HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

aki nem gazsulál, nem kap cukorkát

2011.01.31. 11:25 varnai

A január 27-i testületi ülés a frissen megjelent Népszava cikk által keltett hangulatban telt.     http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=388061 

A feltett közérdekű kérdéseim is hozzátettek egy lapáttal, úgyhogy Papcsákkal mint két mosolygó farkas kommunikáltunk naphosszat egymással.

A Fideszen belüli egyet nem értések két hosszú és egy rövidebb frakciószünettel szaggatták a 3 körül véget érő testületi ülést.

Mit végeztünk?

Először is újra levették napirendről a Humán Bizottság régóta halogatott kettéválasztását. Itt a kettéválasztás kapcsán belecsempésztek az Szmsz-be számos, a képviselői jogköröket csorbító pontot, például, hogy csak előre, írásban lehet módosítókat hozzátenni. Ez a fideszes képviselőknél is kiverte a biztosítékot.

 Közös megegyezéssel felmondtak a jegyzőnek. Kíváncsi vagyok mennyire lesz pártkatona, és mennyire lesz hozzáértő, elfogulatlanul a törvényességre figyelő objektív hivatalnok aki a helyére kerül. A fideszes bosszú apró előszele volt, hogy még hetedikként sem szavaztak be a jegyzőt kiválasztó alkalmi bizottságba.

A jegyző megalkudhatott a polgármesterrel, (alkalmazzuk, míg a 25 éves jubileumi pénzt megkapja, felmondhattak volna neki rendkivülivel is).

Az alkú jele, hogy jegyző igen keményen torpedózta, hogy a képviselők végre megkaphassák a három hónapja halogatott telefon költségtérítést. Az előző két évben furcsamód nem volt baja az ugyanilyen rendelet alapján történő kifizetéssel. E miatt kerek egy órás vita alakult ki  Harrach Péter fideszes frakció vezető előterjesztése körül. (valamelyest jellemző, hogy erről több szó esett mint a település rendezési koncepcióról) A jegyző szerint törvénytelen a telefonra, internetre költségtérítést adni, meg kell nézni konkrétan önkormányzati ügyben történt hívás volt-e. Dehát a munkakörünkből adódik, hogy ezért telefonálunk... paradox, hogy nekünk be kéne karikáznunk a híváslistánkban a képviselői munka kapcsán hívott számokat, addig a polgármester 300e, míg az alpolgármesterek 200eFt-ot kapnak költségtérítésként, amiről semmiféle számlát nem kell hozniuk. Végül a képviselők a jegyzői óvás ellenére megszavazták az előterjesztést.

Az új településrendezési koncepcióról, mely meghatározó a kerület fejlődése szempontjából holnapután írok. Tessék visszatérni elolvasni : )

Elfogadtuk az Eszközkezelő szmsz-ét, és befektetési szabályzatát. Továbbra sem tudjuk hány fővel, mekkora bérköltséggel, milyen üzleti tervvel indul neki, hónuk alatt a kerület utolsó részvényeivel a kerület nagy vállalkozása. Az ügyvezető hatalmas, pirosfehércsíkos nagymagyarországos matricás, fekete terepjáróját nézve igen messzire készülnek.

Aztán jött az édes bosszú a cikkért. Előterjesztették a Filharmónia felügyelő bizottságát. Itt a megállapodás szerint az öt fideszes mellé egy ellenzékinek az LMP delegálhatott vona tagot. ( ez már eleve szemkiszúrás volt, hisz a Filharmóniánál nagyságrendekkel fontosabb Vagyonkezelőbe a szocialisták, az Eszközkezelőbe Kft-be pedig a Jobbikosok delegálhattak tagot) Papcsák ártatlan mosollyal közölte, hogy a Jobbikos képviselő delegáljon. Erre én is, a szocik is elmondtuk, hogy a delegálás joga az ellenzéké, és mi LMP jelöltet javasolunk a megállapodás szerint. De ez nem érdekelte a nagyurat, - a példastatuálás, az példastatuálás - újra felkérte a jobbikost. A fideszes képviselők többsége szemlesütve megszavazta. Többen magánban elmondták, hogy Papcsák ezt a frakció szünetben követelte meg tőlük.

A következő napirendben azt  is bebizonyították, a kellő hozzáállásal bárki magasra juthat. Indoklás nélkül, lendületből kinevezték  a huszonéves Borbély Ádámot, a helyi fidelitas vezetőjét, ifjúsági tanácsnoknak. Bár magánemberként igen szimpatikus, Ádám, ha jól emlékszem még egyetlen testületi és bizottsági ülésen sem szólalt fel, egyetlen egy ügyben sem fejtette ki a véleményét, - bár ezzel közel sincs egyedül.  A kiosztott felügyelő bizottsági posztokat elnézve a néma levente fideszes, (jobbikos) képviselők közelebb állnak a kegyekhez mint a felszólalásaikkal egyedi véleményüket kifejező, okoskodó "időhúzók". A végtelenül lojális Bátki, Bihary bizottsági elnökök lettek, Füle Bernadett, Solt Zoli százezres Fb tagok, a felszólaló Pusztai Péter (aki messze alkalmasabb lenne bármelyik bizottság vezetésére) meg már amit kapott arról is lemondott. Borbély Ádámot most tanácsnokként minden suliba, ifjúsági rendezvényre meghívják, rengeteg alkalma lesz a Fidelitas bővítésére. Ügyes.  A takarékoskodást zászlajára tűző Papcsák az egyetemet még el nem végzett Ádámot immár tanácsnokként, Fb tagként, képviselőként és bizottsági tagként havi 2-300e Ft közötti összeghez juttatja.

Amikor az ülés után rákérdeztem a Filharmónia Fb helyre, a polgármester el is mondta, itt ő a főnök, a fidesz frakciót ő vezeti, (sic) aki őt támadja, aki nem lojális, az ne várjon posztokat, kegyeket.

 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr302627421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fighting 2011.01.31. 22:09:09

Ez olyan mint egy igazi kommunista diktatúra kapitalista köntösben, hiszen százezreket, ha nem milliókat osztanak a haveroknak. A kerület meg szépen lassan haldoklik.
Jó lenn egy igazi alternatíva. S remélhetőleg 3 és fél év múlva legalább a kerületből el lehet zavarni majd a narancsos diktátorokat!
süti beállítások módosítása