HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Energetikai közbeszerzés - akár spórolhatnánk is

2019.03.18. 09:59 varnai

Zugló képviselő-testülete számos határozatot hoz, melyek általában kiadással járnak, rendre megterhelik, szétfeszítik az önkormányzat büdzséjét.

Az intézményeink, épületeink energiafogyasztásának közbeszereztetése, melyre több, mint egy évvel ezelőtt tettem javaslatot és hoztunk határozatot, nem ilyen. E közbeszerzésekkel - melyet más önkormányzatok már évekkel ezelőtt megtettek -  akár évi  40-50 milliót is spórolnánk. Ha végrehajtanák a döntést.

2017 decemberében, - miután kiderült, hogy nem így csináljuk - előterjesztésben javasoltam, hogy Zugló pályáztassa meg az energia , áram- és gázbeszerzését. Más önkormányzatok már 6-7 éve meglépték ezt a lépést, és évi sok tucat millióval kevesebbet fizetnek intézményeik áram és gáz számláira. 

A határozat szerint a Képviselő-testület

1. felkérte a polgármestert, hogy mérje fel, egy évben mely intézményünk mennyit  fogyaszt és költ gázra, hőtávra, villamos energiára, azaz összesítve lássuk e tételek évente hány százmillió forint kiadást jelentenek és ezt terjessze a Képviselő-testület elé.

2.  az összevont áram és gáz közbeszereztetést beterveztette

a 2018. II. negyedévi közbeszerzési tervbe.

 

energia_kozbeszerzes_1.jpg

A határozat meghozatala óta eltelt 14 hónap, és a testület nem kapott semmiféle beszámolót, máig nem tudjuk, mely intézményünk mekkora rezsivel működik és "természetesen" a közbeszerzést sem írták ki. Felelős van, következmény nincs.

 

untitled-1_1.jpgJellemző módon az önkormányzatok többsége 5-7 éve él ezzel a nem túl bonyolult spórolási módszerrel.

Sok kerület és számos vidéki város akár összefogva él ezzel a lehetőséggel, még az általában nehezen mozduló Fővárosi Önkormányzat is már 2012 óta megközbeszerezteti a 14 vidéken, egymástól hatalmas távolságban lévő szociális, értelmi fogyatékos és idősek otthonainak villamosenergia beszerzését.  

A Főváros csak ezzel évi 20 millió forintot spórol, 20%-os megtakarítást ér el.

 

Zuglóban az elmúlt négy év alatt (meg a papcsáki két évben, amióta a törvény lehetővé tette a nagyfogyasztóknak, hogy a szabadpiacon elektronikus közbeszerzéssel vegyenek energiát)  nem sikerült  a megoldani, miközben egy energia auditra elköltöttünk 23 milliót,  hogy a 11 bölcsődénk, 28 óvodánk, a Szociális Szolgáltató központ 8 épülete mellett a Cserepesház 4,  A ZVK Pétervárad utcai irodája és telephelyei,  a ZESZ két nagy, hulló homlokzatú szakrendelője és a becsukhatatlan ablakos hivatali épületünk energiaszámláit valaki egy excel táblában összeadja és felkérjenek egy hozzáértő céget a közbeszerzés lebonyolítására.

Csak hogy az arányokat lássuk mennyit spórolhatnánk:: csak  a két nagy szakrendelőnek évi kb. 65 millió forint az energiaszámlája. 

herminahomlokzat.jpg

A Hermina úti szakrendelőnk. Széteső, bezárhatatlan ablakok, ötméteres belmagasság, negyven éves fűtésrendszer... 2106. októberében hoztunk határozatot a felújításáról. A határozat óta eltelt két alatt még terv sem készült a felújításra. Megy ki a fűtés az ablakon.

És most egy év alatt sem történt semmi, amikor már testületi-határozatban is felkértük erre a polgármestert.  Eközben van közbeszerzési tanácsadónk, aki havi átlag 1 milliót számláz nekünk, van négy alpolgármesterünk és mindnek saját kabinetje, átláthatósági biztosunk,  sportfőtanácsadónk, hogy a többit ne is soroljam.

Minek vezetni a hivatalt, a cégeket, érdemi munkát végezni, a testületi határozatokat végrehajtani, ha nem létező dolgokkal is lehet dicsekedni, ha  Zugló így is is politikai ugródeszkaként szolgálhat?

Ezúton is kérem a polgármestert, a ciklus hátralévő idejében - kissé félretéve a főpolgármesteri kampányt  - próbáljon meg a hivatal, a kerület vezetésére koncentrálni és a hatályos testületi döntéseket, hajtsa, hajtassa végre.

komment

Címkék: Karácsony Gergely energetikai közbeszerzés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr5314611016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása