HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mintaszerű Zugló gazdálkodása - Ezentúl nem kell a sorok között olvasni!

2012.11.05. 10:19 varnai

 

 

 

1951_03_szabadnOop_138KB.jpg

Megjelent a Zuglói lapok nov 1-ei száma.


A főszerkesztő új, Pindroch Tamás (Magyar hírlap, Echo TV) főmunkatárssá minősült le, az új főszerkesztő Papp Dezső lett. (őt még Kovács Balázs ex alpolgi hozta a XVI. kerületből)

Lehetséges, hogy volt olyan dolog, amihez már Pindroch Tamásnak sem volt gyomra?

Érdemes átnézni a produktumot. A külcsin: a polgármesterünkről hat fotó van a lapban. Annak, aki meg tudja számolni, hányszor szerepel a neve, annak fizetek egy valamit.

Az új főszerkesztő, nem rácofolva eddigi írásai vonalára majd minden cikkben szabadon rugaszkodott el a valóságtól. (Feltehetőleg ez már a matolcsyféle 2013-as elrugaszkodás része. ) Csak emlékeztetőül, Papp Dezső jegyezte a zuglói hajléktalanokról szóló cikket, és abban a  ötvenes éveket idéző stílusú és tartalmú mondatot:

Sajnálatos, hogy a zuglóiak döntő többsége által helyeselt, jó szándákú cselekedetből az olcsó népszerűségre vágyó helyi LMP politikai tőkét akart kovácsolni és megtévesztő módon a fedéltelen emberek védelmezőjeként próbált tetszelegni.

A mintaértékű, mára az MTVA hírcentrumában tanított mondatot úgy sikerült leírnia, hogy nem kérdezte meg a kerületi LMP-t és semmi  konkrétummal nem támasztotta alá állítását. A akkori cikket  és történéseket tanulságos most, egy év távlatából újraolvasni:
http://varnailaszlo.blog.hu/2011/12/29/a_tulbuzgo_szerkesztok_es_a_megbizoik_lelkiismerete


Papp Dezső szokott tudósítani a testületi ülésekről és tollát dícséri "A botrány a testületben, Várnai piranyának nevezte a szülőket" című objektív tudósítás, ő jegyezte a cikket az előző számban, melyben a 30-as övezetet Kovács Balázshoz köti. Az övezeti átsorolást én kezdeményeztem,  előterjesztést - mint azt Papp Dezső is tudja - én írtam, míg Kovács Balázs a pénügyi átcsoportosítás leszavazói közt volt.

 Szóval fényes a szakmai múltnak , a hűséges bértollnokoskodásnak meg is van az eredménye: a fényes udvarban fényes karrier. Az MTVA-ban kirugták, de leginkább a háttérbe tolták a lódítókat, Zuglóban a már megszokott papcsáki öngyilkos káderpolitikának megfelelően - sötét gyalog H2 H4 - előre jutnak. Megjegyzem, az eddigi karrierutakat látva az ilyen centrumgyalogok elég hamar az asztal szélén végzik.


De a dolgunk ennek megfelelően könnyebbé vált, eddig azt kellett kérni a zuglóiaktól próbáljanak olvasni a sorok között. Ezentúl egyszerübb dolga lesz a lakosoknak:Örkényi módra minden cikket, minden mondatot egész egyszerűen ellenkező előjellel kell olvasni.

A témaválasztások önmagukban is árukodóak lesznek. Mint ahogy a kádári néphadseregben használták a ködösítést: ha egy napfényes napon pár nagyobb ködfolt állt a mezőn, akkor a hülye is tudta, hogy az álcázni szándékozott alegységek abban lapulnak. Hofi paródizálta annó, ahogy a fotózást tiltó bazi táblákkal hívták fel a figyelmet az út menti titkos objektumokra. Tehát a dolog pofonegyszerű, amiről a Zuglói lapok hosszan magyaráz, ott valami nagyon bűzlik.

Voilá, első példánk: a címlapon  siketpropaganda az óvoda felújításról. Valahogy HVG eheti printje mintha épp az ellenkezőjét írná a Mókavár ovi felújításáról, miszerint az alvállalkozók nem lettek kifizetve és a büdzsét túllépték, és hogy a fővállalkozó fidesz közeli ember.

Az is ovis módra árulkodó, hogy mit állítanak fennen, miről szabadkoznak, mit cáfolnak.
A 3. oldali cím: Mintaszerű Zugló gazdálkodása. A keretesben meg bájosan előre cáfolnak : " A kialakult helyzet miatt módosítani kell a költségvetést, azonban szó sincs arról, hogy Zugló gazdálkodásával baj lenne." "A Jenő visszaütött!"

Az igazi paródia, stílus tanulmány a Szakrendelős cikk, mondhatni mintapéldány: egész oldalas köd. Szemfényvesztés, másra mutogatás és sima hazudozás. Bármely lakó aki csak, ha másra, tüntetésre, aláírásgyűjtésre nem is, de a Zuglói lapokban megjelent alpolgármesteri,  polgármesteri állításokra emlékszik. Például a " Vádasodók Zugló ellen követtek el merényletet" _címlap0001_JPG_.jpg remek címüre, az észreveszi az időrendi, logikai bukfencet és habitustól függően álmélkodva, a röhögéstől a térdét csapkodva vagy kapára-kaszára kapva indul a polgármesteri hivatal felé, hogy ennyire hülyének nézik.

A Konzultációról konkrét számok, a válaszokról statisztikák persze nincsenek. Persze idézet sincs, de ez érthető is, hisz amit a kerületi lakóktól kaptak azt feltehetőleg nem teszik ki az ablakba, de azt hiszem nem tévedek nagyot ha feltételezem,  sok levél nyomdafestéket sem tűrne. Aki az alábbi a szakrendelőről szóló márius végén készült  filmet megnézi az két dolgot is megfigyelhet.

1.  Márciusban, az elvi döntés meghozatala után még Rozgonyi alpolgármesternek eszébe sem jutott a lakosokkal konzultálni. Még egy lakossági fórumról sincs szó. Ahhoz túl gyávák.A konzultáció csak ügyes, utólagos menekülőút.

2. Már a június 22-ei testületi ülésen visszavonták az összevonásról szóló döntést, azaz dehogyis a konzultációmost, október végén megszülető eredménye után jutottak jobb belátásra.

3. Most pontosan azokat az érveket mondják vissza, amiket  fél évvel ezelőtt a márciusi döntéskor a lakók és az ellenzék oly sokáig mondott., Hangoztattuk   a testületi ülésen, a tüntetéseken, a 4000 aláírással nyomatékosított tiltakozó íveken, vagy akár az alábbi filmben. Hallották, persze, de tojtak rá.


Mi mindenestre innen gratulálunk Papp Dezsőnek, forgassa tollát sikerrel, olvasson sok dialektikát, Szabad Népet, Pravdát és Volkicher Beobachtert.

komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr364889741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaibi 2012.11.05. 12:33:23

Most őszintén:
Van még Zuglóban ember, aki szabad akaratából, térítésmentesen olvassa a Zuglói Lapokat?
A kerületben járva (mert én ugye szoktam ilyet is művelni) többször hallom viszont, hogy "jajj, ki ne dobja azt az újságot, viszem haza télire, jó lesz gyújtósnak".
És ez nem vicc, nem irónia. Erre gyűjtik. Pont.
De kérdem én: nem lehetne az újság költségén egyből tüzelőt osztani a rászorulóknak?

OkoskaTo:rp 2012.11.07. 11:33:35

@Kaibi: Miért, mit olvasson a zember a helyi hírekért? A független és objektív Helyi Thémát?

(A legtöbben nem gyújtósnak gyűjtik, mert gázzal fűtenek, vagy távfűtés van, hanem a szemetes aljára, vagy krumplipucoláshoz.)
süti beállítások módosítása