HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Egymillió munkahelyet teremtünk - FB jutalomfalatok és egyéb állások jól szavazásért

2013.05.28. 08:06 varnai

A bosszú és a hűbéresek megjutalmazása, a papcsáki polgármesteri működés alapeleme, nem maradhatott el az FB tagságok újraosztása során. Míg a ciklus elején csak kettő önkormányzati cégünk volt, ma - a takarékosság jegyében - immár hét önkormányzati cégben:

   • Városgazdálkodási Zrt-ben 6,
   •  Sport és rendezvényszervező nonprofit Kft-ben 5,
   • Médiaszolgáltató Kft-ben 3,
   • a Társasházkezelő  és Közterület-fenntartó kft-ben 3,
   • a Cserepes Non-profit Kulturális Kft-ben 4,
   • a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft-ben 5,
   • és a Zuglói Filharmónia Kft-ben 5,

összesen harmincegy Felügyelő Bizottsági tagságot lehet szétosztogatni.

Figyelem, a posztok odaítélésénél a cél korántsem az önkormányzati cégek hatékony és hozzáértő tulajdonosi ellenőrzése, sőt. Az átstrukturálásból is kitűnik, a bizottsági helyek tiszteletdíjai egyszerű -bár legális -  közpénz terítő eszközök a képviselők fizetésének kiegészítésére, a hűbéresek, a pártkatonák kifizetésére. Elvételük vagy az azzal fenyegetés fegyelmező eszköz az ellenzék vagy az esetleges belső ellenzék rövid pórázon tartására, az ellenvéleményt megfogalmazók megbüntetésére, anyagi ellehetetlenítésére. (és az elmúlt időszakban élt vele az LMP is) 

S bár Zugló éllovas vagy inkább állatorvosi ló ( itt a rossz vezetés miatt egyre több pénz kell az udvartartás fenntartásához, a folyamatos morgás és zendülés elfojtásához) de nem csak Zuglóban megy az FB biznisz , így megy ez minden kerületben és minden nagyobb településen.  És mint az alábbi összefoglalóból látszik nem csak a Fidesz használja az FB helyeket a  területi pártaktivisták, és a valóban szükséges szakértők  finanszírozására, használja minden párt.  Ez a pártfinanszírozás szürke zónája.

A hét önkormányzati cégünk FB-jeinek tiszteletdíjai évi mintegy 43 millió forintjába kerül a zuglói adófizetőknek.

És mint mellékesen látjuk majd, Zugló önkormányzata éllovas az ígért egy millió munkahely megteremtésében is. Több tucatnyi fideszes  havernak, barátnak, rokonnak biztosított jól fizető állást, megélhetést. Az hogy ezen állások elfoglalásához  másokat, régi munkavállalókat kellett elbocsátani, az meg nem számít, - (fülke)forradalom van. Biztos mind kommunisták vagy liberálisok voltak.

Az alábbi adatok mind nyilvános önkormányzati határozatokból és nyilvános cégjegyzékből lettek összegyűjtve. Lássuk:

A Zuglói Vagyonkezelőből afféle barbatrükként Városgazdálkodási Zrt-vé alakuló cégbe be- azaz visszakerült viszont az egyszer már lemondó Virág Kriszta, aki fegyelmezetten nyomta a gombot, amikor kellett.  Az FB tagok bruttó 140 ezres, az elnök 200 ezres tiszteletdíjat kapnak.

Az eddigi öt FB helyet a takarékosság nevében hatra emelték. A hat, bár ellentmond a szokásos páratlan létszámnak, de ez most nem számított, mert egyszerre kellett megjutalmazni a BVSC ügyben a kritikus tömeget biztosító biztosító ZÉK-es (ex MSZDP, ex MSZP-s) "nincsazapénz" Tamás Lacit és a telkek eladását megszavazó MSZP-t.

Az MSzP ugyanazt az Hajdú Flóriánt delegálta (2010-ben a 6. körzetben indult az önkormányzatin), aki 2011-ben némán nézte végig Mazsu ténykedését, még akkor sem tett semmit, amikor a fideszes FB tagok már az FB-ből való kilépéssel tudták csak nyomatékosítani, hogy súlyos baj van. Nyilvánvalóan ilyen éber és karakán pártra és "civilre" van szükség a milliárdos és a létrejötte óta mindig problémás önkormányzati cégben. Értelemszerűen kitettek engem és Füle Bernadettet. Egyikünk sem szavazta meg a BVSC átvételt, Füle kisasszony azon renegát hat fideszes egyike, akik kritikával szemléli a polgármesteri működést és ennek, ha szóban nem is, szavazásokon hangot mer adni. Én meg - ki gondolta volna - nem váltottam be a megvásárlásomhoz fűzött reményeket. Nem szavaztam meg a cég 2012-es éves jelentését, mivel a cég köz- és sima beszerzéseiről kérés ellenére sem kaptunk semmiféle tájékoztatót. Amikor én az FB-be az MSZP-s helyére bekerültem a Népszava több cikkben leplezett le. Kíváncsi vagyok, most lesz e hasonló cikk, ez esetben az MSZP és  ZÉK megvételéről.

Természetesen visszakerültek az FB-be Tildy Balázs, Bihary és Gyügyei képviselő  urak, - a kisnemesekre mindig lehet számítani a gombnyomásokkor.

Tildy Balázs, aki láthatóan  képtelen volt az elmúlt évben a felügyelő bizottságot az ügyrendben, sőt a GT-ben leírt módon törvényes keretek között működtetni szintén újra bekerült. A bruttó 200 ezres FB elnöki poszt, mellette a Zuglói Médiaszolgáltató Kft-ben 50 ezres Felügyelő Bizottsági tiszteletdíj, (Balázs és a cég igazgatója telefonon jelezte,  h Balázs tavaly óta nem tag, a cég saját honlapján mindenesetre nem ez szerepel) 104 ezres képviselői tiszteletdíj, a 45 ezres bizottsági pótlék, az 50 ezres tanácsnoki poszt (Fővárosi kapcsolattartásért felelős Tanácsnok) és ehhez a nemrég a fővárosi önkormányzati cégben a FŐKÉTÜSZ-ben Kovács Balázs által adott irodai állás feltehetőleg mindösszesen hatszázezer + forint közpénzből járó apanázs. Szép kollekció a hűségért egy még sehol nem dolgozott végzettséggel nem rendelkező ifjúnak. CV-ért katt a képre.

TildyBalázs.jpg

bihary_illemtudó.jpg

Miután  Kovács Balázs képviselőnk (miután a XVI. kerületből már kiutálták)  és alpolgármesterként nálunk sem vált be a Vidámpark Felügyelő Bizottsági elnöki posztja mellett afféle Tanú módra havi egymilliós bérért tovább ejtőernyözött  a FŐKÉTÜSZ-höz.

 Amint az új igazgató megmelegedett a  fővárosi tulajdonú kéményseprő cégnél, (bár semmiféle cégvezetői múlttal nem rendelkezik) azután röviddel a polgármesteri titkári pozíciót elvesztő, a cserkészek által osztott szórólap szerint "illemtudó faltörő kos" Bihary Zoltán, majd kisvártatva Tildy  képviselő is a Kéményseprőipari Vállalatnál talált új, természetesen irodai munkahelyre.Mivel a két ifjú egzisztenciája innentől részben Kovács Balázstól függ,  - ahogy a hűbéresi rendszerben elvárt - a szavazásokkor őt követik, három tagú Kovács-Tildy-Bihary kéményseprő frakciónk van.

Gyügyei úr lojális aprómunkával a 104e+45eFt-os képviselőség és a bizottsági pótlék, az 140eFt-os Városgazdálkodási FB hely mellett a havi 50 ezres Családügyi Tanácsnoki posztot is begyűjtötte.

GügyeiAttila.jpgGyügyei úr családszerető emberként értelemszerűen gondoskodik, ha más nem hát a saját családjáról: már a ciklus elején az önkormányzatnál, a kabinetben kapott állást Gyügyei Lilian, (250-300eFt?) hogy aztán kisvártatva kinevezzék Gyügyeiné Tamás Viktóriát, a feleséget a Zuglói Szociális Gondozó Szolgálat igazgatójává. (350eFt?)

A Sport és Rendezvényszervező non-profit  Kft, mely a két évvel ezelőtt létrehozott és érdemi munkát nem végző Eszközkezelő Kft-ből  alakult, szintén jól megy. Ezért cég Felügyelő Bizottságának létszáma megnövekedett, és a cég fontosságához képest az FB tagok is meglepően sokat keresnek.  Havi 120 ezerért vitéz Markó úr képviseli az ellenzéket, Solt Zoltán, Mélykuti Melinda képviselők és Komáromi Zoltán a többséget. Az elnök Bátki László képviselő úr havi 150 ezerért.

A nemrég szintén cégesített Cserepes Kulturális Non-profit Kft-nek szintén lett FB-je, itt az ifjú krampusz Erdős Réka lett az elnök havi 60 ezerért. A kisasszony zuglói karrierje Papcsák elszámoltatási kormánybiztosi titkárságán ERDOS_PAPCSAKkicsi.jpgkezdődött, vezetett a polgármesteri előszobán át a Vagyonkezelő nagyhatalmú titkárságvezetőségén keresztül az egyik napról másikra történő felmondásig. Vigaszdíjként maradt ez a kis havi járandóság. Testvére, Erdős Dóra a nővért követve került önkormányzati alkalmazásba és nemrég szintén a polgármesteri előszobából a Vagyonkezelő igazgató-helyettesévé váló volt zuglói rendőrkapitány alá.

Az ellenzéket az FB-ben az MSzP képviseli, aki a 2010-es önkormányzat választáson a 14. körzetben indult Hevér László Györgyöt delegálta. Tagok még Falkay Magdolna Tímea és Dr. Balogh László. Ők bruttó havi 40 ezerért figyelnek.

A télapó szerepében a nemrégiben Kerületgondnokká kinevezett Barabás Ferenc a zuglói fidesz régi tagja, aki a  Pénzügyi Bizottságból is kap a puttonyba

A szintén  friss Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft-nk14_ vk Czegledi Janos.jpg lehetőséget ad pénz osztogatására.

Az öt tagú felügyelő bizottságot Ramaszéder Gusztáv (Fidesz) vezeti havi 90 eFt-ért. 

Az ellenzéket Czeglédi János a Jobbik fővárosi képviselője testesíti meg, míg fideszközeli Klug Lajos az FKF Zrt jelenlegi vezérigazgatója. 

Nagy Lívia a KDNP delegáltja, míg Csillag Endre Mélykuti Melinda képviselő-asszony férje. Ők fejenként havi 60 ezer forintot visznek haza az évi négy ülésért.


A ciklus elején létrehozott Médiaszolgáltató Kft közérdekű adatai szerint  Rátonyi Flóra  képviselő lett az FB elnöke havi 80 ezerért, (CV-ért katt a képre)RátonyiFlóra.jpg

miközben   a papa, a volt polgármester Rátonyi Gábor Bt-je havi 300 ezerért ad tanácsokat a Sport Kft-nknek. Legálisnak legális. A Rátonyi klánnál is a család az első. A férj rövid Vagyonkezelős karrier után tavaly friss cégével megszerezte  az okmányirodában működő büfét és kiszervezték hozzájuk a gondnokság üzemeltetését is. Összeférhetetlenséget, - ha nem is jogit, de morálisat - itt sem érzett senki, amikor felvetettem az ügyet a képviselő testületben.

A fáradhatatlan Tildy Balázs és a Tulajdonosi Bizottságban Fidesz delegált Forrai Richárd a két másik FB tag havi 50-50 ezerért. (Balázs és a cég igazgatója telefonon jelezte,  h Balázs tavaly óta nem tag, de míg írásos anyag erről nincs, sőt a cég honlapján is, akkor immár egy éve, téves adat szerepel, a megtévesztés a vérükben van : )

A propagandacég, mint a Vagyonkezelő Zrt tulajdona afféle zsák a zsákban cég, ezért FB posztjairól nem is a képviselő testület dönthetett. Az ellenzék nem csak nem delegálhatott,  de semmilyen módja nincs, hogy belelásson a cég működésébe. Ez az évente 160-250 millió forint közpénzt felemésztő cég igazi kifizető hely. Az ügyvezető a Nyíregyházáról hozott a polgármester bizalmasának nevezhető, de hozzáértéssel nem vádolható Siket Tibor havi 500 ezerért. Ő vezette a polgármester 2006-os baktalórántházi kampányát. Mivel kellett egy hozzáértő is, ezért szakmai igazgatóként Schubauer Ferencnek (ex Magyar Hírlap Nemzet) szintén havi 500 ezer forintot fizetnek a zuglói adófizetők a Zuglói Lapok elfogulatlan tájékoztatásban kimagasló teljesítményéért. Az újság exfőszerkesztője, ma főmunkatársa a polgármesteri alákérdezős interjúkat készítő Magyar Hírlapos, EchoTV-s Pindroch Tamás. Felesége a polgármesteri előszobából került az Oktatási Osztály csoportvezetői posztjára.

Megjegyzendő, az előző ciklusban a kerületi média (újság, TV) mindenféle önkormányzati cég, igazgatók, FB, stb. nélkül is sikeresebben - és nem utolsó sorban fele ennyiből működött.

A szintén új,  a 2011-ben alakított Zuglói Társasházkezelő Kft.  A Pusztai Péter, a 2011-ben lemondott fideszes képviselő által 450 ezerért vezetett önkormányzati cég felügyelő bizottságában elnököl havi 70e Ft-rt  az anyacég belső ellenőréből Koordinációs igazgatóvá avanzsáló Nagy Zoltán, tagok a fideszes Fülöp István, és Bertók Zoltánné, aki a ZÉK delegáltja. Havi 50-50eFt a tiszteletdíjuk.


És végül itt van nekünk a Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. mely évi 130 millióért (egy óvoda éves fenntartási és bérköltsége) muzsikál. A zenekar felügyelő Bizottság  elnökének havi  90 ezer,  a sima tagoknak havi 60.000 forintot hoz. Tag Dul Rita, Sassné Dodog Erzsébet, Szutor Józsefné aki Fidesz nyugdíjas tagozatát, míg Bodó Dávid  a zuglói Fidelitas szineit erősíti.  "Szintén zenész" Weinwurm Árpád Fideszes EX képviselő, aki jelenleg a Pénzügyi bizottság külsős tagjaként 45 ezret, míg tanácsadóként a ciklus elejétől hozzávetőleg BRUTTÓ 200e Ft-ot kapott az önkormányzattól. (Árpi bácsi közölte, hogy e tanácsadói szerződés már nincs érvényben, de hogy mikortól szűnt meg, azt nem volt hajlandó elárulni.)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr435318334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szgyula 2013.05.28. 11:56:23

Csak pontosítani valamit: Lányom sulijának teljes éves költségvetése 90 millió alatt van. Ebben bér, épület hitel, rezsi, stb. mind benne van. 150 diák kerül ennyibe. Egy 25 fős ovis csoport emlékeim szerint nincs havi háromnegyed millió sem. 130 millióból már 10-15 ovis csoportnak ki kell jönnie...

Bio Asszony 2013.05.28. 22:41:38

Ezek csak helyi (zuglói)pénzmorzsák! Az igazi NAGY FALAT a jelenlegi földtörvény-tervezet után jöhet! Hatálybalépésével megnyílik a földpiac és kb.16-szorosra nő a föld ára! A földkupeceken túl a küszöbön toporognak az ipari agár-multik is, hoyg a pihentetett magyar földeken (horror)intenzív technológiákkal termeltessenek a 16ezer ha-os "családi" gazdaságokkal - persze a népességi gondokkal küzdő, földszegény országoknak. A 10%-os rezsicsökkentéssel szemben ebben az évben a legelesettebbektől (pl.VALÓDI rokkantnyugdíjasoktól)vették el a közgyógyellátást, a kedvezményes utazást és a 4gyerekesektől is a gyermekvédelmi támogatást...!HAJRÁ FIDESZ! HULLJON A FÉRGESE -mármint a kisember, aki semmire sem vitte !!!

Klára Freud 2013.05.28. 23:16:06

Páros számú felügyelőbizottsági tag nem tud döntést hozni semmilyen ügyben sem... az elnöknek dupla mandátuma van? 5 vagy 3 szokott lenni ilyen kis méretű vezetés mellett a felügyelőbizottság... és eredményközpontú, nem fizetést kap. Tehát maximum az adott intézmény költségvetésének arányában illik kiadni a bérüket, a felelősség szerint és utólag! HA A CÉG NEM VESZTESÉGES! Illik megszavazni a százalékot és a feladat nagysága alapján dönteni, de ez csak egy szervező dumája... nem vagyok hivatalnok.

Klára Freud 2013.05.28. 23:21:28

A szakértőnek rezsiórabére van. A diplomás rezsiórabér tudomásom szerint 20 ezer Ft/óra bruttó. A feladat nagysága határozza meg a szakértői munkadíjat, és, ha a szakértő marhaságot mond, azért felelősséget kell vállalnia... tehát a MEGVALÓSÍTÁS után kapja meg a teljes pénzt, a munka leadásakor maximum a rezsiórabér fizethető ki neki!

Klára Freud 2013.05.28. 23:29:20

Egy 130 milliós feladathoz az elnöknek 18000 Ft fizetést adni? Szerintem is irreális dolog! Az egész bizottság nem kaphatna szerintem többet, mint másfél millió forint! A szakértő pedig 1 milliónál többet nem érdemelne meg, és UTÓLAG! Fele előleg... a többi utólag jön. Ha tényleg ilyen komoly a feladat, hogy 1400 ezer forint szakértői díjat követel meg, akkor alá van lőve a végrehajthatóságra szánt pénz. Minimum 140 millió az az összeg, amit a feladatra illene rászánni. A szakértőnek a kockázat miatt illik megadni az 1 %-t. Jelenleg 15 % a jutalék nagyság üzletkötéskor ( 10 % a terítő, 5 % a piramis teteje...) De, ha szamárságokat állítok, mert nem vagyok közgazdász, kérdezzétek meg Róna Péter urat a számokról és arányokról. Az Ökopolisz alapítvány biztosan nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik, mint én.

OkoskaTo:rp 2013.05.30. 11:33:46

Azért ha már szóba került Gyügyei: Zugló nem Miskolc. Míg ott a Zsiga Marcell házáig vezető utat nemrég "véletlenül" leaszfaltozták, nálunk szerencsés véletlen, hogy még egy korábbi ciklusban épp a képviselő úr házáig burkolták le a körvasút sort (jó esetben az ingatlanfejlesztő pénzéből), ami mindenhol máshol földút azóta is.
maps.google.hu/?ll=47.532292,19.121728&spn=0.001543,0.004128&t=h&layer=c&cbll=47.532319,19.121588&panoid=DAfdGZ7k0XstmL3Rir7TZA&cbp=12,247.26,,0,15.33&z=19
(Amúgy neki épp a családszeretetével nem ízléses viccelődni, hiszen 3 saját gyerek mellett 10 nevelt gyerekről gondoskodik.)
süti beállítások módosítása