HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A zuglói közbe szerzési terv - kik pályázhatnak idén az 1.9 milliárdra?

2015.03.28. 18:03 varnai

Mielőtt a számokat kihúzták belőle ugyanis ekkora végösszeg szerepelt Zugló 2015-ös közbeszerzési tervében. Nem csoda hát, hogy késhegyig menő vita folyik arról, mely cégek, azaz ki által  kijelölt vállalkozók "nyerik" a megrendeléseket.

A március 26-i képviselő-testületi ülésen, számos más döntés mellett, majd egy órás vita folyt a 2015-ös közbeszerzési tervről. A tervet az előző testületi ülésén már elutasította, visszadobta a képviselő-testület. Most, jelentősen módosítva is csak a szokásos, a költségvetés elfogadtatásakor is felhozott érvvel ment át: ez is jobb mint a semmi, elutasításával hátráltatnánk a munkát.

Az elsőként a februári testületi ülésre  összeállított közbeszerzési tervet, mely minden, évek óta halasztgatott fejlesztésünket négy oldalon át sorolta sajnos "elfelejtették" beárazni.

Az  árazatlan "álomlistát" tárgyalta mindkét számokkal foglalkozó bizottság, a Pénzügyi és a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság. (Próbáltam volna a jegyzőkönyveket belinkelni, de meghökkentő módon a zuglo.hu oldalon a Bizottsági ülések menüpont alatt semmi nem található. )

1_3.jpg1_4.jpg

 

 

 

 

 

A lista bár gyönyörű volt, de komolytalan, hisz egyetlen rubrikába könnyed kézzel beírták öt iskolánk tetőfelújítását, egy másikba pedig potom tizenhárom intézményünk nyílászárócseréjét. A "Vagyonkezelő álmai" munkacímű lista érdemi tervezésre természetesen nem adott alkalmat, és hát sajnos köszönőviszonyban sem állt a fedezeti oldallal, a 2015-ös költségvetésben intézményi felújítások soron árválkodó egyetlen tétellel. (a Szent István Gimi tetőfelújítása) Ily módon másik kötelező törvényi  céljánk, a vállalkozói oldal valós tájékoztatását sem felelt meg.

Nem is beszélve arról, hogy az elmúlt négy évben is mindig a becsült összegeket feltüntető közbeszerzési terveket kaptunk, ezáltal a képviselők legalább valamelyest képet kaptak a különböző munkák nagyságrendjéről.(és a pártigazgatóknak, polgármestereknek a várhatóan leeső sápról) 

Tehát miközben átláthatóságról papolnak kampányolnak ez a közbeszerzési terv jelentős visszalépés az előző évekhez képest. Épp ezért nagyon optimista lettem, amikor a beárazásra vonatkozó módosító javaslatomat megszavazva mindkét bizottság és a következő határozatokat hozta:

34/2015. (II. 23.) sz. határozat
Bizottsági javaslat

A Pénzügyi és Költségvetési Bizottság az alábbi módosító javaslat elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek:

A közbeszerzések tárgya mellett a becsült összeg is mindig szerepeljen.

Ennek megfelelően a február 26-i testületi ülésre  már  a becsült értékeket feltüntetve jött be egy szükségszerűen jóval reálisabb második  közbeszerzési terv.

Megnyitásért katt a leginkább információt tartalmazó dokumentumokra.

2_1.jpg

2_2.jpg

2_3.jpg

A leszavazás oka részemről és a többi képviselő részéről az "Eljárás fajtája" rubrikákban a "Nyílt" szó mellett a legtöbb helyütt alternatívaként vészesen sűrűn felbukkanó 122§  7. pontja, mely dekódolva a hirdetmény nélküli meghívásos pályázatot jelenti. Mint a történelemből tudjuk a kapitalizmus, a szabadverseny árcsökkentő hatású, ellentétben a NER-rel, és az azt Zuglóban megtestesítő papcsák érával, amikor is a meghívásos eljárások rendre a szívüknek kedves cégek meghívását jelentették, és ez kifejezetten áremelő hatású volt. (nem beszélve arról, hogy a munkát valóban elvégző alvállalkozókat sem fizették ki)

Mindezek után jött be a harmadik, revidiált Közbeszerzési terv,  - meghökkentő módon újra beárazatlanul.

Azt hogy a bizottságok véleménye, döntései valójában mit sem számítanak azóta tudjuk, hogy átmehet egy 23 milliárdos költségvetés úgy, hogy mind a nyolc bizottságban leszavazzák, de most a hivatal direkte negligálta két bizottság határozatát is. A két szoci többségű bizottságot ez mit sem zavartatta, immár elfogadták a számok nélküli "terveket".

3_1.jpg

3_2.jpg

A Képviselő-testület ilyen előzmények után tárgyalta újra az immár csak két oldalasra zsugorodott listát, melyből meghökkentő módon már "A közbeszerzési eljárások fajtája" rubrika is elpárolgott, minek is ennyi ténnyel terhelni a képviselőket? Csupán annyi került feltüntetésre, hogy az a titkos összegű tétel feltehetőleg milyen értékhatárba tartozik.

Elsőként én szólaltam fel, rámutatva a három mutáció erős különbözőségére, az intézményi felújítások teljes eltűnésére, felhozva, hogy az elmúlt négy évben mindig sikerült a becsült értéket az adott beszerzés mellé tenni, és hogy más önkormányzatok is ezt teszik. (igaz van olyan, ahol nem).

Kértem, hogy tekintettel az előző négy év furcsaságaira, és az ebben a ciklusban kiírt három  építési közbeszerzés ismeretlen módon kiválasztott cégeire, az eljárás formája mindenütt NYíLT ELJÁRÁS legyen, még akkor is, ha ez az értékhatár miatt nem lenne szükséges.

Közöltem, mivel semmiképp nem szeretném, ha azt a látszatot keltenének, hogy a baloldal ott folytatja, ahol a Fidesz abbahagyta, írásban kértem a polgármestert, hogy a Tulajdonosi Bizottságban III. 24-én hozott két közbeszerzési döntést vétózza meg, és hozza azokat a képviselő-testület elé, mert azok a kerület anyagi érdekeivel félő, hogy ellentétesek. A bizottsági ülésen ugyanis mindkét közbeszerzés esetében mind a nyílt eljárás választását, mind a meghívottak listájának kibővítését az MSZP-sek leszavazták.

Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester ezután konkrét cégneveket nem említve kritizálni kezdte a cégeket, melyeket mi javasoltunk. A dolog abszurd volt, hisz miért vizsgálták őket ( ha vizsgálták egyetlen éjszaka) ha eleve leszavazták a meghívásukat? Arra továbbra sem válaszolt, hogy a meghívott három-három cég végül is milyen elvek és konkrét kritériumok alapján került kiválasztásra, és hogy ugyan ki javasolta őket. (A bizottságban történtekről a jegyzőkönyv elkészülése után külön írok.)

Bihary Zoltán a Fidesz frakcióból szintén elmondta, hogy ők is egy közbeszerzési döntés megvétózását kérték, miután sem a nyílt eljárás kiírását, sem más általuk ajánlott cégek meghívását nem támogatta a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság szocialista többsége.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester fantasztikus tirádát mondott az átláthatóság fontosságáról, és  a nyílt eljárások kiírása mellett érvelt. Öröm volt hallgatni.. De sajnos ez magas labda volt, hisz az MSZP jogosan emlegette fel, hogy "új idők, új erkölcsök", hiszen mint erről sokat írtam, az előző négy évben a közbeszerzések tökéletesen átláthatatlan módon működtek, ahol a döntéshozó egy személyben a polgármester volt, rendre haveri cégek kapták a melókat és a közbeszerzéseket rendre körüllengte a korrupció.

Megjegyeztem, hogy ez igaz, csak az szomorú hogy akkor az MSZP frakció mélyen hallgatott, pl. Hajdu Flórián épp akkor volt tag a Vagyonkezelő Zrt.felügyelőbizottságában, amikor a HBF kifizetések voltak, és a dolog annyíra kínos volt, hogy már két fideszes FB. tag is lemondott, eközben ő nem csak hogy feljelentést nem tett, de meg sem szólalt.

Hajdu MSZP-s alpolgi ezután finoman megfenyegette a Fideszt, kvázi azt mondva, hogy ha a Fidesz  beleköp a levesükbe, sokat kötözködik, találnak ők elég ügyet az elmúlt négy évből, ami alapján büntetőügyeket kezdeményezhetnek.

Barta LMP-s képviselő a nemrég  a Hunyadi iskola szigeteléséhez kiválasztott céget emlegette fel, miszerint ezek a cégek mindig együtt indulnak, és szerinte irtóra kartellszagú az eljárás.

Lévai MSZP-s képviselő joggal mondta, hogy a közbeszerzési tervben nem szerepel egyetlen intézményi felújítás sem, és ezt ő mint a Köznevelési Bizottság elnöke, és mint tanár nem tudja elfogadni, mindazonáltal a jobb a semminél elven ők támogatják.

Karácsony polgármester, aki a  parázs vitában végig hallgatott zárszóként rámutatott, hogy a minden párt által elfogadott SzMSz alapján működünk, ezért vannak a közbeszerzések a Tulajdonosi Bizottságban, és ha ez nem tetszik, akkor változtassunk rajta. Nosza. A konkrét közbeszerzések megvétózását elutasította, tekintve, hogy a közbeszerzésekhez neki semmi köze, a döntés a Tulajdonosi Bizottságé. Gergő mióta 2010 óta az LMP-ből ismerem profi volt felelősség elhárításában, csakhogy most a végén úgyis neki kell a cégekkel megkötni a szerződéseket, és a botrányt is mint polgármester neki kell majd elvinnie. Én inkább óvatos lennék a helyében.

A közbeszerzési terv ezután a baloldal, az LMP és a Jobbik 12 szavazatával átment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Egyéb méltatlanságok

2015.03.23. 12:52 varnai

Miközben a sajtó az én méltatlanságomtól hangos Zuglóban egyéb méltatlanságok is történnek. Az önkormányzat a Cserei utca 3-ban történt gázrobbanás károsultjai számára a Mexikói út 3-ban utalt ki lakást. Bölcs döntés. Nyilvánvaló, hogy akik ezt a csoportvezetői ötletet jóváhagyták még sosem jártak  abban a Mexikói úti házban. (ha jártak volna, kapásból nemet mondanak) Azt  a tájékoztatást kapták, máshol sehol nincs üres .. a majd 300 címből. És elhitték. Burkáék meg úgy érzik, csöbörből vödörbe kerülnek.

Burkáék, akinek a kórházból frissen kiengedett, megégett kamaszlányukkal kéne költözni nem fogadják el a kiutalt, koszos, rossz állapotú lakást, de leginkább a balhés hírű, rossz állapotú házat nem szeretnék. Zajból, kiabálásból elegük volt, szeretnék ha lányuk nyugodtan gyógyulhatna, dolgozhatná fel a traumát.

A mama, aki tucatnyi éve dolgozik dadaként egy önkormányzati óvodában és ekként havi hetvenezer nettót keres, nem érti, az önkormányzat miért ebben a "közveszélyes", Zugló egyik legrosszabb hírű, a Csereivel együtt emlegetett házában adott nekik lakást, mikor több, évek óta üresen álló önkormányzati lakást is ismer a kerületben.

UPDATE: Bár elsőre lepattintották őket, örülök, hogy a  Szociális Bizottságban és a kabinetfőnöknek elmondottak meghallgatásra találtak, és mindhárom károsultnak  másik lakást ajánlottak. Mégis akadt.

burkaek.jpg

zuhany.jpgfurdo.jpg

A földszinti lakás fürdőszobája. Itt, ilyen "steril körülmények" között kéne a kórházból frissen kiengedett könnyen fertőződő égési sebes lánynak fürödnie.

Bár a házban már többször jártam, (2012-ben ablakcsere programon indult sok itt lakó, mely pénz a Papcsák haveri cégeknél tűnt el) Most az alkalmat megragadva végigfotóztam a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házat.

 

Az épület joggal versenghet a robbanás által ismertté lett Cserei utca 3-al, a Várna utca 9.-el, és a Sing-sing házként ismert Nagy Lajos király útja 104.-el a

Budapest, székesfőváros, XIV. kerület Zugló legromosabb önkormányzati háza

címéért.

Megjegyzendő, hiába volt a szociális lakásprogrammal kampányolás, ezeknek az épületeknek az akár részleges felújítására a 2015-ös költségvetésben egyetlen forint sincs nevesítve.

 

total2.jpg

 Aládúcolt kapubejáró. A kapu éjjel nappal nyitva, nem zárható.

kapubejaro.jpg

ruhak_gangon.jpg

A lakások szoba konyhásak, esetleg egy kis félszobával. A zsúfoltság nagy, minden négyzetcentiméteren élnek.

konyhaagy.jpg

. Örök félhomályos szuterén lakás a földszinti körfolyósó alatt.

szuterenlaks.jpg

 

macska_plomba.jpg

plomba.jpg

A házban jelenleg is kb. öt az önkormányzat letepett_plomba.jpgáltal leplombált lakás van. A plombák nem tartanak sokáig, az illegális lakásfoglalás igen gyakori. A jogcím nélküliek a rendes szociális lakbér háromszorosát fizetik, -ha fizetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wcajto.jpg

A folyósokon  - bár sok lakásban már kialakítottak saját fürdőszobát -  használatban vannak a közös WC-k. A berúgott ajtó mögött művészi harmóniával összeállított komplementer színű enteriőr rejtőzik: Informatika és konyha békésen megfér a WC-ben, bár ettől minden köjálos sikitótfrászt kapna.

wcbelso.jpg

A romlás virágai. Ákombákom csatorna kivezetés vág keresztbe a máló vakolaton a hátsó lépcsőházban.

vakolat.jpg

Viharvert hátsó lépcsőház kilátással a tűzfalra.

fal.jpg

A kovácsoltvas korlát így pusztulásában is szép,  - legalábbis fotózni.

lepcsohaz.jpg

hungexpo.jpg

HUNGEXPO  2015 - Magyarország jobban teljesít.

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása