HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Leszavazták, hogy elhelyezzük őket - az egyikük bent égett

2020.03.13. 09:26 varnai

Tegnapelőtt bent égett egy ember a Francia úti hajléktalankunyhók egyikében. Az évtizede létező budapesti favella lakóinak önkormányzati lakásokban elhelyezésére a februári testületi ülésen tettem javaslatot, de bal és jobboldal kéz a kézben leszavazták. A zuglói szociális érzékenység a gyakorlatban.

leegett_kunyho.jpg

A "Város peremén" (százméternyire innen élt és írta leghíresebb verseit József Attila, polgármestereink gyakorta járnak ide koszorúzni) a garázssor mögött megbújva hosszú évek óta élnek emberek. 

kunyho.jpg

Banképület és mögötte Dél-amerikai nyomortelep.

A gondosan, hangyaszorgalommal odahordott, sok munkával összetákolt takaros kis kunyhókban hozzávetőleg két tucatnyi ember él.  Ezek az emberek reggelente - akárcsak mi, szerencsések - lelakatolják kunyhóikat és dolgozni mennek, többségük a kunyhója körül is rendet tart.

mosolyogj.jpg

padloszonyeg.jpg

Miközben ezek az emberek tákolt viskókban élnek a zuglói önkormányzatnak legalább kétszáz üres lakása áll évtizedek óta üresen, mi több  a 2300 önkormányzati bérlakásból az elmúlt ciklusban 50 körülit el is adtak, miközben egyetlenegyet sem építettek. Ezek az emberek örülnének, ahogy mondják boldogan költöznének be bármiféle, akár 10 négyzetméteres szükséglakásba is, fizetnék annak rezsijét és rendben tartanák azt.  

A Francia úti garázssori MÁV felmondásokról és a háttérben meghúzódó önkormányzati sumákokról itt olvashatnak. 

Az előterjesztésem 2/4. határozati pontjaként a kunyhók lakóinak elhelyezéséről is dönthettünk volna. Az előterjesztés 2. határozatának javaslata: 

4. Az önkormányzat felkéri a lakásgazdálkodással és a szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármestert, hogy az ott élő hajléktalanok elhelyezését 2020-ban oldják meg a több mint kétszáz üresen álló önkormánytati lakás felhasználásával.

A testületi ülésre  a "baloldali" koalíció  prominensei módosító javaslatot adtak be - és az egyenes  állásfoglalás helyett - a teljes javaslatot áthúzták és egy semmitmondó, sőt cinikus szöveggel helyettesítették:

garazssormod.jpggarazssor_mod.jpg

A cinikus Indoklás és a történtek után remélem van mindegyiküknél otthon tükör és még szembe tudnak nézni önmagukkal.

Ja, és mielőtt a tonnaszám álló szemetet a hajléktalanokra vagy a garázstulajdonosokra kennék, egy friss fotó a ZUGLÓ Vasútállomás alatt a Mexikói úton lévő friss halomról. Itt se garázsok se hajléktalanok nincsenek. A szemetet teherautóról boríthatták le.

szemet_vasutallomas.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr715517428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása