HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 123 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A jobbra-balra kilengő inga

2019.10.16. 13:24 varnai

Választott az ország és választottak a zuglóiak.

A zuglóiak polgármesternek Horváth Csabát, az ellenzéki összefogás jelöltjét választották, akinek ezúton is gratulálok!polgieredmeny.jpg

Én független jelöltként, a Civilzugló Egyesület támogatásával indulva 10,48% -ot értem el.  A 2014-es 8%-hoz képest ez kis mértékű javulás. 

  (erre a konstrukcióra azért volt szükség, mert az új civil törvény szerint az az egyesület, mely 1%-os támogatást fogadhat el nem jelölhet polgármestert, ezzel próbálják a pártok, a kormány a civileket távol tartani az önkormányzatiságtól)

Bár kissé többet vártam, a 2014-es eredményhez képest így is másfélszer annyi zuglói gondolta úgy ebben az erősen polarizált térben, hogy nem elvesző szavazat egy helyi civil, független polgármestert támogatni. 

Az önkormányzati választás sajnos mára kormányoldal és az ellenzék "élethalálharcává" silányult, ebben a pankrációban az ellenzéki pártok számára számára a megnevezett cél az Orbán kormány leváltása, a fideszesek szerint a "migránssimogatók és kommenisták"hatalomtól  távoltartása, a  kimondatlan cél pedig a képviselői helyekért, önkormányzati állásokért és az önkormányzatok sok száz milliárdos kasszájáért folyik. 

A helyi közéletet, városfejlesztést, a letett munkát, a jelöltek személyét, alkalmasságát a jobb és baloldal által felhergelt választók már nem is nézik. A mi kutyánk kölyke vagy az ellenségé, ez az egyetlen, ami számít.

Ekként fordulhatott elő, hogy leváltottak remek munkát végző polgármestereket is, tökéletesen kezdő/alkalmatlan embereket téve a helyükre, sőt a szavazók pozícióba emelték mind a kormányoldal, mind az ellenzék durván lebukó, büntetőjogilag és morálisan is vállalhatatlan jelöltjeit is: a Fidesz győri jachton "bulizó" polgármesterét, a szocialisták  kispesti kokainnal menőző, önkormányzati korrupciót kitálaló képviselőjét.

Emlékezhetünk, hasonló protest szavazás volt 2010-ben, akkor a Fidesz ért el földcsuszamlásszerű győzelmet, Zuglóban is túlnyerve magát Papcsák sosem látott emberként repült be a polgármesteri székbe és a zuglói fidesz az öszes körzetet megnyerte. Most az ellenzéké az összes körzet, nem csak Zuglóban, de számos fővárosi kerületben.

 A választók Zuglóban is "kidobtak" mindenkit, tekintet nélkül arra, hogy  pozícióban lévő képviselő jól dolgozott-e. törődött-e a körzetével, vagy arra, hogy az ellenzéki jelölt kicsoda, micsoda, hogy látták-e már valaha a körzetben, a közéletben, letett-e bármit is eddigi civil életében.

 Az inga érzelmi, országos politikai szinten túlleng. És erre az aránytalanságr rásegít az önkormányzati választási törvény is. Mi például a választók 10%-ának szavazatát kaptuk, de csak 1/20-nyi képviseletet kapunk.

Bárkit leváltanak és bárkit megválasztanak. Így aztán minek is polgármesterként, képviselőként 5 éven át dolgozni, kitartóan tenni a településért? Szedd meg magad gyorsan, mert bármikor kidobnak... ezt üzenik a választók a politikusoknak. 

A polgármesterjelöltségek pártközi alkuk prédája, a képviselőség pedig csupán attól függ, hogy a helyi pártszervezet erős embere kit tesz meg jelöltnek, kit tesz a kompenzációs listára, kit tart hozzá kellően lojálisnak.

Mi ebben a harcban kívülállók vagyunk és ezzel sokan nem tudnak mit kezdeni.

Ebben a mesterségesen felhergelt állapotban kifejezetten örülök, hogy a zuglóiaknak immár 10%-a belátja, hogy az önkormányzati választásnak az önkormányzatról, a helyi vezetésről kellene szólnia.

Miközben tudom, a 10%-on fölül is van egy jelentős réteg is, aki bár szimpatizál velünk, de elhiszi, hogy most "muszáj a kissebbik rosszra szavazni", nem szabad hagyni, hogy a másik oldal, a "NER jachtozói" a "migránsokat behozók" bitorolják a hatalmat. 

Nem tudom mikor jön el az a pillanat, hogy a személyre és nem a logók harcára szavaznak.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr3815225400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ramiz 2019.10.29. 10:48:04

Kedves Várnai úr!
Horváth Csaba visszavont javaslatáról van mondanivalója? Érdekelne minket.
Üdvözlettel, András.