HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ki etet minket és mivel? A közétkeztetési szerződés kikérése

2013.02.14. 15:33 varnai

HURRÁ! Végre döntés született közétkeztetés ügyében, a régi új cég a HunGast Mecsek Kft. immár az egész kerületet etetheti. Mivel sajnos úgy tűnik mégsem minden fenékig tejfel, az elmúlt napokban - egy életem egy halálom, mit meg nem tesz a közért egy fatalista képviselő - több önkormányzati menzán ettem az elemisták ételeiből!menza_flickr_tutuka.jpg

Ilyen és olyan konyha által készített mutációkban minden napra jutott gezemice/húsleves. Mi ezt a múlni nem akaró örökzöldet a boldogult Magyar Néphadseregben még  Petőfi levesként emlegettünk (Valamit visz a víz.. Minek nevezzelek?), mely, ahogy akkoriban, úgy most is rövid tányéron töltött karrier után jut az ételszállító badellákból  szinte hiánytalanul a moslékos hordókba. Másodiknak sűrű gyümölcslevessel/igen híg szósszal  nyakon öntött pirított darát kaptam (becsszó ez volt a neve)  sertéssült darabbal dekorálva. Most már értem, miért mondta a jegyző, hogy a gyerekek nem tudják a szülőknek megnevezni, hogy milyen ételt kaptak  a suliban ebédre.

Miután jobban lettem és   újra erőre kaptam próbáltam megtalálni az önkormányzat honlapján a közétkeztetésre vonatkozó  aktuális közbeszerzést és a győztes HunGasttal kötött szerződést. Mindhiába, a honlapon csak a 2012. márciusi közétkeztetési szerződések találhatóak meg. Itt még három cégnek jutott hely a piacon. Mostanra csak egy maradt... pont az, amelyik a Zuglói Szülők felmérése szerint a legtöbb kritikát kapta, és amelynek zuglói konyhája nem lévén Esztergomból szállította az  ételt.És akkor most már értem a madárlátta jelzőt is.

hatalyos_kozetkeztetes_szerzodesek_2013_02_14.JPG

A törvény szerint a kerület tavaly hozzávetőleg tucatnyi közbeszerzésének mind a honlapon megtalálhatónak kéne lennie, de csak néhány elérhető.

hatalyos_szerzodesek_2013_02_14.JPG

 

Mindezek miatt most az alábbi hivatalos adatkikéréssel fordultam a jegyzőhöz. Várjuk gyors válaszát.

From: studio_landa@hotmail.com
To: jegyzo@zuglo.hu; galo.bernadett@zuglo.hu; attilakarakasdr@freemail.hu
Subject: kozerdeku adat kikeres
Date: Thu, 14 Feb 2013 15:17:53 +0100

Tisztelt Jegyző Asszony,

Közérdekű adatkéréssel fordulok Önhöz.

1.  Kérném az önkormányzat és a Hungast Mecsek Kft. között megkötött legújabb közbeszerzési szerződést és annak mellékleteit.

Kérem a bíráló bizottság által összeállított bírálati lapokat, és a bíráló bizottság előterjesztését a döntés vonatkozásában.

2. Kérem továbbá a Bosnyák tér önkormányzat általi felújításának  építési engedélyét.


A törvényes határidő betartásának reményében a munkáját köszönve,

Tisztelettel, Várnai László

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alább még érdekességként befolyattam a Zuglói Szülők tavaly decemberi levelének egy részletét. Ez után mondhatni meghökkentő, hogy miért a HunGastra esett a választás. Bár én igazából nem is csodálkozom.

Elöljáróban még annyit szeretnénk kiemelni, hogy
• mindhárom szolgáltatóval kapcsolatban érkeztek be negatív és pozitív vélemények egyaránt, amit véleményünk szerint többek között az is okoz, hogy egy cég több konyháról is szállít az intézményekbe,
• általánosságban elmondható, hogy mindhárom cég együttműködő volt az elmúlt időszakban, lehetőségeikhez mérten igyekeztek eleget tenni a kéréseknek, orvosolni a hibákat.

ELAMEN Zrt.
Pozitív vélemények:
• mennyiségi, és jelentős minőségi javulás az előző évhez viszonyítva - gyerekek szívesen eszik. Frissen, melegen érkezik az étel.

Negatív vélemények:
• októbertől csekély mértékű mennyiségi romlás, ill. kicsivel kevesebb zöldségféle

HunGast Holding Zrt. (HunGast Mecsek Kft.)

Nem egészen tiszta a kép: úgy tűnik, hogy a HunGast Mecsek Kft.-vel kapcsolatban kizárólag negatív vélemények fogalmazódtak meg, egy részük amiatt, hogy Esztergomból kerülnek az ételek a zuglói gyerekek asztalára (s emiatt sok étel már fel sem kerül az ételsorba). A gyerekek délutánra éhesek lesznek/maradnak a nem tartalmas ételek miatt. Ezekben az intézményekben „visszasírják” a Juniort.
Ugyanakkor a Móra Ferenc Általános Iskolában lévő konyhán készült ételeket dicsérik az iskolában: „Mennyisége, minősége jó, változatos, az egészséges életmódra nevelést figyelembe veszi.”

SODEXO

Pozitív vélemények:
• minőségi javulás a vezetéssel, szülőkkel való konzultációt követően
• gluténmentes diéta változatosabb

Negatív vélemények:
• minőségi romlás – több moslék, valamivel kevesebb befizető

Összességében a legtöbb panasz a HunGast esztergomi konyhájára van.

Ha sorrendet kellene felállítanunk, akkor (a legjobb az első):

1. ELAMEN
2. SODEXO
3. HUNGAST

Reméljük kis közvélemény-kutatásunkkal segítettünk abban, hogy jövőre már egész Zuglóban megfelelő minőségű és mennyiségű ételek kerüljenek a gyermekeink asztalára.

Üdvözlettel:
Zuglói Szülők Közössége

komment · 2 trackback

Címkék: közérdekű adat közétkeztetés Zugló zuglói önkormányzat Várnai László adatkikérés zugló LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr95080497

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mint a menza fent a fán… 2013.02.21. 14:13:46

Nehéz eldönteni, hogy komoly előrelépés történik-e menzafronton Dél-Pesten vagy csak a „kész átverés show" áldozataivá válnak a szülők. Komoly szülői tiltakozást váltott ki több dél-pesti kerületben is az elmúlt években a közétkeztetés helyzete. A kor...

Trackback: Narancsot facsartak a pesterzsébeti lokálpatrióták 2013.02.15. 01:09:43

"A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott, és ötpercnyi tanácskozás után mindenbe beleegyezett." Tavaly decemberben a többségi GŐZGÉP frakció úgy döntött nem kíváncsi az utcában lakók véleményére, tőlük függetlenül dön...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patakmente 2013.02.14. 19:03:32

Képviselő Úr!

Ennek kellene utánajárni!

„Zuglóban megint eltűnt pénzekre derült fény” – címmel közölt hírt az Új Ász Online, amiben a szerző rávilágított arra, amit mi mindannyian tudtunk, hogy Zuglóban egy ideje nincs nyugalom. Lehet, hogy az egykori főelszámoltót fogják elszámoltatni? „Papcsák polgármester fura ügyletei után egy ellenőrzés során derüt ki, hogy százezrek hiányoznak a kerületi művelődési házként is funkcionáló Cserepes-Villa kasszájából. Ám az ilyenkor szokásos feljelentés elmaradt.”- írja az ujasz.com. A kerületi ellenzék szerint Rozgonyi Zoltán alpolgármester, az ügylet felügyelője ezekről az ügyekről bejelentést nem tett. Képviselőtársai szerint ezzel nem csak a hivatalnak ártott, hanem a kerületi polgárőrségnek is, amelynek felkent támogatója. Mindeközben Zuglóban tényleg nagy a baj, hisz a Papcsák polgármester által bizalmasként is kezelt ex-kerületi vagyonkezelő ténykedése alatt, majd félmilliárdos kár keletkezett. Hogy, kinek és mikor kell politikai felelősséget vállalni, az egyelőre számomra rejtély. A kommentekre figyeljünk, mert a Polgármester Urasság nem tűri a kritikát.
ujasz.com/itthon/3369-zugloban-megint-eltunt-penzekre-derult-feny

varnai 2013.02.15. 00:07:16

Az Új Ász című méltán közismert médiát ritkán olvasom. Azt mindazonáltal kissé furcsállom, hogy kerületi ellenzék szájába ad egy hírt, melyről a kerületi ellenzék leginkább az ő cikkükből értesülhetett először. És miféle "ügylet" és hogy kerül ide a polgárőrség?
Ja, plusz kaptunk tegnap egy igen komoly névtelen levelet is.
A többi megállapítással, nagy a baj, vagyonkezelős százmilliók, stb. amúgy messzemenőleg egyetértek. Épp ezért kissé fura ez a hirtelen sok helyről egyszerre jövő felbuzdulás.

redaz 2013.02.15. 22:25:04

Tisztelt Várnai úr!

Nagyon örülök,hogy személyesen akart meggyőződni arról,hogy milyen a gyerekek közétkeztetése.Az én 30 éves tanítói pályafutásom alatt szerzett tapasztalatok is hasonlóan lehangolóak.A gyerekek szinte egész tanévben nem esznek ebédet,mivel az fogyaszthatatlan.Kivételt képeznek azok az iskolák,ahol helyben főznek,mert az mindig ízletesebb,egészségesebb és gazdaságosabb is.
Az egész szemléleten változtatni kellene,hiszen ez nem egy útépítés,ahová célszerű egy nagy céget felvonultatni a munka hatékonysága érdekében.A közétkeztetést ennél árnyaltabban lehetne kezelni pl. több kis helyi vállalkozó bevonásával,vagy a már említett iskolai konyhával.Szerintem így jobban meg lehetne felelni a gyerekek és a szülők igényeinek.
Kíváncsian várom a közbeszerzéssel kapcsolatos adatokat.Szeretném tudni,hogy kik a bíráló bizottság tagjai?Véleményem szerint jó lenne,ha a testület meghallgatná őket,majd a zuglói családokat is tájékoztatnák döntéseik indokairól.

xGéza 2013.02.16. 08:15:05

csak az irodalmi korrektség kedvéért:

Petőfi leves - Minek nevezzelek?
Zilahy leves - Valamit visz a víz

OkoskaTo:rp 2013.02.21. 16:47:46

@fish14: Ez épp véletlenül nem a jogosan és sokat szidott HunGast, hanem a második befutó Sodexho.

Én azért még emlékszem pár évvel ezelőtt olyan étkeztető cégre, akik képesek voltak annyira jó menüket összerakni, hogy az óvónők leállították a gyümölcsnapozást, mert pl. a menühöz mindig jött elég friss gyümölcs.

Ugyan a gyerekek eszik (vagy nem eszik meg), amit ezek kifőznek, de az ő szavukra mégis csak korlátozottan szabad hallgatni. Ha rajtuk múlna, akkor mindig milánói spagetti és sültkrumpli lenne.

piranya_mama 2013.02.21. 20:49:35

@OkoskaTo:rp: Csak félig van igazad! Mert február 1-től MINDENHOL a Hungast étkeztet, csak nem tud a feltételeknek megfeleleni, ezért alvállalkozókkal főzet - az eddigi versenytársakkal: Sodexo, Elamen. AZ étlapot is HUngast állítja össze. Egyébként a NEHIB vizsgálat több Hungast-Hungast intézményben is vizsgált...
És már nemcsak a gyerekek véleményét hallgatjuk meg - bár miért is ne hinnénk nekik -, hanem dokumentálunk is.
süti beállítások módosítása