HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Időhurokba került a zuglói önkormányzat?

2016.05.17. 10:45 varnai

A Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság "Kazánbeszerzés valamint kapcsolódó különféle fűtéskorszerűsítési munkák 6 intézményben" címmel kedden ír ki közbeszerzést. Hurrá, gondoltam, újabb hat intézményünkben cseréljük le a kazánjainkat, szisztematikusan haladunk előre az elfogadott Intézményfelújítási stratégia szerint.

Az intézményi címeket látva azonban valamiféle furcsa dejavu érzésem támadt, egy évvel ezelőtt nem pont ugyanezen az épületek kazánjaira hoztunk döntést?

A friss, a TKB elé ma kerülő előterjesztés:

 

Szám:123-801 /2016                                                                   Nyilvános ülésen tárgyalandó!

a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottság 2016. május 17-ei ülésére

Tárgy: Javaslat a „Kazánbeszerzés valamint kapcsolódó különféle fűtéskorszerűsítési munkák 6 intézményben” tárgyú, nyílt közbeszerzési eljárás megindítására

  1. Előzmények_______________________________________________________________

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata hat oktatási intézményben kívánja a kazánokat és csatlakozó berendezéseket kicserélni, illetve ahol szükséges a fűtéskorszerűsítési munkákat (tervezés, kivitelezés) elvégeztetni, hogy a 2016-2017. tanévben ezekben az oktatási intézményekben, illetve bölcsődében a fűtési szezonban ezzel a feladattal összefüggésben ne legyen probléma.

A hat oktatási intézmény, ahol a legfontosabb a kazánok cseréje:

1. Napraforgó Óvoda – Újvidék sétány 2.

2. Kincskereső Óvoda – Szugló u. 75.

3. Vadvirág Bölcsőde – Thököly út 92.

4. Herman Ottó Általános Iskola – Egressy út 69.

5. Meseház Óvoda – Őrnagy u. 9-11.

6. Bóbita Óvoda – Ilosvai Selymes Péter u. 118.

 

És itt egy printscreen  zuglo.hu honlapról a 2015. május 23-án, kis híján egy évvel ezelőtt elfogadott határozatról:

kazan_hatarozat.jpg

Hát bizony ezek pont ugyanazok az óvodák, bölcsődék! Hogy kerültünk úja a startmezőre?

 

A legfurább, hogy a friss előterjesztés  Előzmények fejezete, mely  más esetekben évekre visszamenőleg sorolja a hátteret (csatolják a releváns határozatokat), most semmiféle utalást nem tesz az előző döntésre. Mintha sose lett volna. Mondhatni minket teljesen hülyének néznek, hátha nem vesszük észre, visszahozzák ugyanazt, minden indoklás nélkül? És eközben a polgármester épp hangzatos előterjesztést tesz a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubjához történő csatlakozásra.

Mi történt az elmúlt több mint egy évben? A polgármester nem kötötte meg a szerződést? A Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója nem indította el a beszerzést? Elvitte a cica a beszerelt kazánokat?

Megjegyzendő, az egy évvel ezelőtti becsült beszerzési érték 35,6 millió forint + Áfa.  jelentősen, az inflációval nem indokolhatóan megemelkedett, immár 47.333.000 Ft + Áfa. Lehetséges, hogy csak a hozzájuk csapott hatodik, a Bóbita óvoda kazánja adja a pluszt, nem tudjuk.

Nem mellesleg az eltelt egy év.alatt, mint azt első előterjesztés okosan taglalja az új kazánok sok millió forintnyi gázt takarítottak volna meg. Sok szenvedést, javítást spóroltak volna meg a 40 éves, teljesen elavult, szétesőben lévő kazánokat egyre nagyobb küszködéssel üzemeltetni próbáló iskolák, óvodák dolgozóinak.

Kérdésem, van-e személyi felelőse a végre nem hajtott testületi határozatnak? Ki fizeti a többletköltséget?

testulet.jpg

A Képviselő-testület dönt, a polgármester, a cégvezető nem hajt végre. Következmény nincs.  Nem baj, majd megkapják újra, hátha nem veszik észre.

 

12 komment

Címkék: Karácsony Gergely iskola felújítás kazán felújítás Zuglói Vársgazdálkodási Zrt.

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr788724066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.05.17. 17:01:53

@varnai:
2015-ben a Nemzet Gázszerelője nem ért rá, így nem tudott ajánlatot beadni.
Majd most.
Egyébként, a légyeg:
Nehogy má' Zugló kilógjon az országos "sorból"!:
Polgármester vs MASZOP.
Polgármester vs Várnai
FIDESZ vs ellenzék.....stb.
A háttérben meg:
MASZOP picsi-pacsi FIDESZ.....
- Na, de a zuglói polgárok....
- Hogy miii?
- Hát a zugló polgárokkal..
- Ugyan mááá...!
Zugló megérdemli a Papcsák által "alapított" arany budi díjat!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2016.05.17. 21:25:41

A kérdés az, hogy a 2015-ös pénzt elköltötte-e az önkormányzat, és ha igen, akkor mire.

Ha nem, az még a jobbik eset, ami attól még szintén rossz, hisz ahogyan a posztból is kiderül, semmit nem tettek, a tervezeten túl.

Ez durva sztori a nagy változásokat belengető összefogás jelöltjétől.

Szanyi Pabolcs 2016.05.17. 21:46:16

Szánalmas ami Zuglóban történik! Karácsony Gergely egy nem létező polgármester!

Ajó Édesanyád 2016.05.18. 09:24:19

és még mik fognak kipotyogni a szekrényből?..

HgGina 2016.05.18. 10:46:26

@Szanyi Pabolcs: Miért? Az előzőek is csak addig léteztek, amíg volt mit lopni. Kutaliknénál kezdődött a zuhanás, és azóta is van lejjebb.
De az egész építéshatósági bandájuk is kritikán aluli kókler csürhe.

HgGina 2016.05.18. 10:47:39

@Ajó Édesanyád: sajnos nem az előző polgármesterek és seggnyalóik csontvázai.

Szanyi Pabolcs 2016.05.18. 11:23:38

@HgGina: Kutalikné katasztrófa volt, de tőle nem is számítottam semmi jóra.
Karácsonnyal szemben viszont voltak elvárásaim, amik mára már elmúltak.
Ha normális országban élnénk, akkor a komplett építéshatóságot bilincsben kellene elvinni.

HgGina 2016.05.18. 13:10:58

@Szanyi Pabolcs: engem egyszer megbírságoltak 180 ezer forintra (és be is hajtották), mert nem vallottam be sajátomként egy önkormányzati tulajdonú kis lakást.
Zugló a főváros erkölcsi szégyene évtizedek óta. Így volt, így van, és nagy eséllyel így is marad.

elemes 2016.05.18. 14:35:18

A személyi felelősség firtatása ("mutogatás") is érdekes, de előremutatóbb lehet például gondosodni arról, hogy ezúttal meg is történjék a kazáncsere. Kétségtelenül fárasztóbb, és kevésbé látványos, mint a "könyörgöm akasszuk fel"

varnai 2016.05.18. 16:42:23

Egy képviselő elterjesztést írhat, lobbizhat azért, hogy a többiek megszavazzák. A végrehajtás és annak ellenörzése polgármesteri, hivatali feladat. Mi nem adhatunk utasítást a Vagyonkezelőnek. Amúgy én azt gondolom, a számonkérés segíti a végrehajtást, része a gondoskodásnak.

wallenberg88051002 2016.05.18. 21:34:53

@varnai:

Nem cenzúrázhatod ki az írást, megállj!

varnai 2016.05.19. 18:38:54

de bizony, mert az általad idecitált ótestamentumi idézeteknek semmi közük nem volt a témához
süti beállítások módosítása