HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mi lesz veled, Népstadion?

2012.02.16. 10:17 varnai



Vigh László kormánybiztos a Sportok Házában február 7-én  ismertette a tervet.

A fórumon megjelent az ország építészeti szakmájának krémje. Ott volt az építészek kamarai elnöksége,  az Országos főépítész, az ex fővárosi építészek Schneller,  Beleznay Éva, a legutóbbi  nemrég elbocsátott főépítész Kerekes György,  - mert hát jelenleg nincs főépítész a fővárosban. Ott volt több kerületi főépítész,  a Zuglói főépítész nem jelent meg, a  hivatal egy beosztottal képviseltette magát. Pedig, mint Zugló életét jelentősen befolyásoló projekt kíváncsi lettem volna  véleményére. Megjelentek a városvédők, Ráday Mihály, a sportszövetségek, MOB, és több civil szervezet, pl.  a Zöldövezet, a  VEKE, a Civilzugló képviseletében jómagam.

A kormánybiztos elmondta, hosszas elemzés, másfél év után jutottak erre a variációra, mely 2015-ig  a mostani Puskás stadion karéjának elbontását és annak atlétikai stadionként felújítást jelenti, továbbá egy teljesen fedett 40+20 ezer látogatót befogadni képes UEFA 5 szabványnak megfelelő, EB rendezésre alkalmas (de olimpiára nem) stadion megépítését jeleni. A stadion kihúzható füves lenne, és terveik szerint az emiatt jól befogadható különböző nagy koncert stb. rendezvényekkel önfenntartóan tudna üzemelni. Ez a kormány célja, erre biztosít pénzt.

nepstadion3.jpg

_nepstadion4.jpgAz végig lebegtetve lett, hogy ez már eldöntött ügy, és a konzultáció szimbolikus,  azaz tulajdonképpen tájékoztató történik, vagy valóban hajlandók elvetni, és újra kinyitni ötletpályázatként az egész "stadiont, de milyet és  hová" szintig az ügyet.

Azt gondolom a projekt  a  főváros, sőt az ország egyik legtöbb vitát kiváltó, az Orbán kormánynak a Nemzeti Színházhoz hasonlóan szimbolikus ügye  lesz.

Kivétel nélkül a megjelentek közül mindenki komoly kritikával illette az elképzelést.

Sokan, az idősebb építészek, Ráday Mihály  a régi stadiont mint esztétikai értékkel bírót, műemléket megtartandónak, felújítandónak ítélték.  Arra a kérdésemre, hogy közelebb lehet-e hozni a széksorokat a fűhöz, lehet-e a nézőtér dölésszögét módosítani, befedni, tehát, hogy egy a mai igényeknek, szabványoknak megfelelő stadion legyen és ezzel együtt még megőrizze eredeti képét  erre Beleznay szerint voltak 2006-os pályázaton tervek és a feladat nem lehetetlen pl. a berlini stadion mintájára.
nepstadion.jpg
Többen említették, hogy külföldi nagy stadionok egy sőt két nagy klubcsapatnak is otthont adnak,  nem csak a válogatotti meccseknek,  tehát folyamatosan játszanak bennük klub meccseket, - itt lenne e olyan klubcsapat, amelyiket befogadna? Az is kérdés volt, hogy a Fradi stadion és ez milyen viszonyban lesznek, lehet-e, kell-e egyszerre két stadion  fővárosnak. Nem volt válasz.

Többek szerint ez a méret épp semmire sem jó, mert pl. ha valha is olimpiát akarunk akkor ez kicsi lesz. Ha már építünk, építsünk 80.000 főset!

Sokan azt mondták, hogy a mai stadionokat már mind a külvárosban építik, mert ott könnyebben megközelíthetőek.
A közlekedési oldal  amúgy is kidolgozatlan volt, azaz nem létezett.
Terveztek egy parkolóházat   a Verseny utcai használtcikk piac  és az amellett lévő posta telekre, de azt nem tudták megmondani, hogy az hány autót fogadna be. 2-3000-nél biztos nem többet. A nézők nagy része jöhet tömegközlekedéssel, két metrómegálló van a közelben, 7-es buszcsalád,  az 1-es villamos. A négyes metró Dózsa György úti és Stefánia úti megállóit, sőt az egész 4-es metró továbbépítést mindenki  nylvánvaló fikcióként kezelte.

A kerületi civil egyesületek mind jelezték, hogy a mostani nagyobb, de az új stadion látogatószámánál nagyságrendekkel kevesebb látogatót vonzó rendezvények (pl. a Papp László arénában) is súlyos környezeti terhelést jelentenek a környékre, és jelentős kellemetlenséget okoznak az ott lakóknak, pedig most havonta egy nagy rendezvény sincs.

A bemutatóban lévő határidőket mindenki egyhangúlag lehetetlennek ítélte. Sem egy pályázat, sem a tervezés, sem az engedélyeztetés nem bonyolítható le a kitalált timing szerint.
A költségvetést is irreálisan alultervezettnek mondták. A kormánybiztos válaszából nem derült ki, hogy a példaként hozott külföldi stadionoknál a tervezett, vagy a végső cehh került a prezentációba.
Vitatták az új stadion elhelyezkedését, mely a régi mellé a Dózsa György út felé beszuszakolva kerülne elhelyezésre.

Az építészek azt javasolták írjanak ki kétkörös pályázatot. Egyet az egész koncepcióra. Majd a legjobb koncepció után egyet a konkrét épületek megtervezésére.
 Az építészek olyan pályázatért kardoskodtak, ami  - bár ez állítólag ellentmond az EU-s szabályoknak -  a külföldi építészek nem tudnak indulni : )Többen a sportvonalról vitatták, hogy a magyar építészek képesek egy igazán korszerű stadiont megtervezni.

Az minden kérdés és kritika ellenére végig lebegtetve lett, hogy ez már eldöntött ügy, és a konzultáció szimbolikus, tulajdonképp tájékoztató történik, vagy valóban hajlandók elvetni, és újra kinyitni ötletpályázatként az egész "stadiont, de milyet és  hová" szintig az ügyet.

Pár nappal késöbb a köztévé hiradójában mint eldöntött tényt ismertették  tervet.....

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr344113159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2012.02.16. 17:05:10

Remélhetőleg legalább az új stadion átadásával egy időben felújítják a Szabó József utca kritikán aluli burkolatát. Jelenleg is rengeteg külföldi sportoló jár erre - ha nem is a Récsei Centerbe, hát az Olimpiai Központba. A teljes KSI, Nemzeti Sportcsarnok, Puskás stadion sportolói bejárat, Kiscsarnok, jégpálya, Millenáris Velodrom ésatöbbi, ésatöbbi. A szélén macskakő, középen terepaszfalt, a Szabó József törésénél alig lehet elmenni a szabálytalanul parkoló autóktól. Ez aztán az országimázs!

Azt is meg lehet nézni, hogy a felsorolt épületek milyen állapotban vannak, de ezek felújítására, kijavítására, fenntartására nem jut pénz.

Különben meg nem kell panaszkodni. Aminek a focihoz köze van, arra rengeteg pénz van, még ha a többi sikeres sportra nincs is. Abban is biztos lehetsz, hogy épp a szimbolikus jelentősége miatt akkor is megépítik, ha mindenki beledöglik is, és a felsorolt problémák miatt használni sem lesz igazán jó.

OkoskaTo:rp 2012.02.21. 11:11:08

Na, a nagysajtóba is bekerült a téma: hg.hu/cikk/epiteszet/13958-nemet-mondanak-a-kamarak-a-stadionprojektre

Persze ez jottányit sem változtat azon, hogy ha a Felcsúti Géniusz a fejébe veszi, akkor márpedig megépül.
süti beállítások módosítása