HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mások véleménye

2012.03.02. 10:14 varnai

 A három komment kérdésre: Most már fizetni kell építmény adót is. Az építményadó többszöröse a kommunálisnak hívott ingatlanadónak, ezért mint azt az okmányiroda jelzi, igen sokan jelentkeznek be (vissza) zuglói lakásukba. Mert ha csak tulajdonolja, de nincs oda bejelentve, akkor az építményadó vonatkozik rá.
Bejelentkeznek oda ahol feltehetőleg eddig is laktak, csak például a kötelező biztosítás vagy más miatt vidéken voltak bejelentve. Feltehetőleg a következő visszajelentkezési hullámot a kerület egyes részein bevezetésre kerülő fizetős parkolás fogja kiváltani.

A Zuglói Lapok kapcsán. A képviselők sorban jönnek és immár másodszor is elszabotálni a megszólalásomat védhetetlen lett volna. Jeleztük is, hogyha még egyszer hasonló történik egyből  perre megyünk, a médiahatóságig is elmegyünk - én már beszéltem az ex kerületi képviselő, jelenleg médiahatóságban ülő Kollarik Tamással, (lehet ez jött vissza)  és országos ügyet csinálunk belőle.  A blogomra utalást csak kihúzták : ) Azért azt érdemes megnézni, hogy a költségvetési testületi ülésről szóló cikkben a Jobbikos képviselő kivételével az ellenzéki pártoknak még a neve sincs leírva."Vannak akikként" , "másokként" vagyunk emlegetve. Bezzeg hosszú cáfolatok a kérdéseinkre. Az ellenzéki képviselők így is feleakkora helyet kapnak, mint a kormánypártiak. És természetesen a kormánypárti vélemények a képviselői cikkeken kívül is bőven taglaltatnak. pl. polgármesteri alákérdezős interjúk, termelési riportokként. mi  több a szerkesztői véleményben is megjelennek. Azért, amint látom egy bizonyos szintű kézivezérlés már a jobboldali újságírókban is kivágja a biztosítékot. Nekik is van gyomruk és szemük. Tán emiatt sikerül olyan címeket írni, mint "Címerállat örökbe fogadva" és a polgármester fotójával illusztrálni.

A konzultációról azért nagy remények ne legyenek. A devizahitelesek felmérése kapcsán visszajött kérdőívekkel azóta sem kezdtek semmit, az Eszközkezelő "örzi" őket, nem kerültek feldolgozásra,  de még a számukat sem tudták, akarták megmondani. Kubatov már érdeklődött.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr654284032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piranya_mama 2012.03.02. 22:59:14

Azért, ha belegondolunk, a kommunális adón kívül is hozhat a konyhára valamit az állandó bejelentés ( az építményadót most figyelmen kívül hagyom, majd egy okos kiszámítja a nettó bevételt a végén): ha jól tudom, az önkormányzatoknak juttatott szja-t állandó lakcím alapján osztják vissza. Kezdem a kérdést más megvilágításban látni...

OkoskaTo:rp 2012.03.05. 11:58:02

Nem is említettem, hogy címlapon dicsérték meg magukat a hajléktalanok eldózerolása miatt.

És persze az Erzsébet királyné úti tüzet is Papcsák vezetésével sikerült leküzdeni.

(Arról valahogy nem lehet olvasni, hogy ha a Zuglói Vagyonkezelő volt az épület építtetője, és jelenlegi kezelője, akkor ki is tehet arról, hogy nem volt sem tűzjelző, sem sprinkler a mélygarázsban.)

kacsafej 2012.03.05. 21:56:02

Nagyon köszönöm válaszát az építményadóval kapcsolatban. 2010-ben az építményadó eltörlésével visszaadták a már befizetett összeg időarányos részét, ezért én azóta abban a hiszemben voltam mostanáig, hogy nincs már ilyen. Zuglói lapokat már egy ideje nem olvasok (pedig régen szerettem), csak a kommunális adóról szóló tájékoztatóban láttam ismét ezt az adónemet emlegetni, ezért merült fel bennem ez a kérdés egyáltalán.

2010-ben kaptam építményadó bevallási nyomtatványt levélben a címemre, idén azonban kicsit zavar, hogy ha már ilyen magas (1160.- Ft/nm2-es) összegű építményadót kell fizetnem minden évben, legalább küldhettek volna egy tájékoztatót vagy értesítést, elvégre regisztrálva vagyok a rendszerükben. Így nem terveztem előre egy ekkora kiadást és arra sem számítottam, hogy jóval a bevallási határidő után értesülök egy ilyen kötelezettségről. „Kidobolhatták” volna…

Persze nyilván, mindezt nem itt kéne elmondanom. Azért köszönöm az elolvasást!

belga6 2012.03.06. 08:31:51

Kicsit offolok. Egy mai hír a Blikkben arról, hogy milyen remekül megy az ügyintézés Zuglóban:
www.blikk.hu/blikk_aktualis/emberek-eletevel-jatszik-zuglo-2082346
süti beállítások módosítása