HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Civilek, álcivilek és képmutató pártok

2022.09.16. 09:57 varnai

Túl vagyunk egyesületünk évi szokásos programján a  Túr de Rákosrendezőn és hétvégén itt a nagy megmérettetés, az időközi választás! Lássuk kik indulnak és miért.

306637326_423859293185100_6319850367028769343_n.jpg

Lámpavason mindenki: a fideszes jelölt, álságos módon Civilek a civilekért szlogennel kampányol Kézdi Gabriella az MSZP / Tóth Csaba jelöltje. A Párbeszéd jelöltje, Kökény Dalma a Zugló veled Nő szlogent ötlötte ki, és ott fakul a CivilZugló Egyesület jelöltje dr. Keczéry Attila plakátja is.

Egy-egy választáskor nagyon tanulságos elolvasni, hogy az induló szervezetek mivel hirdetik önmagukat, és egy kis odafigyeléssel összemérhetőek az ígéretek és a valóság, a tettek is. Arra is érdemes odafigyelni e szervezetek mit tesznek, amikor nincs választás.

Magunkról írok

A CivilZugló Egyesület mint honlapunkon lévő alapító okiratunkban leírt céljában is olvasható 2007-ben azért alakult, hogy Zugló zöldterületit és épített örökségét megvédje, Zugló lakosságát közösségé formálja és képviselje az önkormányzatban. 

Ezért rendezünk közösségformáló rendezvényeket, a Túr de Rákosrendezőt, ezért szervezünk műemlékeinket, Zugló múltját felelevenítő városnéző sétákat, ezért szervezünk szomszédünnepeket és közösségi szemétszedéseket. Keressenek rá a honlapunkra, görgessenek facebook oldalunkon.

ajánlok egy filmet az egyik első vonulásunkról, 2015-ből.

 

 És az idei vonulásunk. Tavaly és idén is több, mint 200 ember vonult fel a zuglói kerékpárutakért. Idén Zugló 14 éve rejtegetett Római-parti üdülője volt a célpont.

2022_09_10_tur_de_rakosrendezo_-net.jpg

Túr de Rákosrendező 2022. Az első vonulást 2015-ben rendeztük meg. Mára a Túr Zugló bevett rendezvénye lett, melyet várnak a zuglói bringások. (fotó: Zuglói Médiaszolgáltató, Balogh Róbert)

Igyekszünk szebbé tenni Zuglót. Évente, és idén már egyszerre két helyen szerveztünk a Te Szedd! keretében szemétszedési akciót.

Védjegyünkké váltak az aluljárófestéseink, melyek szintén közösségi munkával készülnek. Az  M3 alatti, az Erzsébet királyné úti, a Mexikói úti, a Korong utcai és a Tábornok utcai átjáró is már többször sorra került.

aluljarofestes.jpg

Egy-egy festéskor tucatnyi felnőtt és gyerek dolgozik. Emlékezhetünk a MÁV tiltakozással kezdett, ma már alapozással segít nekünk.

 Most próbáljanak rákeresni, hogy a többi választáson induló szervezet/párt milyen közösségi aktivitást végez, mennyire vesz részt Zugló életében olyankor, amikor nincs választás. Ne önkormányzati rendezvényt, kivezényelt kabinet alkalmazottakat, hanem a helyi pártszervezet tagjai által végzett munkát, általuk rendezett eseményt keressenek!

 

Mi nem csak szavakban állunk ki Zugló kertvárosias jellegének, zöldterületeinek megőrzéséért.

Ezért álltunk ki a Városliget beépítése ellen már az első megalomán tervek megjelenésekor. 2014-ben a Civilzugló Egyesület elindítója volt a Városliget beépítése elleni tiltakozásnak. Emlékezetes volt a Fogadj örökbe egy fát rendezvényünk, és a NEM KELLENEK MONSTRUMOK A LIGETBE! vonulásunk a parlamentig. Mindkettőn még Ráday Mihállyal álltunk a színpadon. Az ellenzéki pártok sehol sem voltak.

nemkellenek.jpg

Vonulás a parlamentig és 20.000 aláírás átadása

Újságot nyomtatva ismertettük meg a mit sem sejtő fővárosiakkal, hogy mire készülnek a ligetben. Eközben összegyűjtöttünk 20.000 tiltakozó aláírást, melyet a parlament kultúrális bizottságának adtunk át. Felszólaltunk a fővárosi közgyűlésben végül 2016-ban az akkora megalakuló Ligetvédőkkel és a többi zöld szervezettel megszerveztük a nag tüntetést a Protestivált. Tiltakozásunk részben sikeres volt, több épület nem épült meg, tán sosem fog.

Ezért tiltakoztunk és sikerrel akadályoztuk meg 2008-ban a Kisföldalatti végállomás fölé tervezett óriásplázát és ezért

 2006-os filmünk a Mexikói útra tervezett plázáról. A  környékbeli lakosság összefogásával sikerült a Herminamezőre nem illő otromba épületet megakadályozni. 

Ezért terjesztettük elő 2010-ben első képviselői előterjesztésemmel a Helyi értékvédelmi rendeletet, mellyel megakadályoztuk, hogy a műemlék házakat lebontsák és otromba épületeket építsenek a helyükre. Hozzávetőleg 300 házat védettünk le, hogy megállítsuk a kertvárost, a villanegyedet elpusztító folyamatot.

306223998_608803550697865_4804424995296187380_n.jpg

Zugló, ahogy megőrizni szeretnénk...  helyi védettség alá vett 120 éves favázas villa a Mexikói úton

Ezért tiltakoztunk azóta is minden Zugló kertvárosias jellegét tönkretevő Építési Szabályzat változtatás, zöld területek eladása, az engedményes mértékkel történő túlépítéses ügyeskedés ellen. Ezért tiltakoztunk 2017-ben, amikor az előző Párbeszédes városvezetés 30%-al emelte meg a patakpart beépíthetőségét, lehetővé téve a 770 lakásos, 6-7 szintes lakótelep megépítését Alsórákos kertvárosába. 

paskal_laktelep.jpg

És Zugló amilyenné az önkormányzatot irányító pártok teszik: a Paskál Rose lakótelep 770 lakása. A 30%-os túlépítést a "zöld" Párbeszédes városvezetés terjesztette elő és minden párt megszavazta. A patakpart örökre elveszett, pedig a patak kanyarulathoz eredetileg jászóteret, parkot terveztek. A lakók autói máris a környező családi házas utcákban parkolnak. A beruházóval kialkudott 50 férőhelyes óvoda megépítését elengedték.

Ezért tiltakoztunk, amikor 2017-ban az MSZP és a Párbeszéd polgármesterének előterjesztésére engedélyezték a Bosnyák térre a lakásfunkciót és engedélyezték, hogy a MUNDO eladja a telket a BAYER-nak. (A vétó után második szavazási alkalommal átment a telek átruházása és a lakásfunkció engedélyezése) Ezzel a rossz döntéssel vált lehetővé, hogy a NER válalkozó megkapja a telket, és ez az otromba, haszon maximalizálásra törekvő beruházás épületkomplexum épülni kezdjen.

tomegek_madartavlat_bosnyak_u_felol.jpg

 tomegek_madartavlat_piac_felol.jpg

A Bayer beruházás tömegvázlatai. 9-10 emeletes monstrumok a családi házas, kistársasházas kertvárosba ékelődve. 90.000 nm-es irodatornyok és 950 lakás, miközben semmiféle közlekedés fejlesztés nincs.

Ennek az otrombaságnak a megakadályozására szervezünk most október 1-re, 16 órára tüntetést a Bosnyák térre. Várunk mindenkit, akinek fontos, hogy Zugló lakható maradjon!

 

És ezért szörnyen álságos, hogy az időközin induló Párbeszédes jelölt a zöldterületek megvédéséről és klimavédelmi lépésekről beszél, a Bayer elleni tiltakozással kampányol - miközben pár éve éppen ők tették lehetővé a beruházást. Hasonlóan álságos, amikor pártjelöltként nagyobb civil részvételt igér a képviselőtestületben - miközben épp a civilek kiszorításán dolgozik. 

307416902_463450512466325_7196390328368132821_n_3.jpg

A fideszen nem csodálkozunk, ők nyíltan kiállnak a "fejlesztés", a NER beruházó mellett, az MSZP  sumáksága pedig köztudott Zuglóban, ők nyiltan fejlesztés azaz beépítés- , beruházó pártiak. 

És ezért kérjük, hogy szavazzanak dr. Keczéry Attilára, a Civilzugló Egyesület jelöltjére.

komment

Címkék: Kézdi Gabriella dr. Keczéry Attila Kökény Dalma Juhász-Pintér Pál CivilZugló Egyesület Párbeszéd Zugló

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr4017932193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.09.17. 09:35:52

Érdekes, hogy itt csak a zellenzéket szidják...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.17. 11:46:24

A ballibek küzdenek egymással, ez a lényeg. Ehhez a kisemberek sok sikert kívánnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.17. 11:47:36

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Biztosan Zorbán megvette őket kilóra, ezért nem éljenzik az Okos, Intelligens, Többnyelvetbeszélő Szakember Nőt.

DFK 2022.09.17. 17:36:18

Ugye a poszter és családja még véletlenü se használja a megújúlt Városligetet? Mert azoknak, akik mindenféle valótlansággal kampányoltak ellene, semmi keresnivalója sincs ott.

DFK 2022.09.17. 17:37:28

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: miért, lehet erről az ellenzékről valami jót is mondani? Nem hinném.

cs_dy 2022.09.20. 11:20:13

Ezekben az épületekben lesz a ZESZ, polgármesteri hivatal?
süti beállítások módosítása