HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Nagykoalícióban kivitelezett obstrukció és polgármester táncoltatás

2015.06.26. 10:14 varnai

A június 25-i testületi ülés a napirend elfogadásának hiányában elmaradt. A nagykoalícióban kivitelezett obstrukció célja leginkább Karácsony polgármester és  a jegyző megleckéztetése volt -  tudják már ki az úr a háznál.

A két nagy frakció indoka erre a sokat látott kerületben sem mindennapi húzásra pedig a MUNDO szerződés módosítás napirendről levétele volt. Az obstrukciónak  értelme nem sok volt, hiszen a testületi ülés meghíúsításától még ugyanúgy nem fogadtuk el, ugyanúgy jövő hétre csúszik a szerződés módosítás elfogadása.

Ötven előterjesztés, ötven döntés csúszik most egy héttel. A kinevezésükért szabadságukból odarendelt hat óvoda és bölcsöde vezető számára meg különösen megalázó volt a cirkusz, de most legalább látták, hogy működik a tekintetes képviselőtestület.

De vajon mi van ebben a szerződésben, miért volt ilyen sűrgős a módosítása, és miért kellett levenni a napirendről?

A Bosnyák téri Városközpont, heyesebben pláza építés már a kezdetektől meg van átkozva. A kerületi Sport és Szabadidőközpont 68.417 négyzetméteres telkét, a rajta lévő sportcsarnokot és tanuszodát 2006 áprilisában adta el közel 4 milliárd forintért az akkori nagykoalíció, Rátonyi Gábor fideszes polgármester (mellette Rozgonyi Zoltán, aki akkor is  alpolgármester volt) és az MSZP-SzDSz-s többségű képviselő-testület. A sportpálya eladását és a szerződést minden párt sikerként kommunikálta.

RAS-terv.jpgA 2006-os RAS tervek. Na ilyen biztos nem lesz.

A vevő, az ECHO Investment egyből sutba dobta a mértéktartó RAS terveket és óriási, közel 200.000 négyzetméteres szintterületű óriás cipődobozt, megaplázát és irodaépületeket akart építeni. Az épületek része lett volna az új önkormányzati irodaépület (melyet jó sok pénzért bérelhettünk volna)  és közösségi célú funkciókat is ígértek. A megalomán tervet igencsak támogatta az új 2006-2010 közötti baloldali vezetés, (élén az akkori SzDSz-es képviselőkkel, Killik Jenővel és társaival), míg Weinek polgármester, elszabadulván a frakciójától, de leginkább lakossági nyomásra plázastoppot rendelt el. Ekkor, a 2008-as szerződésben jelent meg az önkormányzat 500 milliós kötelezettségvállalása a szükséges infrastruktúrális fejlesztésekből. A projektet aztán meghíúsította a 2008-as válság, mindenesetre a tanuszodát ledózerolták.

2012-ben a új képviselő-testület egy része (a fideszen belül is szétszavazva) jóval kisebb épületre alkalmas szintterületi mutatót szavazott meg, az épületet 100 ezer négyzetméteresre nyomva össze, de még így is hatalmas, lapos, szinte az egész területet elfoglaló pláza lesz, semmiféle városközponti funkcióval, miközben a parkolókat alagsorba és parkolóházba teszik, megúszva a mélygarázs építést. Új hivatal, rendelő vagy bármi közösségi célú épület építése nincs a szerződésben, az odarajzolt valami merő fikció.

A most hirtelen bejövő szerződés módosítás meglepte a képviselő-testületet.

A kerüet fejlődése, költségvetése szempontjából kimagaslóan fontos előterjesztést nem kapták meg időben a képviselők, a bizottságok. Az SzMSz szerint az anyagokat a testületi ülés előtt hét nappal ki kell kézbesíteni, hisz idő kell a megismerésükhöz és a bizottságokban a megvitatásukhoz, - ehhez képest a testületi ülés előtt TÍZ PERCCEL lett kiosztva. Ki tud, kitől várható el így, hogy felelős döntést hozzzon?

 Egy ilyen nagyságrendű szerződésnél különösen fontos az áttnulmányozás, hisz a szerződés és előtörténete több tucatnyi oldal jogi szöveg, ahol minden betett, vagy észrevétlenül kihagyott szónak milliárdos következménye lehet, ezért érdemes jogi szakértőkkel is megnézetni.

A testületi ülés előttre egy órával (SZMSZ ellenesen) összehívott összevont bizottságok (ilyet sem láttunk még)  is háromnegyed órája vártak az anyagra. Kovács Balázs (fidesz) kérdésére a jegyző elismerte, hogy az így összehívott bizottsági ülés nem jogszerű. Ezek után a zuglói, és feltehetőleg a magyar önkormányzatiság történetében először "szimpátia" szavazásra tett javaslatot Barta János (LMP) levezető elnök.

 Németh Zsolt kabinetvezető addig is röviden összefoglalta az előterjesztés lényegét: a jelenlegi befektető az adásvételi szerződés módosítás igényével kereste meg az Önkorit, feltételezhetően lenne új befektető. A kabinetvezető szerint az Önkorinak az nem baj, ha valaki végre meg akarja építeni, és most ez lehetőséget ad az Önkorinak, hogy javítson az eredeti szerződési feltételeken. Ez sikerült is, az 500 milliós kötelezettségvállalás 100 millióra lefaragásával, Bosnyák utca, Csapi előtti járdaszakasz, Rákospatak-híd megépítése… Kihangsúlyozta, hogy a szerződésnek tartalmaznia kell biztosítékot arra nézve, hogy az Önkorinak lehetősége legyen elállásra, meg nem valósulás esetére. Azt egyelőre nem tudni, az Önkormányzati szolgáltatóközpontból lesz-e valami, ki és milyen konstrukcióban építené meg,  idáig nem jutottak még a tárgyalások. Az ECHO INvestentnek semmiféle kötelezettsége, míg a kerületnek pénze nincs.  Ez azért is bájos, mert az őszi választásokkor  már mint tényről beszéltek az új önkormányzati épület megépüléséről.

Háromnegyed 10 felé - tíz percel a testleti ülés kezdete előtt -  megjött a még meleg, frissen fénymásolt előterjesztés, melyet  értelemszerűen igazából senkinek nem volt ideje, nemcsak a képviselőknek, de még a hivatal jogászainak sem rendesen végig olvasni. Az SzMSz szerint hét nappal ez előtt kellett volna megkapnunk.

A tízperces olvasási szünetben, miközben 10 órakor kezdődött volna a testületi ülés és a fideszes képviselők demonstratíve át is vonultak, a jogi szöveget részletesen áttanulmányozni természetesen nem lehetett, de azért rákéreztem egy-két pontra. Mint kiderült a cég által elvégzendő Közérdekű építési beruházások összegszerüsítése, a 2008-as áron  1,7 milliárd forint valahogy kikerült a szerződésből. Hoppá.

Ki tudja, még milyen apró változások lehetnek a szerződésben? Az új szerződésben a bekerülő módosítások jelölve lettek, de hogy mi lett kihúzva, azt nem lehetett látni. Azért az megjósolható, hogy nem csak a kerületnek kedvező változások kerültek a módosításba, a cég nem fog a két szép szemünkért lemondani 400 millióról,  a tőkés társaságok - ezt már Marx is megírta -  már csak ilyenek.

Ezek után nem csoda, hogy többen - köztük én is - az előterjesztés napirendről levételét, és gondos áttanulmányozás után renkívüli ülésen döntést tartottuk a legjobb megoldásnak. Az MSZP-s többségű bizottságokat mindez mit sem zavarta, a 400 milliós "nyereséget" hangsúlyozva, többségük a szerződést beleolvasás nélkül szavazta meg. Ez azért is fura hozzáállás, mert 2010-14 között az akkori MSZP frakció ikövetkezetesen és elvhűen sosem szavazott azokról az előterjesztésekről, amiket Papcsákék helyben osztottak ki.

A testületi ülésen Karácsony polgármester, tekintettel arra, hogy az előterjesztés  nem lett időben kiküldve, azaz a jogszerűséget meg lehet kérdőjelezni, és mert a képviselőknek nem volt módjuk áttanulmányozni, tehát nem korrekt azt velük megszavaztatni, az Echo szerződés módosítást a napirendről levette.  Rozgonyi, a fidesz frakcióvezetője frakciószünetet kért, majd az MSZP-vel tanácskozás után a két frakció nem szavazta meg a Echo szerződés módosítás nélküli napirendet.  Az LMP, a Jobbik, a két PM-es (Karácsony és Szabó Rebeka) és én igennel szavaztunk. 

Én nem értem,  kinek és miért ilyen sürgős ezt áterőltetni a testületen, de ha  csak a cégnek, amelyik a megépítést nyolc éve húzza, akkor talán tudnak várni egy szerződés módosítással egy hetet.

A polgármester ezután a testületi ülést bezárta. A jövő héten, feltehetőleg csütörtökön, rendkívüli ülésen kell tárgyalni az Echo szerződést, ráadásul a tegnap elszabotált ötven napirendi pontot is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: városközpont Bosnyák tér MUNDO Echo Investment szerződés módosítás echo investment

Múzeumnegyed - az óriásira fújt lufi

2015.06.24. 19:04 varnai

Tegnap pár óriási lufival demonstráltunk a Fővárosi Közgyűlésen, azt illusztrálván, hogy a Múzeunegyedet immár óriásira,  kidurranásig fújták. 

A projektet a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. (mert ez a feladatukról árulkodó teljes nevük)  egyre nagyobbra fújja, miközben sorra durrannak ki, lepleződnek le az épületek valós méretei. A cég ugyanis nemrégiben a fővároshoz fordult, ugyan módosítsák már a VÉSZ-t, (nem vicc, ezzel a freudi elszólásnévvel rövidítik a Városligeti Építési Szabályzatot), mert nem férnek el a Városligetben az "ikonikus" épületek. A bizottság kormánypárti többsége "természetesen" megszavazta a változtatást.

lufidemo_2662.jpg

A lufikat balesetveszélyességük okán már az épületbe sem akarták beengedni. (a felelőtlen szülők meg ezeket adják a gyerekeiknek!) Végül polgármesterünk sietett segítségünkre, aki az összes lufit a csuklójára kötve, mentelmi jogával élve libegett át a rendészek között.

Az oktondi lakosok eközben meg nem átalják a különböző PR látványtervekből rekonstruálni a valós látványt, melyek által sorra derülnek ki a turpisságok.

Itt van pl. a Zene Háza,  az eddig számomra legszimpatikusabbnak látszó épület. Most viszont kiderült, hogy korántsem valami tájba simuló kis pavilont terveznek, hanem akkora átmérőjű lesz az ementáli sajt, mások szerint a Ligetben kényszerleszállt, csúnyán megrongálódott UFÓ, mint a Vajdahunyad vára épülete.

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene.jpg

http://ligetlatvany.hu/index.php/2015/06/17/magyar-zene-haza/

zene_haza_2-1038x576.jpgBiztos hogy ez a kényszerleszállt UFÓ hiányzik a Vajdahunyad vára és nemrégiben felújított Korcsolyázó pavilon  műemlék  épületei mellé?

Mások a Néprajzi Múzeum látványát rajzolták meg, na nem madárröptében, hanem úgy, ahogy a VII. kerületi utcákból a hétköznapi járókelők  látni fogják, - ha akarják  ha nem. És ahogy a Ligetet látványát és a légmozgást örökre elfogja előlük. Itt az idő, hogy az Erzsébetvárosiak felébredjenek...

A legborzasztóbb mindazonáltal az Új Nemzeti Galéria maja piramisa. (itt épp az emberáldozathoz mennek rajta felfelé a hangyányi budapestiek) Hogy az arányokat jobban érezzék odarajzoltam egy tíz emeletes, Magyarországon szabványos, 34 méter magas panel pontház sziluettjét.

ujnemzeti_paanel_blog_copy.jpg

És akkor érdemes egy pillanatra elgondolkodni, ki és mikor látott már a panelház tetejéig érő fákat? Mert bizony itt szemtelen,  parasztvakító turpisság van, ez a látványterv a készátverésshow kategórájába tartozik. Hisz a Füredi úton a majd negyven éve türelmesen növekvő fák sem érnek följebb a panelházak negyedik emeleténél... ezeknek a frissen telepítetteknek meg máris sikerült.

meret_blog.jpgA 100-140 méter hosszú, a Dunaplázánál hosszabb és jóval magasabb épület - nem is tagadják - bőven a Liget fái fölé, sőt a város horizontja fölé magaslik majd.

(eredeti ábra a Városliget Zrt. anyagából)

Mindezek okán tehát a Civilzugló Egyesület  - immár összefogva az Új Erzsébetvárosért Demokrata Körrel - folytatja az aláírásgyűjtést és  a demonsrációkat. Ívet egyesületünk honlapján, ITT lehet letölteni, és jövő héten folyamatosan a Városligetben vagyunk. Örömmel veszünk minden segítséget!

Ha tízezer aláírásból nem értettek, talán húszezer után elhiszik a döntéshozók, hogy ezt a projektet Baán úron, a Zrt. fizetett propagandistáin, az építési munkákat majd "törvényes" közbeszerzésen elnyerő fideszközeli cégeken kívül senki, de tényleg senki nem támogatja.

Szomorúan jegyzem meg, a fővárosi képviselők és a média nemigen foglalkoztak a demonstrációnkkal, a Városligetbe fújt  Múzeum negyeddel, mert épp egy még sokkal nagyobb lufi, a 2024-es olimpia 750-1500 milliárdos lufijának álma kápráztatta el őket. Végül az LMP elismerésre méltóan mert NEM-mel szavazni, a DK egy tartózkodással, Pokorni Zoltán egy bátor gomb nem nyomással fejezte ki ellenvéleményét, míg Karácsony Gergő, Zugló  polgármestere számomra érthetetlen módon támogatta a javaslatot. Miért? Mert például Zuglóban sincs  egyetlen egy iskolájában sem elegendő tornaterem az emeltszámú tornaórák megtartásához és mert épp most  pénzhiányra hivatkozva adták fel a 4-es metró továbbépítését. Tartsuk be a fontossági sorrendet. 

komment

Címkék: városliget aláírásgyűjtés olimpia 2020 Néprajzi Múzeum múzeum negyed Baán László Új Nemzeti Galéria zene háza Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt

süti beállítások módosítása