HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Kátyú kátyú hátán

2017.07.03. 23:56 varnai

A budapesti utak kritikán aluliak. A zuglói önkormányzat -  mint sok mindenben -  ebben is élen jár, immár négy alpolgármester segíti (vagy hátráltatja?) a polgármester munkáját, mégsem találni olyan kerületi kezelésű mellékutat, amelyik ne úgy nézne ki, mint egy pachwork ágyterítő. A kátyúk legtöbbször ezekből a szakszerűtlen, ámde költséges foltozgatásokból keletkeznek.

A kerületben szerte található rengeteg kátyú július elején azért is meglepő, mert a 2017-es közbeszerzésünk okán Zugló immár az elmúlt években kátyúzásra költött összeg ötszörösét, évi 500 millió forintot költhet út és járdajavításra. A 4 évre szóló keretszerződés közbeszerzést, melyet a politikai mandátumon illetlenül túlnyúlóan írtak ki, az egyedül  induló pályázó, a PENTA  sikeresen meg is nyerte. A 2 milliárdos szerződés furcsasága, hogy a már kiírt közbeszerzést egyszer minden indoklás nélkül megállították majd kisvártatva újra kiírták, véletlenül épp akkor, amikor a legtöbb jelentős piaci szereplő éppen ki volt zárva közbeszerzéseken indulásokból.  Ügyes. Árverseny nem lévén nem tudjuk a Penta olcsón vagy drágán dolgozik - de lenne tippem. Munkájuk eredményét eddig nemigen látni.

Íme egy fél órás herminamezei bringázás, alig fél km2-nyi terület  bejárásának szűk válogatása. A két érintett körzet képviselői, Cseke Vanda és Kovács Balázs képviselők -  hisz annyira gyakran láthatóak körzetük utcáin - már nyilván észlelték és jelentették a kátyúkat, de ha nem, megteszem most én.

katyu_franciaut_net.jpg

A Francia út Ajtósi Dürer sor sarka. Naponta sok tucatnyi rendőrautó hajt bele a méretes lyukba, a BRFK Közlekedésrendészet kapuja 30 méterre a fotón is látható. Nem zavarja őket? Felhívnám még a figyelmet a teljesen lekopott zebrára is. Már írtam ez ügyben a BKK Közútnak.

katyu_korong_2.jpg

Egy egyszer már teljesen szakszerűtlenül betömött kátyú a Korong utcában.

A Korong utca elején lévő lyukacska, a Mozgáskorlátozott Iskolába érkező gyerekek gyűjtőbuszai naponta huppannak bele. E kátyútól  tíz méterre szokott a polgármester Verspiknikkor koszorúzni.

katyu_korong_paros.jpg

Zuglóban gyakran hangoztatott polgármesteri szlogen az esélyegyenlőség, ezért a Korong utca páratlan oldala sem maradhatott kátyú nélkül. Az 1. szám előtti terjedelmes lyuk, a mellette lévő repedezett foltozásból nyilvánvaló, hogy itt már csak a teljes szőnyegezés segíthet. 

katyu_korong_3.jpg

 

katyu_bacskai_net.jpg

Egy Bácskai utcai versenyző. A lakosok a magad uram, ha önkormányzatod nincsen elvén autóikat kímélendő visszapuzzlézták az aszfaltdarabokat.

katyu_korong_net.jpg

A Kolumbusz utca zeneiskola felőli részén kátyú kátyúba ér. Az útburkolat teljes szélességében szétesőben van.

katyu_uzsoki_net.jpg

Egy méteres darab az Uzsoki utcai kórház régi bejáratánál. Az Uzsoki Korong sarka amúgy arról híres, hogy minden komolyabb esőzéskor méter mély időszakos tó keletkezik itt, mely a környékbeli alagsori és földszinti lakásokat is rendszeresen elönti. A lakók hiába írnak az önkormányzatnak, a csatornázási műveknek, mindhiába.

katyu_laky_net.jpg

Egy még csak kifejlődőben lévő kátyú a Laky Adolf utca kettéágazó részén. Az egész burkolat szétesőben van.

Egy dobogós, 10 centi mély üreg a Szugló utca Újvidék téri szakaszán.

katyu_ujvidek_net.jpg

Ez a lyuk már tengelytörően mély és balesetveszélyes. Kerékpárral belemenés esetén a fenti kátyúk mindegyike óhatatlanul nagy eséshez vezet.

katyu_locsei_net.jpg

Kátyúversenyünk mostani első helyezettje a Lőcsei utca patika előtti részén teszi ősz óta teszi felejthetetlen élménnyé a Bosnyák piacra látogatást.

Kérem a zuglóiakt és a hozzánk látogatókat küldjenek kátyú fotókat, melyeket menten továbbítok a Zuglói Városgazdálkodási Zrt-nek.

komment

Címkék: közbeszerzés Zugló Karácsony Gergely út és járdajavítás penta konzorcium

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3712639163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2017.07.04. 13:21:30

Képem ugyan nincs, de múlt héten az Ajtósi Dürerben taknyoltam egy hatalmasat bringával egy kátyú miatt, amit későn vettem észre.

bekov 2017.07.04. 14:11:15

van egy gyönyörű példány a mexikói úton az egressy felől a thököly előtt kb 50 méterrel. kétszer mentem már bele, inkább kerülöm a környéket, mert ha még egyszer elkapom félek kiszakad a kerék...

OkoskaTo:rp 2017.07.09. 17:10:22

@bekov: Az a gödör fokozatosan süllyedt meg. Mivel nem kátyú, hanem valószínűleg a csatorna mossa ki a homokot, ezért csak közvetlen közelről venni észre.
Szerencsére pár napja már beleállítottak egy terelőtáblát - bár ennyi erővel már egy talicska aszfaltos kőzúzalékot is beleboríthattak volna a kijavításig.

A zuglói kátyús helyzet különösen szembetűnő a szomszédos kerületekhez képest. A XVI. pl. több száz utcát aszfaltozott újra faltól falig az elmúlt években. Itt Zuglóban meg az erős veszélyhelyzetek megszüntetéséhez is hetekig kell levelezni.

Az utak javítására (nem) költött összegből jól látni, hogy egy Fidesz-MSZP nagykoalíció lopását kiszolgálni mennyivel többe kerül, mintha csak az egyik oldal lopná a közpénzt.
süti beállítások módosítása