HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Menekülő köztisztviselők, széteső hivatal

2016.07.25. 17:04 varnai

Immár két hónapja, hogy Zugló jegyzőjének elege lett. Mint mondta, "van a szakmai és emberi tisztességnek egy foka, ami alatt ő nem hajlandó dolgozni".

Tehát a kerület legfontosabb státusza két hónapja, sőt július elseje óta hivatalosan is üres, de  az álláspályázatot mindmáig nem írták ki. 23 nap volt eddig rá. Úgy tűnik nem sürgős, hogy Zuglónak jegyzője legyen. Végül is csak a "törvényesség őréről" van szó, és az elmúlt másfél év csatáit látva, melyeket a jegyző vívott a frakciókkal, (leginkább az MSZP-vel)  erős a gyanúm, sokan leginkább azt szeretnék, hogy ha ez a státusz üres maradjon, vagy a saját emberükkel legyen betöltve. Valószínű a kiírás azért csúszik, mert az Összefogáskoalíció tagjai a háttérben még javában szkanderoznak, kinek a bizalmasa tölthesse be a kulcspozíciót. (A ciklus elején az MSZP egy volt képviselőjüket, Dr. Imre Gergőt akarta megtenni jegyzőnek (aztán aljegyzőnek), állítólag a koalíciós alku során nekik lett ígérve a pozíció. A koalíciós szerződésből kiderülhetne.) 

A Gazdasági Osztályvezetőnknek július 4-i rendkívüli testületi ülés környékén szintén elege lett. A ciklus elejével kinevezett, 24 milliárdos büdzsé fölött őrködő  hölgy az elmúlt évben tisztességgel próbálta - sikertelenül - egyensúlyban tartani a büdzsét,  visszafogni  a felelőtlen pénzköltő testületi döntéseket, a kiáradó közpénzeket. Legutoljára az 1.4 milliárdos parkolási közbeszerzésünk igencsak korrupciógyanús előterjesztését illette komoly kritikával. Őszinteségéért őt is kipiszkálták, feladta. 

A frissen kinevezett Főmérnökünk alatt már meg sem melegedett a szék. Az átláthatóság jegyében azt sem tudjuk, belépett-e valójában, vagy hogy hány hónapja kap fizetést. Mindenesetre nekem mindezidáig nem sikerült még összefutnom vele az épületben.  Mondhatni nyoma veszett, mint Sápi Attilának.  A hivatal az év elején - szocialista ellenszavazatok ellenére -  létrehozott szervezeti egysége a  főmérnökség a Városgazdálkodási Zrt. és más cégeink költéseit lett volna hivatott szakmailag kontrollálni, és ide kerültek volna a  kerületi közbeszerzések is. A zuglói MSZP úgy tűnik sikerrel torpedózta meg és süllyesztette el az ő érdekeiket sértő alakzatot. A Főmérnöki státusz jelenleg meg sincs hirdetve.

Leváltották az Építéshatósági Osztály vezetőjét is. Nem mellesleg folyamatosan keresünk Közbeszerzési referenst, hiányzik a belső ellenőrök fele...  a zuglói önkormányzatban ijesztően gyorsan kopnak a köztisztviselők. 

A dolgozók a hivatal működésképtelenségéről beszélnek, azt mondják, Papcsák alatt terror volt, most meg teljes fejetlenség van, az alpolgármesterek egymásnak ellentmondó utasításokat adnak, egyeztetések, értekezletek hónapszám nincsenek. Egy az elődei sorsát látó, hozzáértő jegyző, rutinos köztisztviselő nem jön ilyen politikai viperafészekbe, nem kockáztatja a karrierjét, lelki békéjét, nem dugja fejét a hurokba, hogy esetleg olyasmit írassanak vele alá, amiből baja lehet.  

Tessék felvállalni a csatákat!

A  jegyző távozása intő jel kellett volna hogy legyen a wn8crezsbh-4.jpg polgármesternek, hogy meg kell védenie az apparátust. Ki kell állnia a dolgozókért,  nem pedig elbújni a jogi normakontrollok, gazdasági osztályi vélemények mögé. Nem hagyni, hogy,  mint a jegyző is tette, ők vívják meg helyette a koalíciós partnereivel a csatákat. Ez nem a köztisztviselők dolga.

A polgármestert láthatóan nem zavarja, hogy a politikai szereplőktől jövő  fenyegetések, folyamatos konfrontációk miatt elmenekülő tisztviselők miatt a hivatal működése immár csikorogva megállt,  hogy tulajdonképp már alig van forgó kereke a gépkocsinak, amit vezet. Amíg a duda szól, amíg polgármesterként lehet nyilatkozni, bátran kiállni a Városligetért, addig megéri benne ülni. 

Mondhatnánk nem a maga ura, és nem is a polgármester dolga az apparátus működtetése, de miközben a fontos, a százmilliós pénzek áramlásában résztvevő státuszokból sorra menekülnek a köztisztviselők, addig létrehoztak egy új státuszt, az Üzemeltetési osztályvezetőit. Az állást pedig pályázat nélkül egy bizalmi PM-es kapta. Így az a bizarr  statisztikai helyzet állt elő, hogy a PM pártalapítványának öt kuratóriumi tagjából kettő a zuglói önkormányzatban dolgozik. (Én Papcsák idején is hittem a véletlenekben.) Az új osztályvezető melletti szobában a PM egy harmadik volt országgyűlési képviselője, Szilágyi Laci ül.  Még jó, hogy Karácsony megválasztásakor lenyilatkozta, hogy, Zugló nem lesz a PM kifizetőhelye. Milyen lenne, ha  az lenne?

Az indexnek nyilatkozva 2014 december elején.

És jönnek helyettük a PM-esek? Hányan hívták föl a PM-ből azzal, hogy „Gergő, ugye nekem is jut itt valami áll

Senki nem hívott fel így, én hívtam fel néhány embert, amikor a legközvetlenebb munkatársaimat kerestem.

Hány PM-es dolgozik már itt a zuglói hivatalnál?

A titkárságvezetőmön kívül, aki PM-es, senkit nem vettünk fel.

Ezzel szemben egy MSZP-s háttérben nekem már szóvá tette, hogy megszállták a PM-esek Zuglót. Ez nem igaz?

Nem igaz. Nevezze meg magát az az MSZP-s, és nevezze meg a segédeit is. Nem csinálok Zuglóból PM-es kifizetőhelyet, mert akkor lehúzhatjuk magunkat a WC-n. Ez egy 200 fős hivatal, egy kezemen meg tudom számolni, hányan jönnek ide majd a PM-ből dolgozni.

   Én összesen hat köztisztviselői státuszban lévő PM-est számolok, (a politikai posztokat, polgármester, alpolgármester, bizottsági tagokat nem számolva) ami végül is a 200 fős hivatalhoz képest nem sok, bár a PM párt taglétszámához képest nem kevés. Mentségül szolgál, hogy Fideszes, MSZP-s állás is van bőven ennyi?

De még ez sem lenne baj, ha működne az önkormányzat.

7264313_faba916f641a4272aaf6d776213513be_wm.jpg

 Lehúzhatják magunkat?

Még nem, de másfél év után ideje a számvetésnek. Nem a hat PM-es miatt, hanem mert nincs túl sok pozitívum, amit fel lehet mutatni. Láthatóan nem sikerül működtetni a kerületet, sőt egyre rosszabb irányba sodródunk.  A cikkben tett ígéretnek megfelelően tessék az országos politizálást, a médiaszereplést abbahagyni és a kerület tényleges vezetésére koncentrálni!  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr598912964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2016.07.26. 16:59:33

Káosz, korrupció, közpénzekből. No ezért kell az államaparátust drasztikusan megvágni, és bevezetni a digitális, elektronikus államot. Lsd. Észtország, Dubai.

akos873 2016.07.29. 09:38:15

Sajnálom, mert főleg 2010-ig összetartó, és szakmailag elkötelezett, becsületes szakembergárda dolgozott a hivatalban. A nagyon tapasztalt szakemberek, régi nagy nevek ekkor tűntek el, nekik a gyomra már nem vette be azt, ami 2010 után indult, de látom, most sem jobb a helyzet.
süti beállítások módosítása