HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Havi 70 ezerért bérelt Megállni tilos! táblák

2020.02.11. 22:37 varnai

itt az ideje tisztába tenni, hogy  Zugló és  a kerületi döntéshozók közül ki áll a garázssor szerződéseinek felmondása mögött.

Lássuk tisztán, ki mit szeretne. Előterjesztéssel éltem a testület február 20-ai ülésére, hogy a Képviselő-testület határozzon: NEM szándékozik a Francia úti területet átvenni, és felkéri a MÁV-ot, hogy a garázstulajdonosok szerződéseit NE mondja fel, és a felmondott szerződéseket kösse újra. 

És hogy miért nincs értelme a garázsok elbontásával teremteni újabb parkolóhelyeket erre elég két kép, két hétköznap napközbeni kép a Francia út jelenlegi fizetős parkolóhelyeiről. Február 5. szerda, 14h, a fizetős helyek üresek.

84078071_204940503982032_1487592743654916096_n.jpg

garazssor.jpg

  Febr 10 13h. Havi 70 ezer forintot fizetünk ezért a "megállni tilos!" táblaként működő parkolóóráért.

Már parkolóőr sincs a területen, hisz az itt lakókon kivül, akik évi 2000 forintért parkolnak, senki nem  áll a fizetős helyekre.

250 garázstulajdonos  kisemmizésével teremtenének épp ugyanilyen üres parkolhelyeket.

 

Nyilvános ülésen tárgyalandó!

Szám: 123-     /2020 

Napirend száma: ………… 

A Képviselő-testület 2020. február 20-i ülésére

 

Tisztelt Képviselő-testület! 

Tárgy: A Francia úti MÁV terület és garázsok ügye

 

  1. Előzmények_______________________________________________________________

A Francia út és a szolnoki vonal vasúti töltése közti terület jórészt a MÁV üzemi védőterülete. A területen a MÁV-val a ’90-es években kötött szerződések alapján 250-300 db közti beton garázs került kialakításra, melyek területét a bérlők a MÁV-tól egyéni szerződésekkel bérlik. A garázsok ideiglenes építési engedéllyel rendelkeznek. A MÁV 2019. decemberében egy hónapos határidővel elkezdte felmondani a garázsbérlők szerződéseit. Mint a MÁV leveléből kiderült, a MÁV 2019. óta egyeztet a zuglói önkormányzattal, mely a területen 450 db parkolóhelyet tervez kialakítani.

Hogy az önkormányzat részéről ki, kik egyeztettek, ez nem derült ki, eddig egyetlen önkormányzati döntéshozó nem vállalta magára.

Alább a MÁV levele, melyet a Ripost megkeresésére írtak:

Megkeresésére válaszul az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:

A Francia úton lévő területet a jövőben a MÁV Zrt. közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására átadja a XIV. kerületi önkormányzatnak. A területen várhatóan kb. 450 parkolóhely létesíthető. Az önkormányzattal a vasúttársaság folyamatosan egyeztet. A Francia út teljes hosszában 300 garázs épült fel az elmúlt években, melyek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a vasúttársaság. Szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható, mindkét fél részéről. A felépítményeket a bérlők saját költségen építették vagy építtették, amelyek nem képezik a MÁV Zrt. tulajdonát. A területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról szerződés szerint neki kell gondoskodnia. Az ott lakók számára visszatérő gondot jelent, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet illegális hulladéklerakónak használják. Ez a rész országosan a legfertőzöttebb területnek számít. Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV.

Üdvözlettel:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

  1. Vélemények______________________________________________________________

 

A szemétlerakás kérdése

Az illegális szemétlerakásnak a garázssorhoz semmi köze, hisz köztudott, a sínek mentén (és a kerületben) számos egyéb helyen is folyik illegális szemétlerakás, például a Mexikói út Mogyoródi út Kerepesi úti szakaszán és a vasútállomás tövében, mely részeken egyetlen garázs sem található.

 

Amennyiben a zuglói önkormányzat átvenné a területet, úgy a szemét elszállításának feladata és az elszállítás, lerakás évi tízmilliós költsége ezentúl az önkormányzatot terhelné, az önkormányzat kötelessége lenne.

A MÁV-nak mint a terület gazdájának és hasznát szedőnek kötelessége a területének tisztán tartása,  a zuglói önkormányzatnak, mint hatóságnak módja van sőt kötelessége a MÁV-ot felszólítania, akár bírságot is kiszabva. A MÁV és az önkormányzat rendészeteinek határozottabban kell ellenőrizniük, szankcionálniuk az illegális szemétlerakókat, különös tekintettel a járműből, teherautóból történő szemét, bútor, sitt lerakásra.

 

Fizető parkoló kialakítása

A Francia út belső oldalán ma is jelentős számú fizetőparkolóhely található, melyek kihasználtsága minimális. Akik nem voltak itt hajlandóak fizetni, azok az újonnan létrehozott helyeken sem fognak fizetni, a vasút másik oldalán az ingyenes, kertvárosi területen fognak parkolni.

 

Plusz parkolóhelyek létrehozása

A garázstulajdonosok az autóik számára ki fogják váltani az éves parkolási engedélyt, tehát ugyanazon a területen vagy a környékbeli fizetőhelyeket felhasználva fognak parkolni, tehát jelentős számú plusz parkolóhely nem keletkezik.

A főváros több száz P+R helyet alakíthatna ki a Mexikói úti több évtizede használaton kívüli villamossínek felszedésével, vagy akárcsak ideiglenes lemurvázásával.

 

A vasút által okozott kár

A garázsok elbontatásával több száz zuglói családot fog kár érni. A garázstulajdonosokat jelentős hátrány fogja érni, hisz gépjárműveik ezentúl védettlenül, lopásnak, rongálásnak kitéve fognak állni.

A MÁV töltés menti terület üzemi terület, a vasút közlekedés által létrejövő vaspor a gépjárművekben hosszú távon kárt okoz, ezért is engedélyezték annó az üzemi területen a garázsor létrehozását, és annak használatát a környéken élő autótulajdonosok számára.

Jogi Osztály véleménye:

 

III. Bizottsági vélemények

Az előterjesztést a . Bizottság, a . Bizottság tárgyalja.

  1. Döntési javaslat_______________________________________________________

 

1.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés 1. mellékletét képező, …………..…… szóló …../2020. (… …) önkormányzati határozati javaslatot.

2.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az előterjesztés 2. mellékletét képező, …………..…… szóló …../2020. (… …) önkormányzati határozati javaslatot.

Az 1-2. mellékletek szerinti határozathozatal a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 47. § (1)-(2) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséget igényel.

Budapest, 2020. február 11.

  

  • Várnai László sk.
  • önkormányzati képviselő
  • Civilzugló Egyesület

 

 

  1. melléklet a 123- /2020. előterjesztéshez

 

  1. határozati javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete

..../2020. (… …) önkormányzati határozata

……………………..

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló önkormányzat  Képviselő-testülete felkéri a MÁV-ot, hogy a Francia úti garázstulajdonosok szerződéseit NE mondja fel, a felmondott szerződéseket pedig kösse újra.

Felkéri a MÁV-ot, hogy a területét tartsa rendben, a MÁV rendészet gyakrabban ellenőrizze a területet. A területét ápolja, havonta takarítsa, a növényzetet ápolja, és a területén lévő szemetet havi rendszerességgel szállítsa el.

 

Határidő: 2020. február 28.

Felelős: Horváth Csaba polgármester

 

  1. melléklet a 123- /2020. előterjesztéshez

 

  1. határozati javaslat

 

  1. Budapest Főváros XIV. kerület Zugló önkormányzat Képviselő-testület úgy dönt, hogy a Francia úti MÁV területet NEM kívánja átvenni semmilyen formában.

Felkéri a polgármestert, hogy erről a döntésről haladéktalanul értesítse a MÁV-ot.

 

  1. A Képviselő-testület felkéri a Zuglói Rendőrkapitányságot, a Zuglói Rendészetet, hogy a vasútvonalak menti illegális szemétlerakás, (Francia út, Mexikói út, körvasútsor, Kacsóh Pongrácz út, Rákospatak út 123. stb.) ellen több erőforrást koncentrálva, határozottabban járjon el.

 

  1. Az önkormányzat felkéri a garázstulajdonosokat garázstulajdonuk felújítására, és felszólítja az állagmegóvás kötelezettségére.

 

  1. Az önkormányzat felkéri a lakásgazdálkodással és a szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármestert, hogy az ott élő hajléktalanok elhelyezését 2020-ban oldják meg a több mint kétszáz üresen álló önkormánytati lakás felhasználásával.

 

 

 

 

 

komment

Címkék: garázssor MÁV Francia út Horváth Csaba polgármester fizető parkolás Zugló Zugló önkormányzat

süti beállítások módosítása