HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Lakás és helyiség eladás rendelet, energia közbeszerzés, médiacég kistafirungozás

2020.06.25. 09:37 varnai

Az első testületi ülés a veszélyhelyzeti szünet, a polgármesteri egyszemélyi döntéshozatal után. A 25 napirendi pontban több igen fontos, régóta várt előterjesztés, és több a kerület számára veszélyes, az önkormányzati vagyon eladását célzó rendelettervezet szerepel..Lássuk sorra:
kt_meghivo_2020-6-25_1_-1.jpg
1. Hasznos az elkészült Energetikai koncepció, csak az szomorú, hogy miközben koncepció nélkül is tudjuk hol lehetne spórolni, ehhez képest idén semmiféle jelentősebb beruházás nem történik az intézményeinkben. Miközben "Kezdődnek a fejlesztések!" szlogennel kezdték a ciklust 2020-ban semmiféle ablakcsere, tető, homlokzatszigetelési  közbeszerzés nincs kiírva.
2. A zárszámadás -  eső után köpönyeg.
3. Turisztikai folyosó kerékpárutat terveznek EU-s milliárdokért végig a Rákospatak mentén. Biztos itt fognak a Füredi lakótelepre kíváncsi hollandok bringázni... A forgalomszámlálások szerint - és napi szinten bringázóként is tapasztalom - hogy a pénzből a sugárirányú kerékpárutakat kéne kialakítani, különös tekintettel a kereszteződésekre, mert ezekben van baleseti helyzet, ezen irányokban van jelentősebb forgalmi kerékpározás.   A terv ITT megtekinthető.
4-es napirendi pont a Rákospatak part átépítése 460 millióért. Ide csoportosítanák át a Vezér út régen tervezett parkosítására kapott 100 milliós fővárosi pénzt is. A 45 fokos rézsűből 30 fokos lesz....  de a közvetlen vízkapcsolatot nem akarják megcsinálni, a látványtervekben ábrázolt nádasos természetes kiöblösödésekről szó sincs, úgyhogy sokat nem ér, Lesz sok drága térkő,  murva, utcabútorok.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-2.jpg
5-6. Végre, több mint két évvel, a 2017. decemberi előterjesztésem után kerül sor a megvalósulásra, az áram és gázenergia szolgáltatók  közbeszerzéssel megversenyeztetésére. Évente több mint 266 milliót költünk e két  energiaforrásra.  Más önkormányzatok már 2011 óta élnek a módszerrel, a versenyeztetéssel évi 10-20%-al lejjebb tolva a beszerzési árat.
7-8-9. Támogatandó előterjesztések.
10. Komoly anyag a lakáshasznosítási terv, végre számba veszik a kerület lakásvagyonát. Az elmúlt években sikerül milliárdos kintlevőséget felhalmozni, miközben a lakások 90%-a szociális lakbérért, (nem ellenőrizve a rászorultságot)  havi 20-30 ezer forintokért van kiadva, van aki milliós tartozást halmoz fel. A fizetési hajlandóságot nem segíti, hogy 2015 óta nincs kilakoltatás.
kt_meghivo_2020-6-25_1_-3.jpg
11-12. napirend Az MSZP frakció által készített előterjesztések:  Zugló Önkormányzata tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének egyes feltételeiről  szóló új rendelet, melyeket Hajdú Flórián jegyez. Csakhogy a lakásgazdálkodás Rózsa András Momentumos alpolgármester hatásköre, akit semmilyen módon nem vontak bele a rendelet elkészítésébe... aki ezt rossz néven is vette. 
Gyenge ellencsapásuk a 13 napirendi pontként bekerülő  elvi határozat benyújtása volt, mely azt szögezné le, hogy a befolyó pénzt csak fejlesztésre lehet fordítani.
Láthatólag az MSZP Zugló lakásainak és helyiségeinek kiárusítására készül. Sorra jönnek is be a helyiség eladási előterjesztések a Gazdasági Bizottsághoz, mely  MSZP-s többségű. Különösen jól járhat az a kör, akik az elmúlt pár évben helyiségeket bérelt Hajdú Flórián előterjesztéseivel. 
Ilyen például a Thököly úti 155 nm-es ház eladása 18 millióért, melyben tegnap született döntés, a Momentum és a DK ellenszavazata ellenére is átnyomva. A Polgármestert a döntés felfüggesztésére kértem,  aki ezt meg is tette. Részletek holnap. A kerületi ingatlanok eladását -  az alulértékelésen és egyéb ügyeskedéseken túl -   elvi okból sem támogatom, mert a kiadás folyamatos bevétele helyett egyszeri bevételt generál, (azt is évekig részletekben fizetik) miközben az önkormányzat lassan feléli a vagyonát. Eddig minden vagyoneladási bevétel eltűnt a kasszában, ezután sem lesz másképp.
14. 100 milliós összegben írnának ki VISSZATÉRÍTENDŐs pályázatot társasházak felújítására. Furamód előnyben részesítik azokat a házakat, melyekben van önkormányzati tulajdon, vagy melyeket a Zuglói Társasházkezelő cég kezel, ez nem igazán fair verseny így. Amúgy támogatom.
  15. a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. Zugló Önkormányzata számára kialakított, integrált információ- és tartalom-szolgáltatási modellje tervezetének és stratégiájának, továbbá Vállalkozási Keretszerződésének elfogadására
Az előterjesztés 2020 második fél évére 130 millió forintot adna a frissen létrehozott médiacégnek. Ennek az összegnek semmiféle lebontását, indoklását nem kaptuk meg, kérés ellenére sem. Az előterjesztéshez módosítót adtam be, 80 milliót javasolva, ez több mint elég az elmúlt évek médiaköltéseit ismerve.
 Emlékezetes, hogy a Médiacéget - feleslegesnek ítélvén - 2018-ban Karácsonyék megszüntették. A most létrehozott céget ráadásul a ZVK Zrt alcégeként hozták létre, azaz a testületnek semmiféle kontrollja, még rálátása sincs a működésére. Hasonlóan a Piac céghez sem az ügyvezetőt  de jellemzően még az FB tagokat sem a testület választotta meg. A cégben Murányi Marcell - a Népszabadság egykori főszerkesztője - lett az igazgató. ő Horváth kommunikációs főtanácsadója, de az eddigi Zuglói Lapok lapszámai azt mutatják, az újság a szépen FELSOROLT sajtóetikai elvek ellenére semmivel sem különb, azaz ugyanolyan torz, elhallgató és egyoldalú, mint a közmédia és a Fidesz házisajtótermékei, csak épp az ellenkező irányba.
A többi napirendben fellebbezésekről döntünk, melyeket a zöldterületre parkoló megbüntetett autótulajdonosok adnak be. E napirendek során mindig elmondom, hogy figyelmeztető táblákat, bokorsorokat, köveket kellene a beszedett pénzből kihelyeznünk, mert több helyen a legjobb szándékkal sem tudható, hogy a terület "zöldterület".
kt_meghivo_2020-6-25_1_-4.jpg
kt_meghivo_2020-6-25_1_-5.jpg

1 komment

Eltűnő zuglói sportpályák

2020.06.08. 20:00 varnai

Zugló lakossága, ha  csak úgy kicsit, családi, baráti körben mozogni akar, ma már csak a Mogyoródi úti önkormányzati sportpályát veheti igénybe. 

Az őshonos zuglóiak  emlékeznek, a rendszerváltás óta  a kerületükben tucatnyi sportpálya tünt el, legtöbbjük helyén lakópark vagy áruház nőtt ki a földből, ez fog történni a Bosnyák téri önkormányzati Sport és Szabadidőközpont és tanuszoda 68.000nm-es, 2006-ban elkótyavetyélt  és azóta is üresen álló telkével is.  Hasonlóan  több, mint egy évtizede gazdátlanul pusztul, feltehetőleg haveri befektetőre vár az önkormányzat 7800nm-es Római-parti üdülője is.

bosnyak3d.jpg

Balra lent a Bosnyák piac, a főváros utolsó hagyományos és közkedvelt piaca, fölötte a volt sportközpont és a lerombolt  tanuszoda. A telekre 100.000 négyzetméternyi beépítést, és  tavaly 15%-nyi lakást engedélyeztek. Messzebb az MTK Lantos Mihály pálya. A kép jobboldalán lévő a Rákospatak és a Miskolci út közti zöldterületet mára teljesen beépítették, itt épül a 770 lakásos, óriási Paskál lakópark. 

A folyamat nem állt meg, a még megmaradt kerületi sportpályákról is szisztematikusan szorítják ki a lakosokat: a Csömöri úti Lantos pályát visszakérte az MTK, a lakosságnak nem adnak használati időt,

postas.jpg

A keritésmenti jegenyesort tavasszal tarra vágták.  A Róna úti Postás Sporttelepet az elmúlt évtizedekben hagyták lerohadni, a lakosságot elűzték, egy NER ügyvéd lett az egyesület elnöke és most túlméretes Tornaakadémiát terveznek rá. Mindkét pályán brutális mennyiségű fát pusztítottak ki a sportszerető szakemberek.

A Mogyoródi úti terület a rendszerváltás előtt a Telefongyár munkásait szolgálta, a privatizáció után a Siemens nevet kapta, majd sok évnyi elhanyagoltság után az  önkormányzathoz került. 

mogyorodi3d.jpg

A google képe kb. 2017-es. Azóta a pályát baloldalról szegélyező fás ligetet teljesen kivágták, a területet a Cordia Lakópark második ütemével építették tele, a pályát ma egy brutális épületfalanszter szegélyezi.

A terület sokat változott az elmúlt évtizedben, most egy-egy szép napon akár kétszáz környékbeli is kijön, a pályaterület harmada, mely jelenleg használható tele van.

A  telephely legnagyobb részét elfoglaló nagypálya méretű focipálya füve  ugyanis hónapok óta elkerítve, üresen áll.

101787440_245757756729637_631684471132782592_n_1.jpg

A tavaly elkészült kisméretű recortán futópálya igen közkedvelt, azért lett ilyen kicsi, hogy a beszerzési értéke a 25 milliós közbeszerzési értékhatár alatt maradjon.

A nemrégiben MLSZ pénzből alagcsövezett, felújított profi pálya hónapok óta kihasználatlan, le van zárva.  A háttérben a Cordia lakótelep lakópark, a pálya szélén kivágott jegenyesorból csak két fa maradt hírmondónak.

Állítólag komplikált a füvet az MLSZ elvárásainak megfelelően nyírni, a BVSC használhatná, de van nekik elég... most tehát nincs aki üzemeltesse. Közös lónak... Ottt a szép gyep, de jelenleg sem a profik, sportegyesületek, sem a lakosok nem használhatják a pályát.  A zuglóiak, a kerület nem nyert, hanem vesztett ezzel a " majd más kifizeti helyettünk" önkormányzati ügyeskedéssel.  Addig is lehet focizni a porban.

102318835_337383793910700_1542109278939119616_n.jpg

 

Hasonlóan sikeres és elvetélt ötletek váltották egymást az elmúlt évtizedben,  van pl. elfogadott határozatunk a területen kalandpark létesítésére, legutóbb pedig egy eddig sosem látott csömöri Rubeola futsal klubbal terveztek TAO pénzzel bunkerszerű csarnokot építeni. 

Ilyen félsiker a vagy négy éven át készülő állami pénzből épült központi épület, melyet sikerült a nagypálya és a kosárpálya közé beszorítani. 

A lassan belakott épülete félig vált be, a tornatermek működnek, de a felső öltözős szintjét alig használják,  a külső lépcsős kilátóteraszra nem megy föl a kutya sem, kifejezetten fölösleges. 

101853659_3150515768339610_4821245006171865088_n_1.jpg

A hol vastagon támogatott, hol megfojtani akart Sport és Rendezvény Kft-t sajnos évtizedek óta a kerületi politika játszótere,  elfekvő politikusainknak, párthűbéreseinek kifizetőhelye. Igazgatói széke, alkalmazotti köre politikai koncként kialkudott állások, ahová a legkisebb hozzáértés nélkül is bárki kinevezhető és ha a politai alku úgy hozza bármikor beáldozható. 

Ezzel a hozzáállással a sportcégünk nincs egyedül, tíz éves képviselőségem alatt, legyen akár fideszes, akár baloldali többség,  egy alkalom sem volt, amikor bármelyik önkormányzati cégünk élére nyilt pályázattal, szakmai alapon, és ne politikai koncként, ismeretségi alapon -  nem ritkán szakmai CV nélkül - neveztek volna ki vezetőt. A Sport Kft. kezeli a Kövér Lajos utcai pályát, az önkormányzat soltvadkerti táborát, illetve az elhíresült csíkszeredai vendégházunkat.

Tengóznak, tucatnyian izzadnak a street workout eszközökön, barátok kosaraznak, tele a kamaszokkal a skate pálya. 

102375619_627106314563220_7143439131975090176_n.jpg

A skate pálya is nagyon népszerű, de meglehetősen leharcolt. A képen látható lyuk a használók szerint több, mint egy hónapja  éktelenkedik rajta, aki belemegy a képen láthatónál jóval súlyosabb súlyos sérülést is szenvedhet.

103076072_1337722733095099_6921346201300238336_n.jpg

101973431_3065343290216019_708134962016026624_n_1.jpg 

102379160_2616624765330875_1487084863772164096_n_2.jpg

 Idén készült el egy parányi játszótér, mely a legkisebbeket szolgálja, míg a papa kondizik. 

101857427_3241989185835406_7226058394191265792_n_1.jpg

 A területre most egy vurstlit is beengedtek, dodzsem, hullámvasút, körhinta, céllövölde...  nem  tudom mennyire jó ötlet ez.

102703479_250407376285276_5331543818799939584_n_1.jpg
103396643_823856814808701_2942037923299731633_n.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: MTK Zugló Bosnyák tér Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft Mogyoródi úti sportpálya Postás Sport Egyesület Paskál lakópark