HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A lakosság parkokat, zöldterületet akar, a képviselők ellenállnak

2023.07.18. 17:56 varnai

Nemrégiben a Deés utca, Öv utca lakói, előtte pedig a Kiszugló városrészben élők kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy a környékükön lévő önkormányzati telket ne adják el, ne építsenek rá újabb társasházat, maradjon  a terület zöld, legyen közpark. A polgármester és a képvielőtestület többsége mindkét alkalommal negligálta a lakosok kérését.

dees_telek.jpg

A Deés utcai 780 nm-es önkormányzati telek ( a fotó közepén) a volt Zsolnay porcelángyár területének utolsó, be nem épített területe. A telket az önkormányzat tavasszal bár meghirdette, nem tudták eladni.

A Zöld Zug Kör május elején lakossági fórumot szervezett, majd a környékbeliek 240 aláírással nyomatékosították, hogy a területen pihenőparkot, vagy közösségi kertet szeretnének.

A május végi testületi ülésre a Civilzugló Egyesület előterjesztésben javasolta, ITT olvasható, hogy a telket vegyük ki az értékesítésre kijelöltek közül, és a ZVK Zrt. készítsen egy becslést közösségi kert és pihenőparki kialakítására.

Nagyon tanulságos végignézni a testületi vitát. A 42. napirendi pontnál keressék. deesszavazas.jpg

 Az előterjesztés nem ment át, mert bár 8 - 6 arányban megvolt a többség, Momentum és a Fidesz támogatta, a hat fős DK frakciói és Vida képviselő (LMP) leszavazta az előterjesztést. Ez a "zöld" képviselőtől különösen abszurd szavazat. Az MSZP-sek nem nyomtak gombot, de a gépüket sem kapcsolták ki, ezzel a sunyi megoldással szavaztak NEM-et. 

A júniusi ülésen az ominózus Angol - Egressy sarki telek miatt volt hasonló vita.

 

Az Egressy út 102-104-106. telek eladásának és beépítésének erőltetése

Háttérként tudni kell, a környék és benne az Angol utca Egressy sarki 6300nm-es telek beépítési mutatóit folyamatosan emelték az elmúlt években, az eredeti 2014-es 149-ről eljutottak 250-es lakásszámig,sőt a legutolsó 2021-es módosítással, az engedményes mértéket kihasználva akár 288 lakásos házmonstrumot lehetett volna rá építeni.

egressytelek.jpg

Az eladás furcsaságairől ebben a blogban írok, késöbb az index.hu írta meg . A botrány 2021 nyarán az előválasztás idején pattant ki: a bizottságra testálták a 700 milliós döntést... az értékbecslés után került sor a szabályozás változtatására, azaz a beépíthetőség növelésével a telek értékesebbé vált, de ez az értékbecslésben ez már nem jelenhetett meg. A telekre egy ajánlat érkezett, egy Tiborcczal a hirhedt ELIOS-ban közös tulajdonos vállakozó Erdei Bálint cégéé. Végül az önkormányzat ha nyögvenyelősen is, de érvénytelenítette a pályázatot. Hadházy Ákos segített az ügy nyilvánosságra hozásában, a polgármester pedig jó szokása szerint nevetségessé tette magát: feljelentett, közleményt adott ki, sőt még a Civilzuglós lakossági fórumunon - ahogy a tüntetésünkön is -  örökre magánál kívánta tartani a mikrofont.

egressy_telek.jpg

 A Kiszuglóban élők 1193 aláírással tiltakoztak. A petició ITT olvasható és írható alá.

A petíció szövege:

Arra kérjük a zuglói polgármestert, hogy állítsa le az Angol utca/Egressy út sarkán levő több, összefüggő önkormányzati telek eladását és közparkot/ közkertet hozzon létre a telkeken. Ha a telkek eladásra kerülnek, ismét egy több száz lakásos lakópark épülhet Zuglóban, amelyre nincs felkészülve a környék infrastruktúrával, illetve a környéken élők sem. 

A Zuglóban élők nem újabb társasházakat, hanem több zöldet szeretnének a kerületben, amiben Kiszugló egyébként is hiányt szenved. 

A terület több, mint 6000 nm, 1000 nm-rel kevesebb, mint a Károlyi-kert az V. kerületben. Zuglóban miért nincs egy Károlyi-kert minőségű kert? 

Ne csak beszéljenek a politikusok a zöld felületek létrehozásáról, hanem tegyenek is érte végre! 

 A júniusi testületire bejövő döntés címe, ahogy azt Kinisch Andea a környék képviselője is megjegyezte, megtévesztő volt, hisz a zöldterület kijelöléssel utat adnánk a beépítésnek, bár a beépítés csökkenne, hozzávetőleg kb. 170 lakást lehetne a telekre építeni. (Hogy el tudjuk képzelni az épülettömeget: ez még mindig egy 4 liftes, 4 lépcsőházas 10 emeletes panelcsík lakásszáma.) A lakosok még ezt, a "csökkentett" lakásszámú épületet sem akarják, ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a területen közpark létesüljön.

 A Zöld Zug Kör képviseletében Erdei Móni remek beszédben foglalta össze mit várnak a zuglóiak a képviselőiktől.  Hiába a remek beszéd, a sok tény, a képviselők mennek tovább az eladás, a beépítés irányába.

Pedig a környék, Kiszugló brutálisan túlépült az elmúlt években. Nemrég készült el a Metrodom lakótelep "park" 190 lakása, több 50-70 lakásos társasház lett felhúzva az Angol utcában, a Kövér Lajos utcában, 100 lakásos ház épül a Nagy lajos sarkán és az Angol utca 32-ben már árulják egy új 160 lakásos monstrum lakásait. A rengeteg új épület, a beköltöző több ezer ember élhetetlenné teszi a környéket. Az Egressy úton mára állandóvá váltak a közlekedési dugók, a környék iskolái túlzsúfoltak. (a polgármester és a képviselők többsége ezt a negatív folyamatot nem érzékeli, mert Budán vagy elővárosok családi házas villanegyedeiben élnek, napi megélt kapcsolatuk nincs Zuglóval)

egressy_szav2.jpg

A testületi vita ITT látható, a 13. napirendi pont. Nagyon tanulságos a DK jannusarcú szavazása: a környék DK-s képviselője tartózkodott, (újraválasztását remélve  tart a lakóktól) de a frakciója többi tagja támogatta az előterjesztést. Ha a DK többi képviselője kiáll a frakciótagjuk véleménye mellett az előterjesztés nem megy át.

A vitát azért is érdemes végighallgatni, mert rámutat egy általánosabb hamis szembeállításra is, mely legalább három ciklus óta árt Zuglónak.

Ugyanis a költségvetést rendre  úgy állítják össze, hogy a kerületi felújítások, fejlesztések forrásaként a "felhalmozási bevétel" sort, azaz a vagyonértékesítést adják meg fedezetként. Erre hivatkozik Vida képviselő és a polgármester is, amikor az eladásra szánt teleklistát a költségvetés mellékleteként megszavazó Kinisch Andreát kéri számon.

Tehát azzal érvelhetnek, aki a telek, lakás, bolthelyiség eladásokat ellenzi, az megakadályozza a fejlesztéseket, felújításokat, beruházásokat. Csakhogy ez hamis szembeállítás. A költségvetést úgy kell összeállítani, hogy az fedezze a szükséges felújításokat az ingatlanvagyon felélése nélkül is, hisz gondoljunk bele, az ingatlanvagyon egyszer, hamarosan el fog fogyni, és akkor mi lesz? A környezetvédelmi és urbanisztikai szempontokról, a zöldterületek beépítéséről, a klimaváltozásról, élhetőségről, életminőségről most ne is beszéljünk.

Mit kéne tenni? 1. jóval kevesebbet kéne költeni  másra: pl. propagandára évi 300 milliót költenek, tiszteletdíjakra, haveri kifizetésekre milliók folynak el, hatékonyabban kéne működni, pl. kevesebb pártembert kéne a kifizetni. Jellemzően Papcsák előtt 200 fő alatt volt a hivatal létszáma, most 250 fölötti (miközben számos funkciót elvitt a kormányhivatal) , a ZVK Zrt. 90 alkalmazottal működött, most 150 felett van a létszám, ebből 27 fizikai alkalmazott... 2. A bevételeket növelni: az önkormányzat tulajdonát, pl. a helyiségeit sokkal jobban kéne hasznosítani, (érdemes elolvasni az FB eseti vizsgálatát)  ki kéne adni (jelenleg az 50% nincs kiadva) 3.  a bérleti díjakat be kéne szedni (lásd Thököly 150.), a lakbéreket be kéne szedni, mert jelenleg a lakók 35%-a nem fizet, 5-800 milliós kintlevőségek vesznek el örökre. 4. az egypályázós, túlárazott egypélyázós közbeszerzéseinken, zöldterület fenntartás, útfelújítás, közétkeztetés, parkolás üzemeltetés évi sokszáz milliókat vesztünk, és persze van akik ugyanennyire jól járnak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: telekeladás Vida Attila Egressy út Zöld Zug Kör Deés utca

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr318169055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása