HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mexikói úti pláza sokadszorra

2015.02.06. 12:46 varnai

Az egyesület 2007-es alapító oka, a Mexikói úti kisföldalatti végállomáshoz tervezett beruházás tetszhalott állapotából újra életre kelt. Mivel a szabályozási terv módosítás 2014-ben nem lett elfogadva és lejárt, most újra benyújtották. Bár a projekt sokat finomodott, a tervezett kereskedelmi terület a töredékére csökkent, a leglényegesebb pontokon nem akarják meghallani a lakossági véleményeket.
Az alábbi levélben reagáltunk. Mi örülnénk, ha végre valami épülne, mert ahogy most kinéz, az már tényleg hátsóalbánia. De nem mindenáron. Megjegyzendő, a burkolatok, járdák karbantartása, a padok és minimális infrastruktúra állapot és kinézet fenntartása, pl. a szökőkút rendbe tétele akkor is kötelessége lenne a területért felelős fővárosnak, ha a távolabbi jövőben terveződik valami.

 Ha valaki kíváncsi pontosan mit terveznek ide és miért tiltakozunk nézze meg az alábbi két filmet:

 

És itt látható a Raiffeisen "parasztvakító" látványterve. Felhívom a figyelmet, az Autocad programmal könnyen lehet negyven éves nyírfákat és három méter magas tujasorokat ültetni, üdén zöldellő növénytakarót tenni minden  tetőfelületre, sőt az oldalfalakra is. Azt is érdemes észrevenni, a kamera nézőpont nem a gyalogosoké, ők a tetőn lévő növényeket egy pillanatra sem látják majd, viszont sokkal jobban békaperspektívából élvezhetik majd, ahogy föléjük tornyosulnak majd a 30 méter magas épületek, a parkolóház F+ 7 szintjének betonfalú, ablaktalan tömege. A cég filmje gondosan nem mutatja a környezetet, a forgalmi megközelítést, a parkolóházba jutási útvonalat  és az árufeltöltést, az épületek és a környező utcák épületeinek méretkülönbségét...

 

 

Ügyiratszám: MI / 4321-31/2015

Tárgy: Budapest XIV. kerület, Mexikói út, -Erzsébet királyné útja – Columbus utca – M3 autópálya által határolt terület ZKSZT módosítás

 

Tisztelt Karácsony Gergely polgármester úr, tisztelt Városfejlesztési osztály!

 

 

A Civilzugló Egyesület meghökkenve látta, hogy az előző egyeztetésen az általunk és a többi egyesület,sőt az Állami Főépítész által elmondottak semmilyen módon nem épültek be a most kapott ZKSZT, ZKVSZ módosításba.

A leglényegesebb pontok, melyek befogadása nélkül a MILLFAV beruházást elfogadni nem tudjuk, és nem fogjuk.:

 

  1. A beépítés mértéke nem emelkedhet 40%-ról 50%-ra. Semmi ok az OTÉK-tól való eltérésre.
  2. A zöldterület mértéke nem csökkenhet az előírt 40%-ról 30%-ra. Erre sincs semmilyen ésszerű ok. A terület jelenleg idős, beállt növényzettel van benőve, a telken 154 fa található, ezeket minél nagyobb arányban pótolni kell.
  3. A középütt kialakítandó zöldterület mértékét minimum 4000m2-ben tartjuk elfogadhatónak. Ez által garantálható, hogy a várakozó járművek által kibocsátott füst nem szorul a három magas épület közé, és lesz egy elfogadható méretű, használható közterület. Fontosnak tartjuk, hogy a parkolóház 22 méteres homlokzata előtt, a klausztrofóbiás hatást csökkentve, por és zajcsillapításként fasor kerüljön kialakításra. Cserében elfogadhatónak tartjuk, hogy a parkolóépület utcafrontján is üzletsor kerüljön kialakításra.
  4. A Civilzugló Egyesület az 1,4-es szintterületi mutatót kérte mindig, az 1,6-ot elfogadni nem tudjuk.
  5. Mint az sokszor írtuk a Columbus utca mentén nem tartjuk elfogadhatónak a 30 méteres épületmagasságot, mert az az utca 2-3 szintes épületekkel van beépítve. A toronyépület teljesen elnyomná, árnyékolna a Táncművészeti iskola kertjét. Cserében elfogadtuk, hogy a Mexikói út mentén lehessen 30 méteres épület.
  6. A legutóbbi egyeztetésen minden jelenlévő problémásnak találta a tervezett közlekedési úthálózatot. Nem megoldott buszvégállomás várakozó, motorjukat nem ritkán folyamatosan járató járműveinek helye, a két körforgalom ívei, az árufeltöltés útvonala. Az árufeltöltés az egysávos Columbus utca felől elfogadhatatlan, ezt a Mexikói út felől kell megoldani.

 

Általában fontosnak tartjuk elmondani, - és minden egyeztetésen hangsúlyozzuk - az építési illeszkedés szabályát. A Herminamező e részén is többségében a két háború között épült városképileg jelentős, nem egy esetben helyi védettség alatt álló villák, családi házak, vagy max. 2-3 szintes kisméretű társasházak vannak, melyek többsége sátortetős. Ezért csak olyan épületet tudunk elfogadni, mely ebbe a városképileg védett, hangulatos utcaképbe beleillik.

A környéken 2009-ben tartott közvélemény-kutatás alátámasztotta, az itt lakók maximum egy kisebb szolgáltatóházra vágynak, de egy nagyobb, messzebbről jövő forgalmat is vonzó bevásárlóközpont megépítését erősen ellenzik. Szomorúan látjuk, hogy a beruházó milyen nehezen érti meg ezeket a lakossági szempontokat.

Kérjük, hogy a ZKSZT-t legközelebbi módosítását ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével készítessék el.

2015. 02.01.

Tisztelettel ,

 

Várnai László

Civilzugló Egyesület, elnök

----------

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr167146319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

foggy day 2015.02.06. 13:20:42

Hát most elég ramaty, ahogy kinéz. Mindennap 2x járok ott, az 1-es villamoshoz amíg eljutok, 2 aluljárón kell átmennem, amiből az egyik félelmetes.

Meg azért jó lenne oda egy nagyobb élelmiszerbolt is, mert nincs a környéken.

Az önkormányzatnak nincs pénze, egy beruházó meg fektetne bele, de pénzt akar belőle.

varnai 2015.02.06. 14:14:27

Bizony, kellene egy közepes méretű szupermarket, egy-két bank, posta, zöldséges, tisztító, egy rendes éterem, cukrászda, kávézó, stb. meg egy park, kis játszótér a gyereknek, amíg vársz, meg egy új szökőkút, padok, növényzet, de óriás irodaházra, 100 szobás, 30 méter magas szállodára nincs szükség.

Nemere16 2015.02.13. 05:28:24

Én a Mexikói úti pláza környékén lakók helyében rettegnék. Negatív példaként leírom tapasztalataimat a Fogarasi úti volt Veritas szolgáltatóház, ma a földszinten CBA-ként üzemelő épülettel kapcsolatos fejleményeket. Egyetlen egyszer tartottak a környék lakóinak lakossági tájékoztatót 1993-ban egy lakótelep szanálási terv keretein belül. Ez egy ultimátum volt. Ha tetszik ha nem ezt el kell fogadnunk. A szanálási terv rövid úton megbukott részben üzleti kockázat, részben jogi okokból. A lakosok úgy gondolták hála a jó istennek nem valósul meg ez az őrült terv. De nem így volt. Titokban az illetékesek újra elővették a terveket és azt átdolgozva kiviteleztették. Minket lakókat kizártak mindenből. Az elmúlt 20 év alatt a képviselők és az önkormányzati tisztviselők nem gondolták fontosnak, hogy lakossági tájékoztatót vagy éppenséggel fórumokat tartsanak. A kivitelezés és tervezés alatt csak a beruházó érdekei érvényesültek a lakóké egyáltalán nem. A végeredmény tragikus. Amit meglehetett volna oldani egy kis figyelmességgel még azt sem tették meg. Az ombudsman selejtnek nevezte az épületet és felhívta több jogsértésre a figyelmet, de idáig sajnos eredménytelenül. Lévai úr nagyszerűnek nevezte az anyagunkat reménykedünk, hogy végre esetleg valami elindul. Néhány az épület hibáiból: Az árurakodás barbár módon jogsértően van kialakítva. Az eredeti terv szerint az épület körül nem lettek volna földfelszíni parkolók. Az eredeti terv szerint hátul csak vészkijárat és nem raktár lett volna. Az eredeti terv szerint a tetőtér használatról sem volt szó. Eredetileg nem szupermarketnek lett az épületbe tervezve. A mostanában elköszönt fideszes jegyzőnő hazugsága szerint minden az eredeti terv szerint történt. Az épület túl méretezett, túl terhelte a környéket. A környék lakói panaszkodnak a CBA Prima luxus áraira és visszasírják a régi olcsó közértet és zöldségest. A szupermarket magas forgalmát a szemben lévő Gazdasági Egyetem jómódú diákjai, akiknek semmi sem drága és a Fogarasi út forgalma bőven biztosítja. A lakosok szemszögéből az emeleten lévő fitnesz teremnek sincs értelme. Szerintem zuglóban volt az elmúlt bő 20 év legbunkóbb önkormányzata.
süti beállítások módosítása