HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A Zuglói Szülők Közösségének levele a tervezett Városközpont kapcsán

2021.12.13. 11:15 varnai

Közzéteszem a Zuglói Szülők Közösségének levelét, melyet most küldtek meg minden képviselőnek és a polgármesternek. Minden megállapításuk helytálló.  

A Zuglói Szülők Közössége 2011-ben akkor alakult meg, amikor a Papcsák féle kerületvezetés minden egyeztetés nélkül össze akarta vonni az összes óvodát.  A Szülők Közössége azóta kisebb-nagyobb aktivitással létező, a kerületi oktatási ügyeket figyelemmel kisérő, az önkormányzati oktatási ügyekben, bérpótlék, dologi kiadások, intézmény felújítások stb. láthatóan felkészülten véleményt nyilvánító nem formalizált (nem bejegyzett egyesületként működő) érdekvédő szülői közösség. 

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő Testület!

 

Zugló Városközpont építésével kapcsolatban ez év november 20-án feltett kérdéseinkre még nem kaptunk választ. Ugyanakkor a december 16-i testületi ülés 17. számú előterjesztése már a beruházás közbeszerzési eljárásának kiírására adna felhatalmazást. Az előterjesztés szövege utal arra, hogy a témában lakossági fórum volt november 23-án, de azt elhallgatja, hogy ott a lakosság erős ellenállása volt tapasztalható! Érdekes tehát, hogy a szöveg így fogalmaz: most először születtek olyan tervek, amelyek valóban az itt élők érdekeit szolgálják”. Az itt élők egyáltalán nem érzik úgy, hogy érdekeiket szolgálná a beruházás, csak erről az előterjesztő nem vesz tudomást. (A polgármesteri megrendelésre készült – szakmaiatlan, a válaszokat már előre sugalló konzultáció inkább csak az önkormányzati költségvetést terhelte meg feleslegesen, a lakosság véleményét azonban nem tükrözi.)

Az előterjesztés szövegében sajnos több alá nem támasztott „vélekedés” van, amikre alapozni egy ekkora beruházást felelőtlenség. Például: az új szakrendelő a kerület kellős közepén szolgálná a zuglóiakat, olcsóbban megépíthető és a jelenlegi épületek fenntartási költségeinek feléből lehet majd üzemeltetni.”  Ezt honnan lehet előre tudni? Sokszor a modern épületek rezsiköltsége (pl. az elektronikai vezérlések, klímarendszer miatt) drágább, mint a régieké. A november 11-i testületi ülésen bemutatott kalkuláció szerint a rendelőintézet és a önkormányzat kivitelezésének költsége (ez vajon tartalmazza az építőanyagot is?), a már szerkezetkész piacépület felett kb 7 milliárd forint. Az előterjesztés szerint a jelenleg is működő 2 rendelőintézet felújítása szintén 7 milliárd forint.  Kérjük, hogy osszák meg a részletes kalkulációkat, szakértők bevonásával történt költségterveket a lakossággal.

Továbbá: „az orvosok a rendeléssel tölthetik idejüket utazás helyett.” írja a szöveg. Megkérdezték erről az orvosokat? (Amúgy a Bosnyák térre nem utaznának az orvosok, ott laknának az épületben ezek szerint?)

A Hermina és Örs vezér téri rendelők jövőbeli felújításán kesereg az előterjesztés, pedig ez év februárjában ez már elkezdődött: https://www.zuglo.hu/elkezdodott-a-zugloi-rendelok-felujitasa/ A gépészeti és energetikai átalakításokat fokozatosan, több évre elosztva meg lehetne valósítani a jövőben is, új épületközpont építése nélkül. Erre nézve hol találhatóak számítások, tervek? A Hermina úti rendelő számára lenne elég hely a Bosnyák téren? Ha nem, akkor miért érné meg új épületet építeni? Hasonló a helyzet a Polgármesteri Hivatal épületével is. A zuglóiak már jelenleg is „könnyen, gyorsan” el tudják intézni ügyeiket, pusztán az épület címének megváltoztatásával nem lesz az ügyintézés könnyebb, gyorsabb. (Azért sem, mert a zuglóiak, ahogy is egyre inkább elektronikusan intézik az ügyeiket, amihez nincs szükség a hivatal költözésére). Hiába lesz szép új épület, ha nem lesz benne elég ügyintéző, orvos, asszisztens.

 

Kérjük tehát a tisztelt képviselőket, hogy NE szavazzák meg az előterjesztést, mert nem megalapozott és ellenkezik a lakosság véleményével! Továbbra is várjuk a választ korábbi kérdéseinkre, különösen az alábbiakra:

 

1.      Kérjük, a Bosnyák téri önkormányzati beruházásra vonatkozó pénzügyi terveket, számításokat (beleértve a régi épületekre vonatkozóakat is) hozzák nyilvánosságra!

2.      Hogyan konzultáltak a költözésről a rendelők orvosaival, személyzettel, milyen eredménnyel?

3.       A november 10-i testületi ülésen elhangzott, hogy az Örs vezér tér környékéről „külön buszokkal szállítanák a betegeket” a Bosnyák térre. Milyen költségekkel járna ez, milyen gazdasági tervek készültek erre a nem környezetkímélő megoldásra?

4.      Hogyan biztosítják, hogy az új városközpontban a fedett piacon a bérleti díjak ne legyenek drágábbak az árusoknak?

5.      Mennyire fogja a forgalom megterhelni a Thököly utat és a Nagy Lajos király útját? Ezáltal az ott élőkre milyen többlet légszennyezettség jut? (Már az építkezés idejére is kérdés ez).  Lesz kötött pályás közlekedés a Thököly úton (villamos)/vagy alatta (metró)? A BKK-val egyeztettek a többletforgalomról?

6.      Mennyi „adóforintba” került a Zuglói Lapok színes, minőségi papírra való kinyomtatása több ezer példányban „a fenntarthatóság jegyében”? Mennyibe került a „zuglói álkonzultáció”?

 

A december 16-i ülés közvetítése visszanézhető, a zuglóiak tehát értesülnek majd róla hogyan vélekedtek és szavaztak azok, akik (állítólag) őket képviselik. Bízunk benne, hogy nem döntenek elhamarkodottan.

 

Üdvözlettel,

 

Bp. 2021, december 13.

 

Zuglói Szülők Közössége (ZSZK-2011)

Szólj hozzá!

Címkék: városközpont Zuglói Szülők Közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1116782316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása