HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

" ...a politikusok titokban saját maguknak akarnak szobrot állítani..."

2012.02.19. 14:12 varnai

 

 December 15-én pályázatot írtak ki a Reiner Frigyes térre, ha valaki nem tudná a Thököly út, Dózsa György út sarkára tervezett Trianon emlékműre. A pályázat alant látható. Tudni kell azon a testületi ülésen, amin a pályázatot kiírták a Csanády Árpád Olimpiai Baráti  Kör is javaslatot tett. Ők  a területre, mely a főváros sportlétesítményeinek tulajdonképpeni kapuja Olimpiai teret akartak létesíteni. Terveik szerint a téren  egy   olimpiai láng alatti emlékfalon folyamatosan kerültek volna felsorolásra Magyarország olimpikonjai. A képviselő Testület elutasította a kérést és kiírta a pályázatot.

Mint a téma iránt érdeklődő, a vizuális művészetekben viszonylag jártas ember évekkel ezelőtt készítettem egy oknyomozó dokumentumfilmet a főváros köztéri szobrairól.  Szerintem elég jól körüljárja, hogy miért ilyenek a meglévő és készülő köztéri szobraink. Szerintem e a pályázat jól beleillik ebbe a sorba.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata (a továbbiakban: kiíró) nyílt pályázatot ír ki Budapest XIV. kerületében a Thököly út  29. szám alatti, (32843) hrsz-ú Reiner Frigyes parkban felállítandó Trianoni emlékmű léptékhelyes ábrázolására, és a környezet kialakítására vonatkozó kert és térrendezési javaslatra.

Pályázat jellege: Nyílt pályázat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata nyílt pályázatot ír ki a Trianoni emlékmű léptékhelyes ábrázolásának, és a Reiner Frigyes park környezet kialakítására vonatkozó kert és térrendezési javaslatának tervének elkészítésére. Sikeres pályázati lebonyolítás esetén a pályamű tervezett felállítása 2012. június 04-én ünnepi rendezvény keretében történik.

 

Az emlékmű helyszíne: Budapest XIV. kerületében a Thököly út 29. szám alatti, (32843) hrsz-ú Reiner Frigyes park

 

Park területe: 908, 47 m²

 

A pályázat célja:

 

Az 1920. június 4-én aláírt Trianoni Békeszerződés emlékére való mementó állítása.

 

A pályázók köre:

 

A  műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző szobrászok.

Nem indulhatnak a pályázaton azok a személyek, akik a bíráló bizottság

-         tagjai

-         résztvevőjüknek hozzátartozója,

-         résztvevőjükkel együtt azonos gazdálkodó szervezettel munkaviszonyban, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, illetve azonos gazdálkodó szervezetben tulajdonosi részesedéssel rendelkeznek.

 

Pályázati útmutató:

 

Az emlékmű a szimbólumalkotás és térszervezés eszközeivel ne csak a Trianoni szerződéskötéssel járó tragédiára és fájdalmára emlékeztessen, hanem sugározza a világban szétszóródott magyarság együvé tartozásának gondolatát. Jelképezze a nemzeti összefogást, áldozatvállalást, a magyarság együvé tartozását, szolgálja fiataljaink magyarságtudatának elmélyítését.

Az emlékmű legyen ékes dísze az e célra kiválasztott köztérnek, öregbítve ezzel kerületünk hírnevét. Az emlékmű szóljon a mának, jelképezve, hogy csak összefogással van jövőnk.

Lehetőséget kell biztosítani, hogy az emlékmű és a park egyéni és közösségi megemlékezések megtartására alkalmas legyen.

 

A kiíró megkötései az emlékmű anyagára: A környezetbe illeszkedő anyagok, kő, fém, üveg felhasználásával.

Az emlékmű alapját (posztamensét) Zugló testvérvárosából, az erdélyi Alsórákosból kapott bazalt kövek alkossák. Az emlékmű tartalmazhat magyar szimbólumokat, pl. szent koronát, kettős keresztet, hármas halmot, a magyar trikolor színeit, turul madarat.

Az emlékmű látványos, tényszerű legyen, de semmiképp nem tartalmazhat bántó, rasszista, tiltott jelképet, gondolatot.

Az emlékmű és a posztamens együttes magassága nem érheti el terepszinttől mérten a 6 m-t.

 

A pályázó feladata a kiíráshoz mellékelt helyszínrajzon a tervezett emlékmű léptékhelyes ábrázolása, léptékhelyes makett készítése mellett, annak irányultságával, valamint a környezeti kialakításra vonatkozó kert és térrendezési javaslattal, különös tekintettel a 4-es metró távlati területigényére. A pályázó feladata a Reiner Frigyes park teljes körű közmű helyszínrajzának beszerzése. A pályázatot magyar nyelven kell benyújtani.

 

Az emlékmű teljes bekerülési költsége nem haladhatja meg a bruttó 4.300.000 Ft-ot.

 

Az emlékmű felállításával kapcsolatos koordinálási feladatokat a Képviselő-testület jóváhagyásával Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata által megbízott Trianoni munkacsoport látja el.

 

 A pályázati dokumentáció (helyszínrajz) átvehető: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Polgármesteri Hivatala, 1145 Budapest, Pétervárad u. 2. III. emelet. 304-es irodájában.

 

A pályázattal kapcsolatos információ:

A pályázattal kapcsolatban a pályázók részére felvilágosítást ad: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Főépítészi Irodáján Balázsné Donáth Aranka (Tel: 36-1-872 9316, e-mail: balazsne@zuglo.hu)  

 

A pályázati felhívást közzétesszük: www. zuglo.hu honlapon, a www.budapestgaleria.hu honlapon, a Zuglói Lapokban és a Magyar Nemzet online oldalán.

 

A pályaművek benyújtása:

 

Tartalmaznia kell:

-         a pályázó(k) nevét, lakcímét, székhelyét,

-         az emlékmű és a tervezett park egyértelmű megértéséhez szükséges léptékű tervét (tetszőleges anyagban), egyéb terv makettjét választott léptékben, vagy a makett bemutatását CD-n, illetve DVD-n,

-         látványtervet, a környezetbe illeszkedés bemutatásával (fotómontázs),

-         műleírást,

-         költségbecslést (pályázónak figyelembe kell venni, hogy az emlékmű állításának maximális keretösszege bruttó 4.300.000 Ft, amely tartalmazza a kivitelezési, elhelyezési költséget, az összes járulékkal együtt,

-         a megvalósítás ütemezését,

-         referenciákat,

-         adatkezelési nyilatkozatot,

-         nyilvánossági nyilatkozatot.

 

A pályázat jellege: a pályázó nevét, a pályázó címét, telefonszámát egy lezárt borítékban kell a pályaműhöz csatolni, a borítékon, a modelleken, a mellékleteken csak a „Trianon” jeligét feltüntetve.

 

A pályaművek beadásának helye és ideje:

 

A beadási határidő: 2012. 02.27. 11. 00. óra.

 

Cím: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 1145 Budapest, Pétervárad u. 2. III. emelet. 304-es irodájában személyesen.

A kiíró a pályaművek átvételekor átvételi elismervényt ad ki.

A pályázatok bontása jogi szakértő jelenlétében történik.

 

A pályamű beadásának szempontjai:

 

Egy pályamű csak egy megoldást tartalmazhat.

A pályázaton egy alkotó csak egy pályaművel vehet részt.

A pályázó nyilatkozatában megtilthatja a díjazásban nem részesült pályaművének nyilvánosságra hozatalát.

 

A pályaművek elbírálása:

 

A pályázók a pályaművek benyújtásával vállalják, hogy a Bíráló Bizottság döntésének alávetik magukat.

A pályázók által benyújtott pályázatokat előzetesen a Budapest Galéria Szakértői Bizottsága véleményezi, és a Kiíró által felállított Bíráló Bizottságnak javaslatot tesz a díjazásra érdemes pályaművekre.

 

A Kiíró által felállított Bíráló Bizottság munkáját jogi szakértő segíti.

A Kiíró a pályaműveket 2012. március 25-ig elbírálja.

Eredményhirdetés 2012. március 30-án,. pénteken 11.00. órakor, Budapest Pétervárad utca 9-11.szám alatt, a  Zuglói Vagyonkezelő Zrt. Házasságkötő termében lesz.

 

A Bíráló Bizottság a bírálatból kizárja

- a határidő után benyújtott pályaműveket

- azt a pályaművet, amely a dokumentációban meghatározott tartalmi követelményeknek nem tesz eleget

- azt a pályaművet, amelynek szerzőjével szemben kizáró ok áll fenn

- a formai követelményeket nem teljesítő, illetve hiányos pályaműveket.

 

A Bíráló Bizottság a bírálati munkáról, a pályázat lebonyolításáról, értékeléséről, a pályaművek rangsorolásáról jegyzőkönyvet vezet és írásbeli összegzésként zárójelentést készít.

 

A Bíráló Bizottság összetétele:

 

Elnök: Markó Elemér István

Dr. Ferdinandy István

Harrach Péter

Bátki László

Bihary Zoltán

Tamás László

Turba László

 

A pályaművek díjazása:

A nyertes pályázó elsősorban erkölcsi elismerésben részesül, a jövő nemzedék számára az emlékművön, illetve a posztamensen neve megörökítésre kerül.

 

- I. helyezett szerzői díja:          300.000 Ft

- II. helyezett költségtérítése:   100.000 Ft

- III. helyezett költségtérítése:  100.000 Ft

 

A nyertes pályaműről Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. Az Önkormányzat az I. helyen díjazott pályamű felett szabadon rendelkezik.

 

A pályázat eredményének kihirdetése és hasznosítása:

 

A kiíró a pályázókat a Képviselő-testület döntését követő öt napon belül írásban értesíti.

A díjazásban nem részesített pályaműveket a kiíró – igazolás ellenében – a pályázóknak visszaadja. Az át nem vett pályaműveket az értesítés kiküldését követő legfeljebb 30 napig őrzi meg.

 

Az Önkormányzat fenntartja azt a jogot, hogy a nyertes pályamű költségvetését, műszaki paramétereit szakemberrel kontrollálja.

A Bíráló Bizottság eredménytelennek minősítheti a pályázatot, ha egyetlen pályaművet sem talál megvalósításra alkalmasnak. Ebben az esetben a Bíráló Bizottság a zárójelentésben fogalmazza meg az eredménytelenség indokát, és javaslatot tehet a pályázat megismétlésére és a lebonyolítás módjára.

 

 

Budapest, 2011. december 15.  

 

 

Dr. Papcsák Ferenc

polgármester

komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr124134681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása