HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

ami működik, azt ne akarjuk megjavítani

2011.04.22. 11:14 varnai

Ami működik, azt ne akarjuk megjavítani, - mondta egy apa a Munkácsy  Mihály Általános Iskola  szülői fórumán. A mondás remekül illik a Munkácsy igazgató választására, és különösen az óvoda bokrosítási elképzelésekre is.

Az ovik kapcsán a (félre)tájékoztatás sikerességére jellemző, hogy sokan, kívülállók máig nem értik, miért baj, hogy bokrosítják az óvodákat, és ezt zöldpárti képviselőként én miért ellenzem ily vehemens szavakkal. Nos, a terv nem növényültetésről, hanem az óvodák önállóságának elvesztéséről, 5-6 ovi egy-egy központi vezető alá szuszakolásáról, és a feleslegessé váltak visszaminősítéséről, a lánc végén elbocsájtásokról szól. Nem mellesleg az óvoda bokrosítás döntés nincs rajta az április 28-i testületi ülés napirendjén, pedig eddig azt mondták, adminisztratív okokból muszáj erről most dönteni. A képviselőknek írt levelükben a 24  Szülői Munkaközösség, érveket felsorakoztatva tisztán és egyöntetűen kiállt a bokrosítás ellen. Én örültem volna, ha most döntünk, (döntenek) és visszavonják az elképzelést, az tiszta állásfoglalás. Tisztább, mint ez az időhúzásra, kifárasztásra, elmaszatolásra, vagy ismeretlen tartalmú háttértárgyalásokra utaló odébb tolás, lebegtetés. Amúgy a Zuglói Lapokban megjelent "botrányos" cikk kapcsán a szülők levették miről van szó. Sokan - nem érintettek - jelezték, észrevették, hogy valami nem stimmel, lejárató kampány folyik ellenem, kilóg a lóláb. Az újságot helyreigazításra kértük.

Visszatérve a Munkácsyra. Az igazgatói pályázatra ketten jelentkeztek, a jelenlegi igazgató Gebefügi úr, és egy hölgy aki a Regnum Katolikus, majd a soroksári ált. iskola igazgatója volt, de ő nem jelent meg a szülői fórumon. Indoklás (pl. orvosi igazolás) sem érkezett a távolmaradás okáról. A szülők ezt meglehetősen rossznéven vették. A terem tele volt, 50-60 munka után érkező fáradt, de elszánt emberrel.  A sima szülők, és az osztályok szülői munkaközösségek vezetői, láthatóan egymást jól ismerő közösséget alkottak. Ezt öröm volt látni, a szülői közösség a magyar iskolákból igen sokszor hiányzik, pedig szülők és tanárok együttműködése tud csak igazán jól nevelni, és iskolát sikeresen működtetni.

A képviselő testületből ketten jelentünk meg, Markó úr (Jobbik) és én (LMP) -  a 15 fős Fidesz-KDNP frakcióból senki, sőt az aktív választói kapcsolattartást ígérő, a körzetet frissen megnyerő Tildy Balázs sem jött el.

A szülők igen komolyan átnézték mindkét pályázatot. A hölgy pályázatánál feltünt számukra, hogy annak részei más pályazatokból lettek, hmmm átemelve.  Nemigen tetszett számukra a pályázatban a kiugróan sok hitvallás, morál és erkölcs szó sem. Egy ídézet: "Az erkölcsnélküliség miatti rossz közérzet megint csak az erkölcsi értékrend és az erkölcsi nevelés szükségességét erősíti bennünk, pedagógusokban." A szülők közül többen kifejtették, ők alapfokú művészi  oktatást nyújtó iskolába iratták a gyerekeiket, és ezt az irányt szeretnék megtartani. Nem tetszett nekik az sem, hogy a pályázó az oktatás átalakításáról ír, szerintük az iskola remekül működik, átalakításra nincs szükség. A hölgy pályázatát senki nem támogatta, a szavazás egyöntetű volt.

Gebefügi úr pályázata viszont meglehetősen gyakorlatias volt, és üzleti tervet is tartalmazott. A statisztikák szerint a suli igen népszerű és a zuglói suliktól eltérően teljesen feltöltött, az  oktatási eredményei magukért beszélnek. Az épületnek van gazdája, ablakcserék, ápolt, otthonos termek, terráriumok a folyósón, a szülők és az igazgató között  láthatóan napi munkakapcsolat, sőt bizalmi, emberi kapcsolat van. A szülők egyöntetűen kiálltak a jelenlegi igazgató mellett - sőt mi több, a négyszemközti beszélgetésen is csak dícsérték.

Azt remélem, a szülők akaratának ennyire egyöntetű megnyilvánulása után a képviselő testület a szülőkhöz hasonlóan egyhangúan fog a régi igazgató állásának meghosszabítása, sikeres munkájának folytatása mellett szavazni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr72847080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavaszihó 2011.04.26. 20:09:07

Véletlenek márpedig nincsenek.......... vagy mégis? Valószínűleg véletlenül elfelejtették értesíteni a pályázó hölgyet a szülői fórum időpontjáról. Ugyanagy valószínűsíthető, hogy teljesen véletlen a névazonosság a hölgy asszonyneve és a KFK Zrt vezérigazgatójának nevével. A harmadik és lehet, hogy nem utolsó.... véletlen, hogy az említett cég a napokban felajánlotta az Önkormányzatnak, hogy az iskolásoknak és óvodásoknak INGYENES (és nyilván "értékes, tartalmas")oktatást tart a szelektív hulladékgyűjtés témakörében.

OkoskaTo:rp 2011.04.27. 08:57:40

Ahogy már az országos médiában is olvasom, a József Attila Általános Iskola bezárása eldöntött tény. Mókás ez annak fényében, hogy a környéken a Munkácsy és a Hajós is sokszoros túljelentkezéssel küzd, a Széchenyi pedig egyedül nem képes felvenni ennyi plusz gyereket. Arról nem is beszélve, hogy milyen messziről kell majd odavinni a gyerekeket.

OkoskaTo:rp 2011.05.02. 17:37:54

@OkoskaTo:rp: Most olvasom, hogy a kerületvezetők szerint lesz elég hely a Széchenyiben. Ha előtte az iskolára költenek párszáz milliót.

A Zuglói Lapok megfogalmazása megint mókás. Az óvodabokrosításról (amit ugyebár az önkormányzatnál találtak ki) most úgy fogalmaznak, hogy "az önkormányzat vezetése nem akarja bevezetni". Mintha ők mindig is ezt akarták volna, csak az önsorsrontó óvodák akartak volna bokrosodni maguktól.

tavaszihó 2011.05.03. 21:23:11

Van még szemét a bokor alatt! Nincs vége.........

at17 2011.05.04. 21:57:48

Nem elég a bokrosítás, de a Herminka ovi villaépületét is elveszi az önkormányzat.
Hm, azért én szavazok majd 29-én.

Erdőjáró 2011.05.05. 09:21:15

@at17: No, ez elképesztő! Éppen a mi óvodánkat zárják be (Erzsébet királyné útjai Herminka óvoda), miközben jelenleg NINCS képviselőnk a testületben, hiszen a képviselőnk: Pusztai Péter lemondott, az időközi választás pedig csak május végén lesz. Várnai úr, nagyon kérem, tegyen meg mindent a saját körzete óvodájának megmentése érdekében! Ez legyen az egyik fő kampánytéma az időközi választáson, mentsük meg azt az óvodát, ami az egyik legkedvesebb óvodája a kerületnek, ahová minden évben óriási a túljelentkezés!
Az pedig egészen elképesztő, hogy az óvodai beiratkozások UTÁN akarják meghozni azt a döntést, hogy az intézmény, ahová a szülők beíratták a gyerekeiket, szeptembertől megszűnik.

Kérem, álljon ki az óvodánkért!

pillangóutca 2011.05.05. 12:03:33

Ez igaz volna? Bezárják az Erzsébet királyné útjai óvodát?
Ezt tudják már a bölcsődében - Bácskai utca, ahonnan átvesznek egy csomó gyereket?
Csak mert az idén úgy tudni, elképesztő a túljelentkezés a Hermina mezőn. Mind a Bölcsődében mint az óvodában.
Kérjük, Várnai Úr, írjon nekünk erről.
Persze bosszantóan a tanácsadói szerződések is, de most az óvoda és a bölcsőde a legfontosabb, hiszen jön az új tanév. Az itteni gyerekeket hol fogják elhelyezni, lehet már tudni?
Igen, mint szülő mondom, ez lehetne most a kampány fő témája.
És az építési tilalom, ahol elindult a kerületben a mutyizás, mindenki tudja, hogy bizonyos vállalkozók fognak tudni építeni.
Azok, akik megtalálják a csalás módját.
A többi néma csend.

varnai 2011.05.05. 12:11:48

Legkésöbb a holnapi napon kérek információt az óvoda tervezett bezárásáról. Én eddig nem hallottam róla... pedig biztos megütötte volna a fülem, hisz mi is a fiúnkkal a Bácskai útcai bölcsibe jelentkeztünk, és a Herminka lett volna a folytatás. Beszélgettem a bölcsöde vezetőnővel, aki nem tudott róla, nyilván említette volna, mert még szóba is került, hogy milyen remek szakmai munka folyik a Herminka óvodában.
A túljelentkezés minimum kétszeres...

Erdőjáró 2011.05.05. 19:43:26

@varnai: No, úgy néz ki, ez csak egy rövid ideig tartó aggodalom volt, mert ma este Ferdinandy István alpolgármester úr többtucat aggódó szülő (részben szmk-tag) előtt kijelentette, hogy "Hát ha Önök szerint az Erzsébet királyné útjai óvoda a világ legjobb óvodája, akkor ez az óvoda marad, biztosan nem kerül bezárásra."

Amen!

piranya_mama 2011.05.06. 19:44:29

@Erdőjáró: Azért más is elhangzott tegnap este...Nemcsak a Herminka, hanem másik 5-6 ovi összevonása/párosítása is terítéken volt. Arra nem kaptunk annyira megnyugtató válaszokat! De legalább átgondolásra érdemesnek találtattak az érveink.
Egyébként a 3. választó körzetben van a szintén párosítás alá vont Örökzöld ovi is a Herminka mellett.
Kedves Képviselő-jelöltek! Lehet felkarolni az ellenkezésünket. (Nem a blog írójára gondolok, ő már többször is kiállt értünk;-), meg is próbálj(t)ák lejáratni.)

piranya_mama 2011.05.06. 19:47:50

@OkoskaTo:rp: Én inkább cinikusnak nevezném: bokrok között sétálgatva a Polgármester, alatta a bekeretezett közlemény.

piranya_mama 2011.05.06. 22:16:37

@piranya_mama: Jaj, elfelejtettem. Ha szeptembertől akarnak szervezeti átalakítást, május végéig kell dönteni (május 27-én testületi). TIK-TAK... Május 29!

krepler 2011.05.25. 23:44:47

nos, ha a hölgy az, akire gondolok, akkor végülis ő volt az, aki a rákospatak és az egressy út sarkán levő regnum általános iskolát (barátságos suli volt, 2 fiam járt oda) olyan mértékben tette elviselhetetlenné, hogy a tanárok java, a gyerekek jó része testületileg más iskolába ment :(
(fidesz gyűlésnek többször adott otthont az iskola...)
süti beállítások módosítása