HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló szennybemenetele

2016.04.12. 13:05 varnai

Eljött az idő, amikor Zugló, Pest hajdani rózsadombjának elkoszosodása már az idegenek számára is szembeötlő. A Francia út mellett tornyosuló szeméthalmok és a Rákosrendező melletti MÁV terület illegális, bár az évekig egymásra mutogató hatóság  mellett kényelmesen megnövő sok ezer köbméteres  szeméthegyére, az Öv utcai magánterületen keletkező szeméttelepre és hivatali semmittevésre még csak lehet önkormányzati magyarázat, ha mentség nem is. De ezekre a saját köz és zöldterületeinken kinövő több hónapos szeméthalmokra már nemigen. A Városgazdálkodási ZRt. nem teszi a dolgát.

Több teherautónyi szeméthalom az Újvidék tér két sarkán.  Hiába a tiltó tábla, ha az önkormányzat saját maga kezdi a szemétdomb építését. A lakosok csak folytatják, az egyik zsák vonzza a másikat.

ujvidek_9125.jpg

ujvidek_9127blog.jpg

Ez még az Újvidék tér, a játszótér melletti részén újabb halom:

ujvidekterjatszo_9129blog.jpg

Az ovinkba járva figyeltem folyamatosan a halom növekedését, gondoltam pár nap és  jön a teherautó. De két hónapja semmi. Azóta a halom a többszörösére nőtt.

Mint a tegnapi kerületi körbe bringázásom során kiderült, nem csak az Újvidék tér lett elfelejtve, de az egész kerület. Amerre jártam minden tele van szeméthalmokkal. A körzetes képviselőknek - már amelyik a körzetében vagy Zuglóban lakik - nem tűnik fel a szemét, nem panaszkodnak nekik a lakók?

ujvideksetany_9128blog.jpg

Az Újvilág  Ibrány utca sarka, itt már lom, kommunális szemét is áll egy méter magasan.

A Rákosszeg park 4. környéke is tiszta szemét.

rakosszeg4_9134blog.jpg

almosvezer_9299blog.jpg

Az Álmos Vezér útja családi házas övezete

kover_lajos_9218.jpg

Sok köbméternyi szemét a tiltó tábla tövében Kövér Lajos utcán. Egyből az önkormányzati sportkomplexum mellett. Senkinek nem tűnik fel?

egressy_9217.jpg

Néhány megunt ülőgarnitúra és kommunális hulladék az Egressy út Hungária sarok évtizedes angkori romja mellett. A Francia út külön riportot érdemel.

kalapacs_9114.jpg

A Kalapács utcai park. A halom alappontja itt is az ősszel itt felejtett önkormányzati zöldhulladék. A keletkezési kormeghatározásához a rétegekben lerakódó kiszáradt karácsonyfák adhatnak támpontot.

vezerut_9106.jpg

Szeméthalmok a Vezér út senkiföldjén. A terület parkosítására bekerült a módosítóm a 2016-os költségvetésbe. Kíváncsi vagyok mikor kezdik a tervezést és legfőképp a kivitelezést.

zsalya_9291.jpg

Zsázsa utcai lakótelep, kidobott karácsonyfa április 11-én... Mikor dobhatták ki? Két hónapja. Mióta nem szedték fel? Hiába igyekeznek a lakók szemetet a szemetesbe dobni, ha azt napokig senki nem üríti ki.

A körzetes képviselőknek - már amelyik a körzetében vagy Zuglóban lakik - nem tűnik fel a szemét, nem panaszkodnak nekik a lakók?

A Városgazdálkodási  Zrt. városüzemeltetésével valami nagyon nincs rendben. Ezt a Variházy Torontál utca sarki 2 négyzetméteres balesetveszélyes aszfalthiányt  még 2015 őszén kerületgondnokként jeleztem. Azóta több helyen is (jól-rosszul ) kátyúztak a környéken, de ezt a látványos "kátyút"csak elfelejtették.

varihazy_9130.jpg

Hasonlóan megoldhatatlannak tűnő feladat volt az osztály számára a kerékpártárolók kihelyezése. A 210 helyszínre kerékpártárolók kihelyezéséről még 2013 nyarán hoztunk testületi döntést. Végül egy év szerencsétlenkedés után a legabszurdabb és legkevésbé használt helyekre dübeleztek le kerékpártárolókat. Az alkalmatlan technikai megoldás okán mind mozognak, kijönnek, a kerékpárok biztonságos tárolására, balesetmentes megtámasztására nem alkalmasak. ( a főváros és a többi kerület  valahogy képes bebetonozni a sajátjait) A pénz harmada azóta is megvan, és hiába a fővárossal kiforszírozott őszi egyeztetés, nemhogy a frekventált főutakra, a csomópontokra, de még a saját hivataluk elé, az önkormányzati területre sem voltak képesek azóta sem kitenni a tárolókat.

amerikai_kerekpartsar.jpg

 A Thököly út Amerikai út sarki "kerékpártároló". Képzeljük el, ha valaki egy gyerekülésben lévő gyerekkel együtt támasztja neki a biciklit és az feldől. Az alkalmatlan technikai megoldásra kb. egy éve, a lerakáskor hívtam fel a figyelmet, kérve a kijavítását. Bár megígérték, semmi nem történt.  Ja, és mielőtt okosok kitalálnák, nem Gergő  fiam döntötte ki : )

 

30 komment

Címkék: közterület Zugló szemét Francia út Városgazdálkodási Zrt. Városüzemeltetési Osztály

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr788590338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krj 2016.04.12. 16:31:11

Esetleg meg kéne oldani a zöldhulladék elszállítását. Minden hétfőn vagy kéthetente körbejár egy kocsi. Tudom, drága, meg minden, de akkor nincs nyavalygás. Valahogy ki kéne néznie a kerületnek.

Lady Ann 2016.04.12. 16:37:39

Na ezért kéne a lakosság felé ingyenessé tenni a szemétszállítást és ingyenesen használható hulladékudvarokat létrehozni. Az emberek ilyenek, ha fizetni kell a wc-ért, akkor az épület oldalára hugyoznak.
Nem hiszem, hogy pár stadionnyi pénzből nem lehetne ezt megoldani és üzemeltetni. Talán még olcsóbb is mint újra meg újra összevakarni a szétszólt szemetet. Ja, nem, mert nem vakarják össze.

zaccc 2016.04.12. 17:08:28

Rózsadomb? Cifra-palotás kisebbségiek halmaza, szaros pesti lapály. Röhej!

OkoskaTo:rp 2016.04.12. 17:21:53

@krj: A helyzet az, hogy:

1. Először is az önkormányzat kezdje azzal, hogy a saját zöldhulladékát elszállítja. Sok parkban hagyják ott a levágott bokrokat, közmunkásokkal összegereblyéztetett füvet, gazt. A Forradalom terére pedig egyenesen avart (és koszt) üríteni jár a kerület egyetlen járda-utcaseprője. Lábjegyzetben: ami persze el nem hagyja az önkormányzat párszáz méteres körzetét.

2. Az FKF decemberben eszmélt rá, hogy januártól csak lebomló zsákot használhatnak a zöldhulladék gyűjtésére. Nagy vízfej, közbeszerzés stb. Most, április közepén ott tartunk, hogy a kerületi hulladékudvarokban már láttak az új fajta zsákokból, de árusítani nem tudnak, mert nem kapnak készletet. Állítólag az FKF központjában már/még van valamennyi.

3. A tavaly megvásárolt (nem lebomló) zöldhulladék zsákok január 1-je óta már csak kommunális hulladékként szállíttathatóak el.

shred 2016.04.12. 19:09:13

A Szőnyi út mögötti erdős terület is borzasztó a vasút szomszédságában: leginkább építési törmeléket, kádakat, meg hasonló dolgokat raknak le ott.

zuhanorepulesss 2016.04.12. 21:46:08

A Rákosszeg-park 4-et hagyjuk is.
A betelepített ""rászorulók"" ettől sokkal többet tesznek hozzá a mindennapokhoz.
Érdekes, hogy a nővér-és pedagógusszálló azzal az indokkal lett megszüntetve, hogy nem biztonságos. Az épület.
Most már a környék nem biztonságos. Az éjszaka bandázó, hangoskodó, énekelgető brazil gépsor sokat tesz hozzá a kerület vonzerejéhez.

Leone_510 2016.04.12. 23:22:27

a Zászlós - Jurisich sarkán lerombolt üres házikó és környéke tele van patkánnyal, este a parkoló autók alatt és a pincékbe kezdenek el szaporodni szaladgálnak, mindez 50m-re a Hungária krt-tól

e terület mögött évek óta drogosok és hajléktalanok vackolták be magukat, egyik polgármester sem tett semmit , a mostani a Karácsony is tud róla több lakó is bejelentette, de őt ez nem érdekli , valakinek le kellene tenni az asztalára egy hízott példányt vagy értesíteni a médiát van pár amelyik szívesen rárepülne

esetleg ha a kedves blog író ezt a területet is megszemlélné akkor lenne téma a folytatáshoz

Van olyan jogszabály amit megsért a polgármesteri hivatal azzal, hogy nem tesz semmit, van mód pert indítani Karácsony Gergely ellen?

indapicsa 2016.04.12. 23:22:44

Oké hogy közel van a miskóci vasút végállomása zuglóhoz, de azért üzenem a bloggernek, hogy nem kell mindjárt nyóckert kiáltani. Ilyenek vannak azé' pöstön is bakker! Cigányok és kupi is van mindenhol. Viszont nem oké, hogy egy-egy ilyen blog leviszi az ingatlanárokat egy-egy kerületben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.12. 23:44:14

Az kimaradt, hogy a szelektív kukák eltüntetésével már gyakorlatilag sehol se lehet az üveget szelektíven gyűjteni...

Szgya2 2016.04.12. 23:52:47

A Rákospatak partját is már csak egy-két alkalommal kaszálják le, nem látni ki az elsőbségadáskor sem a fűtől. Ez lenne a zöld kerület??

mojszipupi 2016.04.13. 07:04:09

Így jár az a kerület amelyik nem a fasiszta fidesz maffiából választ polgármestert

2016.04.13. 08:36:10

@indapicsa:
Zugló iszonyatosan túlárazott. Pl. a Francia út, Eggressy út bőven nyolcker rosszabb környékeivel egy kategória, ugyanakkor közel dupla ingatlan árakkal mindez. Én kimondottam utálok az Iponhoz menni átvenni megrendelést.

Köksal Baba 2016.04.13. 08:46:35

Az egész azzal kezdődött, hogy a köztéri műanyag szemetesekről leszerelték a hamutartót. Zseniális baszd meg! Hova a k. anyjukba rakjam a cigicsikket, ha nem akarok szemetelni? HOVA???

Ki volt az az elmebeteg állat, aki ezt kitalálta???

OkoskaTo:rp 2016.04.13. 10:00:29

@Leone_510: A képviselőtestület beperelésével próbálkozhatsz. A polgármesternek egy személyben kb. nulla a döntési jogköre. (Ha olvasnád ennek a blognak a korábbi postjait, ez egyértelmű lehetne számodra.)

@Szgya2: A Rákospatak a Fővárosi Csatornázási Művek területe, ők nem nyírják. A Mexikói-Francia úti töltés és környéke pedig a Mávé - ők is évente egyszer aprítják a bozótot, szemetet pedig sohasem szednek innen. Mint ahogy a Rákosrendező környékén uralkodó dzsungel, és a Rákospatak u. 123. alatti szeméttelep is a Máv területe. Ezért jó az állami tulajdon.

HgGina 2016.04.13. 11:01:58

Kutalikné óta csak az idióta, korrupt ilyen-olyan kötődésű pártkatonák ülnek a kerület bársonyszékében. Ás persze mindig az épp aktuális ellenzékből. Ezért aztán az aktuális kormány sosem segít semmiben.
Első körben az egész polgármesteri humán hulladékot kéne teherautóra rakni, és elvinni valami szeméttelepre. Ott aztán tovább rohaszthatják a környezetüket.

Marcipán58 2016.04.13. 11:51:58

Az utóbbi időben többször jártam ott, és megdöbbenve tapasztaltam ugyanezt. Kivilágítatlan, sötét utcák, gyom, szemét, kiborult kukák, félelmetes környék, lepukkant bkv járatok, ha fizetnének, sem szívesen költöznék ide.

Ajó Édesanyád 2016.04.19. 15:07:47

Hát kedves zuglóiak az igazság az alábbi.

A mostani hivatalvezetés zöldkamppányt nyomott. Abból mi valósúlt meg? Ki érzi? Hol a környezetvédelmi program? Milyen környezetvédelmi tárgyú döntések születtek? Mennyit költöttek környezetvédelemre? Infó?

Semennyit.

A közösségi kert - nem környezetvédelem.
A fához láncolás - politika.
A mostani szemét áradat: forrás hiány és nemtörődömség, megoldatlan hajléktalankérdés és a MÁV állam az államban.

Mit tudunk a környezeti elemkről, azok állapotárol Zuglóban? levegő, talaj, talajvíz, épített környezet! Kinek mondanak ezek a fogalmak valamit?

Muskátli osztás= környezetvédelem? NEM
közösségi kert (közterület alkotmány ellenes felosztása)= környezetvédelem? NEM

Papcsák legalább nem probálta azt a látszatot kelteni hogy ő ért a környezetvédelemhez.

A mostani városvezetésben Szabó Rebeka: biológus asszony. Az csak egy aspektus. Egyfajta megközelítés. Az kevés lesz ..., csaka fákhoz ért, ..kicsit.

Ennek a blognak a szerzője környezetvédelmi tanácsnok. Többet kell tenni a környezetvédelemért, ez lepkefing.

tcrex 2016.04.24. 11:29:03

@Ajó Édesanyád:

Az még hagyján hogy nincsenek új környezetvédelmi fejlesztések, de a jelenlegi szennyezéseket, szennyezőket sem szüntetik meg. Lásd M3-máv sínek közti rész. Az itt tevékenykedő két cég /metzger és bencsics / ontja a port amit az uralkodó széljárás szépen rá is hord a csáktornya parkra. Érdekel ez valakit? Szinte nem lehet levegőt venni olyan gáz a helyzet, az utakon bokáig ér a kocsikról leholló sár ami ha felszárad megint megy a széllel a lakókra. A két cégnek meg engedélye sincs.

Vehicular cyclist 2016.04.24. 21:49:21

Semmit sem tesznek a közteresek sem, miközben a polgártársaink elszántan pusztítanak.

www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/10993/helyreallitas-elmulasztasa-rongalas-sarfelhordas

www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/10735/zuglo-ujvidek-setany-jardan-parkolas-miert

www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/9275/korong-utcai-tajga

www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/9274/dagonya-az-amerikai-uti-tudoszuro-elott

Ezeket a fotókat évek óta megkapják plusz minden nap telefonálok nekik. Mégsem hajlandók megmozdulni.

Akkor miért tennének bármit az illegális szemétlerakás megakadályozásáért? Ahhoz ki kellene mozdulni az irodából és az autóval nem csak furikázni kelle a mérhetetlen pusztítástól elfordított fejjel.

Csak meg kellene nézni egy-két szemeteszsákot és gyorsan kiderülne, kié a szemét. Miért nem tesznek ki mozgó kamerát?

Hát azért, amiért még az eléjük tett fotók alapján sem hajlandók cselekedni. Nincs, aki számonkérje.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.04.25. 15:38:00

szia vehicular!!!! de rég nem találkoztunk! nyomod még? én már belustultam kissé.

Vehicular cyclist 2016.04.25. 18:05:29

@városjáró: Szia városjáró!!

Kénytelen vagyok, mert elképesztő az a nemtörődömség, ahogyan a közteresek állandóan kifogásokat keresnek és nem tesznek semmit. Felháborít minden nap. Többet kellene erre járnod!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.04.25. 20:39:37

@Vehicular cyclist: zuglóba mostanság ritkán járok, de a járókelőn keresztül bejelentettem a cházár andrás elejének kutyaszarosságát, és bő hétre rá feltakarították. mondjuk a szintén bejelentett lyukas fedlapot azóta sem cserélték ki...

mindig eszembe jutsz amikor az andrássy végén, a szervízútnál járok. nagy harcod volt az is, hogy azt a defektes diplomatamercit arrébb tereljék onnét, meg a járdaparkolást felszámolják (utóbbit egy bubi állomással).

Vehicular cyclist 2016.04.25. 22:28:07

Akkor legalább emlékszik valaki!

A diplomaták most átszoktak a taxidrosztra. Néha megkérdezem a taxisokat, hogy miért nem szólnak a rendőröknek meg a BKK-nak, hogy hamár elkérik a havi 80 ezer forintos drosztpénzt, akkor zavarkják már el tahó diplomatákat onnan, de csak vonogatják a vállukat. Azt mondják, hogy úgyse csinál senki semmit.

Szóval ők is csak arra képesek, hogy óbégassanak az uber ellen, de arra már nem, hogy a súlyos drosztpénzzért megköveteljék a rendelkezésre tartást. Ott nem birják mondani, mint az uberappra: "nem érdekel hogy, csak oldják meg!"

Tipikus jobbágymentalitás: ettől szenved az egész ország. Elviselhetetlen.

Ajó Édesanyád 2016.05.18. 09:44:14

csak tájékoztatásul: a weblapokon - főleg a jarokelo.hu-n - keresztül küldött bejelentések fabatkát sem érnek.
Miért?
Mert ha elolvasod a szabályzatot, az üzemeltető nem vállal felelősséget a bejelentésekért, a bejelentő adatait nem adja ki, így nincs ügyféli minősége sem! Azaz a hivatal a bejelentés alapján eldönti h csinál e valamit vagy sem, de nincs tájékoztatási kötelezettsége a jarokelo.hu felé.
Ennyi

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.05.18. 13:36:22

a járókelő.hu-tól csodát nem vártam soha. nem egyszer próbáltam a sok alibiválasz alapján elintézettnek tekintett bejelentésük kapcsán segíteni nekik, hogy hogyan lenne érdemes hatékonyabban ügyet intézniük (legalább is, ami a bejelentés megfogalmazását, megküldését és annak jogszabályi hátterét illeti). kvéssé voltak fogékonyak rá. leginkább copypaste továbbítják a nekik feltöltött bejelentéseket. aztán az vagy megoldódik, vagy nem. önkéntestől függ, hogy rámegy-e mélyebben egy-egy ügyre, vagy hagyja lógni. egyébként ők maguk is ügyfélnek minősülnek, ha aláírják a bejelentést névvel (címmel) és mellé odateszik, hogy "olvasóink jelezték". szóval nem evidens, hogy a kukába landoljon a bejelentésük. inkább az van, hogy ha hagyják kihűlni a témát, akkor a felelős cég/hivatal is hagyni fogja...

Járókelők 2016.05.19. 08:05:05

Sziasztok! Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a jogszabályhely megjelölésével mennek ki a levelek, és a legtöbb bejelentést 2x is elküldjük az illetékeseknek.

Az igaz, hogy ekkora mennyiségben mindennek nem tudunk utánajárni, de Zuglónak például már jeleztük, hogy a helyi k-f nem reagál a bejelentésekre.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.05.19. 11:41:14

@Járókelők: no, akkor már fejlődtetek a korábbiakhoz képest. rispect!

Vehicular cyclist 2016.11.21. 20:34:59

@városjáró: A közteresek azonban nem fejlődnek, semmit nem csinálnak. Fürtökben parkolnak a Városligetben, néha három autóval és közben járatják a motorokat tovább szennyezve azt a levegőt, amit védeniük kellene. A húsz méterre tilosban, zöldterületen parkoló autóval, vagy tilosban várakozó városnéző busszal szemben sem hajlandók eljárni.

Telefonbejeletésre sem csinálnak semmit. Valaki felveszi a telefont, azt mondja, hogy várjak egy kicsit, elmegy ceruzáért (!!!!), majd utána végighallgat, és biztosít hogy továbbítja, ahogy mindig is továbbította a főnöknek.

Aztán másnap kezdődik előlről minden és semmit nem csinálnak.
süti beállítások módosítása