HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Töltöttkáposzta kilógó lólábbal

2012.09.23. 15:33 varnai

Tegnap immár ötödik alkalommal rendezték meg a Zuglói Káposzta, Gasztro és Borfesztivált.

A  jól megszervezett  és napsütéses őszi nappal megáldott eseményen hozzávetőleg 1000 ember vett részt. Több mint negyven csapat nevezett, főzött nagy lelkesen. Tucatnyi kerületi család és baráti társaság, a kerületi cégek csapatai, kerületi civil szervezetek, mi több a kerületi Jobbik és a kerületi LMP hajoltak bográcsaik fölé, iszogattak egymás mellett jó hangulatban.

Az ilyen, a helyi közösséget építő rendezvényekre nagy szükség van, és láthatóan nagyon hiányzik egy olyan zuglói köztér, egy klasszikus, hagyományos piac, és főtér, ami az ilyen rendezvények befogadó színhelye lehetne. A  Mogyoródi úti, ( ex Siemens, idősebbeknek Telefongyári ) sportpálya állapota elkeserítő, a futballpályát méteres gaz veri fel, nincs közvilágítás, vizesblokk, semmi. Nehéz elképzelni, hogy a 31 milliárdos költségvetésből pont a kerület utolsó sportpályájának fenntartására nem telik havi párszázezer, - miközben sporttanácsokra meg havi majd félmilliót költünk. (erről egy hét múlva részletesebben)  Az értékes Rákospatak-parti telket évek óta ingatlanberuházók kerülgetik. És sajnos a kerület évek, évtizedek óta kokettál velük, ezért nem költ a területre egy fillért sem -  hagyja a pályát a hasznavehetetlenségig lepusztulni.

A nevezők gondosan tálalták a polgármester által vezetett zsűri asztalára az étkeiket.

kaposzt_9981.jpg

A zuglói LMP most először vett részt és nevezett be a versenybe, töltött káposztát és káposztás lángost készítettünk.

kaposzt_9969.jpg

kaposzt_9989.jpg                    Rám a passzív evő szerepe hárult, (még sosem készítettem káposztás ételt) de ígérem, ha más, káposztát nem tartalmazó étellel lehet nevezni, bográcsgulyással, de  legfőképp halászlével, akkor kézbe veszem a fakanalat és lesöpörjük a pályát. Tudniillik apám bajai, míg az anyai ág paksi származású (a csuszatészta kontra gyufatészta vita parázs  és folyamatosan visszatérő családi konfliktusokat generált)

És akkor sajnos a káposztából kilógó lólábról.  A kisebb díjakat az induló csapatok random kapták, (mi nem nyertünk semmit, de erre nem is számítottunk : Ö)  Az egymilliós fődíjat a Budapesti Kereskedelmi Iparkamara, a BKIK kapta. A  személyi viszonyokat ismerőek közül nem is csodálkozott senki, hiszen a zsűriben helyett kapó Szatmáry Kristóf államtitkár,  - mellesleg fideszes országgyűlési képviselő - a BKIK elnöke. Az anyuka, Szatmáriné Jahn Angéla  aki a BKIK csapatát a helyszínen is erősítette - mellesleg fővárosi fideszes képviselő  -  pedig a rendezvényt jegyző Szeretjük Zuglót Egyesület képviselője. Kicsi a világ,  meg a család - nyilván. 

Az egy milliós fődíj már csak ne kerüljön a NER-en kívül, gondolhatták a VIP sátor döntéshozói, de muszáj ezt fiúk ennyire feltűnően?  A közönség néma csendben vette tudomásul az eredményt és kullogott vissza a bográcsaihoz és kezdett pakolásba. Megint hülyére vették őket. Kár ilyen kicsinyes ügyeskedéssel elvenni a lakosság kedvét egy amúgy jó rendezvénytől.

4 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr904797436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.23. 18:50:10

Naja. Mit lehet várni tőlük?

OkoskaTo:rp 2012.09.24. 10:44:27

Elhiszem, hogy nagyon fontos dolog volt a töltöttkáposzta. Elnézést, hogy offolom ezt az írást, de esetleg megért volna egy másik bejegyzést a kerületi iskolások úszásoktatása is.

Jó hír, hogy véget ért a Rátonyi-Panama, és ezentúl nem a XVI. kerületbe hordják a gyerekeket és a közpénzt. Persze, ettől még nem lesz újra tanuszodája a kerületnek.

A kerület által is finanszírozott, de napközben kevéssé kihasznált BVSC-ben való oktatás kézenfekvő megoldás volt. A megvalósítás azonban kicsit elkapkodottra sikerült. Péntek délután szavazta meg a képviselő-testület, hétfőn szóltak a gyerekeknek, hogy kedd reggel már úszócuccot kell vinniük. Ha igaz, a tanév végén kirúgott buszvezetőt is úgy rángatták vissza egyik napról a másikra, hogy szállítsa őket. A fiú részen a hajszárítás sem igazán megoldott - bár állítólag az uszoda igazgatója már rendelt szárítókat.

kollibri 2012.09.24. 13:08:21

Az LMP főztje zsíros volt, nem volt rendesen megfűszerezve.A lángos tocsogott a zsírtól...(a részvétel a fontos fel a fejjel!)az LMP a helyezéséről pontos felvilágosítást kapott volna, ha érdekelte volna. A zsűrinél megtalálható a pontozás, a részletesen összeadott értékek. A fődíjat illetően szó sincs 1 Millió Ft készpénzről...ha érdekli Önt egyáltalán, érdeklődjön a szervezőknél, vagy egyszerűen csak figyeljen, amikor kihirdetik az eredményt...és akkor nem kell hazudnia ...habár a közel 1000 látogató örömét így sem nem tudja elvenni..egy zsűritag

varnai 2012.09.24. 20:18:11

Tisztelt titkos és névtelen zsűritag. Félreérthettél, én egyáltalán nem a mi helyezésünkön bosszankodtam, eszünkbe sem jutott hogy bármilyen helyezést elérjünk. Azt furcsállottam, hogy a 42 induló közül véletlenül az szervezet nyert, akinek a vezetője bent ült a zsűriben, amelyik szervezet másik vezetője meg abban az egyesületben vezető, amelyik a rendezvényt szervezi. Megjegyzem normális esetben a zsűritagsággal ez teljesen összeférhetetlen lenne, normális helyen feltehetőleg a közönségből kérnének fel zsűritagokat.
De mivel Magyarországon, mi több jelenleg a Nemzeti Együttműködés Rendszerében vagyunk vagyunk, igazából nem is furcsállottam. De tényleg kár erre ennyi szót vesztegetni itt csak pár töltött káposzta meg egy milla volt csak a tét, Közgép milliárdos közbeszerzéseket nyer hasonló módon... ott is pontoznak és mindig ő nyer. : )
süti beállítások módosítása