HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ha közterületen találkozna ilyen játszótérrel bevinné a gyermekét?

2019.02.28. 15:09 varnai

Az elmúlt hat napban a 2019-es faültetési program felmérésének munkájával, kéttucatnyi óvodánk, tucatnyi bölcsődéink udvarainak és épületeinek végigjárásával voltam elfoglalva. Hát igencsak tanulságos volt. 

Egyrészt öröm volt látni a már növekedésnek indult hozzávetőleg 100 fát, juharokat, kőriseket, nyírfákat, gesztenye és gyümölcsfákat, melyet a 2017-es programunkban ültettek a gyerekek - már ha épp ki nem hagyták őket  az ültetésből.    

tabla_malyva_0234.jpg

jatekszin_0171.jpg

2017-ben ültetett alma, szilva, körtefa a Játékszín Óvodánk kertjében.

A  faültetés szimbólum, oxigénforrás, árnyékadó menedék az udvaron,  de  fák tanítanak is, segítenek megismerni a természet körforgását, működését is.  A hozzáértő óvónők kalauzolásával a gyerekek játszva, megtapasztalva - nem könyvben, interneten át - tanulják meg, hogyan  porozzák be tavasszal a növények virágait a méhek, hogy növekszik nyáron a fán termés, ősszel leszüretelik és  közösen megeszik, télre kompótot főznek belőle. 

És igencsak öröm volt látni a tavaly több-kevesebb sikerrel felújított két intézményünket is. (2015-ben és 2016-ban lényegében semmiféle intézmény felújítás nem volt)

felujitva_0186.jpg

 A Játékszín óvoda idén felújított belső terének trendi színharmóniája bármelyik Lakáskultúra magazinban elmenne. A tető tökéletes szigetelése, a beázott sószoba,  a felújításkor szétszaggatott recortán burkolat, a kerítésben esett kár rendbe tételén még dolgoznak, de fő az igyekezet. 

Ami viszont megdöbbentő, hogy néhány nagyon súlyos, balesetveszélyes hanyagság éveken át nem lett orvosolva, melyek már a 2017-es bejáráskor is jelezve lettek, és e problémákra az óvodavezetők is minden hivatali, vezetői értekezletkor, egyeztetéskor nyomatékosan felhívják a kerület vezetőinek figyelmét. Nem is értem, az intézményvezetők, akiké a felelősség, és végső soron a szülők miért hagyják ezt, miért nem háborodnak fel, nem csinálnak botrányt?

dozsajatek_2621_1.jpg

A Dózsa György úti óvoda mászókái és kerítése. A kiálló drótok bármikor kiszúrhatják egy gyerek szemét. Az udvar hihetetlenül kicsi a hatvan gyerek számára. Javasolni fogom, hogy a Károlyi Gáspár Egyetem  által láthatóan nem használt hatalmas udvarból egy jóval nagyobb részt kérjünk használatra.

dozsakerites_2615.jpg

A legdurvább a Csicsergő óvodánk szinte összes udvari játéka súlyosan elhanyagolt, a gyerekekre komolyan balesetveszélyes állapotban vannak évek óta. A kiálló csavarok, a korhadó lécek, hiányzó elemek bármikor sérüléseket okozhatnak!   Tudtommal a játékokat már  2017-ben sem kapták meg a TÜV engedélyt és el voltak kordonozva. Azóta az udvarra új játék nem került és a balesetveszélyesek is ugyanott, ugyanúgy állnak, játszanak velük a gyerekek. Döbbenetes felelőtlenség, hanyagság ez, melynek megoldása nem igényel százmilliókat, csak egy kis törődést. Más belső kerületi óvodák, hogy irigyelnék ezeket a hatalmas zöld udvarokat...

csicsergo_pad_2848.jpg

Kiálló csavar, letört deszka az egyik padon.

csicsergo_jatek2849.jpg

Széthasadt játék, kiálló szálkák.

csicsergo_dob_2828.jpg

Kiálló, szétkorhadó deszkák a "mókuskerék" játékban. Hiába igyekszik a kertész-karbantartó összecsavarozni, a két évtizedes játékok, a korhadó faanyag már nem megmenthető. 

csicsergo_asztal_2830.jpg

csicsergo_epulet2821.jpg

Az óvoda épület ugyanilyen vedlő vakolatú volt ciklus elején is. A másik igencsak háborús állapotú épületünk a Bóbita óvoda,  melynek homlokzat felújítása szintén nem történt meg. Az épületek leszigetelve, új vakolattal ellátva akár 30%-al kevesebb fűtési energiát igényelnének, de mivel az energetikai felmérésre, energia közbeszerzésére négy év alatt nem sikerült sort keríteni, azt sem tudjuk, mennyiből mennyit spórolhatnánk.

bobita_0154.jpg

 A többi intézményünk állapotáról , pl. a kihasználatlan medencékről a következő részben.

 

komment

Címkék: bóbita óvoda Csicsergő óvoda Dózsa György úti napköziotthonos óvoda intézményi faültetés játékszín óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314659667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2019.03.01. 13:48:41

A Bóbita legalább megkapta az elkommunizált József Attila Általános Iskola (ma: Fideszesképviselő Feleségének Tánciskolája) egykori konyhaépületét. Az ott kialakított csoportszobáknak legalább nem potyog a vakolata.

A Dózsa György úti ovival kapcsolatban pedig kb. útba esik a Stefánián a kerületi rendőrkapitányság. Egyből mehetnek is a fényképek bizonyítéknak a fenntartó elleni feljelentéshez. Foglalkozás körében elkövetett kiskorú veszélyeztetése (Btk. 208. § (1)), 1-5 év szabadságvesztés.

fbal02 2019.03.01. 23:54:16

Érdemes lett volna kerületet, akár pontos címet említeni. Mindegyik említett intézményből jó pár fut ilyen név alatt csak a fővárosban. Felesleges kényszeríti az olvasót arra, hogy neki álljon keresgélni a neten, hogy vajon melyik óvodáról beszélhet a blogíró. És ezzel el is veszi a kedvét az egésztől.

DFK 2019.03.02. 10:45:11

Ki is a polgármester Zuglóban? Nem egy bizonyos Karácsony Gergely főpolgármester aspiráns?

fantomasz85 2019.03.02. 10:51:09

Aztán most mi bajotok? Mikor én gyerek voltam, volt rozsdás öntött vas cicamászóka... Mégis felnőttünk...

varnai 2019.03.02. 11:18:08

@fantomasz85: hogyne, és minden évben előfordult, hogy gyerekre dőlt a focikapu, beszorult a feje, keze a rossz méretű kerítésbe és meghalt. Talán nem kezelné ezt ennyire könnyedén, ha ön kapna telefont az oviból, hogy egy szög átszúrta a gyerek csuklóját...
süti beállítások módosítása