HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Holnap találkozom Mr. Papcsákkal

2010.11.23. 23:38 varnai

 

 Nagyon izgulok.
Több téma lesz, pl. a Vagyonkezelő Zrt. Felügyelő Bizottsága. Ennek háttere, hogy valamilyen okból belátták, hogy az eddigi három fős  (mind fideszes) felügyelő bizottság, jobban működik hat fővel és  ebből,  igazán nagyvonalúan, egy legyen ellenzéki. (az előző ciklusban hatból két ellenzéki volt) A dolog intézése tipikus volt. Papcsák egy rövid frakció szünetben suttyomban megbeszélte Tóth Csabával, és egyszer csak fel is olvasták az MSZP-s delegált nevét. Ennyit a saját frakcióval való egyeztetésről, na meg az ellenzéki együttműködésről. Szóvá is tettem, hogy ez a hely még nem lett egyeztetve, különös tekintettel arra, hogy a Pénzügyi Bizottság elnökének delegálásakor szó nélkül elfogadtuk Pelyva elvtársat, mint ellenzéki jelöltet. Emellett tényleg ő a legalkalmasabb az ellenzéki képviselők közül.
Több se kellett a Fidesz frakciónak, hirtelen lendületből le is szavazták az MSZP-s delegáltat. A testületi ülés után kiderült, hogy a ZÉK, a Jobbik is támogatna engem, mint ellenzéki delegáltat, és ezt el tudja fogadni a Fidesz frakció is. Nekem megvan az a szerencsés helyzetem, hogy kimondhatom, megkérdezhetem a polgármestertől, amit ők nem. Ráadásul a legtöbbjüket még boldogult civil koromból ismerem.
A Vagyonkezelőbe  kétségkívül nem árt belelátni. Hogy ez mennyire fontos, ezt jól bizonyítja, hogy Tóth Csaba (a zuglói polip, ahogy a kampányszamizdat emlegette szegényt) még aznap negyven percen át győzködött, "fogjunk össze!” , azaz ne vegyem el a helyüket. /kenyerüket/ Igazság szerint nem szabad hagyni, hogy a két nagy párt együtt teljesen kontrollálatlanul  intézze a vagyonkezelést, még van egy-két sportpálya, amit el lehet adni.
Szó lesz a bizottságok átstrukturálásáról, ketté kéne szedni a Humán Bizottságot és újjá kéne éleszteni a Környezetvédelmit. Szomorú, hogy míg más kerületekben sorra hozzák létre a környezetvédelmi bizottságokat,  addig Zuglóban, ahol még lenne mit védeni, megszüntetik. Tán pont épp ezért?
Rákérdezek a futó ügyekre, a Bosnyák téri plázáról volt állítólag tárgyalás. Vajon miért tartották meg eddigi  Vagyonkezelő SZDSZ-es ex igazgatóját, és kreáltak neki egy igazgatói állást,  ha ennyire elkótyavetyélte a vagyont?   ÉS ha bármire is jutott a vizsgálat, azt miért nem osztják meg velünk, képviselőkkel?
Támogatását kérem a helyi Örökségvédelmi Rendelethez. Legalább lesz valami hasznos amit csináltam ebben az évben.
Amúgy izgalmas a testületi, bizottsági munka. Néha paródia, néha merő fomalitás, néha fontoskodás.
 A Bursa Hungarica ösztöndíjnál 140 diák között osztottunk el 8,5 milliót, de nem fogadtuk el, azt aki egy nappal később adta be, "a szabály az szabály", de ha felhívom a figyelmet, hogy az ügyrendi bizottság szabálytalanul lett összehívva, mert nemhogy az SZMSZ szerinti 72 óra, de még 24 sem volt az összehívásra, akkor az nem számít. És ezt nem akárki,  maga a jegyző mondja. A testületi ülésen. Mikrofonba.
Egy fél órán át tologatunk 1000 forintokat az ösztöndíjaknál, de senki sem kérdez rá, hogy mi a bánatért kell 12 millió forint egy külsős cégnek, (és miért ennyi, na meg ki lett az a cég?), az önkormányzat intézményeinek átvilágítására, amikor van 3 belső ellenőr és egy jogi osztály, na meg a jegyzői kabinet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr52469302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása