HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

"Nem hagyja, hogy alkalmatlan haverok vezessenek cégeket"

2022.07.13. 15:24 varnai

A fenti mondat a tegnap megjelent polgármesteri sajtóközlemény veleje, melyben az egyik pályázót minősíti.

Csakhogy Zuglói Városgazdálkodási Zrt-t Horváth polgármesterségének elmúlt két és fél éve alatt  egy igencsak alkalmatlan haver vezette, mi több, több mint haver, rokon: Hajdú MSZP-s alpolgármester sógora, Tóth Csaba haverja: Baracskai Gábor. A polgármester pedig ezzel a szituációval tökéletesen tisztában volt, számos konkrét ügyből keletkezett konfliktusból, sőt a cég gazdasági mutatóiból is megtapasztalta. Mégsem tett semmit két évig, mindaddig míg Hadházy Ákos ide kerülésével - azaz Tóth mandátumvesztésével - a fel nem bátorodott a helyi koalíció két pártja   összefogva velünk és a kutyákkal ki nem erőltettük Baracskai úr menesztését. 

A pályáztatás sem valami ősi tradicionális, elvhű dolog itt Zuglóban. Simán kineveztek eddig bármely cég élére bárki ismerőst, havert mindenféle pályáztatás nélkül. Elég csak Horváth Csaba által a Médiaszolgáltató Kft.  - a helyi közmédiaszintű propagandagyár - élére kinevezett Murányi Marcellre majd Jaksity Katára gondolni. Dehogy volt pályáztatás. Ha pedig időben kissé messzebb tekintünk akkor Karácsony Gergely által az Önkormányzati Piac  Kft-nk élére kinevezett Szatmáryné Jahl Angéla - Szatmáry Kristóf Fideszes képviselő anyukája - klasszikus NER trafiktulajdonos-vállalkozó, BKIK elnöki családfő kinevezése az elvhűség csimborasszója. Ki más lenne alkalmasabb egy olyan hely vezetésére, ahol tekercsben jár a készpénz?

És hát a pártbéli ismerősök helyzetbe hozása esetében esetében sem volt mindig ennyire finnyás a polgármester, elég csak a pont a Vagyonkezelő Zrt-hez benyomott Busszola Bt-re gondolni. A Bt. nem mást takart, mint Gúr Nándor ex MSZP-s parlamenti képviselő cégét. Ő végzi most külsősként az inkriminált cég belső ellenőri munkáját. 

7ltv3sivdfgsfuajs.jpeg

Horváth Zsolt DK-s alpolgármester felhívja a figyelmet a Gazdálkodj Okosan társasjáték "Börtönbe kerültél, két körből kimaradsz! " mezőjére.

Mert a nagy elvhűség nemigen szól másról, mint hogy minden pillanat aranyat ér nekik, - a szó szoros értelmében -   amíg egy tőlük független új igazgató el nem foglalja a cégvezetői széket és nem kezdi el átnézni a Zrt. elmúlt években kötött szerződéseit. Hogy tippeket adjak: informatikai szerződések, útépítő, parkfenntartó szerződések, Gúr Nándor szerződése, dr. Varga Dóra közbeszerzési tanácsadó szerződése, Békefi úr ügyvédi szerződése, stb. (Békefi úr neve Tóth Csaba gyártelepének kurátoraként és a zuglói eladott MSZP székház kuratóriumából lehet ismerős.) Ezért az időhúzás, a pályáztatás,  elnapolás, vétó... Ki időt nyer, életet nyer.

Nem véletlenül jegyezte meg Karácsony Gergely az ominózus kiszivárgott hangfelvételen, hogy Horváth Csaba legalább azt tudja, miért lehet börtönbe menni. És emlékezhetünk, épp most 10 éve, hogy megbukott a Papcsák féle vagyonkezelő igazgatója...  Úgy tűnik mindenkinek lehet 10 éve büntetlenül megcsapolni a zuglói önkormányzat pénzét?

 

202202268.jpg

Csakhogy Horváth Csaba úgy tűnik még mindig jobban tart Tóth Csabától,  mint attól, hogy belebukik ebbe az egész cirkuszba.

Mert Tóth Csaba - ne feledjük -  mindmáig, ennyi kínos országos botrány után is a zuglói MSZP elnöke, sőt az MSZP Országos elnökségének a tagja maradt, senki nem szólította fel lemondásra, és informális, gazdasági hatalma, zsarolópotenciálja töretlen. Jellemzően cserben hagyva a polgármesterüket a tegnapi testületi ülésről távol maradtak az MSZP képviselői, akik látványosan Tóthoz hűségesek.

   Az, hogy minderre a csatározásra rámegy Zuglónak a karácsonyi öt év után újabb öt éve, az őt mit sem érdekli.

Persze egy ideális világban a polgármesternek igaza lenne, feltehetőleg lehetne alkalmasabb vezetőt is találni, mint a DK javasoltját. Azonban nem vitatható, a DK jelöltje bekerült a pályáztató cég által javasolt öt kiválasztott, javasolt személy közé,  bár szerintem többen voltak akik tudásuk, vezetői tapasztalatuk, pályázati anyaguk, a testület előtti interjújuk alapján alkalmasabbnak tüntek. Én és többen is támogattuk a vezérigazgatóvá választásukat. A DK-Momentum azonban csak az ő általuk javasolt emberben bízik, és  ebben a kiélezett szituációban ezt is megértem.  És persze azzal is tisztában vagyok, hogy a DK igyekszik minden elérhető ellenzéki politikai és gazdasági pozíciót megszerezni. 

Szólj hozzá!

Címkék: Tóth Csaba Horváth Zsolt alpolgármester Horváth Csaba polgármester

süti beállítások módosítása