HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Közérdekű adatot hozzáférhetelenné tesz vagy meghamisít: Btk. 177§

2013.01.14. 14:39 varnai

Mint a blogom olvasói tudják 2012 november 30-án mint képviselő (hivatalos személy) és mint sima állampolgár Közérdekű adatkéréssel fordultam a Zuglói Önkormányzathoz, a kerületben november folyamán készített és elkészült közvélemény kutatásról kérve adatokat:

  1. mely cégektől lett bekérve árajánlat,
  2. mely cég nyert, (kérném a szerződést mellékelni),
  3. a feltett kérdéssort, a kutatás idejét, és módszerét,
  4. kérem a kutatási jelentést.

Kérésem - mely szerintem nem túl bonyolult -  a 2011. évi CXII: információs törvény tv (1) re támaszkodik, mely így szól:
 
 29. § A közérdekű adat megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény tudomására jutását követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül tesz eleget.

(2) Ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik, az (1) bekezdésben meghatározott határidő egy alkalommal 15 nappal meghosszabbítható. Erről az igénylőt az igény kézhezvételét követő 8 napon belül tájékoztatni kell.

Mivel a kért anyagot még január elején sem kaptam meg egyre kíváncsibb lettem, vajon mi lehet ebben ennyire titkos, vagy kínos, amit ennyire dugdosni kell?

Január 5-én ismét hivatalosan, írásban kértem a jegyzőtöl az adatok kiadását. Ezzel párhuzamosan a Budapesti Kormányhivatalnak is jeleztem, a zuglói önkormányzat törvény sért az adatok visszatartásával.

Január 8-án az aljegyző telefonon értesített, hogy a közvélemény kutatás ügyében a polgármester személyesen beszélne velem, 15 órára vár a hivatalban. A nem egyeztetett időponthoz szó nélkül alkalmazkodva (első a polgármester, a gyerek várhat a bölcsiben) elmentem, és egy órát vártam a polgármesterre., aki végül megüzente egy titkárnővel, hogy nem fog jönni.  ( A mások idejének semmibevételéről a minimális udvariasságról személyesen beszélek vele,  megjegyzem, én nem vagyok az alkalmazottja, bár ilyesmit alkalmazottakkal szemben sem teszünk)

Másnap SMS-t kaptam a polgármesteri kabinet egy munkatársától, " Tisztelt Képviselő úr! A fakkjában várja a közvélemény kutatás!" . Tíz perc múlva újabb SMS érkezett :  Az a döntés született, hogy a kutatás anyagát január 25-én hozzák nyilvánosságra, én is akkor ismerhetem meg. Azaz valaki, feltehetőleg a polgármester úgy döntött, a jogszabályokat semmibe véve nem adják ki a kért anyagokat.

Ezután írásban kértem a jegyzőt, indokolja meg, mi alapján szegik meg az információs törvényt? Válasz azóta sem jött a jegyzőtől. Megjegyzem, nekem  a hivatali út betartásával vele  írásban kell kommunikálnom és nem SMS-ben egy kabinet alkalmazottal.


Január 11-én mintegy másfél hónappal a közérdekű adatkérés után (melyre a jogszabály szerint 15 nap áll rendelkezésre)  levelet kaptam a polgármestertől melyben ez az erősen és infantilisen cenzúrázott pár lap volt található.    

DOC130111.jpg

A  gondatlanul összeschmittelt anyagban melyben a 2. után a 8.  és ez után közvetlenül  a 28. oldal következik,    a lényeges oldalak hiányoznak és persze a többi kérdésre, ár ,cég kiválasztás, stb. sem jött válasz. Utálom, ha  ennyire hülyének néznek.

Mindezek után  - bár mindketten jogászok  - emlékeztetnem kell a polgármestert és a jegyzőt a Büntető Törvénykönyv  177§ idevágó passzusaira:

Visszaélés közérdekű adattal

Btk.177/B. § (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével

a) tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,

b) közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz vagy meghamisít,

c) hamis vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt jogtalan haszonszerzés végett követik el.


papcsak_ferenc.jpg"Összeollóztam, na. Talán nem veszik észre."

 

 

 

komment

Címkék: zugló közérdekű adat közvélemény kutatás papcsák Címkék zuglói jegyző zuglói önkormányzat Várnai László adatkikérés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr475017587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_tom 2013.01.14. 18:05:01

HAHA, most látok először ilyen unorthodox, igénytelen oldaltfekvő, jobbról balra PDF-et, pedig 25 éve kezdtem :) Az se semmi hogy az eredeti digitális, színes anyagot kinyomtatták majd pocsék minőségben fekete fehérben újra beszkennelték, tökéletes példája a felesleges munkával hozzáadott negatív értéknek :D
Mondjuk csak kínomban nevetek, ilyen szintű igénytelenséget, hozzánemértést még sehol nem tapasztaltam. Én szégyenlem magam hogy magyarként azonos halmazba sorolhatnak ilyen véglényekkel :(
És akkor még a cenzúrát nem is számoltam bele...

Én nem értek egyébként a joghoz, de mi ez a huzavona, SMS-ezgetés, berendelgetés, jófejkedés?
Először is asszem hivatalnok vagy, intézd szakszerűen, hivatalosan. Főleg ebben az agyonszabályozott, agyonbonyolított országban tuti megvan a saját hivatalos útja annak is ha kimész az önkormányzati wc-re.
Határidőre odaadják vagy nem? Ha nem akkor bejelentés, lejelentés, feljelentés, és az illetékes szerv elintézi, ennyi. A felszabadult időt meg lehet értékesen, értelmesen eltölteni. Annak örülünk ha időnként tájékoztatsz hogy hol tart az ügy. (Amúgy mi van a vagyonkezelős feljelentéssel? Meg a "rágalmazással", feladták e, vagy még erőltetik?)
A legtöbbször azt hallom ellenérvként az LMP-vel kapcsolatban hogy töketlenek, csak bohóckodnak, nem nőttek fel a "komoly ügyekhez". Próbáljátok ezt nem megerősíteni ha lehet...
Másodszor, lehet hogy ettől nem lesz minden megoldva és szép és jó, de 20 év alatt már rá kellett volna jönni hogy ezek a szép szóból, az együttműködési készségből nem értenek, nem kérik, LESZARNAK MINDENT.
Orbán is megaszonta hogy ez a nép csak az erőből ért. Nyílván tévedett, de gondolom magából és környezetéből indult ki. Velük tényleg csak így lehet.

varnai 2013.01.14. 22:59:33

Hát épp ez, a hivatalos a szolgálati utat betartva próbáltam intézni. Hivatalos kikérés a jegyzőtől, de nem válaszoltak hivatalosan azóta sem.
Eztán fordultam az illetékes felügyeleti szervhez a Budapesti Kormányhivatalhoz. Onnan sem jött még egy "levelét megkaptuk" válasz sem.
Mint az eddigi feljelentések mutatják, ott sem harapnak a saját kezükbe, lásd három hónap alatt semmi Vagyonkezelő ügyben, és a Polt vezette ügyészség lesz a végső remény: (

piefke 2013.01.16. 12:41:08

Mindaddig ez megy, amíg az övék - vagy hozzájuk hasonló alakoké, szervezeteké - lesz a hatalom!

Ajánlom a posztoló figyelméve Varánusz barátunk írásából (varanus.blog.hu/2013/01/16/mifele_valasztasi_csalas_larifari ) az alábbi szakaszt:

"De én azért nektek csak azt ajánlom, kedves mindenféle ellenzék, hogy az ilyen csacska és felesleges feljelentések helyett az energiát fordítsátok a helyzet megértésére és a szervezetépítésre. Kiderülhet és lelepleződhet itt bárki és bármi, ez, amit a videón láttok és a hangfelvételen hallotok lesz a gyakorlat 2014-ben, és senki nem fog tudni ellene tenni semmit. Illetve egyet igen: annyira szimpatikussá váltok a táboraitok előtt amennyire csak bírtok, és a létező legnagyobbra duzzasztjátok az aktivisták létszámát. Mindenki vigyen magával még egy embert, akkor lesztek elegen hangfelvételre és videózásra alkalmas okostelefonokkal, hogy legalább rögzíteni tudjátok ami megesik körülöttetek. Kizárólag a folyamatos jelenlét és a nyilvánosságtól való majré lesz az a valami, amivel bármilyen mértékben féket rakhattok rájuk. 2014 kérdése nem az lesz merik-e, hanem az, kik, mikor és hol merik."

..Úgy bizony!!!:-)

OkoskaTo:rp 2013.01.16. 13:19:23

A hivatkozott paragrafusok közül csupán a 1990. évi LV. törvény, 4-7. § hiányzik. Pedig sok mindent megmagyaráz.

Az Információs törvényt is lehet idézni, csak minek, ha egyszerűen nincsen szankció rendelve hozzá. Sem pénzbírság, sem megrovás.

Ezért viszont simán beperel Papcsák: "Azaz valaki, feltehetőleg a polgármester úgy döntött..." Tudod bizonyítani? Naugye.

GumBur 2013.01.16. 13:27:49

Ha figyelembe vesszük, hogy ez a Kutatópont nevű izé a derék Mráz Ágoston Nézőpontjának meghosszabbítása, akkor nem is biztos, hogy az átadott oldalakon kívül van egyéb eredménye a "kutatásnak". Inkább egyszerűen csak kellett valami fal jogcím, ami alapján a zuglói költségvetésből még év vége előtt kiveszik a pártpénzt.

Krutzifix 2013.01.16. 15:07:02

@OkoskaTo:rp: Szerinted ki dönthetett erről - a polgármester tudta és beleegyezése nélkül?

@a_tom: Nem, Várnai úr nem hivatalnok, hanem képviselői minőségében "hivatalos személy". Ráadásul a bevezetőben írja is, hogy mint képviselő és mint "sima állampolgár" kérte a választ.

Egyébként így lehet reklámot csinálni a Zuglói Kanászkürtnek, hogy a következő számát mindenki lázasan keresse, ne csak tepertő csomagolásra és ablakpucolásra használja - hogy mást ne említsek, mert a nyomdafesték mérgező lehet...! Vajon az tarthat ennyi ideig, amíg átrajzolják, átírják a kutatás eredményét? Nincs egy ügyes számítógéphez értő ember a környéken? De hát erre semmi szükség nem lehet! Avagy a valós válaszok nem eléggé ijesztőek az ellenzék - konkrétan az érdeklődő képviselő - számára, ezért kicsit kozmetikázni kell azokat? Vagy éppen ellenkezőleg! Annyira dicsőítik a jelenlegi városvezetést, hogy az már hihetetlennek tűnik? Netán valóban marad a másik változat, amelyet az előttem szóló GumBur említ...és most lázasan írják a tanulmányt valakik, valahol? Á, az nem létezik! Biztos csak valami félreértésről lehet szó, és elkeveredett valahol a Képviselő úr felé vezető úton a tanulmány is, meg a kérdésekre adott válaszok is.

OkoskaTo:rp 2013.01.16. 17:49:35

@Krutzifix: Például egy túlbuzgó alaktakukac. Mint ahogy az MTV-ben is ártatlan a főnökség a retusálásban, hírhamisításban.

A Zuglói Lapokba kerülő összefoglaló természetesen majd csak a dicséreteket fogja tartalmazni. Mint ahogy a két Zuglói Konzultációból is csak ezek kerültek be, és persze hogy a Polgármester Úr már a nép véleménynyilvánítását megelőzve meg is oldott minden gondot.

Airgüzü 2013.01.16. 18:20:21

Az eset tipikus példája a hatalmi arroganciának! Miért van az, hogy egy antidemokratikus, s a törvényeket sem tisztelő ember polgármester lehet?
Ezek után csak abban bízhatunk, hogy akik a felmérést készítették fideszközeli csókos cég csókos alkalmazottai, akiket az egyébként normális árak sokszorosáért kértek fel a közvéleménykutatás ellkészítésére. (Mondjuk 800 000 forintért oldalanként, vagy ztöbbért?...)
Képviselő Úr! Önnek az ilyen polgármesterekhez, elvi dolgokhoz, a szemét és kultúrálatlan magatartás, a hazudozás, a hamisítások elviseléséhez nagyon sok kitartást kívánok! S erőt, hogy az ilyen gennyládákkal szemben végül győzzön a demokrácia és a tiszta közéletbe vetett hit és népi elvárás!
Ebben az országban mindent lehet! A politikusok szent tehenek, rájuk nem vonatkoznak a törvények. Vagy ha számukra az nem megfelelő, saját képükre szabva villámgyorsan megváltoztatják!
Más!
Írja az Index, hogy akár titkosszolgálati eszközökkel is utánajárnak, kinek mennyi pénze van svájci bankokban. Két kérdés: 1.) csak a svájci bankok esetében vizsgálódnak majd? 2.) Ez a politikusok által kimenekített pénzekre is vonatkozik? És a FIDESZ holdudvarába tartozó egyének esetében ugyaúgy adatokat gyűjtenek, mint a szocik, vagy egyéb ellenzékiek esetében?
Örömmel elmenteném majd valami jelenlegi állami vezető erre vonatkozó válaszát! Előre is köszönöm!
süti beállítások módosítása