HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Még két vétóra várunk! - nyílt levél Karácsony Gergelynek, Zugló polgármesterének

2016.04.24. 14:52 varnai

 A polgármester, ahogy az elvárható volt, megvétózta a Liget Budapest projektet támogató határozatot. Két vétó azonban még hátra van, melyek elmaradása súlyosan károsíthatja a kerület vagyonát. Nagyon várom, hogy a szimbolikus Liget ügy mellett e két szintén szimbolikus, morális, mi több igencsak sok pénz mozgását jelentő, szintén Fidesz-MSZP szavazatokkal eldöntött határozatok ügyében is vétót emeljen a polgármester. Nyílt levélben kérem erre. 

Tisztelt Polgármester úr, kedves Gergő!

Az április 21-i Képviselő-testületi ülésen a Liget Budapest támogató határozat mellett még két sürgősségi előterjesztés lett elfogadva. E két elvtelen döntés is az MSZP-Fidesz "nagykoalíciós" szavazataival ment át. Mindkettő, ahogy Liget Budapest támogatása is,  súlyosan szembemegy azokkal az elvekkel amikért a választásokon kiálltál, kiálltunk, és amelyek képviseletére a zuglóiak megválasztottak.

A Közbeszerzési Szabályzatunk megváltoztatása, az önkormányzati cégek 100 milliós saját közbeszerzéseinek újra engedélyezése -  ahogy te is mondtad a vitában - durva visszalépés az átlátható, felelős ellenőrzött közpénz költéstől. 2016 márciusában épp azért változtatta meg a testület a Közbeszerzési Szabályzatot, a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság összetételét, mert rossz, a Döntőbizottság által megsemmisített határozatok születtek. Mi okunk lenne hagyni, hogy az MSZP és a Fidesz visszatérjen a régi, "nekem-neked" gyakorlathoz?

Hasonlóan abszurd pályáztatás nélkül kinevezni  a Társasház és Közterület Fenntartó Kft-nk igazgatójának bárkit pályáztatás nélkül. A közpénzről döntő, vezetői pozíciók esetében kötelező pályáztatásért még  parlamenti képviselőként is kiálltál, most kerület vezetőként miért tennél mást? 

Morálisan összeférhetetlen Szatmáryné Jahl Angéla, egy Fideszes parlamenti képviselő közvetlen családtagjának kinevezése. A kinevezni szándékozott hölgy trafiktulajdonosi, és egyéb szerepvállalásait a parlamenti választásokkor magad is felemlegetted... 

Zugló lakosai megdöbbenve, egyre fogyó türelemmel figyelik a kerületben folyó osztozkodást- marakodást. Kérlek ezért e két elvtelen és rossz döntést is vétózd meg, hidd el a lakosok támogatni fognak e bátor és elvhű lépésben!

 

E lépésedben támogatva, 

Várnai László képviselő, a Civilzugló Egyesület elnöke 

Emlékeztetőként 2013. januárjában a Parlament Kulturális Bizottságának alelnökeként, L Simon azon javaslatára, hogy a kiemelt állami intézmények esetében ne legyen kötelező a pályáztatás, ezt a közleményt adtad ki:

A kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatásának eltörlésével a Fidesz nyíltan beismerné, hogy az igazgatók kiválasztásánál a szakmai felkészültség helyett a politikai szempontokat akarja érvényesíteni.

Karácsony Gergely közleményében azt írta, az LMP továbbra is kötelezővé tenné a pályáztatást, sőt nyilvánosságra hozatná az összes intézményvezetői pályázatot. 
Az LMP szerint pályázatot azért érdemes minden esetben kiírni, hogy a munkaadó minél szélesebb körből választhasson jelöltet, és hogy a potenciális vezetőknek mindenképpen világos elképzeléseket kelljen letenniük az asztalra, míg a szakmai bizottság véleménye azért szükséges, hogy a szakmailag legalkalmasabb, legrátermettebb jelölt kerülhessen a pozícióba. Ezt elsősorban szakmai tapasztalatok, érvek alapján lehet eldönteni, amelyeknek egy politikus nem feltétlenül van birtokában - hangsúlyozza Karácsony Gergely.
Az LMP képviselője úgy véli, "a sokat hangoztatott politikusi felelősség nem azt jelenti, hogy valaki hűbérbirtoknak tekinti a kulturális intézményeket, hanem azt, hogy a legmegfelelőbb embert bízza meg azok vezetésével".

 A pályáztatások elmaradása, pártokhoz kötődő, volt képviselők cégvezetői kinevezése az alakuláskor, mint láttad,  nem lakatta jól a pártokat. Ez sem fogja.

szatmary-jahl-angela.jpg

Komolyan, nem  ciki kinevezni egy baloldali "minta" kerület, Zugló egyik cégvezetőjének az egyik fideszes klán, a Szatmári család egyik legkínosabb figuráját, aki nemrég még a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség  nevében épp a hétvégi nyitvatartás ellen állt ki?

Őt, aki konkurens cégek kinyírója, trafikok sikeres megszerzője? Akinek a zuglói térhódítását még maguk a kerületi fideszesek is borzadva figyelik,  hiszen a hölgy immár a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság külsős alelnöki posztját is megszerezte, havi 232 ezer forintot visz haza. Nem mellesleg a család terjeszkedéséből, manipulációiból már  a Budapesti Kereskedelmi Iparkamarának is elege lett.

A családhoz kötődő furcsa vállalkozások a parlamenti választások idején még számodra is elfogadhatatlanok voltak. Reméljük most kerületi cégvezetői kinevezéskor is legalább ennyire magasra teszed az erkölcsi lécet.

szatmaritrafik_karacsony.png

 

Biztos, hogy posztodban többször említett a Szatmáryné Jahl Angéla a legalkalmasabb személy a zuglói önkormányzati piac sok milliós forgalmának felelős vezetésére, nála lesz a legbiztosabb helyen a kasszakulcs?

Te is én is tudjuk, és talán a legtöbben gyanítják, e két elvtelen döntésben olyan gazdasági alkuk látszódnak, melyek elfogadása, akárcsak szemhunyás fölöttük igencsak ellentmondana mindazoknak az elveknek, melyeket a PM és Karácsony Gergely a zászlajára tűzött, és melyekért megválasztották őt Zugló polgármesterének.

Ilyen a pályáztatás elve. Nem választunk meg állami, önkormányzati, közpénz fölött döntő cégvezetőket pályáztatás nélkül. Ez ügyben Gergő egyszer már eladta magát, talán tanult belőle.

A másik az átlátható és felelős közpénzköltés elve, a közbeszerzések szigorú, kontrollált vitele. A 2016-os közbeszerzés elfogadásakor kiharcoltuk, Gergő is támogatta, hogy az összes közbeszerzés a hivatalban, az immár minden szervezet által ellenőrzött Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottságban, nagy nyilvánosság előtt történjen.

 Tudom nem vagy könnyű helyzetben, de a ciklus eleji elvtelen alku elfogadása után, és az elmúlt év működését látva, ma már belátod ideje elvhűen cselekedni,  jobb később, mint soha a sarkadra állni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr28658406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása