HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Mégsem volt lehetetlen?

2013.08.05. 13:57 varnai

Amit két hónapon át mindenféle jogszabályi hiányosságra, kompetencia hiányra hivatkozva számos hatóság képtelen volt megoldani, most, - egy kis erőltetésre, telefonálásra -  mégiscsak sikerült.  Szombat reggel nagy erőkkel szált ki a városligeti  illegális zsibvásár területére a Fővárosi Rendészeti Szolgálat, a rendőrség és pár jogosítvánnyal a területen nem rendelkező zuglói kerületőr. A Közbiztonsággal, renddel kampányoló  Polgármesterünk, jegyzőnk, alpolgármesterünk, stb. nem tették tiszteletüket, kétségkívül egyszerűbb Kirgizisztánban Arábiai Lawrencet játszani,  mint Zuglóban árusokkal vitatkozni.

Mindenkit figyelmeztettek, hogy illegális tevékenységet végez, és állítólag több mint 400 helyszíni igazoltatást végeztek, és aki illegálisan foglalt közterületet azt állítólag feljelentik a zuglói önkormányzatnál. Kíváncsi vagyok, hány sikeres eljárás fognak nálunk végigvinni, mennyi közterület-foglalási pénz jön be. A zuglói önkormányzat ma  amúgy igen lelkesen bünteti (az ellehetetlenítésig) a közterület foglalást akár egyetlen négyzetméterrel túllépő legális kereskedőket, a cégiroda előtt rendet tenni akaró díszkavics leszórókat és bárkit, akit elér.

Íme a szombati állapotok a Hermina út Erzsébet Királyné útja sarkán.:

sarok_8833.jpg

sator_8841.jpgSátrazás a troli megállóban

festmeny_8851.jpg

gyogyser_8849.jpg

borotva_8854.jpg

betonkevero_8842.jpg

Hopp egy betonkeverő. Biztos a kukában találták.

gyerek_8846.jpg

A legjobb, ha a gyerek árul. Őt nem lehet megbüntetni, ha az adatait fel is írják, tőle büntetést beszedni nem lehet.

konyves_8864.jpg

A könyvesboltos +-40 négyzetmétert használt, ő is a PECSÁ-ból jött ki. Mint mondta az illegális piac miatt a vevők már nem mentek be az épületbe, muszáj volt a vevők után jönni.

durer_8892.jpg

Az árusok három kategóriára oszthatóak: a tényleg talált holmikat áruló szegények,  alkalmi árusok, akik például használt ruhákat árulnak., és tucatnyian vannak láthatóan profi kereskedők, ( akik ma már előre helyet foglalnak, a csórókat elzavarták a bokrok közé) és komplett milliós árukészletekkel, asztalokkal, sátorral, székekkel, alkalmazottakkal telepedtek ki, nemritkán a Pecsa zárt piacáról, - sajnálván a 2500 forintos helypénzt is kifizetni.

kisded_8857.jpg

antikos_8855.jpg

merdzso_8881.jpgBámulatos, hogy mennyire oda vannak a személyiségi jogaikért azok, akik amúgy minden törvényt és jogszabályt megszegnek, illegálisan használják a közterületet, illegálisan kereskednek, semmiféle  engedéllyel nem rendelkeznek, de ha valaki mindezen tevékenység közben lefotózná őket, - közterületen -  egyből a jogért és rendőrért kiáltanak és feljelentéssel fenyegetőznek.

Íme, a "pár kacatot áruló hajléktalanok" járművei. Profi kereskedők milliós árukészletekkel, alkalmazottakkal érkeznek. Jópáran boltot tartanak az Ecserin vagy máshol a városban. Sokan a PECSÁból települtek ki.

kisteher_8885.jpg

És láss csodát, volt jármű, amelyiknek a helyszínen kellett levenni a rendszámát.

rendszam_8879.jpg

A rendőrök és a közterület felügyelőből rendésszé avanzsált fővárosiak most láthatóan határozott utasítást kaptak.

rendor_rendesz_8874.jpg

A NAV-osok furamód csak délután egykor jelentek meg, bár addigra a legtöbb árus már elment. Addig bent a PECSA-ban keresték az illegális árukat.

nav_8913.jpg

És láss csodát, a lehetetlen megtörtént és vasárnap már senki nem árult a területen. A vevők és árusok a PECSÁ-ban rendezett körülmények között találkoztak, a Pántlikában és a Sörsátorban újra voltak vendégek, a sétányon lehetett sétálni, biciklizni,  babakocsit tolni és a park is újra park, megtisztulva várja, hogy FŐKERT locsolni kezdjen. De vajon miért kellett ehhez két hónap?

vasarnap3702.jpg

vasarnap3703.jpg

Persze kérdés, lesz-e akarat a Fővárosban, a hatóságokban az elért állapot fenntartására? És kérdés, mit terveznek hosszú távon, akarnak-e piacot itt, vagy máshol.

komment

Címkék: városliget bolhapiac PECSA Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Szolgálat illegális árusítás

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr575444927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Earendil 2013.08.06. 10:31:05

Miután a verseny utcai használtcikk piacot egyszerűen bezárták, ezek az emberek hova menjenek? Kereskedés helyett inkább álljanak sorba segélyért?

Earendil 2013.08.06. 10:35:55

arról nem is beszélve, hogy a használtcikkek kereskedelme mennyi hulladék képződését előzi meg, mennyi új terméket nem kell legyártani miatta... Tiszta zöld dolog. Oké, hogy teremtsünk rendezett körülményeket hozzá, de nem az a megoldás, hogy karhatalmi eszközökkel szétkergetjük őket.

R Andi 2013.08.06. 15:13:49

Earendil: Talán ha itt laknál, és a sok "árus" miatt nem tudsz kiállni a garázsból, vagy kilépni a saját kapudon, mert mindenféle ócskaság lóg rajta, és neked kéne nézegetned, vagy ha már nem bírod a látványt, fölszedni a maguk után hagyott el nem adott ócskaságot,ha hétvégeken nem ülhetnél ki az erkélyedre megenni a vasárnapi ebédet, talán más lenne a véleményed.

varnai 2013.08.07. 10:23:06

@Earendil:
Szerintem is kell egy rendezett piac. Van is, ott a Pecsa bolhapiac.
Csakhogy a mostani pl. antik árusok épp a meglévő PECSA területről jöttek ki sajnálván kifizetni 2500 forint helypénzt.

Van a un. "bakancsos piac" a XVII. kerületben.

A tényleg szegény alkalmi árusoknak lehetne csinálni egy piacot, de ezt semmiképp nem a Városliget zöld területén, annak tönkretétele árán kell megoldani. Sem a troli megállóban az utasok zaklatása az átmenő forgalom akadályozása árán.

A piacnak mindenképp bekerített helyen kell lennie, és minden törvényi feltételt, ANTSZ, NAV be kell tartani.

shole 2013.08.07. 14:38:01

Ezeknek az embereknek hatalmas segítség, ha valaki megveszi pár száz forintért egy-egy portékájukat. Talán éppen azt jelenti, jut egy kis vajas, esetleg felvágottas zsemle aznap az asztalra...

Nyilván a bevételekből nem futná 2500 FT-os helyfoglalási díjra, az összes túlszabályozás betartására.

Szóval gratulálok, megint a legelesettebbeket sikerült megszívatni.

varnai 2013.08.07. 15:52:11

Mint írtam, ketté kell szedni. A profik menjenek be a Pecsába, a szegényeknek meg legyen piac, de ne ott a füvön. A Liget zöldterülete nem erre van.
A hulladék eltüntetésének meg nem az a módja, hogy ami senkinek nem kell, azt ott hagyják a parkban.
A FŐKERT minden hétvége után 15 köbméter szemetet szed össze a "fűről" az FKF Zrt kb. hasonló mennyiséget szed fel az útról és annak 10 méteres mezsgyéjéről. Mindehhez minden hétfőn és kedden 15-20 ember és három gépjármű egynapi munkájára van szükség. Ez kb. egy milla.
Szerintem az minimális elvárás, hogy rendezett körülmények között, WC, stb. , bekerített helyen legális cuccokat áruljanak. Használt cipő oké, használt gyógyszer, betét, élelmiszer, lopott cucc, másolt DVD stb. nem.

varnai 2013.08.07. 15:57:23

ja, és bocs, de a 70-es troli megállóban a Nemzeti Dohány és Piabolt körül lebzselők, járókelőkkel kötekedők láthatóan nem vajas zsemlére költik, amit kerestek. Szerintem az is normális elvárás az átlagpolgár részéről, hogy végig lehessen menni egy 16 éves lánynak a járdán beszólás nélkül, és ne kelljen a szarszag miatt émelyegni, ami a vasúti töltés felől jön.
süti beállítások módosítása