HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A legmegindítóbb: "sport" szálló, parkolóház és magánklinika

2013.03.26. 10:15 varnai

Ritkán javaslom, hogy nézzenek meg a Zuglóimédia által készített filmet (bár az objektív hírközlés és a valóságot eltorzító propaganda közti különbség illusztrálására kétségkívül tankönyvi szinten alkalmas, hisz keressenek benne ellenzéki megszólalót, vagy akárcsak próbálják megtudni belőle, hogy konkrétan milyen kérdéseket tett fel az ellenzék) Most mégis ezt teszem, felhívva a figyelmet az alábbi mondatra 1p 20"-nál:A polgármester teljes mértékben elutasította, hogy a létesítményen szálloda épüljön.

 


Nos, ehhez képest itt vannak ezek a tervek:
 

BVSC_fejl_vazlat_beepites_20130208.jpg

BVSC fejlesztési vázlat - beépítési terv
Klikk a képre a nagyításért

 

100 ágyas szálloda, 400 autós parkolóház. Szigorúan rekreációs céllal persze.  Mint a bontási tervből látható a két közepes méretű focipálya helyén, ahol most fociszakosztály több száz gyereke edz. Elbontanák továbbá a füves pálya lelátóinak nagy részét, ezentúl már esélytelen lesz, hogy a BVSC focistáinak meccseit sok ezren nézzék. Megszűnne továbbá a strand funkció is.

BVSC_fejl_vazlat_bontas_20130208.jpg

BVSC fejlesztési vázlat - bontási terv
Klikk a képre a nagyításért

 

A legvicesebb, hogy ezek a tervek már -  mint a rajtuk lévő dátumból is látható - már február 27-én elkészültek, (az első testületi döntés napján  kész voltak) Mégis, sem akkor, sem az utána lévő két hétben nem tárták a képviselők elé azokat.

Példának okáért a március 14-i testületi ülésen sem kerültek prezentációra. Ezzel ellentétben a polgármester tudatosan tagadott, konkrétan belehazudott az arcunkba.  Kíváncsi vagyok, mit gondol az a pár naív, lojális képviselő akit most ilyen csúnyán és nyilvánosan lóvá tettek.

Vagy majd mindenki megkapja a maga részét a koncból?  A Ligetsor Bau megépíti,  Rátonyi család majd üzemelteti a büfét, mint az okmányirodában,  bérbe adja az úszásidőt az önkormányzatnak, mint azt már megszoktuk, Kulcsár képviselő, mint naív bajuszos szőke kisfiú lehet tiszteletbeli néma elnökségi tag,  Bátki úr cége javítja majd a bicikliket, Kovács Balázs és Tamás László Ig tag lesz, és még egy Horthy Istvánról elnevezett jégkorong szakosztályt is csinálnak, ahol Markó úr lehet a bérlő és vezető edző.

Arról persze egy szó sincs e koncepcióban, hogy ki finanszírozná, ki építené, ki üzemeltetné és kié lenne a haszon ezekben a vállalkozásokban. Persze ne gondoljuk hogy mindez nincs már kitalálva régesrég. Dehogyis nincs. Csak hasonlóan a tervekhez ezt még nem kötik az orrunkra.

5 komment

Címkék: zugló bvsc dr. papcsák Ferenc XIV. kerület Várnai László Megújuló Zugló

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr125172021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.03.26. 15:02:47

Csak a pontosság kedvéért: február 7-e (nem huszon-) a munkaközi terv dátuma.
Ráadásul a "munkaközi" kifejezésbe akár az is belefér, hogy az azóta eltelt egy hónap alatt valóban elálltak a szálloda építésétől. Mérget azért nem vennék rá.
A 2. számú épületre viszont csak annyit tudok mondani: WTF? Egyrészt a jelek szerint a tervezők, döntéselőkészítők, és Papcsák úr sem járt még nyáron ezen a területen. Nagyon nem ugyanaz egy fedett medence, és egy (két) nyitott strandmedence. Másfelől pedig legutóbb még a Lantos Mihály Sportközpont mellé álmodták a tanuszodát. A kerület földrajzi közepére, a kerület nagy részéből könnyen megközelíthető helyre. Ehelyett a kerület legszélére hordhatják majd a gyerekeket, míg világ a világ.
A 6. épületet sem egészen értem. Ilyen már most is van az összes felsorolt funkcióval, az éttermet kivéve. De talán a Don Pepe szomszédságában erre nincs is akkora szükség.

kockás tulipán 2013.03.26. 21:48:13

Felháborító, hogy ennyire félrevezetik még a képviselőket is Zuglóban! Ezt miért hagyják?! A többi képviselő miért nem üti az asztalt, hogy megállj, nem erről volt szó!? Félnek, vagy mi?!
Nincs még egy olyan kerület vagy település ebben az országban, ahol ennyi aljas és zűrös ügy lenne, mint Zuglóban. Szégyen és gyalázat.

Krutzifix 2013.03.27. 19:55:59

Ilyenkor mi van a zuglói gyerekkel, meg azzal, hogy ők már tavaly is itt úsztak, - egyesek szerint - probléma nélkül? Talán mégis érdemes lett volna a korábban itt feltett kérdésekre kihajtani a Polgármester úrból a választ, nem itt okoskodni...vagy törpösködni :)
Mindazonáltal nem biztos, hogy ez a koncepció rossz, de a tálalása mindenképpen az! Írhatnám, hogy megszokhattuk, de nem akarom ... megszokni! Ezt a BVSC-t, ahol ilyen a vezetés, nagyon nehéz megmenteni! Ámbár azt látjuk, hogy a vállalkozók egy füttyszóra képesek egy - akár - jó ügy mellé is odaállni!

xGéza 2013.03.27. 20:25:10

Az átvételről szóló döntésnél figyelembe kellett volna venni, hogy miből lesz fenntartható a sportkomplexum. A szálloda terve akár az átvétel melletti érv is lehetett volna (persze ha mindez úgy megoldható, hogy nem megy pl. a lelátó-kapacitás kárára), így az elhallgatás nem igazán logikus.

Ugyanakkor manapság nem megy igazán jól a szállodáknak (a kihasználtsági adatok jók ugyan, de mindez nyomott árak, állandó akciók mellett lehetséges), és belvárosi szálloda-projektek is halasztást szenvednek, így nem valószínű, hogy bárki finanszirozná a beruházást. Gondolom, hogy az önkormányzat nem szándékozik megépíteni, és üzemeltetni egy szállodát (nem is dolga), hanem ezt a magántőkére bízná, és a területért aztán bérleti díjat kapna, vagy részesedést a nyereségből. Na ezek a befektetők nem tolonganak manapság.

A BVSC jelentős fejlesztés esetén se lenne olyan világraszóló sportkomplexum, melyhez feltétlenül szállodának kell kapcsolódnia, így ez a szálloda jórészt attól függetlenül működne, egy lenne a sok külvárosi (bár metró-közrli) szálloda közül. Némi plusz vonzerőt persze jelenthetne a kapcsolódó sportkomplexum, de ez a mai helyzetben aligha alapozna meg egy beruházást.

OkoskaTo:rp 2013.03.27. 21:50:01

@xGéza: Metró (földalatti)-közeli. Meg M3-közeli, Rákosrendező-közeli (szép kilátással a mávosan gondozatlan, szétrothadó területre). Ja, és közvetlenül a historikusan kockaköves Teleki Blanka útra nyílna, amit a város egyik szégyeneként nem sikerült még rendesen összekötni a Szegedi úttal. (Rendesen = nem akár órás várakozás után átjutva a sorompón.)
süti beállítások módosítása