HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Élet a gangon - a Cserei utca 3.

2014.07.27. 22:26 varnai

 

Ebben a zuglói 100%-ban önkormányzapost_0757.jpgti tulajdonú bérházban  - különösen a méretéhez képest - megdöbbentően sokan laknak. 123 postaláda sorakozik a falakon. 4-500 ember, kitennének egy falut.

A ház nem nagy, sőt a belvárosi gangos bérházakhoz képest kifejezetten kicsi. Hogy fér be ez a rengeteg ember? A szűkös, felállványozott, aláducolt udvarból egy második nyílik.

Majd minden lakás parányi,  egyszobás, szoba konyhás, itt mindenki a gangon, a másik orra előtt él.

Én, megmondom őszintén,  kertvárosi gyerekként, míg képviselő nem lettem, azt hittem, hogy ilyen épületek csak a "nyóckerben" vannak.

Azóta jól megismertem a házat. Zuglóban a Cserei 3. afféle legenda,  (versenyben a Várna utca 9-el KÉPRIPORT  ITT és a Nagy Lajos 104-el, az árulkodó nevű Sing-sing házzal) a szociális osztály és a Vagyonkezelő fekete lyukjai, a gondatlanság, a rossz önkormányzatiság jelképei, ahová egy lakáskiutalás nem jutalom, hanem büntetés.

 Pár napja egy olasz fotóriporter kollégámmal végigjártuk a házat. Itt szeretném megköszönni a ház lakóinak, hogy bizalmukba fogadtak, beengedtek otthonaikba.

fkevo_tujas_0641.jpg

 Az önkormányzat a házat elhanyagolja, úgy tűnik egy évtizede semmit nem költöttek rá, a lakók mégis igyekeznek otthonossá tenni ezt az örökké nyüzsgő rusztikus termeszvárat, tujákat, futókat tesznek az állványokra, kifestik az ajtajuk körüli faldarabot.

A ház a zsúfoltság ellenére békés, a gangon, az udvaron mindenütt gyerkőcök szaladgálnak, hisz majd minden lakásban egy teljes család, négy, de inkább több ember él. Az emberek, romák, magyarok legtöbbször békében, sőt néha barátságban élnek együtt. Leginkább a gangon.

furodnek_net0526.jpg

babkocsi_0530.jpg

A ház lakóinak fele dolgozik, sokan munkanélküliek, jópáran vannak közmunkán, és sok a leszázalékolt is.

gangon_net0604.jpg

gangon_koverno_net.jpg

A kicsi lakásokban rendkívül szűkösen élnek.

alszik_0671.jpg

Sok a leszázalékolt, a rokkantnyugdíjas.

oregur.jpg

Laskáék az elmúlt években mindenlaska_0668.jpg négyzetcentimétert belaktak, kicsinosítottak.

 

A harmincegynehány négyzetméteres lakásban öten laknak. A lakás minden centiméterét kihasználják,    ahová csak lehetett galériát építettek.

 

A családfő dolgozik, lakbért, rezsit fizet, nemrégiben mégis felmondást kaptak a hivataltól

 

 

 

 

 

 

 

 

konyha.jpg

harom_gyerkoc_net0651.jpg

kilakoltatas_0665.jpg

rozsaszn kislany_net0575.jpg

Az épület külső lepusztultságához képest nagy a kontraszt,  néhány lakás ragyogóan és igényesen van felújítva.

kislany_divanyon.jpg

haloszoba.jpg

kutyaugrato_net0696.jpg

Az üres önkormányzati lakás leblombálása nem sokáig tart... az épületre az elmúlt évtizedben a z önkormányzat semmit nem költött, még egy ablak beüvegezésre is fél éveket kell várni.

kilincs_net_0750.jpg

ablakon_benez_net0722.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr826549251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klára Freud 2014.07.28. 11:15:22

Valaki azt posztolta az oldalamra, hogy Angliában műemlék egy régi árvaház, a maga poklával együtt. Ez is egy műemlék lesz?

Masni 2015.03.12. 19:35:45

Várnai úr, Ön szerint mi a megoldás?
Minden lakásba költözzön be valaki önkényesen? Ezek az üres lakások pont a rossz állapotuk miatt üresek.
Gondolom,hogy a folyamat általában ez :
1. rossz a lakás, lezárja az önkormányzat.
2. feltörik, beköltöznek.
3. költenek rá vagy nem költenek rá a beköltözők
4. jelentkeznek, vagy nem jelentkeznek az önkormányzatnál, hogy az általuk használt lakás nem felel meg a törvényeknek, és az önkormányzat azonnal adjon nekik nagyobb, komfortosabb, szebb lakást.
5. önkormányzat a szabálytalanul beköltözőktől kéri,hogy költözzön ki.

Ha az Ön lakásába költöznének be,azt mondaná, hogy az rendben van?
És ha mondjuk az rossz állapotban lenne,összeomlana és megsérülne valaki, akkor Önre mutogatnának.

Az eset nagyon szomorú. Mi okozta a robbanást?
süti beállítások módosítása