HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Vagyoneladás, belső ellenőrzés? Válaszra sem méltatott közérdekű kérdések

2019.07.25. 13:53 varnai

Pont egy hónapja, hogy közérdekű kérdéseket tettem fel a hivatalunknak és több testületi döntés végrehajtását sürgettem. Mindezidáig türelemmel vártam az adatszolgáltatásra, de még csak formális válaszra sem méltattak.  Nincs más eszközöm, mint a nyilvánoság. 

Azt gondolom, mint képviselő joggal várom el a határidőn belüli érdemi választ, ahogy minden zuglói polgár is  joggal várhatja el. Egy baloldali kerületnek, mely az átláthatóságot és a nyilvánosságot tűzte a zászlajára, nem így kéne működnie, hogy a hatékonyságról, operativitásról, prudens működésről már ne is beszéljünk.

A kerületi vagyoneladások listája közérdekű adat, egy ciklus, egy politikusi garnitúra legfontosabb jellemzője, hogy miként sáfárkodik a reá bízott vagyonnal, eladja, feléli, netán bővíti azt.

Ilyen közérdekű adat az önkormányzati cégekben történt belső ellenőrzések eredménye is. Emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy e cégek költségvetése a ciklusának kezdete óta megduplázódótt, és átvilágításukat minden (azóta távozó) jegyző is szorgalmazta.  

 cegek_kadas_1.jpg

 Részlet  2019-es költségvetésből: a felülvizsgálatot javasló óhajtó mondat. Mi  lehet az oka, hogy a cégekben  a felülvizsgálat rendre elmarad és belső ellenőrzések anyagait nem akarják a képviselők elé hozni?

Végre nem hajtott döntésesk sora

Ismét emlékeztetnem kell a polgármestert, hogy

 

  • A testület 2018 őszén döntött, a Sport kft-ben történtek után az összes önkormányzati cégnél belső ellenőrzést futtat le. A vizsgálat határideje 2019. május 31. volt. Az elkészült anyag mégsem szerepelt a képviselő-testület júniius 13-i ülésén, a belső ellenőrzésekről fél éve mondhatni hírzárlat van. Kérem az anyagokat haladéktalanul küldje meg minden képviselőnek!

 

Hasonlóan abszurd, hogy mint képviselő hónapok óta számtalan levélben hiába kérem, nem tudom megtekinteni az egyik önkormányzati intézményünket, a Római parti önkormányzati nyaralónkat. Ez az értékes ingatlanunk immár 10 éve áll üresen és pusztul. Az önkormányzat ebben a ciklusban 49 millió költött az őrzésére, de hasznosítására, a műszaki állapot felmérésre még csak kísérlet sem történt. Hanyag kezelésnek minősül, amit  a kerületi gyerekek által valaha kedvelt üdülővel művelnek. Szomorú lesz, ha a baloldali kerületvezetés alatt épp úgy át kell mászni a kerítésen, mint a Papcsák korszakban.

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

2019. jún. 24. 13:25
címzett: jegyzo; civilzuglo
   Tisztelt Jegyző úr,
A testületi és bizottsági üléseken is több alkalommal kérdeztem, hogy a kerület pontosan mely ingatlanokat milyen összegben értékesített a ciklusban. 2015. január elsejétől mostanáig.
Kérnék
 1.)  az eladott lakásokról,
 2.) egyéb helyiségekről, bolthelyiség, garázs, légópince, stb.
3.) eladott telkekről egy listát. 
Cím, alapterület, értékesítési ár felsorolásával.
Kértem továbbá egy listát, (akkor amikor kiderült, hoga Gizella utcai házépítésre szánt telkünk a ZVK Zrt-é)  a ZVK Zrt. vagy bármely más cégünk nevén lévő ingatlanjainkról.
Ha ezek közül bármi a ciklusban értékesítésre került arról is kérnék egy felsorolást.
Még az EP választás előtt kértem, hogy szervezzünk egy bejárást a Római parti ingatlanunkba.
Fáradozásukat köszönve, 
Tisztelettel, 
Várnai László 
önkormányzati képviselő, Civilzugló Egyesület

László Várnai varnai.laszlo14@gmail.com

júl. 2., K 8:58
címzett: jegyzo; polgarmester; civilzuglo
Tisztelt Polgármester úr, tisztelt Jegyző úr!
A Sport Kft-ben tapasztaltak után a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat összes cégénél belső ellenőrzést végeztet. Az ellenőrzés határideje május 31-e volt.  A testületi üléseken már elhangzott, hogy külsős cégek kerültek megbízásra,  az ellenőrzés folyamatban van, készül. 
 Most, hogy egy hónapja lejárt a határidő, szeretném megkapni az ellenőrzések anyagait nyomtatott formában.
 
Szeretném ismét, immár harmadszor kérni, hogy a Állandó Helytörténeti Kiállításról hozott  februári döntésünket, az épületbejárásokat végezzük el. Az előterjesztés írására az áprilisi testületi ülés volt a határidő.
Buza Péter is jelezte, hogy többször szorgalmazta már önnél a bejárást. Egyszerűen nem értem, hogy egy ennyire egyszerű dolgot miért nem akar három hónapon át végrehajtani, miért hátráltatja a helytörténeti kiállítóhely létrejöttét?  Ha önnek már nincs ideje, figyelme a kerületre, jelöljön ki maga helyett valakit a bejárásra. 
 
A Semmelweis Napi ünnepségen ismét felmerült, hogy mennyire fontosak lennének az orvoshiány megoldásához a ZESZ számára a szolgálati lakások. 
Az általam 2018. novemberében beadott előterjesztést azzal napolták el, hogy egyeztetnek a ZESZ-el. Azóta több, mint fél év telt el.
 
Szeretnék továbbá rákérdezni a Tábornok utca környékére tervezett 30-as forgalomcsillapított övezetre, mely előterjesztésünket 2016. tavaszán szavazta meg a testület. Hogy áll az engedélyeztetés?
 
Kértem továbbá, még az EP választás előtt egy bejárás megszervezését a Római parti ingatlanunkba, ennek is több hónapja.
 
 
Tisztelettel,
 
Várnai László
környezetvédelmi tanácsnok
önkormányzati képviselő - Civilzugló Egyesület

Joggal várható el a polgármestertől, amíg zuglói polgármesterként kapja a fizetését, munkaköri kötelessége,hogy a képviselőtestület döntéseit végrehajtsa, végrehajtassa a jegyzővel, a 260 fős hivatallal, a kabinetjével, a cégek vezetőivel. 

Tisztelettel kérdem, hogy akar egy kétmilliós város polgármestere lenni, havi száz előterjesztést előkészíteni, végrehajtani, ha egy százezres kerület napi problémáinak kezelése meghaladja az erejét, figyelmét, érdeklődését?

komment

Címkék: költségvetés zugló közérdekű adat belső ellenőrzés Karácsony Gergely vagyoneladás

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr514979728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása