HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A vers legyen veled - utcabuli a Korong utcában

2015.04.14. 13:52 varnai

A szokásos önkormányzati rendezvényektől eltérő hangulatú, kultúrált tartalommal megtöltött rendezvény ötletadója volt Turczi István költő, Zugló díszpolgára. Az ötletet Karácsonyék felkarolták és sikerült egy remek hangulatú délutánt, igazi utcabulit varázsolni a Korong utca Columbus utca sarkára.

Az utca lassan telt meg, elsőként is az Arany János és a Kéttannyelvű iskola diákjai szavaltak.

varosligetis_1292.jpg

 A kissrác igazi karizmával mondott verset.

Volt egy kis koszorúzás, de a kerületi méltóságok, párt és csatolt szervezeteik szokásos "kinek a koszorúja nagyobb" vetélkedő szerencsére elmaradt. Sőt úgy tűnt, a két "nagy" párt prominensei, országgyűlési képviselői, alpolgármesterei, képviselői tudatosan negligálják az önkormányzati rendezvényt, bár egy-egy megfigyelőt kiküldött  mind az MSZP, mind a Fidesz, és Barta képviselő is őrt állt a sarokban.

Mindez okán különösen az elején  kissé PM-es belbulivá  vált a rendezvény. A PM méretét ismerve kb. a fél budapesti tagságuk meglátogatta kisközösségünket,  mintha csak egy 2011-es "békebeli" LMP-s bulin lettem volna. Kukorelly Endre író,torok_datki_1351.jpg ex LMP-s országgyűlési képviselő, Szilágyi Laci szintén LMP-s, majd a PM-es képviselő,  többekkel,  akik már szintén a kabinetben dolgoznak. Sőt a túlméretes színpad felállítását ellenőrizve guminőhordozó Török Zsolti mellett rendezőként felbukkant a szintén a PM-be távozó Datki Szabolcs, aki cégével a 2010-es kudarcos önkormányzati választásunk kampányfőnöke volt. (Még szerencse, hogy nem lesz PM-es kifizetőhely Zugló : )

A tehetséges kampányfőnökök, kommunikációs guruk mindig megtalálják egymást  - és a megélhetést.

Eljött Szabó Rebeka és családjával együtt Budáról - bocs, ezt nem hagyhattam ki -  Karácsony Gergő polgármester is. Legalább megismerték Zugló e szerintem legszebb szegletét, ahol én felnőttem.  : )

Lassan, ha már délutáni álmukból felverték őket karacsony2_1328.jpgelőbukkantak a környékbeliek, közel s távolabbi szomszédaim is. Szinte mindenki ismert látásból mindenkit. Köszöntgettek, szóba elegyedtek egymással, a polgármesterrel - erre is jó egy ilyen utcabuli. Élvezték a zenét, verseket, sört iszogattak,  kenyérlángost ettek, részt vettek az irodalmi kvízben.

Karácsony Gergőnek most mondták meg, hogy a polgármesteri WC alatt orosz nukleáris rakétasiló rejtőzik, és ami még rosszabb az indítótáskát Papcsák vitte magával.

Az tény, hogy négy év alatt Papcsákot sosem láttam ílyen természetes módon a lakosság közé vegyülni, Gergő nagyon tehetséges a kommunikációban.

A fellépőket szigorúan a liberális-baloldali értelmiség kultúrköréhez tartozók adták, az elmúlt évek zuglói fideszes udvari művészeit, Körtvélyesi Zsolt, Baranyi Lászlót melegváltásban cserélve.

kukorelly_1394.jpg

Kukorelly Endre könyveit árulva, ( Endre 2010-ben egy szűzbeszéd idejére ígérte hogy képviselő lesz, majd lemond. Két év múlva és érdemi produktum híján  az LMP választmánya (köztük én) volt kénytelen felállítani őt a nagyon megszeretett parlamenti székéből) Mellette fellépett Kardos-Horvát János aki szintén a PM-es rendezvények udvari zenésze.

tomeg2_1302.jpg

A környékbeliek minderről mit sem tudva élvezték a műsort, a tavaszt, nézegették a Herminamező Polgári Köre  (alapítva 1990)   által írt és  kiadott helytörténeti könyveket. A Zugló lexikon újra kiadására kért 2 milliót leszavazta a friss képviselő-testület. - dohogtam.  Ne dolgozz már! -  szóltak rám.

konyvek_herminamezo_1345.jpg

Békassy Csaba, a titkáruk nagyjából mindent tud Zuglóról, amit tudni lehet.

Friss lokálpatriótáknak: a Korong utca az utca az elején sokáig működő vasúti fordítókorongról kapta a nevét, mely 1941-ben szűnt meg, amikor a vasútvonalat töltésre emelték. Addig a vonat a Thököly úti jelentős forgalmat sok balesetet okozva szintben keresztezte, a sorompót ezért halálsorompó néven ismerte a környék.

A gyerekek lelkesen satíroztak, a felnőttek kalákában töltötték az igen nehéz irodalmi kvízt.

gyerekrajz_1343.jpg

voroshaju_1336_1.jpg

Egy ifjú olvasó frissen dedikált Lackfi János könyvével. A háttérben a ház, ahol József Attila a Város peremén lakott.


gyerekmotorok_1363net.jpg

nenik_1318.jpg

A környékbeliek minden motorizált korosztálya kinézett

gyereksereg_1365.jpg

A gyereksereget sikerült a Parnasszusnak és Gerendás Péternek megmozgatni

A műsor is visszafogott, a helyhez illő hangerejű és  (számomra) ízléssel összeválogatott volt. (biztos én is liberál-baloldali vagyok : ) A rendezvény jól szervezett volt, tán a szükségesnél nagyobb színpadon kívül fölösleges költés nem volt, ( a szerződések, számlák nyilván nemsokára fönt lesznek a honlapon) és azért hogy a sarki  Csalogató vendéglőt hívták cateringre és nem egy messziről jött vállalkozót a szervezőknek külön pont jár.

Remélem a remek napot megismétlik jövőre, és sikerül kissé  továbbfejlesztve tradíciót teremteni.

Ahogy egy barátom megjegyezte, ezért a sok csillogó szemű, értelmes emberért szeret itt Zuglóban, ezen a környéken lakni.

vodku_1305.jpg

  Számomra külön bónusz volt a VODKU meghívása, mely kedvenc Cseh Tamás dalaimat játszotta.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr517360298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gromek7 2015.07.30. 18:20:11

A posztban említed a Zuglói Lexikont. Hogyan lehetne ilyet vásárolni?
süti beállítások módosítása