HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Na ki adná oda Zugló nevét a NER cégének?

2023.07.03. 15:57 varnai

A június végi testületi ülésünk legszimbólikusabb döntése a Zugló Városközpont Kft. névhasználati kérelme volt.

A cég, a Bayer Construct Zrt, Balázs Attila NER milliárdos 340495849_771761971136283_3339216601798842792_n_1.jpgprojektcége. A tulaj, a bekapzsult erdélyi, Balázs Attila Tiborcz vej üzlettársa, és hát abból ahogy az állam törvénykezéssel rendre kisegíti, végül 244 milliárdért megveszi, nincs kétség, a család áll a háttérben.

A cég  immár két éve használja mindenféle engedély nélkül Zugló nevét. Az önkormányzat többször is határozatban szólította fel a céget a jogsértés megszüntetésére, melyet simán negligáltak. Van bőr a képükön, most beadták a hivatalos kérelmet is. 

Tudnivaló, a cég az összes zuglói építési szabályzatot tudatosan megszegi, sokszorosan átlép minden beépítési mutatót és szabályt. Amint valamiféle módon kötelezzük őket pl. változtatási tilalommal, utca vagy telekalakítással a szabályok betartására rohannak a papához és másnap kormányrendelet jelenik meg, kiemelt beruházássá, rozsdaövezetté nyilvántva írják felül az önkormányzati rendeletet. A cég engedély nélkül használja az építkezést szegélyező közterületet, szállítja máshová a betont, építkezik éjszaka, porol, zajt csinál, egyszóval tökéletesen semmibe veszi a környéken élőket és a zuglói önkormányzatot. És ennek a minket semmibe vevő cégnek ki engedélyezné a kerület nevének használatát két év jogtalan használat után? 

nevhasznalat.jpg

A zölddel jelöltek szavaztak a névhasználat engedélyezésére. Az előterjesztő polgármester és a komplett MSZP frakció szépen a fidesz képviselőivel karöltve támogatja a NER bizniszt. "Így ahogy vagytok", mondaná Makk Károly.

Jellemző, hogy a polgármester a médiamegcsabiatv.jpgszólalásaiban, lásd hatmillióért megvásárolt ATV műsoridő, HÍrklikk, stb.  csak dicséri a projektet, gondosan nem említi meg a tüntetést (amin ő is  több-kevesebb sikerrel felszólalt) , nem említi az épület Zuglóba nem illő méretét, a főépítész ellenvéleményét, stb. Csak dicséri a beruházást, nem fura?

Horváth Csaba fizetett interjúja az ATV-ben. Egyenes beszéd?

Az ATV-s szerződés (titkos (szóbeli) záradékában)  láthatólag az is benne van, hogy a kerület ügyében más politikus, pl. az alpolgármesterek nem szólalhatnak meg, pl. a 244 milliárdos vásárlásról az "ellenzéki" médiák közül egyedül az ATV nem számolt be.

A többiek, egységesen NEM-mel utasítottuk el a bizarr, tovább megyek, elvtelen megalkuvást.

A Civilzugló Egyesület a kezdetektől elutasítja a túlépítést, az önkormányzati beruházás a "városközpont" funkcióiról helyi népszavazást tartanánk a legmegfelelőbbnek egy ilyen jelentőségű urbanisztikai, gazdasági döntésnél. Érveinket az október 1-i  tüntetésen mondtam el.

A pártok 2020 novemberében még elvi támogatásukat  adták a két együtt bemutatott, egy újságban reklámozott projekthez, a Bayer magánberuházásához és a polgármester által a Bayer tervezőcégével 40 millióért megrajzoltatott három az egyben városközpont épülethez. Szerveztünk lakossági fórumokat, tüntetést. Mára már minden politikai párt megértette - van amelyik tényleg, van aki csak politikai idomulásból - hogy a lakosok mit szeretnének és mit nem. 

A névhasználat és a fővárossal kötött szerződés kapcsán hosszú vita volt az egész magán és akét éve habosított önkormányzati projektről, melyet ITT  és a 41. napirendi pontnál lehet végignézni. 

A polgármester a céggel Településrendezési Szerződést is kívánt kötni, ezt immár tán ötödször próbálja a testületen áterőltetni. Ezt ismét beterjesztette... majd ismét, ötödszörre levette napirendről. Nem vak ez a ló, csak bátor... Hiába ad ellentétes szakmai véleményt a főépítészi iroda, hiába tiltakoznak a koalíciós társai, hajrá, előre.

A polgármester beruházó céggel két éve egyedül tárgyal, nem vonja be még a koalíciós partnereket sem,  és a minimum 300-350 milliárdos beruházás engedélyezésének ellentételezéseként egy "fantasztikus" 350 milliós ajánlattal sikerül visszatérnie. Ez 1 ezrelék. Szánalmas. Ha a cég a kerület közepének iszonyatos, a következő ötven évet meghatározó túlépítéséért, a Helyi Építési Szabályzat durva és önhatalmú átlépéséért cserébe kifizetné a tervezett önkormányzati városközpont épület 20-25 milliárdos bekerülési költségének a felét, az lenne kb. egy tárgyalóképes ajánlat. 

A polgármesteri kommunikáció része, hogy a beruházó által 2019-ben aláírt háromoldalú szerződésben kötelezően vállalt közterületi beruházásokat, úttest, közvilágítás, csatornahálózat rendbe tételét is 10 milliárdos "adományként" állítja be. Csakhogy ezek a munkák a beruházó eredeti szerződésben vállalt kötelezettségei, hisz hát ő bontja fel a Csömöri, Bosnyák, Rákospatak utat, hogy a közműveket bevezesse, a hozzá kanyarodó sávokat kialakítsa. 

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr9818158878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.04. 17:48:11

Zuglóban harminc éve Fidesz-ellenes az önkormányzat és a polgármester. Elég olcsó magyarázkodásnak tűnik ezek után mindent a NER-re kenni. Ha valaki mást gondol, mint te, attól az még nem lesz NER. Inkább mondd azt, hogy Horváth Csaba egy szarházi, annak legalább lenne huzatja.

"A cég, a Bayer Construct Zrt, ...
A cég immár két éve használja mindenféle engedély nélkül Zugló nevét."

Hogyan használja? Rákerestem, mindenhol azt kapom, hogy Bayer Construct. Ebben hol a Zugló?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.25. 14:53:05

Az előző kommentemet másfél hónapja írtam. Megkérdezem még egyszer: hogyan használja Zugló nevét a Bayer Construct? Az erről szóló állítás a posztban elég hangsúlyos, mégis a levegőben lóg.

Mesterséges Geci 2023.08.28. 15:36:33

@Androsz: ha ennyire nem tudod használni a google-t az a te bajod. Bár szerintem csak szokásodhoz híven HAZUDOZOL.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.28. 20:20:49

@Mesterséges Geci: Ne ködösíts. Nosza, adj egy linket, Mester.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.28. 22:40:27

@Mesterséges Geci: Egy olyan oldalra, Geci, amelyet te meg tudsz találni, én nem, és elárulja, hogyan használja Zugló nevét ez a cég. Mondd, minek kellett egyáltalán megszólalnod, nem bírtál csendben lapozni?

Mesterséges Geci 2023.08.29. 00:22:45

@Androsz: nem segítek, túl sok hamisítás, hazugság volt már az itteni számládon.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.29. 13:08:28

@Mesterséges Geci: Szóval csak a pofád volt túl nagy. Ezt a beégést most megtakaríthattad volna magadnak. Hogy "az itteni" (?) számlámon milyen hamisítást találhatsz, annak kifejtésére már meg sem kérlek, csak vagdalkozol, nyugodj békében.

Nem tudtuk meg, miképp használja Zugló nevét a Bayer Construct. Önkormányzati képviselőtől nem szép az ilyen alátámasztatlan vádaskodás. De nem is meglepetés.

Mesterséges Geci 2023.08.29. 14:37:17

@Androsz: kis hazug, fasisztám, hiába vergődsz, hazug vagy és esetleg még annál is ostobább amilyennek elsőre hittelek.

cattaneo 2023.09.09. 07:54:57

@Androsz: A másik, Bosnyák-teret terhelő építkezés a Bayer Construct Zrt. által létrehozott projektcég, a Zugló-Városközpont Kft. beruházása a Csömöri út, a Rákospatak utca, a Bosnyák köz, a Bosnyák utca és a Mosztár utca által körülhatárolt területen.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.09.09. 13:00:34

@cattaneo: Nade ha egyszer a Zugló-Városközpont felépítése a projekt, akkor minek kellene őket hívni? Ennyi a híres bűnük? Egyébként ebben az esetben nem a Bayer Construct használja Zugló nevét, hanem egy kft., amely egyébként 2006. április 24-én alakult, immár tizenhét éve.

Én harminc éven át voltam zuglói, nekem sosem tetszett ez a megalomániás városközpont-építési fantazmagória, amely többször megbukott, majd idővel mindig újra előkerült.

cattaneo 2023.09.11. 05:40:58

@Androsz: Szerintem a szerző arra gondolt, h. a Zugló Városközpont név alapvetően úgy lett a projektre ráhúzva és a lakosságra ráerőszakolva, hogy közérdekként van tálalva - amit csak éppen a helyi lakosság és hatóságok bevonása/ támogatása nélkül építenek, folyamatosan változó szempontok és külső (NER) érdekek szerint. Hogy mitől lesz Zugló központja, a mai napig kérdés, főleg, hogy most már nem is a Bayer, hanem az MNV hatáskörébe tartozik.
süti beállítások módosítása