HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Az iskolák, óvodák, bölcsödék 2012-es költségvetéséről

2012.02.03. 13:16 varnai

Elsőként is az ígért kerületi átvilágítás teljes anyaga:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B14LttWJ53JmYTQ3NDU4NWQtOGVkMy00NzQ4LWFkNGUtMjYyNDcwNGQ5ZmQy&hl=hu

Kíváncsi vagyok a tanulmányt elolvasván tesznek-e érdemi lépéseket. (Nem mintha, aki nyitott szemmel jár a hivatalban ne látta volna magától is a tanulmányban leírtakat )  Már azon túl, hogy még a Városüzemeltetést és az iskolák karbantartását felújítási munkáit is ezentúl az egyre inkább kisgömböcé növő  Vagyonkezelő átláthatatlan bugyrában intézik, mint azt a januári testületi ülésen eldöntötték. Cinikus lépés.

 

Igen, jól olvasták. Mint ez a január végi kerületi intézmények költségvetésének tárgyalásakor kiderült immár az óvodák, bölcsődék, az iskolák  legegyszerűbb gyors karbantartást sem rendelheti meg az adott igazgató, ezt is  Vagyonkezelő Zrt.  intézi. Az eredmény máris látható: a tízperces, tízezres költségű dugulás elhárítás napokig húzódik és okoz végül százezres kárt és hónapos kellemtelenséget az iskolának. Nem mellesleg a Vagyonkezelő egyelőre hárítja a megkereséseket, állítólag őt még nem bízta meg a feladattal a polgármester.

A háromnapos intézményi költségvetési egyeztetésből két napot tudtam végigülni. Igen tanulságos volt. A saját intézményükben nagy hatalmú , tekintélyes igazgatók komoran, alázattal, engedelmes diákként bólogattak. Nem csoda, kettőt is simán leváltottak közülük tavaly, köztük a kerületi iskolaigazgatók tanácsának vezetőjét. Minden indoklás nélkül.

Azért jó páran fogalmazták meg, ki óvatosabban, ki merészebben, egy-egy dologgal kapcsolatban az ellenvéleményét.

Az igazgatók nem értettek egyet a hatáskör átcsoportosítási döntéssel. Mint elmondták, a Vagyonkezelő az elmúlt évben leszerepelt, eddig se nagyon, de ma már senki nem bízik benne. Az intézményvezetők -  nem csoda ez -  jobb, felelősebb  gazdái a gondjukra bízott épületnek, mint a Vagyonkezelő. Ismerik az épületet, bejáratott, megbízható emberekkel dolgoznak. A központosított karbantartás, felújítás nem költség-kímélő, mi olcsóbban, gyorsabban, megbízhatóbban tudjuk elvégezni a karbantartást, a apróbb felújításokat mint a Vagyonkezelő Zrt. - indokolta felháborodást az amúgy a kerület vezetésével kiemelten jó viszonyban lévő Záborszky úr, a zeneiskola igazgatója. Egy másfél milliós kerítés felújításra ők 8 milliós árat hoztak, mégis velük kellett dolgoztatnunk.

A közalkalmazottakra, tanárokra láthatóan nem terjed ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Tavaly már megvonták az évi 50.000 forintos Cafeteriát. Idén megvonták a havi 8000 forintos étkezési hozzájárulást és idén már nincs jubileumi jutalom sőt az Október 23-i jutalom is teljes megvonásra került. (ha jól látom lassan már csak a Vagyonkezelő igazgatója az, aki jutalmat kap) A helyi bérlet is megvonásra került, sőt ezentúl a havi 5000 forintos étkezési hozzájárulást is csak az iskolában ehetik le. Emiatt mindenütt különösen nagy a felháborodás.

A jutalmak a hivatali céltartalékba kerülnek. A polgármester ezentúl kézből eteti majd az intézményeket. Aki nem lép egyszerre nem kap rétest estére.

 A megszorítások a közalkalmazottak, a gondozónők, óvónők, tanárok, a technikai személyzet elszegényedéséhez, motiváció vesztéshez, a tehetségesebbek pályaelhagyásához, azaz színvonal csökkenéshez vezet.  Az iskolák láthatóan megszenvedték a 10%-os tartalékképzést. Egyszer elmegy, de hosszú távon lehetetlen, az az intézményhálózat lepusztulásához vezet - mondták. Az elmaradt felújítások idén újra elmaradnak. Eddig minden évben önerőből kifestettünk 4-5 tantermet, de a 10% miatt erre tavaly nem volt keret, idén sem lesz, panaszkodott a Teleki gimi igazgatója. A tendencia következményeként a kerületi intézmények épületei egyre jobban, egyre gyorsabb ütemben  pusztulnak le, üzemeltetésük fenntartásuk és egyre  drágább, távolodó felújításuk aránytalanul többe kerül majd. - hívta fel sok igazgató a figyelmet.

A Mező Ferencben méteres darabokban szakad le az álmennyezet, a korszerűtlen fűtés miatt nincs húsz fok nemcsak a folyosókon, de a teremben sem, ahol a diákok ülnek. A Hajósban tégláig kopott a  külső vakolat, brutális fűtésszámlákat generálva.

A 10%-os elvonás kiéheztette az intézményeket. Leginkább a dologi kiadások, eszköz beszerzések látták kárát. Nem tudták pótolni a fogyó eszközöket, a bölcsikben ovikban a textilek, játékok pusztulnak le. "Elhasználódott eszközeinket pótolni kell, balesetveszélyesek, nem javíthatóak " - áll rendre a vezetői levelekben. A szülők morogva, jóképet vágva tesznek be egyre többet. Visznek immár nem csak tisztaságcsomagot, WC papírt, szalvétát, de takarítószert, és fizetnek nem egy helyen hozzájárulást, plusz osztálypénzt. Az Egyesített Bölcsödék 11 bölcsije mindösszesen 1.498.000Ft-ot mert kisértékű eszközökre kérni. Gyerekjátékra, kisszékre, porszívóra, pólyázóasztalra. Ezzel szemben a képviselők mobiltelefonjaira a hivatal 1,8 milliót költött, legfőképpen azért, mert gyerekes szerénységükben jópáran IPhone-t vettek maguknak.

Az alapvető dolgok az iskolákban is kifogyóban vannak, a Herman Ottóban már alig elég a tányér és pohár az étkeztetéshez, harminc éves székek törnek össze a tanárok alatt. A Munkácsiban 14 éves számítógépeken próbálnak informatikát tanítani, sokszorosan igénybe véve a tanári, rendszergazdai munkát. A könyvtári állomány mindenütt elöregszik, elévülté válik tartalmilag, harmincéves könyveket celluxoznak össze,  de, cserébe - van ám nagy öröm, - kapnak Magyar hírlapot és Magyar Nemzetet.

A kötelező rendezvényekre utaztatás is sok költség. Nem várhatjuk el a tanártól, a szülőktől, hogy utazási költségeket a saját zsebéből állja. Egy egész tanítási napunk rámegy egy-egy polgármesteri beszéd meghallgatására, a drága zenés csinbumm cirkuszra. - morgott sok igazgató a központi rendezvények miatt.

Az intézmény vezetők többsége pedig mindent megtesz. Ők és a gondozói, óvodapedagógusi, tanári kar sőt a szülői közösség is igazán a sajátjának tekinti az épületet - egy leeső csempe nem kerüli  el a figyelmüket. Ez nem csoda, hisz az ő gyerekeik nőnek ott fel. Díszítik, kifestik, takarítják - teszik ezt a hétvégén, a szabadidejükben közösen. A szülők néha sok százezres, milliós munkákat is megcsinálnak. A sulik kiadják a tan és tornatermet, pályákat, reklámhelynek a kerítést. Spórolnak ahol lehet. Ha megspórolhatnak tízezer forintot, akkor megteszik, minden forintnak számtalan helye van. Egy plusz projektor, egy plusz könyv a könyvtárnak, egy rendbe tett csap, egy plusz kirándulás, egy jutalomkönyv egy kiemelkedő diáknak.

Kovács Balázs alpolgármester  mindezt nem érti. Szerinte az iskolák a pénzköltés és pazarlás helyei. Igaz, nem ő ül húszéves széken, tanít tizenéves számítógépen, neki vadiúj Ipodja van, nem ő utazik rázós trolin jegy nélkül harminc gyereket kísérve. Ő félórát váratja a taxit a hivatal előtt. Mindkettőt az önkormányzat pénzéből.

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr254059103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

withoutus 2012.02.03. 18:01:05

Kedves László, a link nem működik!

piranya_mama 2012.02.03. 20:48:37

Miért is érdekelné őket, hogy minden lepusztul, amikor 2013-tól az állam veszi át az iskolák fenntartását, addig is miért költenének rá?! Addig pedig összegyűlik annyi a kommunális adóból - amit természetesen mindenkinek látható módon, külön számlán vezetnek majd -, hogy abból csilivili ovik és bölcsik lesznek (vagy az a bölcsik bevezetndő térítési díjaiból lesznek? össze vagyok zavarodva) Íme a családbarát kerületi vezetés! Hajrá fiúk!
Ja, kommunális adó: "közös áldozatvállalásra van szükség az önkormányzat és a helyi közösség részéről egyaránt", nos azt hiszem szülőként már így is elég áldozatot vállalok a havi mindenféle osztálypénz, csoportpénz, tisztasági csomag, külön nemtudoménmivel (amit már szegény pedagógusok szégyenkezve kérnek). Számoljunk: bölcsisek kb. 900 fő, ovisok kb. 3500 fő, iskolák kb 7000 fő, ez havi csak 500 ft csoportpénzzel számolva éves szinten 68 millió Ft, amivel a szülők kiegészítik (helyette fizetik meg és ez csak egy minimum!) az önkormányzat kötelező feladatválallását!

fish14 2012.02.03. 21:52:34

De működik a link, csak be kell másolni a böngészőbe felülre...
Elkeserítő, amit a zuglói oktatással művelnek. Kovács B gyereke a 16. kerületbe jár, de a sok képviselőnek meg ide. Azok miért nem szólnak? Csak össze kellene fogni és egyszerre borítani az asztalt, kiállni. De ez nem megy úgy tűnik, inkább mindent lenyelnek. Szégyen.

vajdapeterutca 2012.02.05. 15:29:17

Kerek, de hipotetikus (hipotetikus, de kerek) értelmezés a zuglói történésekről:

varanus.blog.hu/2012/02/04/mszp_a_kuka_fele_menet_feluton#c15725590

Itt is mondom: ha igaz, akkor nagyon hasznos volna belőle minél többet megpróbálni bizonyítani.

(Ott így mondtam, csak így tudom linkelni:
blog.hu/user/276353/tab/activity )
süti beállítások módosítása