HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A hagymás-tejfölös nudli

2014.02.10. 18:13 varnai

„2014. február 07-én az intézménybe ebédre kiszállított hagymás-tejfölös nudlit fogyasztásra alkalmatlannak tartottam, ezért az étel nem került kiosztásra. A tanulók étkezését biztosító cég szakemberét tájékoztattam a kialakult helyzetről, aki elnézést kért!  Az okozott „kár” megtérítéséről a későbbiekben egyeztetünk." - írta egy általános iskola igazgatója a szülőknek pénteken.

Bár más intézmény vezetők nem voltak ennyire karakánok, több óvónő és tanár által is csirizként jellemzett étel miatt több iskolából, óvodából jött panasz.  Az önkormányzati közétkeztetési referens szerdára ígért tájékoztatást, a Hungast ügyvezető kérdésemre egy új étel zuglói bevezetéséről beszélt. Persze sokra megyünk a kártérítéssel, azaz azzal, ha az adott ételt nem kell kifizetni, ha fél nap éhesen ülnek a gyerekek az iskolában.

mwnza_2893.jpg

Eszi nem eszi...   de akkor éhes marad.

A Zuglói Szülők Közössége (kövesse munkájukat a facebookon)  febr. 10-én az alábbi levelet küldte a szolgáltatónak:

Kérfalusi Attila ügyvezető, Hungast Kft.
 
Közétkeztetési koordinátor, Zuglói Önkormányzat
 
Tisztelt Ügyvezető Úr! Tisztelt Közétkeztetési koordinátor!
 
Ezúton szeretnénk tudatni Önökkel, hogy a 2014. február 7-i, étlap szerinti ebéd második fogása, a hagymás-tejfölös nudlikritikán aluli volt. A gyerekek nagy többsége a - kötelező kóstolást követően - nem evett belőle. Volt olyan intézmény, ahol az intézményvezető,mivel az ételt fogyasztásra alkalmatlannak tartotta,  nem osztotta ki (erről tudomásunk szerint értesítették Önöket is). Ugyanakkor tudomásunk van olyan intézményről is, ahol az étlaptól eltérően - vagy éppen azért - túrós bukta került kiosztásra.
Mindezek miatt a gyerekek megfelelő melegétel nélkül, éhesen voltak kénytelenek a péntek délutánt tölteni, tanulni - aminek következményeire, úgy gondoljuk, felesleges figyelmüket felhívnunk.
 
Kérjük, vizsgálják ki a probléma okát és tegyék meg a megfelelő lépéseket!
 
Nyomatékosan kérjük továbbá, hogy a jövőben az étlap összeállításakor - az ételek elkészítésekor - legyenek nagyobb figyelemmel a gyerekek életkori sajátosságaira, ízlésvilágára, és az egyenletesen magas minőségre
 
Itt szeretnénk tájékoztatni továbbá arról, hogy az elmúlt időszakban felszolgált tejbegríz sem felelt meg teljes mértékben az elvárásoknak: a gyerekek csak vízbegríznek hívták.
 
Tisztelettel: Zuglói Szülők Közössége
De a Hungast Mecsek Kft-vel nem csak minőségi probléma van. A cég öt éves időtartamra kötött szerződést, 2013 jan. 1-től 2017. 08. 31-ig évente  hozzávetőleg 1 milliárd+ ÁFa összegért szállítva a napi 10.00 adag ebédet, reggelit és uzsonnát . A Hungast közbeszerzési ajánlatában kimondta, hogy 10%-fölött nem foglalkoztat alvállalkozókat.
Az iskolák bejárásakor, a kóstolásokkor azonban rendre kiderül, hogy még mindig ugyanazok cégek, a Sodexo és az Elamen  szállítanak - immár  az alvállalkozóként -  akik régen is a kerületi intézményeknek főztek. Nem mellesleg  a Zuglói Szülők felmérése szerint a két cég nagyobb elégedettséget kiváltva főzött, mint a közbeszerzésen győztes Hungast Mecsek Kft. Furamód a fogyasztói megelégedettség, a letett szolgáltatás minősége nem volt szempont, pedig az önkormányzatnak (és a zuglóiaknak) egy év után immár volt tapasztalatuk a kerületen egy éven át közétkeztető cégekről. Hisz épp ezért bíztuk meg a három céget.
A polgármester azt állította a Hungast csak az első pár hónapban fog alvállalkozókkal dolgozni:
Idézet  a Képviselő-testület 2013 január 31-i üléséről:

Dr. Papcsák Ferenc

Helyes a képviselő úr indítványa, a szerződés kizárólagosan egy vállalkozásra vonatkozik, nincs tudomásuk arról, hogy alvállalkozókat venne majd igénybe, amikor teljes ellátási kötelezettsége van. Január 31-ig három vállalkozás látja ezt el, ahogy az előző hónapokban is, február elsejétől pedig teljesen ez a vállalkozás fogja ellátni. Abban az esetben ha olyan szabálytalanságot tapasztal képviselő úr, mint ami felmerült, hogy beöltöztették az alvállalkozókat Liget Bau-s sapkákba, hogy elfedjék a tényleges valóságot....
Miután a kerületi szülők és az intézmények egy része folyamatosan panaszkodott a minőségre márciusban a Hungast az igazgatók többszöri kérésére közzétette, mely intézménybe melyik alvállalkozó cég szállít. Mint kiderült, a cég több mint 60%-ban alvállalkozókkal dolgoztatott. A szerencsésebb intézmények az alvállalkozók (Elamen Cházár András utcai konyhája és a Sodexo)  konyhájából kaptak, a pecheseknek a Hungast Mecsek a saját esztergomi (!) konyhájáról szállított.  A cég ezután biztosította a szülőknek, hogy jó előre bejelentve, egy kijelölt iskolában lehet kóstolni. Ez aztán a próbavásárlás a javából.
  A Hungast az alvállalkozók foglalkoztatását. a polgármesteri állítás ellenére egész 2013 folyamán folyamatosan folytatta.  Nem csoda, hiszen a cég nemcsak az ígért fővárosi zöldmezős konyhaépítést nem kezdte meg, de az önkormányzattal kötött szerződés 10. pontját sem tartotta be.
Részlet a szerződést 15. oldaláról:
szerz_menza_3023.jpg
A cég a szerződés 10. pontját  kétharmad részben nem tartotta be
A háromból két iskolai főzőkonyhát nem újítottak fel, nem használnak. A Városligeti Angol-magyar Két tanítási nyelvű  Ált. Iskola alagsora és az Ungvár utcai Hajós Alfrédhoz tartozó  épület máig üresen áll, pusztul, még csak egy kalapácsütésnyi előkészületet sem tettek egyikben sem. Nem is szándékoznak. Az ügyvezető szerint azért nem használják a konyhákat, mert az iskolák igényt tartanak a helyiségekre, csakhogy ez nem igaz, a valóság ennek a fordítottja. Az iskolák és az önkormányzat türelmesen várták, hogy a cég beköltözzön, és csak ezután jelezték a fenntartónak, hogyha a cég nem használja a területet, akkor ők tudnák használni. Jellemezően egyik épületrész felújítása sem szerepel az önkormányzat 2014-es költségvetésében.
A főzőkonyhák felújításának elmaradása nemcsak szerződésszegés,  de konkrét kár: a cég nem újít fel két önkormányzati ingatlant, továbbá a helyi munkahely teremtés is elmarad. A Hungast a KÖZGÉP-es mintát követve tulajdonképpen beruházás nélkül, alvállalkozókkal végezteti el a munkát, míg az önkormányzat  immár egy fölösleges, közbeiktatott (fideszközeli) céget is eltart.
A Hungast cégcsoport gyors  terjeszkedéséről, más önkormányzatoknál viselt dolgairól, a gyors terjeszkedés hátteréről,  Bánki Erik fideszes képviselőig vezető tulajdonosi hálójáról ITT olvashatja el a HVG cikkét. Érdemes.
hajos_konyha_3020.jpgA Hajós Ált. Iskola Ungvár utcai  kétszintes főzőkonyhája  a szerződés ellenére mindmáig üresen áll

Kérfalusi ügyvezető úr telefonos érdeklődésemre azt válaszolta, az étel kipróbálásra volt, máshol szeretik. ( bár elsőre azt is tagadta, hogy probléma volt, csak azután ismerte el, hogy konkrétan említettem az igazgatói levelet, melyet ő is megkapott) Az ügyvezető azt állította, hogy a 10%-os alvállalkozói limit a tíz éves szerződési időtartamra szól. Tévedésben van, az önkormányzat határozott időre, 5 évre kötött a Hungasttal szerződést, egész pontosan 2017. 08. 31-ig. A szerződés meghosszabbítható, amennyiben az önkormányzat 2017-ben úgy dönt. Amennyiben a cég betartja a Kbt. idevágó szabályozását a 10%-os alvállalkozói foglalkoztatásról, (feltehetőleg már átlépte) és amennyien mi, zuglói szülők elégedettek vagyunk. De ha a cég nem tartja a be a szerződést pl. a főzőkonyhák felújításáról, vagy rendszeresen panasz van a minőségre akár idő előtt is felbontható. Bizony.

komment

Címkék: zugló közbeszerzés közétkeztetés Hungast mecsek Zuglói Szülők Közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr275807691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2014.02.12. 15:30:23

Minden nap ilyen kaja van az oviban. A liszt olcsó, rántott leves, szétfőtt zöldség, tészta tésztával.
Se vitamin, se élő anyag, se tejtermék, se hús. :(

varnai 2014.02.12. 15:57:07

Mondjuk az, hogy nincs az ételben élő anyag (lásd Patyomkin páncélos) az speciel nem baj. : )

A többi jogos.
süti beállítások módosítása