljon, megbánjuk, ha "rájuk indulunk".  Már maga a kifejezés is döbbenet. A jelöltünk bemutatása után még erőszakosabban próbáltak minket az indulástól eltántorítani.

Kerületi előzmények 

4. Akik a zuglói valósággal tisztában vannak tudják, a lakosok kifejezetten nem elégedettek az ellenzéki kerületvezetés elmúlt három éves tevékenységével, a koalíciós huzakodással, a parkolással, a városközpont ügyével, szakrendelők romjaival, piac lebontásának ötletével, a cégvezető váltás körüli botrányokkal, azzal, hogy az elmúlt három évben semmiféle fejlesztés nem történt. A zuglóiak igencsak rossz szemmel nézték, hogy az ellenzéki pártok, köztük a most jelöltet adó Párbeszéd és annak főpolgármestere és a DK látványosan támogatta Tóth Csabát. A vörös vonal átlépése visszatetszést szült számos ellenzéki zuglóiban. 

karacsony.jpg

A hitelesség kérdése: Karácsony Tóth Csabát és Kökény Dalmát ölelgetve.

5. A kitelepüléseken szintén sokszor elhangzott, hogy Szabó Rebeka helyi, alsórákosi körzeti képviselői jelenlétével, munkájával elégedetlenek, nem igazán ereszkedett közéjük az elmúlt nyolc év alatt. Felhánytorgatták a zöldterületre, a kertvárosba engedett monstrum Paskál lakótelepet, a körzet túlépítését, elhanyagoltságát, hogy semmi közösségi fejlesztés, óvoda, bölcsöde, iskola felújítás nem valósult meg. A tevékenységre tökéletes példa a Rákosmezei tér felújítása, melyet 2019-es kampányban megígért, de azóta is csak a tábla rozdásodik a gazban.

Országos  és budapesti előzmények

6. Az országgyűlési választások hatalmas kudarca után az elmúlt hónapok az ellenzék széteséséről,  egymás hibáztatásáról szólt. Az ellenzéki szavazók döbbenten figyelték azt a felelősség nem vállalást, ahogy a pártok és vezetőik viselkednek. Az időközi választások eredményeiben meg is mutatkoztak e tendenciák, Zugló előtt nyolcból hét helyen, ellenzéki fellegvárakban, Erzsébetvárosban, Józsefvárosban, Óbudán is úgy veszitett az ellenzék, hogy még civil induló sem volt. Mégsem vonták le a következtetéseket.

A kampány

7.  A Párbeszéd rossz kampányt folytatott. A lakosok nevettek a "Zugló veled nő" szlogenen, (senki nem szeretné ha Zugló nőne) a főpolgármester lakosság kizárásával történő tollasozásán, utolsó percben kitalált, kongó rendezvényen.  Azt is észrevették, hogy Horváth Csaba polgármester  és az MSZP nem áll ki a jelölt mellett, sőt saját jelöltet indít. A logóval támogató szervezetek, a Civil Bázis az MMM Zugló, az LMP valójában nem léteznek, alig segítettek. Elég megnézni a kerületi LMP, DK, Momentum facebook oldalát, a kampány két hónapja alatt még csak nem is írtak Dalmáról. A fidesz velük szemben mozgósított Kubatov módra,  ahogy szokott. 

8. A Civilzugló Egyesület ellenben helyben ismert,plakatok.jpg népszerű, alkalmas jelöltet állított és korrekt kampányt csinált - természetesen a töredékéből annak, amit a pártok a kampányaikba beletoltak. Ráadásul mi, ellentétben a pártokkal nem csak kampányok alkalmával, de folyamatosan 14 éve részt veszünk a kerületi közéletben, közösségi rendezvényeket tartunk, elérhetöek vagyunk.

Jellemzően hiába toltak bele kb. 3 milliót Kézdi Gabriella kampányába, az Összefogá Zuglóért, a kerületi MSZP fedőszervezetének, Tóthnak jelöltjébe, senki nem hitte el, hogy ők egy létező civil szervezet.

A visszalépés

9. Mindezeket, a várható vereséget  előrelátva javasoltuk egy hete a párbeszédes jelölt visszalépését, a civil jelölt közös jelöltként elfogadását. Lekezelő elutasítás volt a válasz. (még a hivatalos emailre sem válaszoltak). A doktorra átszavaztak volna az ellenzékiek, és a mi 20%-unk az ellenzéki szavazókkal együtt biztos győzelmet hozott volna. Fordítva nem igazán működött volna, mert a mi és különösen a doktor szavazói, akik a személyes ismeretség miatt mentek el, nem szavaztak volna az ellenzéki jelöltre. 

A válaszáson indulás jogának elvitatása

Az ellenzék mára annyira demokratikussá vált, annyira belehergelte magát az orbánozásba, hogy sokan, a politikusaik, hívőik, médiamunkásaik közül  már mások jogát is elvitatják a választáson elinduláson. Mindenhez a szent cél, a Fidesz legyőzése a főadú. Természetesen ezt mi nem fogadjuk el. Bárkinek, különösen egy másfél évtizede működő lokálpatrióta, beágyazott civil szervezetnek ne lenne joga elindulni egy önkormányzati választáson? Orbán leváltása nem egy Zuglói körzetben dől el.  De ha e szent célhoz még Alsórákos képviselői helye is szükséges, akkor a pártok megtehetik ,hogy visszalépnek, hisz hát a szent cél csak fontosabb, mint hogy az ö párttársuk, barátnőjük kapja az állást. Vagy mégsem? 

A civilek mint alternatíva

Zuglóban ráadásul az ellenzék (Tóth Csabával fémjelezve)  vezeti a kerületet nyolc éve, és igen gyakran semmivel sem kevésbé korruptan, mint a Fidesz az országot. Az ellenzék e tevékenységével sokat eljátszott a hitelsségéből, népszerüségéből.

Tehát Zuglóban mindenképp szükséges egy a jobb-bal pankrációt meghaladó, kiutat, alternatívát mutató  erő, civil szervezet megerősítése, és erre, mint folymatosan növekvő a választási ereményeinkből is kiderül, igény is van.   A baloldal azonban, bár szóban támogatja a civilséget, de ha azok nem csak őket segtik, hanem netán helyettük is alternatívát kinálnak, menten igyekszik megfojtani mindenféle civil kezdeményezést.

A Civilzugló Egyesület ennek ellenére tizennégy éve létezik és nem sikerült megfojtani. Ezért, a józsefvárosi C8-hoz hasonlóan  indulunk el minden választáson, hogy egy valós, egyre népszerübb alternatívát kináljunk a hamis, csak a pártok elitjét szolgáló bal-jobb felosztás helyett.

Mi lesz most?

A 22 fős testületben lesz öt fideszes képviselő. A polgármesterrel együtt van még öt szocialista szavazat. Velük szemben  .- ha kell - van a DK hat mandátuma, (két szoci bátran átült miután Tóth megbukott), van három Momentumos, van az LMP-s, (bár Vida Attila jó barátságot ápol a szocialistákkal) a független az ex MKKP-s, és én, a Civilzugló Egyesüetet képviselve.  Ez 12, a szükséges minősített többséghez elegendő erő.  Tehát nem kell pánikolni, viszont mindenkit egyenjogú partnernek kell tekinteni.  És érdemes a tanulságot eltenni a közelgő 2024-es választásra.

 

 

9 komment

Címkék: Szabó Rebeka alpolgármester Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál

süti beállítások módosítása